ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Вучићева влада је застрашила, понизила и осиромашила грађане

- A +
Председник Демократске странке Бојан Пајтић у сусрету са грађанима (Фото сервис ДС, архива) Београд, 16. априла 2016.

Интервју Бојана Пајтића за "Блиц"

Апсолутно не верујемо да постоји могућност да Демократска странка буде испод двоцифреног резултата на изборима, каже у интервјуу за "Блиц" лидер ДС Бојан Пајтић.

На питање хоће ли, уколико ипак неким случајем демократе остану испод цензуса, поднети оставку на место председника странке, Пајтић каже:

- Шанса да останемо испод цензуса једнака је оној да нас сад прегази воз овде насред Теразија (седиште ДС, где је рађен интервју прим. аут.). Наравно да је то немогуће.

Али последња три спороведена истраживања кажу да сте на ивици.

- Черчил је рекао да верује само у ону статистику коју је сам фалсификовао. Тако и Александар Вучић фалсификује своју статистику и јасно је да то ради зато што је ДС инфраструктурно, програмски и интелектуално најјача странка и једина која може да смени режим и у будућности буде озбиљна опозиција. Не би ме изненадило да до избора објаве да ни ја нећу гласати за ДС.

Зашто би неко гласао за ДС? Шта можете да обећате грађанима што им до сада већ много пута није обећано?

- Вратићемо грађанима отете плате и пензије, вратићемо отете субвенције. Ми смо их увели, ми смо пољопривредницима омогућили да обрађују државну земљу, сад им то неко отима да би дао тајкунима. Ми смо омогућили да здравствени, просветни радници и полиција имају много већа примања.

ДС је једина брана да Србија не постане Северна Кореја у којој ће неко ко каже да је гладан бити приведен, у којој ће новинари морати да клече, у којој ће људи бити изложени насиљу, у којој ће уместо криминалаца бити хапшени паори.

Коначно, 2014. године преко 20 одсто гласова је пропало и отишло Вучићу и захваљујући томе он је имао апсолутну већину.

Гласање за ДС је не само гласање за странку која сигурно прелази цензус, већ и за странку која постиже добар резултат и представља брану свима који хоће да нас врате у време када су суспендована људска права, када је Србија била понижена и застрашена као што је то случај и данас.

Зар се тајкуни не везују за вашу странку?

- Нас прозивају за свашта. За 24 приватизације, иако су се 23 дешавале у време владе Војислава Коштунице а само једна за време ДС и тада је приватизације водио Синиша Мали. Толико о томе да смо странка тајкуна. ДС се прочистила и у нашим редовима нема оних који су се богатили на рачун грађана. ДС је странка пристојних и честитих људи који не одустају од борбе за праведну и нормалну Србију.

Шта највише замерате влади Александра Вучића?

- Вучићева влада је застрашила, понизила, осиромашила грађане. То што је осиромашила је сигурно грех јер је смањење пензија било потпуно непотребно и противуставно. Пензије су стечено право...

Данас три пута више људи одлази него што је то био случај пре само четири године. Ако ће нас нешто суштински дотући као народ, то је управо тај катастрофални тренд.

Како бисте ви то спречили?

- Променили бисмо социјални и економски систем, пружили бисмо прилику младима да се запосле тако што бисмо кроз пореске олакшице ономе ко запосли младог човека који заврши неку школу омогућити да не плаћа никакве порезе јер то јесте апсолутни национални приоритет. Мора се увести строга контрола издавања диплома, контрола рада факултета зато што се млад човек који улаже у образовање и види да је председник државе купио диплому или да је министар полиције фалсификовао докторат, осећа понижено и одлази. Строга контрола издавања диплома, контрола рада факултета зато што се млад човек који улаже у образовање и види да је председник државе купио диплому или да је министар полиције фалсификовао докторат, осећа понижено и одлази.

Да ли можете да признате Вучићу да је урадио нешто добро?

- Добро је што не ратује више са суседима, што нисмо у сталном конфликту са окружењем. Али се веома често дешавају варнице на релацији са Загребом и Сарајевом. Те десничарске владе хране једна другу, хране национализам и на томе убирају поене.

Да ли је могуће да се после 24. априла формира влада чији стожер није СНС?

- Уколико 75 одсто грађана који су незадовољни изађе на ове изборе, видећете шта ће се и како дешавати. Ови избори ће бити избори великих изненађења који ће личити на све само не на намештене статистике режима.

Да ли је могуће још једно историјско помирење са СПС?

- Не. Мислим да је то била грешка и први пут. Прича о томе да постоји заједнички бол не стоји. Слободан Милошевић је нанео много патње народу Србије и уназадио је деценијама. Нема историјских помирења нити има смисла да се миримо, посебно не са онима који су Србију поново довели до ситуације да о њеној судбини одлучују Николић, Вучић и сутра Шешељ.

Како одговарате на критике да сте у кампањи ангажовали Туђмановог саветника?

- Крешимир Мацан није био саветник Туђману, нетачно је да је он радио кампању за Колинду Грабар Китаровић. Он је радио кампању Иве Јосиповића, био је саветник Ивице Рачана, он је социјалдемократа и дели наше вредности. Радио је за УРС овде у Србији. Могли су да измисле и да је радио за Хитлера.

ИЗВИЊЕЊЕ СЛОВАЦИМА

Напад на Словаке се најмање очекивао од демократа?

- Живим у мешовитом браку, више од пола моје фамилије нису Срби, цео живот сам посветио заштити националних мањина, прве словачке речи сам научио у другој години од баке. Моја квалификација је била груба утолико што ме је погодила чињеница да након свих зверстава које су Николић, Вучић и Шешељ учинили 90-их неко из словачке заједнице улази у њихову странку и та реченица изговорена је у том контексту. Жао ми је ако је то некога погодило и извињавам се. Њихово је право да опросте, ја сигурно нећу.

(Извор: Блиц; ауторка: Ивана Мастиловић Јаснић)

Упознајте се с програмом Демократске странке за ове изборе

Погледајте предизборни спот Демократске странке:

Повезане вести

Божовић и Виденовић у Бриселу: Србија касни у ЕУ јер се газе институције

Божовић и Виденовић у Бриселу: Србија касни у ЕУ јер се газе институције

Брисел, 23. новембра 2017.Народни посланици Демократске странке Балша Божовић и Маја Виденовић завршили су посету Бриселу током...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Вучићеве сеансе и непријатељски зачини

Крушевац, 20. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Упутство за употребу страха по рецепту Српске напредне странке У Србији, у којој се грађани од малена плаше убитачним...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

ДС наставио парламентарну офанзиву: 24 анкетна одбора о аферама СНС

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да је ДС предала у процедуру Народне скупштине 24...
Демократска странка

ДС Војводине: СНС власти да прекину са издавањем земље на штету војвођанских пољопривредника

Нови Сад, Зрењанин, 17. новембра 2017.Одборници СНС и њених коалиционих партнера у Скупштини града...