ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Шутановац: Не постоји воља за решавање афера, излаз нови избори

- A +
020106sutanovac.jpgЧлан Председништва Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да не очекује да ће било која од бројних афера отворених прошле године добити епилог, јер за то не постоји добра воља владе и парламентарне већине.

"Не очекујем да ће и једна афера добити епилог у овом сазиву парламента и садашњем саставу владе и једино решење је расписивање ванредних парламентарних избора и стварање истински демократске владе", рекао је Шутановац у интервјуу агенцији Бета.

Он је истакао да је Србији неопходна нова демократска влада која ће бити истински контролисана од стране парламента и која ће да решава све проблеме државе и грађана, али је указао да је тешко прогнозирати када ће бити избора.

Наводећи да би избори били благотворни за државу, Шутановац је оценио да ће премијер Војислав Коштуница "по сваку цену, кршећи Устав и закон, покушати да опстане на власти".

Таква ситуација, према речима Шутановца, смањује маневарски простор опозиције која у ситуацији "у којој је и велики део медија под утицајем владе", теШко може да презентује своју политику и објасни јавности шта се заиста дешава у парламенту и у Србији.

Функционер ДС је међутим, оценио да владајуће партије већ дуже имају минорну подршку бирачког тела, као и да "по слову закона више немају подршку 126, већ свега 124 посланика у Скупштини Србије", додајући да верује да ће влада наставити да чини све да би опстала на власти, како је то чинила и прошле године.

Шутановац је оптужио Владу Србије да је свој опстанак ставила на прво место, испред државе и да "сваки напад на влада третира као напад на државу".

"Све друго је мање битно и зато не очекујем да ће у овој години влада кренути у било какве потезе који се могу назвати реформским, а који би, евентуално, могли да изазову незадовољство и испровоцирају неке уличне скупове или демонстрације", навео је он.

Шутановац је рекао да је тешко у овом тренутку говорити о евентуалним постизборним партнерима ДС-а, али је истакао да је он оптимиста и да сматра да би, уз озбиљну кампању, та странка могла да направи добар резултат и да у нову владу укључи само мањине, које ће имати своје квоте.

"Знам да ће многи аналитичари да кажу да је то нереално и немогуће, али то су исти они људи који су пре две године рекли да је немогуће да Борис Тадић буде председник Србије", казао је он.

Као странке који никако и ни на ком нивоу не би могле да буду партнери ДС, Шутановац је навео Српску радикалну странку "која и даље заступа доктрину Војислава ШеШеља" и социјалисте "који се и даље крију иза Слободана Милошевића и лажно се представљају као реформисана странка".

"Не постоји ни један сегмент њихове политике који показује да су се одрекли нечега што су чинили током 90-их година, иако им је ова влада омогућила да се рехабилитују", рекао је Шутановац, који је за Покрет снага Србије Богољуба Карића казао да има озбиљан проблем да се утемељи као демократска странка због тога што у своје сврхе користи медиј који припада њиховом председнику.

Говорећи о последњој у низу афера у парламенту Србије о енормним путним трошковима појединих посланика, Шутановац је оценио да би за фингирање путовања требало да уследе кривичне пријаве.

Као пример, он је навео посланика СРС Немању Шаровића који је пријављен у Београду где је и одборник у општини Стари град, а који је на име путовања до Врања и натраг узео више од 1,6 милиона динара, што је око 90 просечних плата у Србији. "То је апсолутно кривично дело". истакао је Шутановац и навео да би тај проблем требало решити тако што би сваки посланик доносио доказ да је заиста путовао, а на основу кога би му били исплаћани трошкови.

"Све остало, што не представља документ о трошковима, јесте злоупотреба", истакао је он и навео да је "први то радио заменик председника СРС Томислав Николић, пре неколико година, када је наплаћивао путне трошкове до Крагујевца, иако је од државе добио стан у Београду 1999. године".

Шутановац је рекао да посланици ДС своје плате уплаћују у хуманитарне сврхе, људима којима је новац заиста неопходан.

(Извор: Бета)

Повезане вести

Шутановац и Заев: Наставак међусобне сарадње

Шутановац и Заев: Наставак међусобне сарадње

Београд, 21. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац састао се са председником Владе Републике Македоније и СДСМ Зораном Заевим у Београду. Разменили су...
Председник Демократске странке Драган Шутановац на Самиту лидера социјалдемократских партија у Сарајеву

Завршен самит лидера у Сарајеву, Шутановац: Националисти уништавају земље региона

Сарајево, 19. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац каже да је један од важних закључака...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

ДС наставио парламентарну офанзиву: 24 анкетна одбора о аферама СНС

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да је ДС предала у процедуру Народне скупштине 24...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Циљ је промена режима и европски Београд

Београд, 13. новембра 2017.Сама чињеница да неко има идеју да ДС стоји позади и дели летке, лепи плакате и аплаудира је накарадна. Не постоји опција да икада више стојимо иза било кога -...