ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Ђилас: ДС је ослобођена пртљага који ју је оптерећивао

- A +
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Танјуг, архива)Београд, 13. марта 2014.

Интервју Драгана Ђиласа за "Недељник"

Демократска странка је рашчистила са политиком Душана Петровића, Слободана Хомена, Вука Јеремића, Јелене Триван и осталих ударних песница Бориса Тадића. Срећом, они су отишли за Борисом Тадићем или је он отишао за некима од њих, каже лидер ДС Драган Ђилас.

Драган Ђилас очекује да грађани 16. марта препознају једину праву опозициону странку и једну једину Демократску странку. У интервјуу за "Недељник" као свој најјачи адут на изборима наводи програм ДС и идеје како да од Србије направимо пристојно место за живот. 

- Наш адут су и наши кадрови који су веома стручни и спремни да преузму одговорност у кључним ресорима. Грађани су више пута преварени. Сада хоће проверене и предвидљиве политичаре. Наш адут су наши досадашњи резултати у свему за шта смо били одговорни као што су Београд и Војводина и значајан број градова и општина у Србији.

Судећи по порукама из кампање и оштрих оптужби на рачун СНС све наводи да ћете остати опозиција после избора, односно да већ сада више размишљате о позиционирању после 17. марта. Да ли је то ваша стратегија, као што каже Мики Ракић, да сачекате да се власт сама уруши?

- Ако су унапред познати резултати избора и ако се унапред зна ко ће бити власт а ко опозиција, онда ту нешто није у реду са слободом избора, са вољом грађана и са демократијом. Свака странка се бори за власт, али за разлику од других, нећемо у власт по сваку цену и било са ким. То што отворено кажемо шта мислимо и што указујемо на лоше последице ове власти, поготову шта нас чека ако она настави да води Србију, није чекање да се она сама уруши, већ испуњавање једног од основних задатака најјаче опозиционе странке.

Бориса Тадића сте окакарактерисали као човека који воли власт, као и да је напустио ДС управо због уласка у Вучићеву владу. Колико вас је оштетио његов одлазак?

- Незабележено је да бивши и почасни председник напусти странку у тренутку расписивања избора. Поготову ако тој странци дугује целу политичку каријеру. Истовремено, изласком из странке људи који су водили странку и државу, Демократска странка је ослобођена огромног пртљага који је оптерећивао. Са нама више нису људи који су водили реформу правосуђа (Петровић, Хомен, Маловићка), са нама нису више они који су водили спољну политику (Тадић и Јеремић). Са нама више није Јелена Триван. Надам се и верујем да су они са собом понели и део незадовољства досадашњим радом странке због свега што су радили и како су радили.

Страхујете ли можда да ће Тадићев табор остварити бољи изборни резултат од ДС?

- Верујем у одличан изборни резултат Демократске странке. Очигледно је да та нова зеленадемократска странка има логистику медија који су под Вучићевом контролом и води веома скупу кампању иако су бившу странку оставили у дуговима. Демократска странка није аутобуска станица да се у њу улази и излази кад год ко хоће. Шта њени чланови мисле о Тадићу рекли су му у очи на седници Главног одбора у Новом Саду.

Кога вам је жао што је кренуо за Тадићем? Да ли сте неког покушали да задржите?

- Свако себи бира пут и сноси одговорност за своје одлуке и поступке. Обзиром на начин, средства и методе који су коришћени, више ме интересују они који су остали. Они, не само да чине већину, већ имају и чистије биографије.

И ови избори су показали да ДС није једина која има право на заоставштину Зорана Ђинђића. Његова супруга, међутим, јасно стоји иза ДС, а ви најављујете повратак на његову политику. Шта је то данас повратак на Ђинђићеву политику?

- У претходном периоду Ђинђићево наслеђе било је прилично запостављено из објективних или субјективних разлога. Зоран Ђинђић један је од најјачих симбола Демократске странке. Он светли као светионик и као узор генерацијама демократа. Поносан сам што сам наследио вођење странке којој је он удахнуо визију, идеје, енергију.

Председник Демократске странке Драган Ђилас (Танјуг, архива)Он је једини човек који је више дао Демократској странци него она њему, мада су неки умислили да и за њих важи ова мисао. Данас би и они који су Булевар Зорана Ђинђића називали Булевар Ратка Младића, желели да се пореде са њим. Они су све супротно од Ђинђића.

Ђинђић је био реформатор и модернизатор Србије. Није био популиста и није подилазио већини, већ је радио и оно што није било популарно али за шта је био сигуран да је дугорочно корисно за друштво и државу. Био је истовремено високо образован и интелигентан, али и веома практичан и прагматичан. Ђинђић је, несумњиво, био један од најспособнијих и најмодернијих политичара које смо имали у новије време...

И да подсетим, био је и градоначелник Београда пре него што је постао премијер.

Ових дана навршило се и 11 година од његовог убиства. Јесу ли морали да дођу напредњаци и "захтеви ЕУ" па да се крене у откривање политичке позадине Ђинђићевог убиства? И уколико се нешто додатно утврди да ли ће вас бити срамота што то нисте ви решили?

- Демократска странка је од 2008. до 2012. имала могућности, али пре свега обавезу, да дубље уде у истраживање политичке позадине убиства Ђинђића. Убиство премијера је, по својој природи, политичко и нема дилеме да је постојала политичка позадина. То је једна од ствари које Демократска странка дугује Ђинђићу.

А како ви данас гледате на период владавине демократа? Ви сте постали главна мета иако, када погледате НДС, то буквално изгледа као ДС 2008. у којој је Тадић владао, Мики Ракић управљао, а Душан Петровић кадрирао и водио странку? Ко је онда настављач те политике: ви или Тадић?

- Демократска странка коју ја водим рашчистила је са политиком Душана Петровића, Слободана Хомена, Вука Јеремића, Јелене Триван и осталих ударних песница Бориса Тадића. Срећом, они су отишли за Борисом Тадићем или је он отишао за некима од њих.

Можете ли да замислите сценарио, на који уосталом упозорава и сам Вучић, да се следећа влада формира од свих странака против напредњака? Да се овде деси сличан синдром који се десио Борисову у Бугарској да оствари огромну већину, али да не може да формира власт?

- Ми тежимо најбољем резултату и радимо на враћању поверења у Демократску странку нудећи свој програм и конкретна решења. Свако од нас имао је прилику да се покаже и прикаже шта је обећавао и колико тога је испунио и остварио. Након избора следи расплет у складу са изборним резултатима.

Ипак, не треба сметнути с ума чињеницу да се појединим мањим и новим странкама даје логистика од стране СНС-а из исте кухиње. То изгледа као њихово међусобно такмичење за Вучићевог коалиционог партнера. Препознају се елементи и стратегије и тактике са циљем да се фрагментизује опозиција. Демократска странка у тој фарси не учествује.

Они хоће да подрже Вучића, ми хоћемо да га победимо. Бирачи знају да је глас за мање странке бачен глас и да прерасподелом гласова у мандате иде СНС-у.

Истраживања показују да имате подршку у Београду и Војводини, али слабију у централној Србији?

- Зашто нисте успели да се наметнете у остатку Србије и колико је опасно да политички Србија буде исцртана као Украјина? Како ДС може да се врати у централну Србију? Највећу подршку имамо тамо где смо Пајтић и ја преузели одговорност, у Београду и Војводини. Не бих се сложио да је драстична разлика у централној Србији. Ствари се мењају и очекујемо равномернију подршку.

Кандидат сте за градоначелника Београда. Да ли то значи да сте препустили републику? Или планирате да направите власт са СПС и ЛДП, уколико Вучић и Тадић направе власт у републици?

- Градоначелник је занимање за које постоји само једно радно место. Београђани најбоље знају зашто. Не бавимо се спекулацијама, већ уверавањем грађана да имамо најбољи програм и најбоље кадрове. Знамо са киме сигурно нећемо а са свима осталима следе разговори.

Аналитичари су превидели или намерно нису приметили да је СПС био на нишану готово свих политичких актера, али некако је изостао или је био слабо примећен тај "рат" вас и социјалиста. Ако Дачић не буде у будућој влади, да ли је као нека врста контраудара могућ поново савез ДС и СПС у Београду?

- Ми нисмо као друге странке које више критикују опозицију или слабије партнере а не смеју да помену име и презиме најодговорнијег човека. Није СПС држао ресоре финансија, економије, пољопривреде и енергетике. За стање у МУП-у, просвети и здравству одговоран је СПС, а за све остало СНС. Ми ћемо бити најјача странка или у власти или у опозицији.

Не бавимо се ни калкулацијама, ни спекулацијама. Ми имамо кандидата за градоначелника а у СНС-у још увек не знају са ким ће пред Београђане. Ако гласају за Малог и Михајловићку, проћи ће као са рачунима за струју. Иза нас су резултати који су видљиви и опипљиви а не макете и магла.

Која је идеална влада Србије након избора? Дајте нам бар пет имена, коју ће да понуди ДС уколико буде изненађења и победи на изборима? На шта би то могли грађани да рачунају?

- Демократска странка има веома стручне, искусне и компетентне кадрове за сваки ресор: од Миодрага Стојковића (наука), Душана Милисављевића (здравство), Горана Јешића (пољопривреда), Душана Никезића (финансије), Наташе Вучковић (европске интеграције). Ту су и људи попут Борка Стефановића и Владе Тодорића, све до Пајтића и Ђиласа или обрнуто.

(Извор: Недељник; аутор: Ненад Чалуковић)

Повезане вести

Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...
Народни посланик Демократске странке Радослав Милојичић (Фото: www.sumadijapress.co.rs, архива)

Радослав Милојичић: Влада дала новац општинама за куповину гласова

Београд, 15. новембра 2017.Посланик Демократске странке Радослав Милојичић оценио је да је "скандалозна одлука" Владе Србије да локалним...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Циљ је промена режима и европски Београд

Београд, 13. новембра 2017.Сама чињеница да неко има идеју да ДС стоји позади и дели летке, лепи плакате и аплаудира је накарадна. Не постоји опција да икада више стојимо иза било кога -...
Потпредседница Демократске странке Тамара Трипић (Фото: Курир, архива)

ДС подржава долазак ОЕБС-а

Београд, 8. новембра 2017. Тамара Трипић, потпредседница Демократске странке, изјавила је да Демократска странка подржава долазак посматрачке мисије ОЕБС-а. "Поверење у сам изборни процес је пољуљано због...
Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Божовић: Београдска каса је празна

Београд, 7. новембра 2017.Шеф одборничке групе Демократске странке у Београду Балша Божовић критиковао је трећи ребаланс буџета града Београда, рекавши да се он обавља због корупције и...