ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Србија је онолико демократска колико је спремна да брани један глас

- A +
Председник Демократске странке Бојан Пајтић (Фото: www.alo.rs) Београд, 14. маја 2016.

Интервју Бојана Пајтића за "Ало"

Врата Демократске странке отворена су за људе и странке који се слажу са политиком ДС, а Демократска странка сматра да председнички кандидат на изборима 2017. године треба да буде нестраначка личност, казао је лидер демократа Бојан Пајтић у интервјуу за "Ало!" одговарајући на питање да ли би подржао Бориса Тадића на председничким изборима, али и његов повратак у ДС.

Спекулише се да би могло доћи до повратка Чедомира Јовановића и Бориса Тадића под окриље ДС-а, да ли су добродошли?

- ДС држи отворена врата само за странке и људе који се слажу са нашим бескомпромисним ставом према режиму и политиком коју предлажемо. Одлуке о уласку у ДС доносиће органи странке у складу са нашим процедурама.

Да ли бисте подржали кандидатуру Бориса Тадића на председничким изборима 2017. године?

- По мом мишљењу, на председничким изборима кандидат треба да буде нестраначка личност, која ће уживати подршку што већег дела опозиције, невладиног сектора и грађана.

Лидер СДПС-а Расим Љајић већ је најавио своју председничку кандидатуру. Како то коментаришете?

- Не бих то коментарисао.

Изгубили сте власт у Војводини. Доживљавате ли то као лични неуспех?

- Три пута сам побеђивао Вучића и Николића на покрајинским изборима. Победићемо их опет, већ на следећим изборима. Војводина је према "Фајненшел тајмсу" један од најуспешнијих региона у Европи по привлачењу страних инвестиција. Од тренутка када сам преузео позицију председника Покрајинске владе, смањио сам број незапослених за 100.000 људи, више од 80 одсто европских пројеката прекограничне сарадње намењених Србији привукли смо у покрајину, изградили читав низ здравствених инстиутуција на европском нивоу, као што су "Каменица 2", Ургентни центар, покрајинско породилиште и тако подигли ниво здравствених услуга на ниво којег се не би постиделе много богатије земље. У преко 150 насељених места изгађене су водоводне и канализационе мреже. Нова власт неће бити кадра ни да окречи оно што смо ми изградили, нити да на ефикасан начин заштити грађане од поплава и других непогода. Показали су своју непособност када је, приликом сваког пролећног пљуска, пола Србије било под водом. Како раде у Србији, јасно је да Војводину чекају тешки дани јер долази неспособна власт Ристичевића, Бечића, Гојковићке, Мировића, Мартиновића, Вулина и других напредњачких кадрова из Покрајине.

Оно што се након избора дешавало, односно, Ваш позив гласачима демократа да подрже коалицију ДСС-Двери наишао је на бројне осуде.

- Нисам подржао коалицију ДСС-Двери већ демократију, правду и глас сваког грађанина. Волтер је једном рекао: "Не слажем се ни са једном речју коју сте изговорили, али ћу се борити до краја живота за ваше право да те речи изговорите". Не слажем се са политиком ДСС-Двери, али нико нема право да украде ниједан глас грађана Србије, па ни Александар Вучић.

Нисте имали подршку чак ни појединих функционера ДС-а. Како то коментаришете?

- Поново бих то урадио као председник странке. Позив није значио да некога приморавамо да гласа и мења своје уверење. У политици некада морате бити прагматични да бисте заштитили принцип. Да смо дозволили да насилно гурну ДСС-Двери испод цензуса, то би значило да смо дозволили да украду још 200.000 гласова грађана Србије. А глас је светиња. Србија је демократска онолико колико је спремна да брани тај један глас.

Да Вам је неко на почетку кампање рекао да ћете славити улазак коалиције ДСС-Двери у Скупштину, шта бисте му Ви одговорили?

- Нисам славио њихов улазак у парламент, него сам био задовољан што смо одбранили елементарну демократију у српском друштву. ДС ће увек бити на бранику одбране права гласа било ког грађанина. Ми као странка тако живимо и радимо.

Демократска странка је ушла у нове изборе, овога пута страначке. Руше ли Вас Драган Шутановац и Наташа Вучковић?

- Нема никаквих рушења. Свако има право на кандидатуру. То код нас предвиђа Статут после сваких парламентарних избора. По први пут ће у ДС-у бити одржани непосредни избори, чиме смо подигли лествицу у демократизацији српске политичке сцене и друштва.

Постоји ли могућност новог цепања ДС-а након страначких избора?

- Не. Постојаће само ДС, који ће једини бранити права грађана и указивати на бескрупулозност Вучићевог режима, који је у случају Савамале показао да му је дражи закон јачег од владавине права. Вучићевом режиму закон лежи у топузу.

У медијима се често појављују спекулације да директор ДС-а Амир Бислими ведри и облачи у странци. Колико је то тачно?

- Не знам да се то игде појавило, а и није тачно. Бислими је драгоцен тимски играч. То што га прозивају, говори о јаком шовинистичком пориву код значајног дела медијске и политичке сцене у Србији. Његов једини "грех" су његово име и презиме.

Ако останете лидер демократа, како видите будућност странке?

- ДС ће позвати све слободољубиве, демократски опредељене организације, јавне личности, синдикате да нам се придруже у борби за праведну Србију. Крајње је време да ДС постане организација из које се не излази, већ која сабира и уједињује.

БИЋУ ШЕФ ПОСЛАНИЧКОГ КЛУБА

Да ли је Бојан Пајтић нови шеф посланичког клуба ДС-а или је кандидат на председничким изборима 2017. године?

- Бићу шеф посланичког клуба и радујем се скупштинским клупама и парламентарном раду. А Вучић нек се радује ресторану, он није имао дан радног стажа пре него што је ушао у тај ресторан. Председнички кандидат кога подржи ДС ће сигурно бити бољи од Томислава Николића, који представља све што не ваља у овој држави - урушен систем вредности, незнање, бахатост.

(Извор: Ало; аутор: Аутор: Д. Рамадани)

Повезане вести

Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...
Народни посланик Демократске странке Радослав Милојичић (Фото: www.sumadijapress.co.rs, архива)

Радослав Милојичић: Влада дала новац општинама за куповину гласова

Београд, 15. новембра 2017.Посланик Демократске странке Радослав Милојичић оценио је да је "скандалозна одлука" Владе Србије да локалним...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Циљ је промена режима и европски Београд

Београд, 13. новембра 2017.Сама чињеница да неко има идеју да ДС стоји позади и дели летке, лепи плакате и аплаудира је накарадна. Не постоји опција да икада више стојимо иза било кога -...
Потпредседница Демократске странке Тамара Трипић (Фото: Курир, архива)

ДС подржава долазак ОЕБС-а

Београд, 8. новембра 2017. Тамара Трипић, потпредседница Демократске странке, изјавила је да Демократска странка подржава долазак посматрачке мисије ОЕБС-а. "Поверење у сам изборни процес је пољуљано због...
Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Божовић: Београдска каса је празна

Београд, 7. новембра 2017.Шеф одборничке групе Демократске странке у Београду Балша Божовић критиковао је трећи ребаланс буџета града Београда, рекавши да се он обавља због корупције и...