ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Борис Тадић: Интензивирање и унапређење привредних веза Србије и Кине

- A +
Обраћање председника Србије Бориса Тадића Трговинско-инвестиционом форуму у КиниПекинг, 20. августа 2009.

Говор председника Републике Србије Бориса Тадића Трговинско-инвестиционом форуму у Кини

Поштовани председниче привредне коморе Кине,
Даме и господо,

Имам изузетну прилику да вас поздравим у име народа Србије. Велико ми је задовољство што већ трећи пут долазим у Кину, нашу пријатељску земљу. Овога пута наши добри билатерални односи биће потврђени потписивањем Споразума о стратешкој сарадњи. Ово су историјски тренуци за Србију, сада када Кина постаје кључни стратешки партнер моје земље на азијском континенту.

Знам да би многе земље у свету данас радо мењале место са Србијом и потписале споразум оваквог значаја са вашом земљом. Изузетно сам задовољан што ми имамо прилику да то учинимо у тренутку када се светска геополитичка ситуација мења и редефинише.

Стратешко партнерство између Србије и Кине проистиче из дугогодишњег пријатељства наше две земље. Оно је између осталог, базирано на принципијелном ставу Србије о "једној Кини" и на подршци коју ви дајете нашим напорима да мирним путем и поштујући међународно право, бранимо властити интегритет на Косову и Метохији.

Посебно желим да нагласим да је Србија у протеклим годинама имала три стуба спољне политике, Брисел, Вашингтон и Москву. Сада могу са изразитим задовољством да потврдим да је Србија добила и свој четврти ослонац — Пекинг.

Нема никакве дилеме да ће у наредним годинама Кина преузети једну од доминантних улога у светској економији и међународној политици, и то посебно у контексту свог дугогодишњег убрзаног развоја и глобалне улоге коју она има у решавању изазова економске кризе која је погодила човечанство.

Обраћање председника Србије Бориса Тадића Трговинско-инвестиционом форуму у КиниСрбија и Кина, то посебно желим да истакнем, немају ниједно отворено питање. Захвални смо на принципијелној подршци НР Кине напорима да очувамо наш територијални интегритет и веома ценимо што је Кина поднела своје мишљење Међународном суду правде у Хагу око оцене легалности једнострано проглашене независности Косова. Такође желим да нагласим да Србија доследно и принципијелно подржава политику "једне Кине" и да такав наш приступ неће бити промењен.

Осим политичких односа који су на највишем нивоу, Србија жели да економске односе са пријатељском Кином умногоме побољша и веома смо заинтересовани за интензивирање и унапређење привредних веза. А данашњи сусрет је доказ да је то и заједничко опредељење.

Веома пажљиво пратим економске токове услед глобалне кризе и знам значај који Кина има у светској привреди и међународним финансијским институцијама.

Кинеска влада је постигла изванредне резултате програмом мера за санирање светске финансијске кризе и успела да одржи најављен раст бруто националног дохотка од 8% и тиме дала значајан допринос стабилизацији светске привреде.

Влада Србије је међу првим у југоисточној Европи предузела озбиљне и веома обимне мере за ублажавање ефеката светске економске кризе. Што се тиче страних инвестиција оне су сигурне и Србија је, желим да потврдим, политички стабилна земља што је веома важно за страна улагања. Све стране компаније које су инвестирале у Србију и даље добро раде и задовољне су постигнутим резултатима.

Неке од ваших компанија, као што су Huawei и ZTE већ су присутне и такође успешно послују у Србији. То је добар показатељ и ми желимо да и друга предузећа која су данас овде дођу и инвестирају у Србију.

Даме и господо,

Србија је трајно опредељена за улазак у породицу модерних европских земаља, за убрзање процеса европских интеграција, као и за спровођење реформи неопходних да се правни поредак и привредни систем Србије приближе стандардима ЕУ.

Централни геополитички положај Србије на Балкану чини је местом сарадње свих земаља нашег региона. Србија је једина земља у Европи која има уговор са ЕУ, али и са Руском федерацијом, Турском, Белорусијом, као и са регионом ЦЕФТА. Ти уговори о слободној трговини односе се, дакле, на тржиште које броји преко 800 милиона људи.

Обраћање председника Србије Бориса Тадића Трговинско-инвестиционом форуму у КиниСрбија има и привилегију да се налази на паневропском транспортном Коридору 10 и на највећем европском речном Коридору 7, који спаја Северно и Црно море, што отвара бројне привредне и транспортне потенцијале. Као нов вид сарадње између наше две привреде предлажемо изградњу нове модерне луке на Дунаву и бесцаринске зоне за производне активности кинеских компанија.

Континуиране инвестицијe, укључујући и инвестиције у велике инфраструктурне пројекте, пре свега у домену транспорта, представљаjу један од кључних циљева економског програма Владе Републике Србије.

Управо зато ме посебно радује што наше две владе данас у Пекингу потписују Споразум о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре чиме ће се умногоме унапредити наша сарадња у овом домену.

Србија ће у наредном периоду бити велико градилиште. Наша влада је спремна да кинеским грађевинским компанијама омогући инфраструктурне послове у Србији у износу од милијарду евра. Само у Београду и околини планирамо да градимо 5 мостова преко Дунава и Саве. Један од тих мостова, мост Земун — Борча, биће реализован помоћу кредита кинеске Ексим банке и уз ангажовање компанија из Кине.

У овој години отпочели смо обимне инфраструктурне радове. Планирамо завршетак аутопута ка Бугарској, Македонији и Мађарској, као и почетак радова на аутопуту ка централној Србији.

Осим транспортне инфраструктуре, покренули смо и значајне пројекте у области грађевинарства, телекомуникација и посебно енергетике, с обзиром на то да је један од приоритета Владе Републике Србије изградња енергетских објеката: првенствено изградња две термоелектране на лигнит и једне гасне електране, искоришћавање преосталог хидропотенцијала двеју река — Дунава и Дрине, као и почетак активности на изградњи гасовода "Јужни ток".

Драги пријатељи,

Стратешко партнерство Пекинга и Београда омогућиће нам даље унапређење сарадње наших земаља на свим пољима.

Желим да нагласим још једном да је стратешко опредељење Србије чланство у Европској унији. Ми смо захвални због подршке наших кинеских пријатеља на том путу, а у будућности Кина ће у нама имати великог пријатеља у Европској унији.

Хвала на пажњи.

(Извор: www.predsednik.rs)

Повезане вести

Иван Стефановић, председник ресорног одбора за економију Демократске странке (Фото сервис ДС, архива)

Стефановић: Живот у Србији све гори

Београд, 6. септембра 2017.Иван Стефановић, председник ресорног одбора за економију Демократске странке изјавио је да је Србија европска земља са највећом неједнакошћу животног стандарда, мереног...
Потпредседник Демократске странке Јован Марковић (Фото сервис ДС, архива)

Марковић: ДС распустио одбор у Крагујевцу због сарадње са СНС

Београд, 19. децембра 2016.Извршни одбор Демократске странке распустио је градски одбор у Крагујевцу због подршке локалној власти Српске напредне...
Председник Градског одбора Демократске странке Београд Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Врата покрету Доста је било су широм отворена

Београд, 18. маја 2016.Председник Београдског одбора Демократске странке (ДС) Балша Божовић упутио је нови позив покрету "Доста је било" да се постигне договор о заједничкој...
Председник Демократске странке Бојан Пајтић у сусрету са грађанима у Великој Плани (Фото: YT/DS)

ДС ће поништити тајне уговоре којима је Србија оштећена 900 милијарди

Велика Плана, 13. априла 2016.Демократска странка ће, када преузме одговорност у држави, објавити све тајне уговоре садашњег режима и...
Председник Покрајинског одбора Демократске странке за Војводину Мирослав Васин (Фото: YT/DS)

У Војводини саграђено или обновљено 98 спортских објеката

Сремски Карловци, 13. априла 2016.Председник Покрајинског одбора Демократске странке за Војводину Мирослав Васин казао је да је ДС у оквиру инфраструктурних...