ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Пајтић: ДС ће увек бити у првим редовима одбране воље грађана

- A +
Бојан Пајтић: ДС ће увек бити у првим редовима одбране воље грађана (ФоНет, архива)Београд, 28. априла 2016.

Интервју Бојана Пајтића за агенцију "Бета"

Председник Демократске странке (ДС) Бојан Пајтић изјавио је да ће опозиционе странке бранити изборну вољу грађана и да неће дозволити да листа ДСС-Двери и листа СДС-ЛДП-ЛСВ буду ван парламента, а да с друге стране имају подршку грађана.

"Ми ћемо се оштро супротставити крађи избора која се очигледно догодила, не само кроз систем 'бугарског воза', него и на великом броју бирачких места на Косову и Метохији, што ћемо доказати. По записницима се види, у односу на број листића који су пребројани, број гласова Српске напредне странке (СНС) је на више бирачких места много већи у записницима, него у самим џаковима, тако да је било много крађе, куповине гласова, процес није легитиман, ни кампања није била фер и поштена", казао је Пајтић агенцији Бета.

Он је рекао да је малверзација са изборним резултатима "очигледно било" и због тога што су се приговори, за које се тврди да су послати на дан избора, појавили тек у среду.

"Стигли су препорученом поштом. Да су послати у недељу они би стигли у понедељак, јер препоручена пошта путује највише 24 сата. Јасно је да је било манипулација и у пошти и у служби која прима пошту и у том смислу ћемо покренути неке кривичне поступке и тражити да се утврди одговорност и (Јована) Кркобабића као директора ПТТ-а и оних који заводе пошту у Скупштини Србије", казао је Пајтић.

Упитан шта ће ДС радити ако листе ДСС-Двери, као и СДС-ЛДП-ЛСВ према коначним резултатима не пређу цензус, Пајтић је казао да ће се Демократска странка солидарисати на сваки начин, да ће позивати и учествовати на протестима.

"Сигурно се нећемо помирити са тим. Понашаћемо се као 1996. и 1997. године. Коначно, ово јесте врло слична ситуација. Бранићемо вољу грађана апсолутно, без обзира на политичке разлике са тим странкама. Ово је питање очувања слободе, гласова, демократије и људских права. ДС ће увек бити у првим редовима борбе за очување права оних који су угрожени у овом тренутку. Данас су угрожени ДСС и СДС, сутра ће бити угрожен неко други. Солидарност мора постојати јер без солидарности, без принципијелног става и подршке не можемо ићи даље као друштво", рекао је Пајтић.

Бојан Пајтић је додао да СНС, због тога што има 27 мандата мање него у прошлом сазиву, покушава да релативизује резултате осталих странака, нарочито оних које се налазе око цензуса.

"Отуда потреба да се неко на силу баци испод цензуса. Отуда су могли да за један дан преброје 97 одсто гласова а треба им три дана да преброје 1,5 или два одсто. Све то показује колико је режим нервозан", рекао је Пајтић.

Упитан да ли ће ДС бојкотовати присуство скупштинским седницама уколико те две листе не пређу цензус, Пајтић је казао да ће "користити различите методе и парламентарне и ванпарламентарне борбе".

Он је додао да се Демократска странка противи и понављању избора на 15 бирачких места и да инсистира да се "призна изборна воља грађана, која је јасна и недвосмислена".

Пајтић је оценио да је одлазак представника опозиције у Републичку изборну комисију током изборне ноћи била "легитимна акција опозиције која је желела да сазна истину", а не притисак на РИК.

"Цео дан је јавност обмањивана како су најмање две листе испод цензуса. Наши подаци су говорили да то није тачно и нисмо желели да дозволимо да Александар Вучић (председник СНС), зато што је изгубио 27 посланика у парламенту обара опозиционе листе и понаша се како хоће и манипулише изборном вољом грађана", казао је Бојан Пајтић.

(Извор: Бета)

Повезане галерије

Пајтић: ДС ће увек бити у првим редовима одбране воље грађана

28 април 2016(Београд, 28. априла 2016) Интервју Бојана Пајтића за агенцију "Бета" Председник Демократске странке (ДС) Бојан Пајтић изјавио је да ће опозиционе странке бранити изборну вољу грађана и да неће дозволити да листа ДСС-Двери и...

Повезане вести

Божовић и Виденовић у Бриселу: Србија касни у ЕУ јер се газе институције

Божовић и Виденовић у Бриселу: Србија касни у ЕУ јер се газе институције

Брисел, 23. новембра 2017.Народни посланици Демократске странке Балша Божовић и Маја Виденовић завршили су посету Бриселу током...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Зарђала кашика у Европи

Крушевац, 23. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Кад неко после година ревносног ношења Шешељевог шињела схвати да је тај комад гардеробе демоде, па хватајући корак са светским модним...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Вучићеве сеансе и непријатељски зачини

Крушевац, 20. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Упутство за употребу страха по рецепту Српске напредне странке У Србији, у којој се грађани од малена плаше убитачним...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

ДС наставио парламентарну офанзиву: 24 анкетна одбора о аферама СНС

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да је ДС предала у процедуру Народне скупштине 24...