ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Бојан Пајтић: Вучић неће имати већину за владу

- A +
Председник Демократске странке Бојан Пајтић (Фото: www.nin.co.rs)Београд, 10. марта 2016.

Интервју Бојана Пајтића за НИН

Државу воде аматери. ДС је у једном тренутку заборавила на интересе грађана, кренули смо возом у Европу, а њих оставили на перону. Режим те грешке понавља десетоструко. Клептократе се буквално селе из странке у странку, нама се спочитава приватизација, а њу је спроводио Синиша Мали. Овде сви имају прошлост, осим лидера СНС

На путу ка канцеларији председника Демократске странке Бојана Пајтића на Теразијама, зауставља ме непозната госпођа: "Ја сам разочарани гласач ДС, да ли можете да ми кажете за кога сада да гласам? Ако не знате, одох да питам Јову Бакића". Не знам шта јој је рекао Јово, преносим шта је причао Бојан.

У неколико наврата сте позивали Александра Вучића на ТВ дуел. Шта бисте му прво рекли?

- Господине Вучићу, објавите 20 тајних уговора које сте закључили, "Београд на води", "Железара Смедерево", "Пољопривредно земљиште",... очигледно се ради о коруптивним уговорима који су оштетили грађане Србије за преко 900 милијарди динара.

Што каже СНС: Зашто Ви ни данас нисте на послу?

- Ја јесам на послу зато што је мој посао брига о грађанима ове земље.

Зашто нисте у свом кабинету у Новом Саду?

- Мој посао није у кабинету или некој фотељи, моје радно место је на Правном факултету. Потпуно разумем зашто је господи из СНС-а тешко да замисле да неко предаје на државном факултету и да је завршио државни факултет, али то је тако.

Чиме бисте вратили разочарану госпођу, које грешке сте разумели?

- Демократска странка је у једном тренутку заборавила на интересе грађана, деловало је као да смо ми кренули возом у Европу, а њих оставили на перону. С друге стране, ДС није довољно консултовала мишљење стручњака и професионалаца и тиме је изгубила кичму – подршку интелектуалаца и стручних људи.

На које време мислите?

- На време када је ДС имала највише утицаја – од 2008. до 2012. Реформа правосуђа је изведена на наопак начин, од ефикасности и професионалности правосуђа зависи да ли ће долазити инвеститори, да ли ће људи имати поверење у државу, то је вероватно најозбиљнија грешка која је направљена.

Ви сте и тада били ту, плус сте правник?

- Ја то не спорим, било би крајње неетички да тражим некакав излаз у томе – нисам имао довољно утицаја. Као председник ДС преузимам одговорност за све што се дешавало, не пребацујем је ни на Тадића, ни на кога. Знам да Демократска странка много дугује оном делу Србије који је желео нормалан, пристојан, уређен живот, свестан сам да ћемо гласове које добијемо на изборима добити на кредит, јасно ми је да тај дуг морамо вратити. Нисмо довољно радикално спроводили мере које смо морали да спроведемо, прављени су компромиси и када није било неопходно. Али, ко се не намучи – тај се не научи. Нама је сада све јасно, док режим наше старе грешке понавља десетоструко.

Шта сте још разумели као грешке?

- ДС је правила кадровске грешке које су последично вукле за собом и лоше потезе. Дозволили смо да нам се на различитим нивоима власт сведе на лимузине и фотеље, да људи забораве да имају обавезу да се одговорно односе према потребама грађана.

На које људе мислите?

- Постоји озбиљна клептократска структура која се сели из странке у странку. Стално нам се спочитава приватизација, а приватизацију је спроводио Синиша Мали. При томе од 24 спорне приватизације, 23 се дешавају у време када је ДС опозиција. Нико ко види власт као плен више није у ДС.

Баш нико?

- Немогуће је ту појаву у потпуности искључити. Да бисмо спречили ту армију полтрона која прелази из једне у другу владајућу странку да би ушла у неки Управни одбор, добила неко одборничко место, донећемо одлуку да након што ДС преузме одговорност за вођење државе, првих годину дана нема нових учлањивања! На покрајинском нивоу смо увели апсолутну транспарентност, то је прва ствар коју бисмо урадили када бисмо преузели вођење државе – апсолутна транспарентност свих јавних финансија, свих запослених у јавном сектору, свих биографија.

Ако нешто девастира ову земљу, поред корупције, то је чињеница да државу воде аматери. Када је министар привреде неко ко је у 50. години стекао диплому, а пре тога био власник плесне школе (!?), онда је нормално да имамо најгору економију у региону – успели смо да постанемо најцрња тачка у најнесрећнијем делу Европе, што је врло тешко постићи. Али до тога доводи режим који не сме да објави биографије функционера, чак ни после одлуке суда. Онда знате какви су то стручњаци.

Пошто се залажете за пуну транспарентност – која од спекулација је ближа истини, да је договор о једној колони пропао зато што је "Пајтић два дана вукао за нос Тадића и Јовановића", или зато што се испоставило да "Пајтић није председник своје странке", него Мићуновић? 

- У оба случаја се ради о чистом подметању. У разговоре смо ушли по одлуци Председништва ДС, све време инсистирајући на томе да ћемо проценити да ли је за излазност већег броја грађана против овог режима боља једна или две изборне листе.

Како сте у суботу проценили једно, а у недељу друго?

- То су спекулације.

Елезовић није преговарао о мандатима с вашим одобрењем?

- Демантујем све што се нашло по медијима. Ни Тадић, ни Јовановић, ни ја, нико није инсистирао ни на каквој лидерској позицији, никаквих сујета ни расправа није било око броја мандата. О мандатима нису разговарали председници странака, него је Чеда разговарао са двоје људи из ДС и СДС-а. Да будем прецизан, сва истраживања, сви разговори са људима, све анализе, све фокус-групе су показале да људи не желе ту једну листу, да нема синергије и да ћемо изгубити целу изборну кампању објашњавајући зашто нисмо у једној странци него на једној листи.

Ако верујете тим истраживањима, да ли верујете у она која кажу да је ДС на шест одсто?

- Не. Постоје истраживања у која верујемо јер знамо да су објективна, где је ДС на око 11 одсто. За почетак.

Да ли Ваши одговори показују да је потписан споразум о ненападању?

- Не постоји на папиру ништа. Постоји свест да је бесмислено инсистирати на ситним разликама кад са друге стране имамо једног човека који је присвојио целу Србију. То би заиста било сулудо. Мислим да је легитимно да се сарадња настави после избора.

Како замишљате ситуацију после избора?

- На овим изборима је могуће произвести ситуацију у којој Вучић неће имати већину да направи владу. Србија има шансу уколико изађе већина од три четвртине грађана који су незадовољни режимом, Вучић сву подршку базира на двадесетак одсто оних који га подржавају. А 75 одсто грађана јесте незадовољно чињеницама да им отимају земљу коју су обрађивали, уништавају државу тајним уговорима, крче националне ресурсе, да владају они што су купили дипломе, да због атмосфере у друштву беже из земље и 65-годишњаци. Не само из економских разлога, него и због тога што им је физиолошки неприхватљиво да живе у земљи којом господаре Гашић, Маја Гојковић, Вучић и Вулин.

Да ли бисте били запањени ако би после избора СДС и ЛДП због виших интереса ушли у Владу са СНС?

- Ништа нас више у Србији не може запањити. Али, то би.

Да ли би ваши бирачи могли да се запање уколико би се Дачић појавио као шанса за коалициону владу без СНС-а?

- Не желим да придајем значај СПС-у, нити да набрајам све странке са којима ми сутра нећемо сарађивати. Наш фокус су један човек и његови нестручни саучесници.

Да ли избегавате да кажете – нећемо са СПС?

- Ништа не избегавам, али у овим околностима диктатуре једног човека не желим да се бавим СПС-ом и Дачићем. Они су само алиби да се не ради о једнопартијској влади и о владавини једног човека, којем власти никад није доста.

Да ли је у том смислу и бављење Николићем алиби?

- Апсолутно. Критиковати само Томислава Николића је као када мериш мртвом вуку реп. Он је сам себе у потпуности политички маргинализовао, а медијске слуге Вулина, Вучића и Бечића само су закуцали ексере у његов политички сандук. Томислав Николић није достојан функције председника Србије, али изигравање опозиције тако што ће се само он критиковати је повлађивање човеку који је грађанима преотео државу.

Да ли је излазак на изборе под овим условима једнак уласку у аутобус са отвореном ташном и новчаником који вири, па онда јаукању како си покраден?

- То је била велика дилема. Да ли се диктатури даје легитимитет тако што под потпуно неравноправним условима учествујеш на изборима? Било би делотворно, ефикасно, рационално неучествовати на изборима, али још четири године самовлашћа једног неспособног човека грађани не би преживели. О људима се ради.

Какав је ваш план, како под овим условима да смањите 63 одсто оних који вам према последњим истраживањима не верују?

- Немам никакве дилеме да ће унутрашња несолидност режима довести до њиховог пада. Њихов је избор како ће отићи са власти. Било би рационално да не гуше политичка права и слободе и да опозицији отворе елементарни простор за друштвени дијалог. У супротном, сви ћемо бити у великом проблему. Не расписују се ови избори због "јединства", него због једноумља.

Шта ми одговарате?

- Социјалне и економске тензије су превелике. Грађани су опкољени бедом и понижењем. Док покушава да уништи ДС, режим пропушта да види очајање и бес грађана Србије, које је огромно. Они су потпуно слепи код очију! Свака власт може да доведе опозицију до уништења или до ивице уништења, али то онда више није демократска власт. То је онда Србија која побеђује своје сопствене грађане. Све који знају и умеју, све који су заиста учили школе, све оне који поштују закон и своје обавезе плаћају на време. Ти људи су каријатида сваке државе.

Уколико добијете тај "елементарни простор", да ли ћете одговарати на питања која дневно поставља СНС – зашто сте "опљачкали" Развојну банку?

- Поднео сам тужбу, они ће мени да одговарају на суду.

Зашто сте "покрали" децу ометену у развоју?

- И за то ће они одговарати мени, такође на суду.

Мора бити да имате и Ви њима шта да одговорите?

- Имам: Што ме нисте ухапсили? Тај Бојан Пајтић из Информера и са Пинка треба да буде разапет на суду срама и 100 година да буде у затвору, тај злочинац који отима деци са посебним потребама, пљачка банке, отима милијарде, то је најгори криминалац на кугли земаљској! Зашто није у затвору? Или брутално и застрашујуће лажете, или се ради о највећем слободном криминалцу на свету. Свакоме је потпуно јасно – да сам икада прекршио закон, мени се то не би опраштало.

Како објашњавате својој деци ужасне насловне странице с Вашим ликом?

- Ево како је реаговао мој син Стефан: пролазили смо поред плаката "Пајтић лопов" и "Пајтић цепа Србију", мој син, из седмог разреда, каже: "Уууу, ови се тебе баш боје"! Али, пре две године је дошао из школе насмејан: "Један дечко је рекао да ће када заврши факултет остати да живи у Србији и сви су му се смејали"! Мене је хладан зној облио од идеје да се деца у 5. разреду смеју дечаку који каже да ће остати у Србији. Ако ме је нешто учврстило да треба да се боримо то је то, из принципа не могу да дозволим да олош елита потпуно уништи све у земљи.

Да ли је летовање у Истри на годишњицу "Олује" била грешка?

- Тог трагичног 5. августа 1995. ја сам са својим оцем организовао пријем избеглица у Сенти, пошто је локална самоуправа имала принципијелан став да не пружа помоћ српским избеглицама. За разлику од Вучића и Николића, ниједног тренутка нисам допринео несрећи тих људи, него сам све учинио да им помогнем, и тада и касније. Гади ми се њихова квазибрига за те људе, зато што су они узрочници њихових проблема, угурали су их у рат усред кога су их кукавички оставили на ледини, због њих су ти људи настрадали, а они настављају да манипулишу њиховом муком само да би се дочепали њихових гласова. Не пада ми на памет да се са кривцима за трагедију тих људи утркујем у медијској експлоатацији њихове несреће. Изван тога, та омиљена тема "ко је био где на летовању" – говори о природи доживљаја будућности Србије овог режима. Ми се боримо за Србију у којој ће бити природно и нормално да свако буде у прилици да своју породицу одведе на летовање.

Порука премијера је да ће Србија бирати између будућности (СНС) и прошлости (опозиција). С чим ћете ви на мегдан?

- У овој земљи сви имају прошлост осим Вучића, то је занимљиво као феномен. СРС је формирана као паравојна формација, не као политичка организација, тако да кад Вучић спомиње шовинизам као туђу прошлост, то говори о његовој одлуци да буде бестидан, да не зна више ни за стид ни за срам, мени је то застрашујуће.

С чиме ћете пред бираче кад вам је све узео?

- То што је ангажовао Тонија Блера за саветника не значи да нам је узео европску оријентацију. Узети за саветника човека који је био одлучујући фактор за бомбардовање државе, говори о тешком комплексу и потреби да се покажеш свету као велики европејац. Непримерено удварање Ангели Меркел, којем се подсмевају и званични и незванични Немци, повлађивање спољним интересима, то није европска оријентација. Ми ћемо да променимо све основне тачке њихове политике. За почетак, скандалозан однос према страним инвеститорима – плаћају им више од 20.000 евра за радно место, поклањају земљишта, а тај инвеститор плаћа раднике 200 евра. Променићемо и однос према пензионерима, они не заслужују да им се смањују пензије.

Нису били заслужили ни да им их подижете, зато им данас смањују?

- Овај режим се задужио 10 милијарди евра, потпуна је неистина да су то радили да би сервисирали нове дугове. Он ће морати да положи рачун – где је тих 10 милијарди? Друго, није противуставно смањити плате, али је потпуно противуставно смањити пензије. То мора да се врати. Мора да се мења и изборни систем по којем посланици служе као машина за аплаудирање и притискање дугмади без икаквог утицаја на извршну власт.

Шта каже свештеничко дете и садашњи председник ДС, да ли је увођење веронауке била грешка ДС?

- Зоран Ђинђић ју је увео као факултативан предмет и она треба да буде факултативна, али грешка јесте што грађанско васпитање није обавезно, јер би онда била мања вероватноћа да неко за само неколико месеци успостави диктатуру у овој земљи. Грешка јесте што су појединци из власти ДС одлазили у Синод за благослов за политику коју воде. То не долази у обзир.

Да ли постоје разговори да се Ђилас врати у ДС?

- Ђилас јесте у ДС. Када сам изабран за председника странке рекао сам да Ђилас може да бира шта хоће да буде у странци, то мислим и сад.

Да ли је Ђилас у коалицији са Вучићем?

- Није прихватио, могао је да буде.

Да ли бисте очекивали да у ова, како кажете "диктаторска" времена бивши председник изговори јасну подршку својој странци и отклон од "диктатора"?

- Драган Ђилас је платио огромну цену тога што је био председник ДС, сатанизован је до бесвести, због тога је патила цела његова породица на исти начин као моја, врло се храбро ухватио укоштац са тим околностима, и што се мене тиче он нема даљих обавеза према странци. Не могу да осудим некога ко се борио, борио, борио и у овом тренутку проценио да не жели да се бави политиком на начин на који се бавио.

Да ли се враћа Вук Јеремић?

- У добрим сам односима са Вуком Јеремићем. Нисмо разговарали о томе, мислим да је та прича да се враћа у ДС пласирана као изговор Влади да га не подржи да се кандидује за генералног секретара Уједињених нација.

Драгољубу Мићуновићу је "дошло да не умре", да ли бисте волели да нисте видели ко ће оснивачу ДС, Бориславу Пекићу открити споменик, да ли бриди образ од тог шамара?

- Веома ми је драго да је подигнут споменик Пекићу чак и у околностима у којима су споменик подигли они које је за живота дубоко презирао. Није тачно да је то прво обележје Бориславу Пекићу, постоји школа, улица, неодобрени захтев за постављање бисте...

Како вам делује потез Филипа Давида у Народној библиотеци?

- А како Ви гледате на то да се Томислав Николић појави у библиотеци?

Да ли је Драгану Великићу било место поред Вучића?

- Било му је место поред Пекића, није Великић крив што је премијер злоупотребио откривање споменика да би му грађани поклањали руже које им је претходно поделио.

Рекли сте да је добро што ће локални избори бити спојени са парламентарним јер "немају довољно батинаша да нас све бију у исто време", да ли има неке јаче утехе да неће бити много батина?

- Батинања политичких противника ће сигурно бити. Све је ненормално, сви живе у страху. Нисам веровао да ће после 2000. године неко моћи поново да уплаши Србију, овај човек је то успео. Али погледајте шта се догодило са досадашњим словачким премијером – добио је на изборима неупоредиво мање од онога што су му све анкете предвиђале. Сигуран сам у то да ће грађани Србије тихо и одлучно изаћи на изборе и рећи да им је доста понижења и да хоће да живе нормално, у праведној Србији. Грађани хоће да живе сад, а не у будућности Бабића, Вучића и Ђукановића, коју никада нећемо дочекати.

(Извор: НИН; ауторка: Оља Бећковић)

Повезане вести

Божовић и Виденовић у Бриселу: Србија касни у ЕУ јер се газе институције

Божовић и Виденовић у Бриселу: Србија касни у ЕУ јер се газе институције

Брисел, 23. новембра 2017.Народни посланици Демократске странке Балша Божовић и Маја Виденовић завршили су посету Бриселу током...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Зарђала кашика у Европи

Крушевац, 23. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Кад неко после година ревносног ношења Шешељевог шињела схвати да је тај комад гардеробе демоде, па хватајући корак са светским модним...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Вучићеве сеансе и непријатељски зачини

Крушевац, 20. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Упутство за употребу страха по рецепту Српске напредне странке У Србији, у којој се грађани од малена плаше убитачним...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

ДС наставио парламентарну офанзиву: 24 анкетна одбора о аферама СНС

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да је ДС предала у процедуру Народне скупштине 24...