ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Интервјуи

Шутановац за Блиц: Вучић ће и даље водити земљу, све остало су игрокази за јавност

Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива) Београд, 19. јуна 2017.

Интервју Драгана Шутановца за Блиц:

Како коментаришете избор председника Александра Вучића да на чело Владе Србије дође Ана Брнабић и то што у СНС-у нису сви за такву одлуку?

- Избор Ане Брнабић је одраз Вучићевог страха од губитка моћи унутар СНС-а. Њој је наменио улогу кондуктера, док ће политички машиновођа бити Дачић, а земљу ће и даље водити Вучић. Додатно, он на овај начин покушава да обмане и Исток и Запад.

Иако је СНС дубоко подељена партија у којој свако чека свој тренутак, изјаве о „дисонатним тоновима“ и сада „да немају већину“, представљају само добро уигране игроказе у којима ће на крају Вучић још једном потврдити свој ауторитет у СНС-у.

Опширније...

Војводинци - село које одолева напредњацима

Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива) Вршац, 5. јуна 2017.

Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас"

Избори за чланове савета месних заједница личе на изборе између живота и смрти „захваљујући“ активистима владајуће странке

Једини нестраначки избори у Србији су избори за чланове савета месних заједница, грађани се сами кандидују, не предлаже их никаква странка и на гласачком листићу поред имена и презимена кандидата, не стоје никаква страначка обележја. Идеја је да грађани између себе бирају најбоље кандидате, своје комшије, за које верују да ће најуспешније заступати интересе одређене месне заједнице. Неупућени посматрач би помислио - одлично, коначно се гласа за човека, не за странку! Међутим, ове године избори за чланове савета месних заједница личили су на изборе између живота и смрти, што је било и очекивано, имајући у виду атомсферу у којој су одржани претходни председнички избори.

Дана 28. маја у Вршцу и његовим селима, у 28 месних заједница гласало се за 5 или 7 чланова савета у зависности од величине месне заједнице. Већина локалног становништа није имала појма да се одржавају некакви избори, јер се градска власт потрудила да на њима учествује што мањи број грађана, а што већи број чланова СНС-а. Локални медији су једноставно прећутали да се одржавају избори. Чак ни на званичном сајту Града Вршца нема никакве информације, ако не рачунамо Одлуку о расписивању ових избора, која је постављена пре више од месец дана од расписивања избора, из једног јединог разлога - јер је то законска обавеза. Такође, ове године напуштена је добра пракса градске управе да се грађанима у поштанске сандучиће убацују обавештења са основним информацијама о изборима - када се одржавају избори и где могу да гласају. Још једна новина коју је актуелна власт увела јесте да је појединим грађанима било забрањено да се кандидују. По причи појединаца који су желели да се кандидују, њима је прећено отказом на послу, или ако је у питању пензионер, онда су активисти СНС-а претили њиховој деци. Места за импровизацију није било, па је сваки грађанин кога је на биралиште извукао активиста СНС-а добијао листић са комбинацијом бројева које мора да заокружи. Неки бирачи су били толико збуњени и преплашени да не погреше, па су чак и ове „тикете“ убацивали у бирачке кутије.

Опширније...

Реформа по принципу "Брже, јаче, боље"

Данијела Станковић Баричак, председница ресорног одбора за здравство и екологију Демократске странке Београд, 1. јуна 2017.

Ауторски текст Данијеле Станковић Баричак за "Данас"

Судбина 29 милиона евра добијених за потребе реализације "Другог пројекта развоја здравства Србије"

Уочен је пораст умирања од малигних болести, 75 одсто становништва умире од кардиоваскуларних болести, а предвиђања су да ће 2030. године сваки десети становник имати шећерну болест

Република Србија је 2014. године добила зајам од Међународне банке за обнову и развој у вредности већој од 29 милиона евра за потребе реализације "Другог пројекта развоја здравства Србије" који спроводи Министарство здравља, са циљем да се допринесе унапређењу ефикасности и квалитета јавног здравља Републике Србије.

Оно што мањка у скоро сваком послу у Републици Србији је новац, што у овом пројекту није случај па не може бити ни оправдање за резултате са којима се суочава здравствени систем Републике Србије. Данас, неколико година касније од потписаног споразума и добијеног новца о резултатима реформе здравства говоре пацијенти, стидљиво коментарише стручна јавност, али не и министар здравља.

Опширније...

(Не)одрживост концепта неутралне државе

Петар Радојчић, генерал-потпуковник у пензији и заменик председника Одбора за безбедност, одбрану и ванредне ситуације Демократске странке Београд, 1. јуна 2017.

Ауторски текст Петра Радојчића за "Време"

Црна Гора ће 5. јуна, на самиту у Бриселу, постати 29.-та чланица Организације Североатланског споразума (НАТО-а). Она је, после Словеније и Хрватске, трећа земља са простора бивше СФРЈ која је приступила колективном систему безбедности. Ако се има у виду које су још државе Југоисточне Европе (Западног Балкана) у овом војно-политичком савезу, јасно је да се безбедносне околности мењају и да Србија бива окружена чланицама НАТО. Одлука Скупштине Црне Горе поделила је јавност, како у тој земљи, тако и у региону. Док једни осуђују власт која игнорише став дела грађана, сматрајући да избегавање референдума о чланству у НАТО представља кршење људских права и гажење демократских тековина, други оцењују да је одлука рационална, јер доноси безбедносну стабилност Црној Гори, ствара услове за развој њене привреде и брже придруживање ЕУ.

Стратешко опредељење свих балканских земаља, укључујући и Србију, је чланство у ЕУ, а безбедносна стабилност је тема која прати процес европских интеграција. Све земље које су ушле у Унију - Хрватска, Мађарска, Словенија, Бугарска, Румунија - чланице су НАТО. Србија је своје опредељење за институционалну сарадњу са Алијансом изразила кроз програм Партнерство за мир, успостављање Војног представништва у Мисији при НАТО, реализацију Индивидуалног акционог плана партнерства (ИПАП) и закључивање Споразума о безбедности информација. Недавно је потписана и нота о приступању наше земље Техничком споразуму о успостављању борбене групе ЕУ "Хелброк", чиме је исказана спремност за учешћем вода војне полиције, тима за цивилно-војну сарадњу и неколико штабних официра у команди групе. При том, у недостатку спољнополитичке стратегије, у јавном дискурсу и медијима, преовладава тумачење спољнополитичких приоритета на основу изјава државних званичника да Србија, поред интеграције у ЕУ, интензивирања сарадње са државама Југоисточне Европе и јачања добросуседских односа, тежи најбољим односима са Руском Федерацијом, САД и Кином, али и “трећим светом”. Приоритети се мењају или допуњују ad hoc, на основу тренутне политичке ситуације, односно тренутних интереса, а не на основу дугорочне стратегије, изграђене на реалним интересима и општем консензусу.

Опширније...

Инаугурација чека донацију

Никола Лунић, капетан бојног брода у пензији и секретар ресорног одбора за безбедност, одбрану и ванредне ситуације Демократске странке Београд, 31. маја 2017.

Ауторски текст Николе Лунића за "Данас"

Иако су МиГ-ови поклоњени за прескупих 185 милиона евра, плаћени производ неће бити присутан међу званицама на инаугурацији председника Србије. Разлог је прозаичан - неко се тек сада сетио да смо окружени НАТО земљама и да за прелет борбених авиона треба обезбедити одобрење од НАТО

Сведоци смо француског сценарија који нам указује да председник једне државе може бити инаугурисан чак и након само недељу дана од завршених избора.

Али то је француски сценарио. Наш будући председник више воли аутентичне српске сценарије који углавном држе у неизвесности целу нацију до самог краја. Сценарио достојан Франсиса Форда Кополе. Проблем је што се његовим честим понављањем губи веза са публиком. Јер и Срби воле да гледају оригинале, а не понављане копије одгађаних кулминација.

А овогодишња српска инаугурација је замишљена стварно помпезно. Нови председник Србије који поседује само диплому Правног факултета прима дужност од дипломираног менаџера, мастера економије и патрона Европске академије наука и уметности. Не улазећи у анализу успеха одлазећег председника, морамо признати да је оставком на функцију лидера странке имао стварну жељу да постане председник свих грађана Србије. То што је тиме изгубио сав утицај у Србији и што су га се одрекли чак и његове страначке колеге, потпада под лоше политичке процене. Што би рекли кладионичари - из кеца у нулу.

Опширније...

Донација грађана лиферантима оружја

Председник ресорног Одбора за безбедност, одбрану и ванредне ситуације Демократске странке, генерал у пензији Срето Малиновић (Фото: Време, архива)

Добијамо шест авиона МиГ-29, а не знамо када ће стићи, нити шта узимамо уз њих 

Пише: Срето Малиновић

Тај утисак су наметнули трошкови ремонта, модернизације, резервних делова и убојних средстава као пратећег аранжмана у износу, ни мање ни више него 185 милиона евра, како нам је утешно саопштио министар одбране, који се не могу склопити у рационалан и прихватљив оквир.

Када је то актерима стављено до знања, накнадно су укалкулисали неке хангаре за авионе, цистерне, магацине и којешта друго, уз скретање пажње на хипотетичку перспективу коју отвара овај аранжман. Овакав начин правдања трошкова наводи на помисао да је износ одређен без јасне конструкције или је неко буквално схватио да одбрана нема цену, па дубоко заграбио у кацу са медом.

Нико се није позабавио тиме, нарочито не универзални познаваоци, већ се полемисало око предности, мана и потребе за тим авионима. Нема двојбе, авиони су нам неопходни, али и одговори на нека питања!

Као прво, из којих средстава ће бити плаћен овај аранжман ако та средства нису предвиђена у војном буџету? Ово је битно ради транспарентности финансирања аранжмана, нарочито због војника, полицајаца и осталих буџетских корисника који месецима протестују због тешког материјалног положаја.

Опширније...

Војска Србије постаје Војска Југоимпорта

Никола Лунић, капетан бојног брода у пензији и секретар ресорног одбора за безбедност, одбрану и ванредне ситуације Демократске странке Београд, 11. маја 2017.

Ауторски текст Николе Лунића за "Данас"

Како избећи партијску контролу владајућег естаблишмента над системом одбране

Југоимпорт СДПР је де јуре државно предузеће са традицијом у промету наоружања војне опреме (НВО), али de facto представља партијски привилеговану компанију без контроле власника, односно државе. Данас Југоимпорт све више преузима улогу доминантне развојне институције, производног гиганта, грађевинског предузећа, али И монополисте у промету средстава НВО. И тако држава сама себе доводи до парадокса у којој једна њена компанија постаје конкуренција другим.

Тако се надлежности Војнотехничког института постепено преузимају од стране Југоимпорта, што води ка његовом даљем финансијском слабљењу и одласку стручњака. Каква је перспектива развојних пројеката ВТИ попут хаубице сора 122 мм или беспилотног авиона Пегаз када имамо конкурентне Југоимпортове пројекте хаубица Соко 122 мм или беспилотни хеликоптер Стршљен? Истовремено док се затварају фабрике „Застава камиони" или „ФАП", оснажује се Југоимпортов производни комплекс „Борбени сложени системи" у Великој Плани. Нови пројект Југоимпорта је изградња фабрике стрељачке муниције у Узићима чија би се производња практички преклапала са производњом фабрике „Први партизан" из Ужица. Уместо да анализирају моделе унапређења производње и превазилажења актуелних проблема наменске индустрије, Југоимпорт се намеће као директна конкуренција државним фирмама са идентичним или веома сличним производним портфолијом. У конкретном случају, дисперзија производних капацитета „Првог партизана" са увећањем производње понуде би представљало решење у најбољем државном интересу, али партократија то сагледава са аспекта приоритетног личног интереса.

Опширније...

Напад на опозицију је напад на демократију

Председник Покрајинског одбора Демократске странке за Војводину Мирослав Васин (www.vojvodina.gov.rs, архива) Београд, 10. маја 2017.

Ауторски текст Мирослава Васина за "Данас"

Многи новинари и аналитичари афирмисањем схватања „сви су они исти” снаже Вучића

Статус „дежурне или омиљене мете”, какав данас има опозиција у Србији, још је једна од специфичности нашег накарадног схватања демократије потпуно искарикираног система политичке борбе, који подразумева бескрупулозност владајућег естаблишмента, снисходљивост дела оних који треба да представљају опозицију и изложеност свим облицима рафалне политичке паљбе ка онима који се отворено супротстављају систему вредности наметнутом од стране данашњег владајућег режима.

Бити опозиционар у време Милошевића подразумевало је епитет издајника, народног непријатеља, кукавице и изрода, понеки пендрек по леђима или пут без повратка на Фрушку гору, а бити опозиција Вучићево време значи припадност „сорошевизму", нападе на лични интегритет и егзистенцију, јавни линч породице преко медија са националном фреквенцијом и бесрамних таблоида, монтиране процесе, претње, па и физичке нападе.

Опширније...

Европи потребна нова политичка архитектура

Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива) Београд, 9. маја 2017.

Ауторски текст Драгана Шутановца за "Данас"

Дан Победе слави се широм нашег континента, тог дана пре 72 године, побеђен је фашизам. Након шест година разарања и смрти, савезничка антифашистичка коалиција омогућила је Европи слободу и простор за нови начин организовања. Историјски узроци Другог светског рата уче нас да разједињена Европа води себе у пропаст, док уједињена представља једно од најпросперитетнијих места за живот на планети.

Више него икада јасно је да само уједињена Европа може да одговори на немале изазове, ризике и претње 21. века, који након више векова могу Европу да ставе у подређену позицију, уместо позицију центра светске политике. Само Европа уједињена у својој мисији може да одговори на изазове и са истока и са запада, а оснажена у Европској унији са великим тржиштем, она представља научну, привредну, политичку авангарду за цео свет.

Судбина Европе данас многима изгледа магловито. Са становништвом које стари, са значајним и константним социјалним променама, чини се да земље чланице појединачно немају никакву шансу у глобалном такмичењу. Континет економски стагнира, политички се налази у разним једносмерним улицама у којима се изгубио ентузијазам, истовремено суочен са сталним референдумима, од којих се сваки доживљава судбински. Најважнији референдум на коме Европа не сме пасти је растући национализам, као најопаснија европска тенденција која води ка неминовним сукобима, који нужно не морају да буду оружани, али ће онемогућити даљи просперитет.

Опширније...

Убијање Антигоне на СНС начин

Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива) Вршац, 8. маја 2017.

Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас"

Локална власт у Вршцу није дозволила комеморацију високом функционеру само зато што је био члан Демократске странке

Није античка Теба него данашња Србија и град Вршац и није Антигона него наш суграђанин и пријатељ. Попут некадашњих становника Тебе, тако су ових дана Вршчани остали неми и скамењени од неверице и срамоте пред обешћу властодржаца. СНС власт није дозволила да се у згради општине одржи комеморативна седница поводом смрти Мирка Добросављевића (1951-2017) дугогодишњег вршачког функционера. Чак је и његова умрлица на улазним вратима у зграду општине била непожељна, па је брже-боље склоњена. Мирко је часно и поштено током 14 година вршио многе јавне функције у вршачкој општини: био је заменик председника општине, члан општинског већа, покрајински посланик и дугогодишњи одборник.

Овај угледни јавни радник, вазда насмејани господин, оставио је велики траг у политичком и културном животу Вршца. Умео је да препозна и подржи долазак неких важних људи и догађаја у Стеријин град. Управо је он, а не неко други, охрабривао људе да доведу Аугсбуршки театар у Вршац, управо је он, а не неко други, помогао да Оливер Фрљић од ког се „потресла Европа“ игра једну од својих представа у Вршцу. Мирко је тврдоглаво истрајавао у доказивању колико је култура важна за идентитет једног града и да улагање у културу није трошак већ инвестиција у будућност. Зато је заједно са својим сарадницима са пуно љубави и вере радио на оснаживању градских институција културе, на креирању нове урбане културне понуде, на подизању квалитета и угледа фестивала „Вршачка позоришна јесен” и целокупног рада вршачког позоришта којег је изнад свега волео.

Опширније...