ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Само глас за ДС је сигуран глас против Вучића

- A +
Портпаролка Демократске странке Александра Јерков (Фото сервис ДС, архива)Београд, 7. априла 2016.

Интервју Александре Јерков за "Недељник"

Демократска странка неће правити власт са онима који упропаштавају Србију и онима који су цело своје политичко деловање то радили. Зато је глас за ДС – сигуран глас. Грађани понекад мисле да гласају против Вучића, а да се након избора заправо испостави да гласају за Вучића који увек профитира на пропалим гласовима. Можда је неко сада против њега, али после избора пронађе интерес да уђе у владу са Вучићем. Демократска странка је доследно против, тврди Ненаду Чалуковићу портпаролка ДС-а Александра Јерков

Портпаролку Демократске странке Александру Јерков затекли смо како са страначким колегама – који тог дана нису били у Пајтићевом предизборном каравану у Ариљу или Ужицу, сумира утиске након разговора са студентима. Њихов дан био је прилика да се чује како они виде данашњу политику ДС-а. И шта саветују демократама, како да остваре свој једини циљ – промену ове власти. Или шта мисли најмлађа академска популација о њиховом највећем политичком опоненту Александру Вучићу.

Зашто млади – који су својевремено били симбол ваше странке – данас не верују толико демократама? И шта је то што њих највише мучи у Србији?

- Млади су увек били симбол промена и борбе за нормалну Србију, тако ће бити и сада. Логично је да они који се данас боре за нормалну Србију буду уз Демократску странку. Оно што њих највише брине и оно што јесте највећа опасност за младе јесте што они уопште не виде своју будућност у Србији нити виде себе како заснивају своју породицу у својој земљи. Свакодневно им се шаље порука да баш и не вреди учити и радити, зато што ће се увек појавити неко са купљеном дипломом и одговарајућом страначком књижицом и тако наћи посао. То је много опаснија ствар од неких пуких страначких подела. Српска напредна странка је направила систем вредности у ком прави доктори одлазе из земље, а лажни седе у влади. Шаље се порука да се труд, рад и знање не исплате.

То није проблем само младих који се школују, са тим се сусрећу и родитељи који својој деци када крену у школу не могу да одговоре на питање: зашто вреди школовати се? Кад имате министра полиције и градоначелника Београда који су оптужени за плагијат дипломе, то су онда врло опасне поруке за младе генерације и Србију, а не само за ДС, а не само за СНС. То је проблем друштва и система вредности који се ствара. Зато сви који су против тога морају стати уз ДС. Јер смо увек до сада показивали да градимо другачије друштво.

Брине ли вас онда што интелектуалци или средња класа који су некад такође били стуб ДС-а данас ћуте и практично немају одговор на проблеме о којима говорите?

- Не бих рекла да они ћуте. Сасвим сигурно је да је режим покушао да их ућутка од тренутка када је Александар Вучић дошао на власт пре четири године. Порука која је послата свима који су се усудили да дигну главу била је јасна – запамтићете шта сте рекли. Ово се радило кроз најпримитивнији начин освете у медијима, хајке која се водила против свих оних који су се бунили против ове власти. Почело је са функционерима ДС-а, али показало се да је то порука свима, јер се онда прешло на глумце, редитеље, новинаре, интелектуалце, НВО активисте, САНУ, читаве емисије су нестајале са програма, појавиле су се књижаре које не смеју да продају одређене књиге. То су све поруке које се шаљу људима да морају да ћуте, а ако не буду ћутали на њих ће се сручити море мржње, неистина и клевета, а, по старом радикалском обичају, биће проглашени непријатељима државе и народа.

Зашто онда ДС није одлучније стала у њихову заштиту? Или су они сами из неког разлога на то пристали?

- Демократска странка никада није штитила себе. Кад год смо упозоравали на оно што се дешава нама, говорили смо о томе да је то порука свима. Нажалост, показало се да смо у праву. Не слажем се са констатацијом да су они на то пристали. Нису се уплашили ни деведесетих и нису престали да говоре шта мисле, а сада су све гласнији. На овим изборима видећете да нико није успео да их ућутка.

Шта је кључни циљ ДС-а на овим изборима? И колико је реална његова реализација?

- Вучић више не сме имати апсолутну већину. И тај циљ је остварив, јер су три четвртине грађана против оваквог режима.

Само глас за ДС је сигуран глас против Вучића. Глас који сигурно неће остати испод цензуса и глас који сигурно нећемо продати.

А зашто глас за Тадића или за Радуловића није глас против Вучића? Шешељ чак тврди да ће нову владу највероватније правити са Пајтићем.

- Демократска странка неће правити власт са онима који упропаштавају Србију и онима који су цело своје политичко деловање то радили. Зато је наш глас сигуран. Грађани понекад мисле да гласају против Вучића, а да се након избора заправо испостави да гласају за Вучића који увек профитира на пропалим гласовима. Можда је неко сада против њега, али после избора пронађе интерес да уђе у владу са Вучићем. Демократска странка је доследно против.

А глас за Радуловића?

- Код Радуловића постоји огроман ризик да не пређе цензус јер ни потписе није могао да скупи недељама, што је предуслов за само кандидовање на овим изборима. Сем тога, Радуловић је пре две године изашао из Вучићеве владе. Он је у политички живот дошао као Вучићев министар који је одједном схватио да премијер није ни реформатор ни демократа.

Готово једногласан став политичке јавности јесте да је Вучић преузео вашу проевропску политику. Шта је онда данас политика ДС-а? Имате ли проблем да грађанима објасните ваше стратешке правце?

Портпаролка Демократске странке Александра Јерков у разговору са студентима (Фото сервис ДС, архива)- Не води Вучић ниједну нашу политику. Ни економску, ни европску, ни социјалну. Ми Вучићу управо замерамо политику због које грађани данас тешко живе. Замерамо му то што смањи плате и пензије и уштеди 360 милиона евра, а онда Ер Србији и Србијагасу на једној седници Скупштине, у оквиру једне тачке дневног реда, да 400 милиона евра. Дакле, није пензионерима узето да би се запослили млади људи, отворило неко ново радно место, да би се покренула привреда. Не, пензионерима је узето да би се финансирали губиташи, да би се спроводили неки приватни пројекти премијера и да би се и даље давало директорима јавних предузећа који имају плате по неколико хиљада евра.

Неко ће рећи да сте баш против свих значајних пројеката које је покренула ова власт?

- Само желимо да знамо колико то кошта грађане Србије и да ли због тога живе боље. Ако имате пројекат Ер Србија у ком су још три од пет уговора тајна, у који је Србија уложила више од 600 милиона евра, и имате градоначелника Београда који тврди да та фирма не би опстала на тржишту без помоћи државе, онда је наша обавеза да питамо да ли грађани од тога имају више штете или користи. Уосталом, то тврде сви стручњаци у земљи.

Противимо се томе да улажемо милијарде евра и поклањамо центар Београда за макету, шопинг-мол, кафану и тржни центар. Очигледно је да грађани са смањеним платама и пензијама финансирају овај пројекат од ког ће корист имати само неколицина људи из врха СНС-а. Демократска странка је против таквих пројеката. А имамо проблем и са Железаром где је уговор, такође, још тајна, и где петорица људи из врха те компаније, како чујемо, имају плате неколико стотина хиљада евра.

Демократска странка ће отворити све те уговоре ако дође на власт?

- Не само да ћемо их отворити него ћемо и раскинути сваки уговор који је у супротности са законодавством Србије и на штету грађана.

Која је Вучићева најслабија карика?

- Вучић на ове изборе излази са слоганом "Србија побеђује". А ми питамо: кога побеђује и где побеђује? Кад се погледа стварни живот грађана, видимо да су резултати Вучића у протекле четири године катастрофални: први смо на свету по одливу мозгова – 140. место од 140 земаља. Други на свету по тешкоћи да привучемо талентоване људе – 139, од 140. Несавесно трошење буџетских пара од стране владе – 129, од 140. Скупа пољопривредна политика – 132, од 140. Сарадња послодаваца и радника/синдиката – 136, од 140. Ослањање на професионални менаџмент – 131, од 140. Поштовање права својине – 128, од 140. Независност судства – 123, од 140. Седма најјаднија економија света за 2016.

Е то су стварни резултати Вучићеве власти. И ако Србија икога побеђује, то су њени грађани. Зато Вучићев слоган може бити "Србија побеђује грађане", и то оне грађане који желе поштено и достојанствено да живе од свог рада.

А колико је тачна теза да сте те исте грађане ви победили у првом полувремену, а напредњаци у другом?

- Године 2000. вратили смо 12 пензија које су исти они који су сада на власти дуговали, а 2008. повећали плате и пензије. Не сећам се да је неко тада претио пензионерима да пензија неће бити уколико не победи наша листа. Када неко тако нешто каже, мора кривично да одговара за ширење панике. Не сећам се да је било која влада коју је водила ДС трошила годишњи буџет на тајне уговоре. Не сећам се да смо доносили законе којима се председницима општина даје ексклузивно право да поклоне трећину државног земљишта фирмама по свом избору, или да смо смањивали субвенције пољопривредницима три пута. Не сећам се да се наша инвестициона политика заснивала на надањима да ће шеик покуповати све од Хоргоша до Пирота, да би се испоставило да то што он тобож купује, ми скупо плаћамо. Не сећам се да је било ко поклањао центар Београда пословним партнерима неколицине људи из врха наше странке за шопинг-мол и кафану.

Али зашто сте онда изгубили изборе и сада сте у опозицији?

- Далеко од тога да је ДС била без греха, не би изгубила на изборима. Али као што каже наш народ – ко се не намучи, тај се не научи. Е ми смо се и намучили и научили.

А да ли Војводина побеђује Пајтића?

- Резултати говоре о раду покрајинске администрације. Војводина је део Србије у ком је највише смањена незапосленост, са вишим месечним примањима је од другог дела Србије. Оно што је најважније, а уједно и најнеправедније за грађане који не живе у Војводини, јесте што грађани Војводине имају бројне прилике које грађани остатка Србије немају. Уколико је неко незапослен у Војводини, имаће прилику да добије помоћ од 300.000 до 400.000 динара да покрене неки бизнис, посебно жене, а ту прилику неће имати неко ко је незапослен у Владичином Хану. Не може Влада Војводине да има 3.000 евра за незапосленог у Сенти, а да Влада Србије нема 3.000 евра за незапосленог у Ужицу. А да истовремено има три милијарде евра за "Београд на води", 400 милиона евра за губитке Народне банке Србије и сто педесет милиона за изградњу националног фудбалског стадиона.

Део ствари које предлажемо, већ радимо у Војводини. Покрајинска влада је младим брачним паровима понудила да купе кућу са окућницом на селу. Зашто то не могу да ураде млади брачни парови у околини Ужица? И за прераду пољопривредних производа много веће шансе добијају пољопривредници у Војводини, што је неправедно. Демократска странка тражи исту шансу да све оно што радимо у Војводини добијемо прилику да радимо у целој Србији.

Српска напредна странка тврди да је то што ДС ради у Војводини катастрофално, отворене су бројне афере против Пајтића или Покрајинске владе.

- Ова Вучићева власт већ четири године прича да је неко лопов. А шта то значи? Или је неспособна да га ухапси или је то лаж за дневнополитичке борбе. Али хајде да видимо шта СНС нуди за Војводину? Мају Гојковић као кандидата за премијера. Она је једини политичар у Србији против ког постоји правоснажна судска пресуда из 2013. да је свесно и са намером нанела штету Новом Саду од четири милиона евра. И то су паре које су скинуте са буџета Новог Сада. И то су паре које смо сви ми Новосађани платили. То не пише на насловним странама таблоида, то пише у пресуди Врховног суда. Уместо да је та жена у затвору, она је данас председница Скупштине и кандидат СНС-а за премијера Војводине.

Милошевић је владао десет, ДС је владала девет, да ли је у Србији све циклично и да ли ће Вучић остати деценију на власти?

- Када је Милошевић владао, тада људи нису имали свест да власт може да се промени. Они који су се борили против Милошевићевог режима страдали су на такве начине да је то код неких уништило свест да власт може да се промени. Данас знају да власт може да се демократски промени на изборима. То је суштинска разлика и позивамо их да ту прилику искористе 24. априла.

Колико вам у странци недостају Тадић и Ђилас?

- Штета је што је Драган Ђилас напустио политику, мада није напустио странку. Ђилас много више недостаје грађанима Београда који данас могу јасно да осете разлику нагоре, нажалост. А Тадић је отишао из неких својих разлога које не бих коментарисала.

(Извор: Недељник)

Повезане вести

Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Вучић наставља да црта мете људима

Београд, 22. јануара 2018.Председник Демократске странке Драган Шутановац реаговао је поводом претњи Драгану Јањићу и изјавио да Вучић наставља да људима црта мете и то само...
Демократска странка

СДС подржао Шутановца: Наставља се уједињење опозиције

Београд, 15. јануара 2018.Социјалдемократска странка и њен председник Борис Тадић подржали су данас кандидатуру Драгана Шутановца за градоначелника Београда,...
Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac (Foto arhiva)

„Правимо темељ промена у Србији“

Београд, 29. децембра 2017.Не такмичимо се са другим опозиционим кандидатима већ да у збиру победимо Вучића, Малог и остале велике лопове и криминалце, каже у интервјуу за Дојче Веле Драган Шутановац,...
Шутановац: ДС враћа поверење грађана

Шутановац: ДС враћа поверење грађана

Београд, 25. децембра 2017.Лидер демократа Драган Шутановац изјавио је да је ДС учешћем на изборима у четири општине - Мионици, Пећинцима, Костолцу и Неготину - остварила солидан и охрабрујући...
Демократска странка

ДС 20% у Неготину, у просеку преко 13%

Неготин, Мионица, Пећинци, Костолац, 24. децембра 2017.У Неготину, као граду са највећим бројем бирача, Демократска странка забележила је највећи резултат од скоро 20 посто, док је укупан просек свих општина преко 13...