ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Бојан Пајтић: Само глас за ДС није бачен глас

- A +
Председник Демократске странке Бојан Пајтић у сусрету са грађанима (Фото сервис ДС)Београд, 14. априла 2016.

Интервју Бојана Пајтића за "Нови магазин"

Демократска странка је два пута кажњена због грешака које је правила, кажњена је с правом, али много више него него они због којих су стотине хиљада људи расељени, десетине хиљада убијени, због којих су се водили ратови, који су произвели хиперинфлацију и уништили привреду земље, каже лидер ДС Бојан Пајтић и у разговору с Надеждом Гаће и Јелком Јовановић позива грађане да у што већем броју изађу на изборе против СНС и Вучића

Демократска странка је политичка институција српског народа и без ње није могуће замислити очување правне државе и људских права. Као репрезент средњег слоја, Демократска странка има цивилизацијску обавезу да се стави на чело оних који желе да живе од свог рада и знања. Условно говорим о средњем слоју, не у економском смислу јер су данас сви пролетаризовани и осиромашени, посебно у последње четири године власти Александра Вучића, али у културолошком и социолошком он постоји и ДС јесте странка средњег слоја, људи који су данас очајни, застрашени, који не виде перспективу у овом друштву, чија деца одлазе, чије су плате и пензије неоправдано смањене и отете. Демократска странка ће те плате и пензије вратити и обезбедити да грађани Србије после ових избора живе нормално и то сад, а не за шест месеци, две или 20 година, како нам то обећава режим, каже за "Нови магазин" Бојан Пајтић, председник Демократске странке и премијер Покрајинске владе Војводине.

На изборима пре две године ДС је имала 260.000 гласача, хоћете ли успети да активирате људе који су незадовољни ДС-ом?

- Демократска странка је два пута кажњена због грешака које је правила, кажњена је с правом, али много више него било која друга странка; кажњени смо више него они због којих су стотине хиљада људи расељени, десетине хиљада људи убијени, због којих су се водили ратови, због којих је било бомбардовање, који су произвели хиперинфлацију, уништили привреду. Грехови ДС су козметички у односу на радикале, СПС и садашње напредњаке, људе који сада воде земљу.

Демократска странка, уз признање својих грешака, нема амбицију да буде боља од СНС јер свако може да буде бољи од Гашића, Вулина, Вучића, Ристичевића, Маје Гојковић; од њих су сви бољи. Демократска странка је била боља и биће боља од ДС до 2012, зато што смо грешке спознали и платили. Ако незадовољни грађани изађу на изборе лако можемо бити у ситуацији да диктаторски режим не може да формира владу и да се створе околности у којима ће Србија бити модерна, демократска, проевропска држава, у којој ће се живети много пристојније него сада.

Оптужују Вас за све грешке; хоћете ли и после избора као председник ДС Ви бити криви за све?

- Не размишљам у категоријама кривице – ДС мора опстати због Србије, не због мене или било ког члана; кад не би постојала Демократска странка, реално не би постојала пристојна будућност за Србију. Нама дилеме - ДС је стожер успостављања демократије у друштву и заиста не могу да замислим Србију без Демократске странке. Не могу да замислим да би се људи који разумеју друштвене процесе одрекли ДС тако што не би гласали за њу.

Још се не стишава ехо Ваше изјаве о Словацима четницима. Шта сте заправо хтели да кажете?

- То је моја груба грешка због које се још једном извињавам. Морам да вам кажем и ово; у време сукоба свој живот сам посветио одбрани мањина, говорим мађарски, прве словачке речи научио сам од рођака у другој години живота и када сам у највећем словачком селу чуо да се неки учлањују у СНС, на незграпан и груб начин изнео сам свој став о таквој појави.

Погрешио сам и извињавам се поново због те грубе квалификације јер свако има право на сопствени политички избор. Ти људи имају право да опросте Николићу, Вучићу и Шешељу оно што су им радили деведесетих, и словачкој и хрватској и другим мањинама. Моје је право да Николићу, Вучићу и Шешељу не опростим и нећу им опростити, али груба квалификација коју сам дао није била на месту.

Ми постојимо због грађана Србије и грађани ће донети коначан суд како желе да живе; не верујем да желе да живе у држави у којој постоји владавина једног човека, у којој нема поделе власти јер је данас Александар Вучић и законодавна и извршна и судска власт. Земља коју води човек коме је прво радно место председник Владе нема среће, много је мања запосленост него пре, много је мање инвестиција, много је већа задуженост, сви су сиромашнији него пре четири године.

Нападате власт, што је логично за опозицију, али неке друге странке не нападају директно Вучића већ се представљају као странке решења, а вама суде као странци естаблишмента.

- Свака странка која у кампањи напада ДС није опозициона већ је странка Александра Вучића који своје странке има и на десници и на левици и то сви знамо. Ако је у нечему успешан то је разбијање опозиције и ако неко нападне ДС ради у корист Вучића и зато кажемо да је једини сигуран глас – глас за ДС. Недвосмислено је да ће Демократска странка бити опозиција Вучићу; уколико се не створе услови да се направи другачија већина, извесно да ДС неће бити у коалицији са СНС. Глас за Демократску странку је сигуран јер нећемо пасти испод цензуса и ти се гласови неће прелити Вучићу.

Имате примедаба на власт...

- Не бих се сагласио с вама да су примедбе – чињенице говоре против власти.

Ко у опозиционом блоку на лукав начин напада ДС?

- Не бих помињао имена тих организација, али грађани су сведоци колико често неке политичке организације које се представљају као проевропске нападају ДС, изједначавају је са СНС-ом, што је бесмислено. Они који то чине служе да се узму гласови Демократској странци као највећој опозиционој странци и служе као пета колона режима.

У случају незадовољавајућег резултата 24 априла, хоћете ли бити лично одговорни?

- Демократска странка је опстала и то је огроман успех, тучена је и сатанизована, блаћена више него иједна друга политичка организација, игнорисана, хапшене су стотине људи, пребијане десетине људи из ДС, тако да то што ви и ја седимо испред паноа на којем пише ДС, показује њену виталност. Сваки резултат бољи од оног који смо имали пре две године одличан је у оваквим условима. Да се разумемо; ми не живимо у Европи, ми живимо у Северној Кореји, ја ћу у два месеца имати прилике да се појавим 40 минута у разговору на јавном сервису, где ћу заиста моћи нешто да кажем, у једној емисији на Н1 и једној на РТВ, а Александар Вучић је у недељу отворио јутарњи програм Пинка, па наставио у поподневном програму РТС-а, потом у поподневном на Б92. То није фер политичка утакмица.

Опозиција је стално тражила изборе.

- Опозиција је тражила фер и поштене изборе, а ово не само да нису фер и поштени избори – ово нису избори, ово је ситуација у којој владајућа странка малтретира свакога ко размишља другачије, независно од тога да ли су то политичке странке, новинари, човек који узвикне да је гладан, па га легитимишу и малтретирају јер господин Вучић чује све "завере", само не чује да је народ гладан.

Да ли је била добра процена опозиције шта се од избора може очекивати?

- Ви и ја смо грађани земље која претендује да буде део Европске уније, а јуче смо имали захтев социјалдемократске групе у Европском парламенту да Влада Србије коначно призна, дакле да престане да лаже и призна да постоји цензура медија, да постоји насиље над политичким противницима, да пружи елементарне услове за демократске процесе. Ми ћемо као држава и друштво имати озбиљне проблеме уколико се ти демократски процеси буду кочили на начин на који су до сада кочени.

У том смислу, ако незадовољни грађани изађу на ове изборе, чак и овакве, пашће Александар Вучић и зато их позивамо да изађу. Знамо да ће изгубити посао ако се јавно декларишу, да ће бити малтретирани, зато људи и неће да кажу за кога ће гласати, али нека изађу и одлучно гласају против беде, против понижења. Нека гласају за то да буде перспективе у овој земљи, да им деца не одлазе, а одлази три пута више младих него до пре четири године; нека гласају за своје достојанство, коначно да се те плате и пензије повећају. Данас пензионери бирају између хране и лекова и имамо за петину већу смртност него пре четири године.

С ким у парламенту можете сарађивати и на којим питањима?

- Као ДС сарађиваћемо са проевропским странкама левог центра уколико пређу цензус, мада је велика вероватноћа да у том спектру будемо сами, чиме се лимитира корпус странака с којима можемо да сарађујемо.

Што се тиче европских интеграција, подржаваћемо све прописе који су неопходни да Србија постане део ЕУ. Али, да се одмах разумемо; ова влада не води европску политику, они су само формално проевропске оријентације, не и суштински. Није европски укинути независност правосуђа, умањити пензије јер су пензије уставна категорија и представљају имовину, па је смањивање заправо отимачина приватне имовине; није европски прогањати медије и оне који размишљају на другачији начин; није европски пољопривредницима свести субвенције на минимум; није европски дозволити да хиљаде диплома буде купљено и да се докторати плагирају. У Европи, уколико се испостави да је неко купио диплому, тај не може да се бави јавним послом, а код нас имаш велике шансе да постанеш председник, а преписани докторат је препорука да будеш министар полиције.

Европа није само разговор са функционерима из Брисела или само преговори са Приштином; Европа подразумева дубоке, суштинске промене у друштву јер друштво које је све сиромашније, све задуженије и у којем истина у јавном дискурсу више није релевантна категорија, није европско друштво. Две хашке пресуде као да су пустиле духа из боце и заоштриле односе са Београдом и Загребом, поново се користе жртве Јасеновца и друге жртве.

Када су у Србији и Хрватској биле социјалдемократске власти односи Београда и Загреба били су готово хармонични, сада су у обе земље на власти изразито десничарске организације и једна другој набацују лопту у политичком смислу јер један шовинизам храни други. Они веома добро комуницирају на линији шовинизма и подижу рејтинг једни другима, а грађани испаштају. Један пријатељ, Србин из Загреба, рекао ми је да када Вулин да запаљиву изјаву, Србину у Хрватској дигну кућу у ваздух или га пребију и обрнуто, запаљива изјава дата у Хрватској ствара проблеме Хрватима у Србији. Политичари са обе стране границе не показују довољно одговорности и слуха за овако трусно подручје, иако су односи две земље и два народа кичма региона. Пресуда Шешељу је правно питање и не желим да је коментаришем, али та пресуда није говорила о политичкој одговорности него искључиво о кривичној. Нема сумње да Шешељ има политичку одговорност за говор мржње и насилништво у нашој земљи; ту исту одговорност имају Томислав Николић и Александар Вучић и ако неко мисли да ће Војислав Шешељ бити опозиција Вучићу и обрнуто, грдно се вара; то је једна политичка породица, људи који размишљају на исти начин и брзо ће се договорити.

У условима које Хрватска поставља Србији за отварање поглавља 23 су и гарантована посланичка места за мањине.

- Демократска странка ће на овим изборима обезбедити посланичко место хрватској заједници, која би то тешко учинила самостално.

Код нас је питање репрезентативности мањинских заједница решено кроз природни праг, а у Хрватској кроз систем гарантованих места, мислим да би било рационално и код нас да се кроз уставне промене уведе систем гарантованих места. Такво решење постоји у Румунији са једним гарантованим местом за српску мањину, у Хрватској за три.

Иначе, морам да кажем да није коректно што Хрватска условљава Србију, то је супротно декларативним обећањима Хрватске да неће користити позицију, али тада је на власти била Социјалдемократска партија која са ДС има сестринске односе. Сада су на челу Владе Хрватске неки други људи, а први човек који је Карамарку и ХДЗ-у честитао победу је Александар Вучић и питање за њега је како је могуће да су га изневерили људи чију је победу прижељкивао.

Уставни положај Војводине безмало деценију по усвајању Устава није заокружен. Очекујете ли побољшање после уставних промена које се најављују за 2017?

- Није проблем Војводине то што се Устав не поштује, то је проблем читаве Србије и можемо га звати непостојање правне државе. У држави у којој Устав не значи ништа, у којој се уставне одредбе не поштују, практично је свеједно мења ли се Устав или не.

У Војводини је однос политичких снага за СНС неповољнији него на нивоу Републике. Јесте ли спремни да са ЛСВ и мањинама поново будете већина ако се стекну услови?

- Ми смо апсолутно спремни, с тим што ја не бих више обављао дужност председника покрајинске Владе, нити било коју другу позицију у покрајинској администрацији. И у тренутку када сам постао председник Демократске странке желео сам да се повучем са те позиције и посветим се само странци, али би то значило промену већине у Скупштини Војводине, што је СНС прижељкивао. Нисам могао да им приуштим насилну промену воље грађана исказану на изборима 2012. Нисам могао то да им приуштим.

Нисмо добили одговор на питања хоћете ли поднети оставку ако ДС не пређе цензус?

- Потпуно је апсурдна помисао да Демократска странка неће прећи цензус. То је немогуће, али спреман сам на оставку.

ПОНУДА ДС

Шта Демократска странка нуди грађанима?

- Мора да се промени начин подршке грађанима, социјална политика, мора се променити политички систем. У економији не може бити прихватљив систем у којем власт даје 28 хиљада евра за једно радно место, плус земљу, плус пореске олакшице; не може јер је јасно да је ту реч о корупцији. Ми смо као Покрајина давали 1.200 евра по радном месту и било је велико интересовање, а они дају 23 пута више без економског оправдања.

Та средства треба да се уложе као помоћ малим и средњим предузећима и као подршка младим људима који заврше факултете да не одлазе. Данас су тзв. Скајп породице један од наших највећих проблема – кад мајке, баке, деке и очеви уче како Скајпом да разговарају са децом која су далеко. Подршка малим и средњим предузећима треба да иде и кроз пореске олакшице, младе који оснују прву фирму бар годину дана треба ослободити свих пореза и тако зауставити њихов одлазак. Мора се улагати у ГГ сектор и пољопривреду, променити дискриминишући однос према пољопривредницима који су без заштите од увоза робе којој је истекао рок, без бесповратних средстава за противградне мере и системе наводњавања. Ми се апсолутно противимо продаји пољопривредног земљишта странцима. На мој предлог пре неколико година је донет закон да се државно земљиште даје у закуп само пољопривредницима из атара, на лицитацији, и од тога је живело неколико хиљада породица. Са Вучићевим законом та ће земља бити отета пољопривредницима иако су узимали кредите за машине и производњу, биће им отета могућност да раде и земља дата тајкунима блиским Вучићу и његовом окружењу. Вратићемо противуставно умањене пензије, а плате у здравству, просвети, полицији и војсци морају бити повећане. Ми годишње губимо неколико хиљада лекара и, ако се тај тренд настави, ускоро неће имати ко да нас лечи. Приоритет спољне политике видимо кроз призму сарадње у региону, са својим комшијама, али и са свим државама у чијем саставу има много припадника српског народа.

(Извор: Нови магазин)

Повезане вести

Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Вучићеве сеансе и непријатељски зачини

Крушевац, 20. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Упутство за употребу страха по рецепту Српске напредне странке У Србији, у којој се грађани од малена плаше убитачним...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

ДС наставио парламентарну офанзиву: 24 анкетна одбора о аферама СНС

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да је ДС предала у процедуру Народне скупштине 24...
Демократска странка

ДС Војводине: СНС власти да прекину са издавањем земље на штету војвођанских пољопривредника

Нови Сад, Зрењанин, 17. новембра 2017.Одборници СНС и њених коалиционих партнера у Скупштини града...
Демократска странка

ДС Пећинци: Осуђујемо упад разбојника у кућу опозиционарке

Пећинци, 17. новембра 2017.Демократска странка Пећинци најоштрије осуђује синоћни упад три наоружана непозната лица у кућу Јелене Грујић, председнице ОО...