ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Вучић није остварио циљеве – нити је уништио ДС, нити има 50 одсто

- A +
Бојан Пајтић: Вучић није остварио циљеве – нити је уништио ДС, нити има 50 одсто (ФоНет, архива)Београд, 26. априла 2016.

Интервју Бојана Пајтића за "Данас"

Вучић је имао два циља – да уништи ДС и да има преко 50 одсто на изборима и ниједан од та два циља није успео да оствари. Сам има веома танку већину, тако да ће му бити потребан коалициони партнер за стабилну власт. Имао је и 158 посланика, а сада ће по РИК-у имати 131, што значи да ће уз коалиционе партнере имати 27 посланика мање у овом сазиву, дакле мање од 100 посланика биће из редова СНС, каже за "Данас" Бојан Пајтић, председник Демократске странке, одговарајући на питање какве су пројекције за будући састав владе.

Он очекује да покрет Саше Радуловића "Доста је било" уђе у коалицију са ДС на Врачару.

- Ми смо спремни за сарадњу са странкама које поштују демократске вредности. Верујемо да их дели и Покрет "Доста је било". Врачар је традиционално упориште демократске, слободне Србије. Због тога очекујемо да "Доста је било" уђе у коалицију са ДС у тој општини, навео је Пајтић.

Према његовим речима, одлука Главног одбора ДС је да се на локалу не сарађује са Вучићем и његовом странком јер је то, како каже, партија која је понизила, осиромашила и застрашила Србију.

На питање очекује ли да ЛДП или СДС уђу у владу са СНС, он одговара да се не бави тиме.

- Демократска странка је сада посвећена одбрани гласова грађана. Одбрани принципа да глас мора да буде слободан. Ту смо спремни да помогнемо опозиционим партијама, јер глас грађана мора исто да вреди. Ми смо заштитили гласове које су добиле друге опозиционе странке. Можемо се разликовати политички, али слобода гласања и заштита сваког гласа је светиња у друштву које претендује да буде демократско, каже Пајтић.

Упитан хоће ли ДС сарађивати са СПС уколико та странка не уђе у нову владу, он не одговора директно, већ каже да је "СПС странка која је довела Бабића, Гашића, Вулина, Мартиновића и Вучића на власт". "Сигурно не можемо да заборавимо године иза нас", истиче он.

На питање како оцењује резултате избора у Војводини и на констатацију да се чини да не може бити задовољан, Пајтић каже да смо поставили питања каква се постављају у Шведској, Холандији и Швајцарској, дакле демократским друштвима.

- У Србији, која по нивоу цензуре медија, насилништву и примитивизму власти, претњама и куповини гласова превазилази и Северну Кореју, подвиг је преживети, а осам одсто је у таквим околностима запањујући резултат. Посебно с обзиром на то да, како чујемо са терена, нема те станице коју је "бугарски воз" заобишао на овим изборима. Демократска странка је била и остала лидер опозиције, закључује Бојан Пајтић.

(Извор: Данас; ауторка: Л. Валтнер)

Повезане вести

Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Зарђала кашика у Европи

Крушевац, 23. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Кад неко после година ревносног ношења Шешељевог шињела схвати да је тај комад гардеробе демоде, па хватајући корак са светским модним...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Вучићеве сеансе и непријатељски зачини

Крушевац, 20. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Упутство за употребу страха по рецепту Српске напредне странке У Србији, у којој се грађани од малена плаше убитачним...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Кад се правиш да не видиш како комшији ломе воћњак

Нови Сад, 16. новембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за портал Аутономија Не потцењујте 5.000 динара које је Вучић пре неки дан поделио српским пензионерима. То је...
Народни посланик Демократске странке Радослав Милојичић (Фото: www.sumadijapress.co.rs, архива)

Радослав Милојичић: Влада дала новац општинама за куповину гласова

Београд, 15. новембра 2017.Посланик Демократске странке Радослав Милојичић оценио је да је "скандалозна одлука" Владе Србије да локалним...