ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Душан Петровић: "ИЗБОРИ - ДВОБОЈ СА РАДИКАЛИМА"

- A +
Задовољан сам резултатима које је Демократска странка постигла изласком из парламента. Испоставило се да је важно ванредним политичким мерама борити се против јасне намере владе да се на противуставан и незаконит начин одржава на власти. Битно је да се драматизацијом политичких прилика укаже на незаконитости у парламенту - каже у разговору за „Блиц“ потпредседник ДС Душан Петровић.
Али, никакав конкретан резултат није видљив, нарочито ако се узме у обзир да је главни циљ био обарање Владе.
- Постоје јасни резултати те политике. Пре свега, у јавности је преовладала свест да Влада крши Устав и закон да би сачувала већину. С друге стране, ДС је дала јасан сигнал свима који се не слажу са политиком Владе да чврсто стоји на становишту да су нам неопходни избори и нова извршна власт. Јавност је добила јасну слику да је Скупштина крња, да пет посланика нелегално има посланичке мандате. Ако узмемо у обзир чињеницу да су недавно још два посланика отказала подршку Влади, јасно је да Владу у парламенту подржава свега 124 посланика.

Постоји ли могућност да се, под одређеним условима, вратите у Скупштину или ће ваша одлука остати непромењена до нових избора?
- Наш повратак у парламент зависи од одлуке судова у вези са спорним мандатима. Уколико се врховни суд Србије и уставни суд прогласе ненадлежним, очекујем да одлуку донесе суд државне заједнице и то у не тако дугом периоду. Позивам суд да то учини што пре, а ми ћемо поштовати одлуку каква год она буде.

Значи ли то да бисте се вратили у Скупштину чак и уколико би одлука суда била другачија од оне коју очекујете?
- Ми ћемо поштовати судску одлуку каква год она била и вратићемо се у Скупштину. Убеђен сам да ће суд утврдити да је прекршен Устав и закон. Ми, дакле, чекамо или да суд донесе одлуку или да Војислав Коштуница призна да је покрао мандате, па да ту ствар расправимо на Административном одбору.

Када очекујете изборе?
- Избори су нам потребни што је пре могуће. Србија се налази у дубокој парламентарној и политичкој кризи. Уверени смо да би избори дали резултат који би Србији обезбедио формирање стабилне демократске владе. Не постоји опасност да било које државно питање буде угрожено расписивањем избора. Напротив, за решење статуса Космета, али и економске прилике, било би добро да имамо владу која има пун легитимитет. Следећи избори биће двобој између ДС и радикала и ја са потпуно убеђен да ће ДС да добије тај двобој. Од резултата тог дуела, зависи како ће бити формирана следећа влада. Сигуран сам да ће грађани дати подршку проевропској Србији.

Значи ли то да ће радикали, уколико добију већи број мандата него ДС, формирати владу?
- Постоји сасвим реална могућност да се то догоди. Чињеница је да Томислав Николић данас подржава владу Војислава Коштунице. Када год је криза Владе и када год треба да јој помогне да узме неког посланика, Николић и СРС, чињењем или нечињењем у скупштинском Административном одбору, показују се као велики савезници Владе. А да ли би се ДСС одлучио на коалицију са радикалима, то зависи од њих, али не искључујем ту могућност. Међутим, сасвим сам сигуран да ће најјача странка на следећим изборима бити ДС и да ћемо ми формирати нову владу.

Ко ће бити ваши партнери у том случају?
- Главни задатак је да победимо радикале, све остало су питања другог реда. Сигурно је да нећемо правити владу са радикалима и социјалистима, а резултати избора одлучиће ко долази у обзир за формирање владе.

Да ли Карићев Покрет Снага Србије долази у обзир?
- Рекао сам да наши партнери не могу да буду само социјалисти и радикали.

Када почињу кандидатуре за потпредседничка места у ДС?
- Тај процес је већ почео, а биће интензивиран након божићних празника и трајаће до неколико дана пред изборну скупштину.

(Извор: Блиц)

Повезане вести

Проф. др Драгослав Петровић, члан Политичког савета ДС (www.vojvodina.gov.rs, архива)

Пропао конкурс, министар недужан?!

Нови Сад, 7. маја 2016.Нажалост, у последње две године дошло је до упадљивог пада не само до тада јасних позитивних тенденција, него и опадања квалитета и квантитета одговарајућих резултата...
Демократска странка

Није Лидија Удовички лагала. Ви лажете и крадете, господо!

Београд, 23. јануара 2016.Поједини медији, бранећи Вучићевог кума, желе да створе привид да је Лидија Удовички лагала када је Бојану Пајтићу у...
Акција Демократске омладина испред зграде ДИПОС-а (Фото сервис ДС)

Функција кума премијера јача од свих функција у држави

Београд, 11. новембра 2015.Демократска омладина Београда организовала је испред зграде ДИПОС-а акцију "Кум није дугме 2" на којој је Николи Петровићу, директору...
Председник Демократске странке и председник Покрајинске владе Војводине Бојан Пајтић у обраћању медијима (Фото сервис ДС)

Бојан Пајтић: Девичанска Острва или како сам узнемирио јавност

Београд, 27. октобра 2015.Ауторски текст Бојана Пајтића за "Време" Из прве руке: На саслушању због афере "Прислушкивање" "Идете у зграду СИВ-а"....
Конференција за медије Владе у сенци Демократске странке (Фото сервис ДС)

Вучић да смени Малог и Петровића или да сам поднесе оставку

Београд, 23. октобра 2015.Демократска странка затражила је разрешење директора ЕМС-а Николе Петровића, као и градоначелника Београда Синише Малог. ...