ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Ђилас: Обећао сам људима да ћу бити градоначелник

- A +
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Фото: Нови магазин)Београд, 13. марта 2014.

Интервју Драгана Ђиласа за "Нови магазин"

Председник Демократске странке и њен кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас сматра да ће 16. марта у главном граду бити референдума за његову политику и против ње. У разговору за "Нови магазин" Ђилас, који је и први на листи "Са Демократском странком за демократску Србију", потенцира и да је и на нивоу Србије ДС алтернатива власти оличеној у СНС-у. Све све остале листе, каже, у колони су која жели да дели власт.

Носилац сте листе за градске изборе и први на листи за републичке. Шта очекујете и где ћете бити, у Граду или Републици?

- Обећао сам грађанима да ћу бити кандидат за градоначелника, а као председник странке носим листу и за републичке изборе. Велика је разлика између позиције градоначелника и премијера. Све што се деси у Београду, добро и лоше, повезано је са градоначелником. Премијер нема ту могућност, а на примеру Вучића и Дачића се видело ко је заправо премијер, без обзира на место у Влади.

Ми имамо тим људи Јешића за пољопривреду, Стојковића за науку, Милисављевића за здравље, Никезића за финансије, Бојана Пајтића. Пајтић је добио награду "Financial times"-а за најбољу регију у Европи за стране инвестиције? Ко је бољи од њега? Весну Ракић Водинелић ћу опет питати за правду, Србијанку Турајлић за образовање. Ту је Борко Стефановић који је најбоље преговарао у тешка времена, па Милица Делевић, Наташа Вучковић, да не бројим даље. Уколико добијемо подршку грађана наћи ћемо особу која ће Србију моћи да представља на најбољи могући начин и води тим, али ово нису председнички избори, гласа се за програме странака, не за једног човека.

Као и за град.

- Код нас, али дајте ми земљу где се градоначелник не бира непосредно.

Биран је код нас, али је и ДС био за промену система.

- Уставом је то смишљено, ја сам тражио да се Законом о главном граду градоначелник бира непосредно, али ни моја странка ми није дала. Плашио се неко да ће Ђилас много да ојача. Све су странке тако гласале, јер се сваки лидер плаши да неки мали лидер, како их виде, не ојача, а то је погрешно, пре или касније ћемо морати да мењамо закон. Питајте Београђане шта мисле.

Истраживања кажу да се прва два места знају.

- Ако се на основу истраживања може утврдити шта ће се догодити, хајде да не идемо на изборе! Мислим да сада истраживања служе фабриковању јавности и томе да све оне који размишљају има ли смисла да изађу на изборе Вучић убеди да нема смисла. Више од 30 одсто људи не сме да каже за кога ће гласати, људи су у страху, зову их телефоном, долазе по неколико пута на врата да их уцењују радним местима и осталим стварима. Моја порука свима њима је да 16. марта узму оловку у руку, иза паравана Вучић не може да их види.

До избора је неколико дана. Колику излазност очекујете?

- Многи изборе доживљавају као грађанску дужност, не верују да ће им се променити живот. Изгубили су наду, двадесет година живе у овоме у чему живе. Реално се живи боље него у време Милошевића, али ништа више од тога. Једини пут када су изашли са идејом "ово је боље" јесу избори за Београд 2012. Ништа нисам обећавао, сем да ћемо радити на исти начин као претходне четири године.

Резултат?

- Не бавим се процентима. Уз све нападе противника и дојучерашњих партијских колега ДС има за циљ само да покаже да је другачија у односу на ону која је била пре годину и по дана, да опет стекне поверење грађана, да схвате да је демократија заиста на тој старој адреси, да заиста желимо да направимо странку која ће се у свакој ситуацији понашати онако како се понашао Зоран Ђинђић. А то значи да ће народу у сваком тренутку рећи истину, без обзира на то доноси ли неки број гласова или односи.

Мислите да је слоган "Демократија на старој адреси" јасан?

- Људи не гласају на основу слогана, али овај јесте проистекао из онога што се трудим да направим од Дс-а. То је странка настала пре 24 године, када су се најхрабрији људи окупили да би разбили страх и борили се против једног човека који је узимао сву власт; ДС се окупио са идејом да људи живе боље, да се запосле, да могу да школују децу без страха од егзистенцијалних проблема. То су основе на којима је настала ДС и преживела све ове године. Многи су се од ње одвајали, правили нове странке и никада нико ко је то урадио није био јачи од ДС.

Сведоче ли ти расцепи унутар ДС више о неспособности политичке елите да схвати плуралност или о сујетама политичара?

- Људи су се одвајали од странке наводно зато што странка више не дели њихове вредности, а заправо су се борили за своју позицију на политичком небу. Можете ли да их замислите да се баве ичим другим него политиком? Од чега би живели, да ли би постојали на друштвеној сцени Србије? Борис Тадић је изгубио све изборе, отишао на Главни одбор и јавно рекао: "Драган Ђилас не може да води странку, опет ја треба да је водим". Кад су му делегати рекли да није будућност Дс-а, направио је нову партију. И то уочи избора.

Сводите на персонално, зар странке немају живот ван лидерског?

- Није то лидерски сукоб, то је сукоб људи који не деле оно што жели већина у странци, сматрају да су јачи и паметнији, изнад странке. Нема ту неке филозофије, кад сте мањина процените да треба да изађете уместо да се за своје ставове борите унутра. Посебно постанете нервозни када се спремају избори и схватите да ће странка направити много бољи резултат него што сте мислили. Да ли би Борис Тадић изашао из странке да је на ГО добио већину?

Према овоме, логично је да бисте то ви урадили.

- Рекао сам да нећу то учинити...

Као и Тадић.

- Има разлике између оног што неки људи говоре и раде. Никада у животу нисам ставио себе изнад ДС-а, увек сам био део тима; и онда када сам уместо потпредседника Владе постављен за министра без портфеља и онда када сам у Београду сам могао да остварим бољи резултат.

Главни одбор је закључио да се после избора бави резултатима и одговорношћу. Шта очекујете?

- Тада су били расписани само београдски избори, не и парламентарни и немојте мислити да одвајање ових људи нема везе са том чињеницом Александар Вучић покушава да направи опозицију каква одговара њему, не Србији. И сада му се та опозиција нуди, нико не говори против њега него само против Дс-а. Било би поштеније да су сви на истој листи и рекли ми смо та нова влада. Ако их он заиста хоће, али сигуран сам да када би се сабрали не би добили више него сам СНС; људи за то не би гласали и зато је ово изборна превара.

Постоји ли могућност да ДС уде у власт СНС-а и под којим условима?

- Нема такве могућности зато што морамо да покушамо да повратимо поверење људи у политику, грађани морају да схвате да има људи који се баве политиком, а није им прихватљиво да један дан кажу једно други друго да би себе сместили у фотеље, образлажући све то вишим интересом. 0 чему причамо? То је њихов лични интерес. Људи не верују политичарима управо зато што причају данас једно, сутра друго и што су се многи обогатили улазећи у политику. Нико ни од медија не сме да израчуна колике су им плате биле и одакле им имовина, стан, да шаљу децу у приватне школе, да имају 30 одела, возе скупе аутомобиле. Такве јавност највише препознаје у ДС-у.

Многи од њих више нису у ДС-у, а ако их још има гарантујем да неће бити део странке. Можда су се неки провукли.

Који су ваши приоритети и како ћете после свега убедити људе да верују ДС-у?

- Ови избори су најнедемократскији у историји Србије. Претпостављам да неће бити крађе листића као у време Милошевића када опозиција није имала контролу, али биће претњи, уцена, упозорења људима да пазе шта раде, куповаће се гласови...

То се увек радило, носили су се мобилни телефони, брашно...

- Сада ће се куповати директно за паре и посао! Већ се људима који желе да сачувају посао наређује колико гласова треба да доведу. Тога да странке нешто поклањају увек је било, овога није. Сви ме новинари питају шта нудимо, уместо како ћемо спроводити тај и тај модел у пољопривреди, енергетици ... Али, тако је кад у свим медијима имате само причу да смо добили милијарду долара од Емирата и уштедећемо стотине, да је у Смедереву отворена фабрика. Али не и да смо за њу дали 15 милиона евра и још градимо халу, да се запослило 50 људи, а не 2000! Како да објасним да кредит није поклон, да је два одсто камате и 10 година грејс периода слабије него што је дала Светска банка, да смо ми за Београд, а град увек има неповољније услове него држава, добили кредит са 2,8 одсто на 25 година!

Страх је толики да и озбиљни људи причају свашта о Београду на води; читам Милојка Арсића да ће странци доћи зато што ће моћи да купе јефтино Праду и накит, купиће зато станове, па ће се показати потреба да интернационалним школама и вртићима. Где идемо ако то пише саветник у Цветковићевим владама и угледни професор?

О чему сте ви као градоначелник са Вучићем причали о Београду на води? О овоме или нечем другом?

- Он је позвао руководство Града и рекао имамо инвеститора који ће све да финансира. Рекли смо му добро, а шта су технички предуслови да уложи тај инвеститор, иначе познат по инвестицијама у Сирији, Египту и Пјонгјангу? Рекли смо мора прво да се заврши Прокоп, направе две ранжирне станице, да се расели 1.600 објеката, подигне насип од седам метара, уради инфраструктура. Знате ли колика инфраструктура треба за тих наводних милион и по квадрата? Каже, све ће они да финансирају. Супер! После четири месеца схватамо да то ми финансирамо. Нико не помиње ко ће платити накнаду за уређење грађевинског земљишта која се плаћа по квадрату нових објеката. Почели смо од 200 хиљада запослених, дошли до 20 хиљада...

Превише читате Информер и Курир.

- Цитирам Александра Вучића. Држава Србија треба да уђе у обавезу од милијарду евра да би се тамо нешто направило. То је добро парче земље, али потребна је визија како смо ми то радили. Направите мост Земун Борча, преместите камионе из центра, покренете причу аутобуске станице у Новом Београду. Европска банка за обнову и развој је пре четири године причала са нама шта радити са старом железничком станицом, па су људи схватили да није реално да они то финансирају.

То је спуштање Београда на воду, а не бајке које се сада причају. Овде су људи почели да се фрљају милијардама, толико да нико више новац не схвата озбиљно; деветогодишњи син мог пријатеља неки дан каже: "Само милијарду Абрамович дао за Челзи!" С друге стране, људи су срећни кад приме плату 200 евра.

А да се вратимо на питање?

- Шта нуди ДС? Реалност. Проблем Србије је што људи немају довољно посла, а они који раде имају мале плате па је куповна моћ минимална. Не можете повећати производњу и запосленост ако нема ко да купи робу; то значи да морамо да извозимо. Где? Земље региона, Европа и Русија? Добро. Како да роба буде конкурентна? То су огромна тржишта и мора да је буде довољно и да буде јефтинија. Робу не можемо да субвенционишемо, али можемо транспорт, то раде многе земље.

Како да повећамо производњу? У једном делу радимо као са ПКБ-ом, у другом са сељацима, организујемо их, дамо могућност да направе складишта и не продају јабуку по 15 динара ако ће за два месеца бити 45. Кад добијете сировинску базу странци који их прерађују дођу овде неће вући јабуку у Пољску него ће довести машине овде. Тако долазе светски партнери, тако је у време комунизма дошао Унилевер да са ПКБом прави Фриком. Даћу вам један пример Пољска је највећи произвођач шаргарепе у Европи. Како су је продали? Направили су кампању у неколико земаља како је шаргарепа невиђено здрава, емитовали спотове о томе и на пет секунди залепили производ који има шаргарепу и ту се продаје.

Даље, Европа ће морати ускоро да реши хоће ли огромне количине хране слати бесплатно у Африку или ће сви гладни ускоро пливати ка њој.

То се све говори од 5. октобра...

- Немојте да ја говорим о временима када сам се шетао и гутао сузавац.

Сами кажете да сте девет година у политици. Шта су резултати?

- Смејали су ми се кад сам као министар без портфеља правио тоалете по школама, смејали су се кад сам ушао у Београд и рекао да ће бити шест обданишта за девет месеци, два нова моста и онај у Обреновцу који стоји као скелет 15 година. Смејали су се, а направили смо два моста, Газелу и булеваре реконструисали, направили смо 44 обданишта за пет година, девет школа... Није ПУПС-ов план него мој 13. пензија за оне који имају мале пензије. Свака трудница има пуну плату, свака породиља помоћ, па вантелесна оплодња са 15 хиљада беба дошли смо на 20 хиљада годишње. Купујемо свој деци уџбенике. То су ствари које смо урадили и једном ће људи морати да размишљају о томе шта је нуђено а шта урађено, не на основу спотова.

Изневерене наде и уверење да ће све бити исто...

- Биће исто ако исти остану на власти! Само мало горе, као што је сада мало горе него пре две године. Свакоме ко зна да рачуна јасно је да ће ова држава банкротирати. Прва ствар коју је господин Крстић најавио после избора је ребаланс буџета. Господин Вучић прича о тешким реформама, а не набраја мере зато што нема ниједну. Изузев када копирају оно што сам причао пре годину и по дана.

Да затворимо круг с ким се може у Београду правити власт?

- Ствар је проста, имате листу коју предводим ја, поносну на оно што смо учинили, имате и још једну која је била с нама у власти, али као да се стиди. Ако желите да се Београд развија можете само да заокружите листу ДС остало је свеједно. Ово је нека врста референдума, гласаш за или против Ђиласа, нема треће могућности.

Колико је коштала прошла кампања Дс-а?

- Што питате мене? Ја сам у Београду потрошио 300.000 евра и поштено платио. Сада ће кампања коштати 1,1 милион евра, колико ћемо пара добити из буџета. Питајте колико кошта кампања оних који имају 20 пута више билборда и спотова и одакле им паре. И да ли је примерено да се потроши 20 милиона евра у време када људи једва живе? Ако имате 50 одсто гласова, што нисте потрошили милион за кампању, а 19 дали у хуманитарне сврхе као донацију?

Протеклих годину о по дана било је за вас драматично, стално сте на мети таблоида. Како је то психички издржати.

- Тешко је кад вам деца због тога трпе у школи, кад вас људи гледају другим очима, али једноставно прихватите да ће време све показати. Сад већ показује, а замислите кроз пет година. Што неко рече, тешко је 50 насловних у Куриру, а кад имаш 150 ти си победник. Бранка Пешића су разапињали на крст због Газеле и ширине аутопута; данас треба да скинемо капу онима који су пре 40 година имали визију Новог Београда. Мост на Ади и гаражу код скупштине Града изгурао је Неша Богдановић. Шта су му радили!

Уместо да причамо о стварима које могу да промене Србију, стално причамо о бесмислицама. Пре две и по године сам предложио како да се бирају директори јавних предузећа, како да смањимо утицај Владе, али не, овде се продаје идеја да директор треба да има 110 хиљада плату. Каква плата такав директор? Знате ли да 50 одсто БДП-а праве јавна предузећа, део мала и средња, а где су велике приватне фирме, крупни капиталисти. Њих 80 одсто је банкротирало, нису могли да издрже тржишну утакмицу и трансформацију из времена Милошевића и дивље приватизације. А они треба да вуку напред. Пропадају и државна предузећа. Ко ће да повуче привреду?

Кадрови и странке...

- Апотекарска установа је на крају прошле године имала суфицит милијарду динара. Њу је водила Драгана Симић која није члан ниједне странке, као ни Марко Благојевић (инвестиције), Рајко Мандић (ПКБ) и Аца Ковачевић (спорт). Драгану Симић сам видео само једном у животу и то кад је већ постављена, али сви они су замењени страначким кадровима. На основу чега овај дечко који је дошао уместо Благојевића прича о инвестицијама? Био је помоћник министра одбране и председник СНС-а на Старом граду.

(Извор: Нови магазин; аутори: Надежда Гаће и Јелко Јовановић)

Повезане вести

Александра Јерков (Фото архива)

Јерков: Маја Гојковић се уплашила анкетних одбора

Београд, 18. новембра 2017.Чланица Председништва Демократске странке Александра Јерков одговорила је Маји Гојковић и рекла да се „очигледно Маја Гојковић уплашила...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

ДС наставио парламентарну офанзиву: 24 анкетна одбора о аферама СНС

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да је ДС предала у процедуру Народне скупштине 24...
Демократска странка

ДС Пећинци: Осуђујемо упад разбојника у кућу опозиционарке

Пећинци, 17. новембра 2017.Демократска странка Пећинци најоштрије осуђује синоћни упад три наоружана непозната лица у кућу Јелене Грујић, председнице ОО...
Народни посланик Демократске странке Радослав Милојичић (Фото: www.sumadijapress.co.rs, архива)

Радослав Милојичић: Влада дала новац општинама за куповину гласова

Београд, 15. новембра 2017.Посланик Демократске странке Радослав Милојичић оценио је да је "скандалозна одлука" Владе Србије да локалним...