ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Бојан Пајтић: Обавеза ДС је да се бори за демократију у Србији

- A +
Председник Демократске странке Бојан Пајтић (Фото сервис ДС, архива) Београд, 12. маја 2016.

Обавеза Демократске странке је да чува право и глас сваког грађанина и рудименте демократије у овој земљи, јер су овде од демократије остали само остаци, оценио је у интервјуу за "Време" председник ДС Бојан Пајтић, који сматра да је на недавним парламентарним изборима "украдено између 200.000 и 300.000 гласова".

Није било никакве сумње да би све опозиционе странке имале много бољи резултат да крађа није била тако масовна, указао је Пајтић, који сматра "да смо ми једно недемократско и неслободно друштво".

"У суштини, господин Вучић је имао два циља на овим изборима. Један је био да уништи ДС, односно да је гурне испод цензуса. Други циљ је био да оствари више посланичких мандата него што их је имао. Оба циља су му драматично пропала", рекао је Пајтић.

Упитан колико му је требало да донесе одлуку да позове своје присталице да гласају за ДСС-Двери, Пајтић је одговорио да није позвао да се гласа за ДСС и Двери, већ да се спречи брутална крађа изборне воље грађана.

Позив за гласање није био позив за подршку политичком програму ДСС-Двери, већ позив да одбранимо сопствену слободу и право да гласамо за кога хоћемо и да нам нико то право не може одузети, објаснио је Пајтић.

Сигурно је да су, с обзиром на размере крађе, све опозиционе листе добиле већу подршку него што је то исказано у коначном извештају РИК, рекао је Пајтић, који предвиђа да ће прилика за смену власти бити на председничким изборима.

"Ја очекујем да на њима режимски кандидат изгуби и да се окупи што шира платформа опозиционих странака која би подржала неког кандидата на тим изборима", нагласио је Пајтић.

Он је додао да би "најпогоднији био неки независни кандидат, неко ко није део ниједне странке, већ неко кога би могао да подржи веома широк спектар политичких странака".

Указујући да је "декларативно опредељење Владе за европски пут лажно", Пајтић је објаснио да "то што разговарају са Приштином није довољна претпоставка да од Србије постане европско друштво".

"Ми јесмо друштво које све више личи на оријенталну деспотију, а све мање на модерну демократску државу", сматра Пајтић.

"Ми имамо политичко-мафијашку хоботницу која управља државом, која формално испуњава спољно-политичке услове западних земаља, али на унутрашњем политичком плану", према оцени Пајтића, "то је систем у коме један човек доминира и практично је укинута подела на законодавну, извршну и судску власт".

"Постоји само воља једног човека. У Србији влада потпуна сатанизација сваког ко се усуди да подигне глас", напоменуо је Пајтић и поручио да неће да пристане на такву државу.

Указујући да је, као председник ДС, можда највише појединачно изложен различитим врстама харанге, Пајтић је нагласио да ДС ни на крај памети не пада да буде у било каквој коалицији са Српском напредном странком (СНС).

Он је потврдио да ће у ДС бити одржани унутарстраначки избори "одмах када технички буде било могуће да се организују непосредни избори", што је сад техничко питање.

"Непосредни избори у ДС поставиће вишу лествицу када су у питању демократски стандарди у српском политичком животу, јер ће сво чланство одлучивати о будућности странке", истакао је Пајтић, који не очекује да ће се ДС више цепати.

Упитан да ли се то ДС враћа капацитет да буде стожерна опозициона странка, Пајтић је одговорио да је то обавеза ДС.

Цивилизацијска обавеза ДС јесте да се бори за демократизацију друштва, реформисање Србије, правну и социјално одговорну државу, за слободу, истакао је Пајтић и напоменуо да 16 посланика сутра могу постати већина.

Битна је доследност у ономе за шта се борите, закључио је Бојан Пајтић.

(Извор: ФоНет)

Повезане вести

Божовић и Виденовић у Бриселу: Србија касни у ЕУ јер се газе институције

Божовић и Виденовић у Бриселу: Србија касни у ЕУ јер се газе институције

Брисел, 23. новембра 2017.Народни посланици Демократске странке Балша Божовић и Маја Виденовић завршили су посету Бриселу током...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Зарђала кашика у Европи

Крушевац, 23. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Кад неко после година ревносног ношења Шешељевог шињела схвати да је тај комад гардеробе демоде, па хватајући корак са светским модним...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Вучићеве сеансе и непријатељски зачини

Крушевац, 20. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Упутство за употребу страха по рецепту Српске напредне странке У Србији, у којој се грађани од малена плаше убитачним...
Председник Демократске странке Драган Шутановац на Самиту лидера социјалдемократских партија у Сарајеву

Завршен самит лидера у Сарајеву, Шутановац: Националисти уништавају земље региона

Сарајево, 19. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац каже да је један од важних закључака...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...