ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Борис Тадић: Интеграција нашег региона у ЕУ је гарант мира, стабилности и развоја

- A +
Обраћање председника Републике Србије Бориса Тадића на отварању 16. Самита централне ЕвропеНови Сад, 19. јуна 2009.

Говор председника Републике Србије Бориса Тадића на отварању 16. Самита централне Европе

Поштовани председници,
Ваше екселенције,
Даме и господо,

Желим вам добродошлицу у Србију која је први пут домаћин Самита централне Европе. Ово је најзначајнији мултилатерални скуп који се организује у нашој земљи у последњих двадесет година и представља још једну потврду настојања Србије да успешно заврши процес европских интеграција.

Свеобухватне демократске реформе започели смо пре девет година, после петооктобарске мирне револуције, када су грађани Србије на изборима одлучили да је наш пут само онај који води ка пуноправном чланству у Европској унији. Сви избори након тога само су потврђивали апсолутну решеност грађана Србије да реформисањем наше земље постану пуноправни део европске породице народа.

Србија је данас политички стабилна европска демократија, мултиетничка и мултиконфесионална земља која је трајно опредељена за мир и најбоље могуће односе са својим суседима.

Србија је држава грађана који се у њој осећају сигурно, остварују своја људска и мањинска права, негују своју културу и свој идентитет. Овде заједно са Србима живе Мађари, Бошњаци, Роми, Хрвати, Словаци, Румуни, Русини, Буњевци, Горанци, Бугари, Албанци, Власи, Црногорци, Украјинци, Македонци и они представљају трајне везе са земљама у окружењу.

Самит шефова држава централне Европе под називом 3Е изазова: економија, енергија и проширење ЕУУ том смислу, прави избор смо направили када смо одлучили да град домаћин овог самита буде Нови Сад, град на Дунаву који спаја већину нас, у српској покрајини Војводини која представља пример како се у условима мултиетничности и различитости остварују миран суживот и добри комшијски односи у складу са најбољим вредностима и праксом Европске уније.

Даме и господо,

Европска унија је највећи мировни пројекат у историји, истовремено, врхунац је политике афирмације културних различитости, јер управо у оквиру Европске уније сви заједно можемо на суштински начин штити и дограђивати сопствене идентитете. Западни Балкан је, као неодвојиви део Европе, један од кључних чинилаца њене историје и њене суштине. Зато сваки корак у повезивању грађана нашег региона са Европском унијом представља фундаментални напредак и заокруживање природне целине.

Заиста, дошао је тренутак да се и последње санкције према грађанима и државама региона укину. Зато смо веома охрабрени препоруком Савета министара ЕУ на састанку у Луксембургу почетком ове недеље да за све земље које су испуниле услове буде успостављена потпуна визна либерализација.

Укидање виза за наше грађане биће најјаснији симболички и веома конкретан доказ да су земље нашег региона добродошле у Европску заједницу.

Даме и господо,

Обраћање председника Републике Србије Бориса Тадића на отварању 16. Самита централне ЕвропеОстварење пуноправног чланства у Европској унији представља најважнији стратешки приоритет Србије. Желимо да постанемо део ЕУ не само због централног геостратешког положаја на Балканском полуострву и економског просперитета наше земље, већ и због заједничких вредности које делимо са осталим народима Европе. На тим вредностима данас се темеље и наша демократија и наше друштво.

Ове године када обележавамо двадесет година од пада Берлинског зида, хладног рата и комунистичке диктатуре у Европи, суочавамо се са последицама једне од најтежих економских криза у историји човечанства.

Ова криза означава крах једног модела капитализма и намеће потребу стварања нових решења која ће бити одржива, реалистична и праведнија.

Решавање глобалне економске кризе, свакако је на првом месту листе приоритета свих земаља Европске уније, и зато се у последњих неколико месеци стиче утисак да ЕУ није спремна да земље западног Балкана прими брзином којом бисмо сви то желели.

Поред глобалне финансијске кризе, оваква атмосфера је последица недовршене ратификације Лисабонског уговора. Зато је потребно да заједнички изградимо свест о томе да проширење Европске уније користи свима - како старим тако новим и потенцијалним чланицама ЕУ.

Зато желим да нагласим да упркос тим околностима, на двадесету годишњицу од пада Берлинског зида Европска унија није целовита.

Само пуном интеграцијом западног Балкана, са Србијом у центру, Европска унија ће постати простор истинске безбедности и стабилности.

Међутим, сви ми који имамо амбицију да постанемо делом Европске уније, ово тренутно успоравање процеса проширења морамо да искористимо за уређење и подизање перформанси наших друштава.

Обраћање председника Републике Србије Бориса Тадића на отварању 16. Самита централне ЕвропеШто се Србије тиче, она одлучно остаје на свом европском курсу, радећи свакодневно на подизању квалитета живота грађана, јачању кредибилитета и снаге институција, борби против корупције и организованог криминала, снажењу односа са земљама региона и потпуном усклађивању свог законодавства са легислативом Европске уније.

Ваше екселенције,

Србија има обавезу да заврши сарадњу са Хашким трибуналом. Ми чинимо све што је у нашој моћи да пронађемо и ухапсимо преостала два оптужена, на исти начин како смо учинили са претходне 44 особе оптужене за ратне злочине. И успешно ћемо завршити такву сарадњу јер у Србији постоји потпуна политичка опредељеност и дубоко уверење да је она претпоставка вредносних реформи читавог друштва.

Ми сарађујемо са Хагом због нас самих желећи да Србија у годинама које долазе буде регионални лидер у спровођењу унутрашњих реформи и владавине права, и остане кључни чинилац политичке и безбедносне стабилности и помирења међу народима на Балкану.

Безбедносни ризици и претње данас су значајно другачији него пре десет или двадесет година. Србија је данас незаобилазан фактор стабилности на Балкану и земља која се без употребе силе и искључиво мирним путем бори за очување свог територијалног интегритета, користећи искључиво политичке и међународне правне механизме.

Борис Тадић и Вацлав Клаус на самиту шефова држава централне Европе у Новом СадуСрбија никада неће признати независност наше покрајине Косово. Залажући се истовремено за дуготрајни мир у овом делу Европе, бранићемо и надаље свој интегритет дипломатским и политичким средствима. На овај начин Србија читавом свету показује како се једно изузетно важно и болно питање, на Балкану, решава ненасилним средствима. Тако нешто дешава се по први пут у нашој историји пребогатој сукобима, ратовима и мржњом. На тај начин врши се својеврсна "дебалканизација Балкана" и Србија доприноси увођењу потпуно новог политичког приступа и система вредности применљивог и у другим деловима света које потресају изазови сецесионизма.

Измештањем питања статуса Косова са политичког на правни терен, пред Међународни суд правде, посредством Генералне скупштине УН, доказујемо да желимо мир и правду у нашем региону.

Јер мир и правда, као и договор и компромис, морају једном за увек да замене сукоб, наметање решења и политику свршеног чина - и у нашем делу света.

Једностраним проглашењем независности Косова као и признањем од стране појединих земаља из суседства, уздрмани су наши билатерални односи. Србија je и поред тога, бранећи свој став, уложила напор да се проблеми превазиђу, изнова демонстрирајући жељу за успостављањем боље сарадње на добробит свих грађана нашег региона.

Ми искрено подржавамо интегритет и суверенитет сваке државе чланице Уједињених нација. И хоћу да будем кристално јасан, Србија као гарант Дејтонског споразума подржава и штити суверенитет и интегритет Босне и Херцеговине као и њено унутрашње уређење одређено овим споразумом, и сматра да оно може да се промени једино одлуком сва три конститутивна народа. Дакле, кроз демократски дијалог унутар саме БиХ, а никако наметањем решења.

Поштовани председници,
Даме и господо,

Обраћање председника Републике Србије Бориса Тадића на отварању 16. Самита централне ЕвропеЗа Србију је од изузетног значаја што се налази на траси гасовода "Јужни ток". Изградњом овог стратешки важног гасног правца Србија постаје транзитна земља у транспорту гаса за Европу, a реализација пројекта "Јужни ток" за последицу неће имати само повећање испорука количине гаса из Русије у Србију већ и повећање сигурности и стабилности испоруке гаса у земље Европске уније.

Ове зиме суочили смо се са енергетском кризом која је јасно показала потребу да се диверсификују трасе, али и извори снабдевања енергентима. У том смислу изградња и гасовода "Набуко" допринеће стабилнијем снабдевању овим стратешким енергентом.

Балканско енергетско чвориште све више добија на геополитичком и геоекономском значају.

На овим просторима укрштају се правци снабдевања из Русије, централне Азије и Блиског Истока на путу према централној и јужној Европи.

Република Србија, као веза између средње Европе, Каспијског басена и Блиског Истока и енергетски коридор оптималан за изградњу инфраструктуре, снажно подржава сарадњу земаља произвођача, транзитних земаља и држава потрошача.

За Србију је од изузетне важности изградња нових капацитета за снабдевање природним гасом. Ради постизања енергетске сигурности Србија ће уз постојеће капацитете наставити даље да развија своје потенцијале за подземно складиштење гаса.

Поред практично довршеног постројења у Банатском Двору изградићемо и нова складишта, чиме ћемо конкретно доприносити енергетској сигурности суседних земаља.

Србија је такође активно укључена и у пројекат паневропског нафтовода Констанца - Панчево - Трст, јер и овај нафтовод доприноси енергетској сигурности читаве Европе.

Самит шефова држава централне Европе под називом 3Е изазова: економија, енергија и проширење ЕУСрбија је, у контексту производње енергената, земља која има значајне капацитете за производњу и снабдевање електричном енергијом. Значајна реформа и инвестиције од 2001. године наовамо, подигли су ефикасност нашег електро-енергетског система на завидан ниво. Планирамо нашу политику развоја овог сектора који би требало да прати и омогући развој привреде читавог региона и Србију учини чвориштем у производњи и транспорту електричне енергије.

Наш регион може постати енергетски мост до крајњих потрошача у осталим деловима Европе. А у томе ћемо, сигуран сам, успети ако водимо заједничку енергетску политику.

Због свега тога, наглашавам да су мир и стабилност западног Балкана ултимативно важни са становишта енергетске стабилности читаве Европе.

И зато је интеграција нашег региона у ЕУ гарант нашег мира, стабилности и развоја, али и сигурности саме Европске уније.

Дакле, Европска унија не сме да одустане од интеграција западног Балкана јер би тиме учинила ненадокнадиву штету самој себи.

Даме и господо,

Неопходно је да економске и енергетске проблеме и препреке на путу европских интеграција решавамо заједно и да искажемо солидарност једни према другима.

Значај регионалне солидарности у условима светске економске кризе, од кључне је важности за успешност земаља западног Балкана у процесу европских интеграција.

Захваљујем се представницима земаља чланица ЕУ које су данас овде са нама, на подршци нашим европским интеграцима и визнoj либерализацији.

Oвај самит је добра прилика да остваримо нови моментум сарадње која је суштинска компонента консолидације мира, стабилности и заједничке европске будућности.

Драге колеге,

Дозволите ми да закључим: економија, енергија и интеграција, три су теме које ће обликовати нашу заједничку будућност. Не можемо да дозволимо да оне буду извор наших подела, посебно не у периоду кризе. Обавезани смо пред грађанима наших земаља да будемо одлучни, креативни и уједињени како бисмо им обезбедили реални просперитет и будућност.

Хвала на пажњи.

(Извор: www.predsednik.rs)

Повезане вести

Шутановац и Заев: Наставак међусобне сарадње

Шутановац и Заев: Наставак међусобне сарадње

Београд, 21. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац састао се са председником Владе Републике Македоније и СДСМ Зораном Заевим у Београду. Разменили су...
Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Божовић: Стефановић је дежурни потпиривач лажних узбуна

Београд, 15. новембра 2017.Народни посланик Балша Божовић, члан скупштинског одбора за одбрану и унутрашње послове, реаговао је на изјаву Небојше Стефановића у...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац одговорио Зорани Михајловић: Док су неки палили град, ја сам бранио Б92

Београд, 9. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац реагујући на оптужбе министарке Зоране...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото: Н1, архива)

Шутановац: Унутрашњи дијалог служи за прање савести

Београд, 8. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац оценио је да је унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, који је покренуо председник Србије...
Председник Демократске странке Драган Шутановац одговарао на питања грађана на Фејсбук страници Данаса (Фото: Данас)

Драган Шутановац: Србија је у ванредном стању пуних пет година

Београд, 4. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац одговарао на питања грађана на Фејсбук страници Данаса Мислим да је...