ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Пајтић: Вучићева политика погубна по Србију

- A +
Председник Демократске странке Бојан Пајтић у сусрету са грађанима (Фото сервис ДС, архива) Београд, 17. априла 2016.

Интервју Бојана Пајтића за "Курир"

Лидер Демократске странке Бојан Пајтић неће се ослањати ни на чија истраживања кад је реч о изборним резултатима. У интервјуу за Курир истиче да не мрзи Вучића, али да нема разлога ни да га воли, као и да има намеру да се кандидује за премијера уколико му то дозволе изборни резултати 24. априла.

Дакле, Ви за премијера Србије. Да ли је то у складу са рејтингом коју има ДС?

- Подршка коју има ДС ће се видети 24. априла, а не према истраживањима која ради Вучић са својим агенцијама, које такође тврде како је он непобедив, како су запосленост и стране инвестиције повећани. Исто су то говорили Тадићу, па је зато изгубио изборе, јер су му говорили да има 16 одсто предности у односу на Николића на председничким изборима, које је изгубио после.

Једини показатељ нам је подршка која се непосредно види на терену, а огледа се у томе да смо предали 139 листа од 151 општине у којој се одржавају избори, да је сто хиљада људи потписало отврено именом и презименом подршку нашој странци. Демократска странка претендује на високу подршку на овим изборима, свакако двоцифреним, што се и видело према независним истраживањима. Само у истраживањима која плаћа режим имамо једноцифрен број.

Да ли Ваш лични рејтинг прати и рејтинг ДС или сте можда изнад странке, када причамо о премијерском месту?

- Зоран Ђинђић је био најсатанизованији политичар Србије у време Слободана Милошевића. Немам право да се поредим с њим, али најлакше је сатанизовати некога кад имате ситуацију као у Северној Кореји, где имате Ким Џон Уна који је користио већину медија да би блатио политичке противнике. Тренутни политички рејтинг појединца у Србији не значи баш ништа, јер свакога можете да исклеветате и да се то покаже као бесмислено.

О мени говоре резултати, за разлику од господина Вучића коме је прво радно место, место председника Владе. Ја имам и каријеру универзитетског професора, радове објављене у престижним часописима у земљи и иностранству. Регионална администрација коју водим добила је седму награду за привлачење страних инвестиција у Европи, о чему наша републичка администрација може само да сања. Изградили смо 11 мостова, 1.600 километара путева, неколико десетина здравствених институција, а за 12 година нисмо имали поплаве својом кривицом.

Како онда коментаришете да би, према истраживању НСПМ, за Вучића гласало 42 одсто Војвођана на републичким изборима, а за ДС 10,9?

- Сви ти рејтинзи у условима паничног страха од режима, када неко ко председнику владе узвикне "народ ти је гладан" одмах буде легитимисан, у условима ако си политички активиста ДС можеш да добијеш флашом у главом и тако даље, огроман број људи уопште неће да каже за кога ће да гласа. Ти који неће да кажу за кога ће гласати сигурно неће да гласају за власт. И 2012. је изгледало да је Тадић потпуно неприкосновен и да ће Николића победити тако да овај неће знати где се налази.

Ево, ту се слажете са Вучићем. Он каже да је врло могуће да ће изгубити изборе.

- Он има шансе да изгуби изборе ако већина људи која је незадовољна изађе на изборе.

Како Вам се данас чини, који бивши демократа је највише утицао на данашњи лош углед ДС?

- Не бих то посматрао персонално. Ако, међутим, тако гледате, то су, између осталих, Синиша Мали и Горан Весић, који су данас у СНС. То кажем, јер се ДС данас највише пребацује за приватизацију, коју је тада водио Синиша Мали. Оно што нам је била грешка, а с чим ја као правник имам проблем, јесте реформа правосуђа и ти људи који су реформисали правосуђе нису више у странци. Не бежим од тога да кажем да као председник ДС преузимам колективну одговорност.

Да ли мислите да су вам бирачи опростили ту реформу правосуђа?

- Ми смо два пута кажњени, брутално, као странка. Више смо кажњени, чак него што смо и објективно били криви. Али, наше су грешке козметичке када их упоредите с грешкама Вучића, Николића, Шешеља и Дачића из деведесетих година, када је била потпуна пропаст привреде, десетине хиљада мртвих, изгубљене традиционалне територије на којима су живели Срби кроз историју. Данас су људи понижени, доведени до ивице суноврата, противуставно су смањен пензије. То је буквално отимачина.

Значи ДС ће вратити пензије на ранији ниво?

- Баш зато смо рекли да ће ДС када дође у ситуацију вратити пензије и оно што је одузето. То смо урадили и 2000, а такође ћемо повећати плате просвети, полицији, здравству и војсци, јер је то смањивање било контрапродуктивно, а није донело суштинске измене. Видите да људи живе 20 одсто лошије, а три пута више младих људи одлази из Србије, него што су отишли до 2012. Не одлазе само због пара, него и због безнађа, због оних који су куповали дипломе и преписивали докторате.

Људима је можда тешко то да прихвате када о томе говори ДС, када је такође било и гладних и босих.

- Не слажем се са основном тезом коју сте изнели, да ДС о томе зато не треба да говори. Управо супротно. И у Француској и у Америци имате људе који гладују. Србија никад није била богата земља, али данас људи живе за петину лошије него пре четири године. Пољопривредници су за време ДС, рецимо, имали 100 евра субвенције по хектару. Данас је та субвенција једва 2.000 динара и зато имамо право да причамо о томе. И те како имамо права да говоримо о платама и пензијама, јер смо ми та примања одржавали, а Вучићева влада их је смањила.

Једино што ће вам бити тешко да повратите поверење грађана опет.

- Демократска странка само позива грађане да између телевизора и фрижидера, изаберу фрижидер. Да између онога што прича Вучић, поверују својим очима.

Вучић је рекао да Шешељ, Ружић и Ви имате једну политику – да мрзите Вучића. Је л' га мрзите?

- Немам ништа лично против Александра Вучића, ми смо чак у парламенту Србије били у врло коректним личним односима. Тај претенциозно арогантни став да се цео свет врти око њега и да сви морају да га обожавају, а да га ако га не обожавају, сигурно мрзе, говори о томе да човек има много већи проблем са собом него са опозицијом. Нек је он жив и здрав, али је лош председник владе и ја ћу то као председник највеће опозиционе странке истицати. Зато што се та погубна политика огледа на будућност моје породице, мога народа. Тако да он може мачку о реп да окачи те квалификације да га неко воли или не воли. Волим своју породицу, своје пријатеље, али политичаре немам разлога да волим ни из једне странке.

Зашто вам је био потребан Крешимир Мацан за саветника, од свих које сте могли да нађете?

- Лаж је да је Крешимир Мацан био саветник Туђману. Крешимир Мацан је саветник Ивице Рачана. Он је социјалдемократа, радио је кампању за Иву Јосиповића, а не за Колинду Грабар Китаровић. Радио је кампању за Уједињене регионе Србије 2012. у Србији. Ради у Србији, ради за социјалдемократе и ради за странке левог центра, а не ради за Туђмане и Колинде. И није никакав националиста.

Значи, замерају вам само зато што је Хрват?

- Ти који га прозивају су, заправо, шовинисти који не желе да кажу да им смета што је Хрват, него измишљају да је био Туђманов саветник. Оно што ме посебно увесељава јесте да нам то спочитавају они који су за саветника узели Тонија Блера, који је по сопственом признању најодговоринији за бомбардовање Србије.

Готово сви бивши чланови ДС су основали своју партију. У чему је тајна тог порива после напуштања ДС?

- Колико је велики број интелектуалаца предност у једној организацији, толико је чињица да су интелектуалци индивидуалисти по природи, помало у тој организацији ствара процес у коме те индивидуалности дођу до изражаја и људи праве своје организације. Ми смо те процесе превазишли и увек смо излазили снажнији.

С ким би ДС правила коалицију после избора, осим што не бисте са СНС?

- Спремни смо да правимо коалицију са странкама демократске проевропске оријентације и са мањинским странкама. Опет напомињем да су се истраживања у Србији показала као рђав занат. Вера у истраживања су равна вери гледања у шољу.

Учите на туђим грешкама?

- На разним грешкама. На Милошевићевим грешкама, на Тадићевим, на Коштуничиним... Ко год је у Србији расписивао ванредне изборе тај се прешао и сва су истраживања била потпуно погрешна. Верујем да постоји потенцијал, ако незадовољни грађани изађу на изборе, да може да се направи влада која би подразумевала демократске и проевропске странке, са мањинским странкама, које би направиле већину. Свакакви сценарији се могу дешавати, јер Вучић сигурно неће освојити у парламенту апсолутну већину.

Да ли бисте правили са социјалистима планове?

- Ивица Дачић је и дао власт Александру Вучићу и то је сад оно са чиме треба да се носи.

Мислите да је Дачићу најгоре сад?

- Од 26 година бављења политиком он је на власти 23. Њему је једино битно да буде на власти. Ми као опозиција јесмо заиста на удару и то бруталном удару. Рецимо, било је ухапшено преко 100 људи, где имате три ослобађајуће пресуде, где против већине људи није ништа покренуто, али су провучени кроз медијско блато, а хапшени су у највећем случају зато што су били неки истакнути функционери ДС.

ДС се сукобила са Сашом Радуловићем. Да ли сте га стварно спречили да преда листу?

- Не разумем којим је логичким процесом дошао до тога да је ДС одговорна за одлуку Покрајинске изборне комисије, где седе све странке и све доносе одлуку. То је пре свега питање за њега, али са ДС то нема никакве везе.

Шта мислите какве су шансе Вуку Јеремићу да буде изабран за генералног секретара УН?

- Навијам да успе у својој амбицији. Мислим да је то позитиван став владе, да не буде да само критикујем, што је донела одлуку да га подржи, упркос ставу председника Николића. Србија треба да има свог кандидата.

Један сте од политичара који редовно твитује. Да ли је то добар начин промоције?

- Немам добро мишљење о друштвеним мрежама, сматрам да отуђују људе. Код Твитера је корисна ствар што, ако се бавите јавним послом, можете брзо да реагујете.

Да ли са Борисом Тадићем имате пријатељски однос?

- Ја сам у коректним односима са господином Тадићем. То значи да сад кад бих га позвао телефоном срдачно бисмо разговарали. Кад би он мене позвао на кафу, такође бисмо срдачно разговарали. Имам свој однос према томе што је изашао из странке, али не значи да немамо блиску комуникацију.

(Извор: Курир; ауторка: Невена Мијушковић)

Упознајте се с програмом Демократске странке за ове изборе.

Погледајте предизборни спот Демократске странке:

Повезане вести

Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Зарђала кашика у Европи

Крушевац, 23. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Кад неко после година ревносног ношења Шешељевог шињела схвати да је тај комад гардеробе демоде, па хватајући корак са светским модним...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Вучићеве сеансе и непријатељски зачини

Крушевац, 20. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Упутство за употребу страха по рецепту Српске напредне странке У Србији, у којој се грађани од малена плаше убитачним...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Кад се правиш да не видиш како комшији ломе воћњак

Нови Сад, 16. новембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за портал Аутономија Не потцењујте 5.000 динара које је Вучић пре неки дан поделио српским пензионерима. То је...
Народни посланик Демократске странке Радослав Милојичић (Фото: www.sumadijapress.co.rs, архива)

Радослав Милојичић: Влада дала новац општинама за куповину гласова

Београд, 15. новембра 2017.Посланик Демократске странке Радослав Милојичић оценио је да је "скандалозна одлука" Владе Србије да локалним...