ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Борис Тадић: Пут ка ЕУ захтева свеобухватну реформу друштва

- A +
Обраћање председника Бориса Тадића на седници Савета за европске интеграцијеБеоград, 10. јула 2009.

Говор Бориса Тадића на седници Савета за европске интеграције

Прошло је више од годину дана од одржавања избора на којима су грађани својим гласом још једном потврдили вољу да Србија буде део Европске уније. Зато сваки корак у повезивању грађана са Европском унијом представља фундаментални напредак, заокруживање природне целине, али и остварење тежњи грађана Србије.

Иако се у ЕУ води дебата око брзине интеграције земаља западног Балкана, између осталог због глобалне економске кризе, ми чинимо све да наставимо пут Србије ка пуноправном чланству у ЕУ.

Само пуном интеграцијом западног Балкана, са Србијом у центру, Европска унија ће постати простор истинске безбедности, стабилности и просперитета не само за старе, већ и за нове чланице.

Обављајући дужност председника државе, процесу европских интеграција Србије приступам као стратешком приоритету и пружам пуну политичку и сваку другу подршку обављању послова који из овог дугорочног циља произилазе.

Желим да се осврнем и на чињеницу да Србија чини све да пронађе преостала два хашка оптуженика, Младића и Хаџића, и тако заврши сарадњу са Трибуналом за ратне злочине.

Извештај главног тужиоца Xашког трибунала Cержа Брамерца је најпозитивниjи за Србију до сада, што је додатан подстрек свим чланицама Европске уније да омогуће одлуку о примени Споразума о стабилизацији и придруживању са нашом земљом.

Упркос чињеници да су претходну годину обележили велики изазови, пре свега економска криза, могу да кажем да је много тога урађено на наставку и убрзању интеграција наше земље у ЕУ.

Са задовољством могу да нагласим да је на недавно завршеном Самиту централне Европе у Новом Саду, највећем европском скупу који је икада Србија организовала, добијена подршка свих учесника за европске интеграције наше земље.

Рад на европским интеграцијама велики је и захтеван посао, посао који тражи истрајност, стрпљење и дуготрајно ангажовање, а пут ка ЕУ је дуг и захтева свеобухватну реформу друштва. На том путу има много посла за све нас.

Иако ће свако од вас бити у прилици да дâ свој допринос, реформишући област за коју је задужен, овај интеграциони процес неће бити само резултат многих појединачних напора, већ пре свега изузетног тимског рада.

Да бисмо били успешни и напредовали ка ЕУ, неопходно је да имамо тим који је координисан и посвећен интеграцијама као неприкосновеном заједничком циљу.

Најбољи пример координираног тимског рада, уз велику политичку подршку, јесте напредак остварен у дијалогу о визној либерализацији.

Напор који је уложен у усвајање и примену закона, стратегија и акционих планова довео нас је на корак до тога да Комисија ЕУ предложи доношење одлуке о укидању визног режима за грађане Србије.

Посветићу пуну пажњу праћењу даље примене свих предузетих мера, како би до овог за наше грађане изузетно важног корака дошло у што скорије време. Укидање визног режима одлука је коју смо чекали толике године и која ће најбоље показати нашим грађанима да их Европа прихвата и поштује.

Обраћање председника Бориса Тадића на седници Савета за европске интеграцијеШто се тиче напретка Србије у сфери законодавства, са задовољством констатујем да је Скупштина Србије, после једне фазе блокаде сада постигла веома задовољавајући ниво ефикасности.

Усвојени су: Закон о борби против корупције, закони којима се реформише правосуђе и којима се штити и унапређује животна средина, закони о безбедности хране, безбедности на путевима, заштити конкуренције и контроли државне помоћи.

Усвојен је и Закон против дискриминације. Један од најважнијих, који ће бити ускоро усвојен, је Закон о националним саветима националних мањина. Писан је по највишим европским и светским стандардима, тако да ће наш правни систем бити усклађен са свим међународним уговорима о заштити права националних мањина.

Након усвајања и примене овог закона нико неће моћи да устврди како су у Србији националне мањине и мањинске групе угрожене и без заштите и подршке државе. То ће бити још један доказ постигнућа демократије у Србији у протеклој деценији.

Такође, донећемо и Закон о уређењу простора и изградњи који ће поспешити стране инвестиције, коначно увести ред у овим областима и којим ће бити исправљене раније неправде у нужном процесу приватизације.

Ови важни европски закони стварају основу за бољи, стабилнији живот свих грађана Србије.

Даме и господо,

Оним што смо до сада учинили, створили смо основу за бржи напредак у будућности, а већ прва прилика да се о томе изјасни и Европска комисија јесте кроз редовни годишњи Извештај о напретку.

Више пута сам тражио да се не лицитира роковима, већ да се стрпљиво ради и стварају услови да до помака дође. У претходних годину дана остварен је велики напредак у испуњавању претпоставки потребних за европску интеграцију Србије.

Не треба губити време тражећи одговоре на питања да ли ће се тај напредак десити мало раније или мало касније, већ радити на томе да се велики посао пред нама смањује, јер такав приступ извесно доводи до напретка ка ЕУ, али ће сигурно и пре тога, сви у Србији имати користи због боље уређености нашег друштва и државе, што и јесте основни разлог због кога грађани подржавају процес европске интеграције.

Европска унија је навикла да за нас буде заинтересована због проблема са којима смо се суочавали. Време је да је учинимо заинтересованом због добрих резултата у реформама нашег друштва, усклађивања са европским законима и усвајањем европских стандарда, али и резултата сарадње са суседима и читавом међународном заједницом.

Пред Србијом је задатак да постане земља без које Европа не може. А тако ће бити само ако будемо и надаље фактор мира, и стабилности, кључни фактор у борби против регионалног организованог криминала и ако будемо енергетско и саобраћајно чвориште и привредна жила куцавица западног Балкана. То је задатак који стоји пред Владом Републике Србије у следеће три године.

Хвала на пажњи.

(Извор: www.predsednik.rs)

Повезане вести

Божовић и Виденовић у Бриселу: Србија касни у ЕУ јер се газе институције

Божовић и Виденовић у Бриселу: Србија касни у ЕУ јер се газе институције

Брисел, 23. новембра 2017.Народни посланици Демократске странке Балша Божовић и Маја Виденовић завршили су посету Бриселу током...
Демократска странка

Кривична пријава против Ружића

Београд, Пећинци, 28. октобра 2017.Извршни одбор Демократске странке поднеће кривичну пријаву против министра Бранка Ружића јер је приликом формирања привременог органа у општини Пећинци прекршио члан 86 закона о...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Неискрени европејци ударили у зид са политиком седења на две столице

Београд, 26. октобра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац за дневни лист Данас изјавио је да су неискрени европејци у...
Шутановац и Папандреу: Настављамо заједничку борбу

Шутановац и Папандреу: Настављамо заједничку борбу

Београд, 12. октобра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац састао се данас са председником Социјалистичке интернационале и некадашњим премијером...
Демократска странка

Честитамо свим грађанкама и грађанима Србије Светски дан достојанственог рада.

Београд, 7. октобар 2017.Достојанствен рад, кроз захтев за пристојну зараду, заштиту здравља и безбедности на раду,...