ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Бојан Пајтић: Нећемо никад са Шешељем

- A +
Председник Демократске странке Бојан Пајтић (Фото сервис ДС, архива)Београд, 22. маја 2016.

Интервју Бојана Пајтића за "Блиц"

Лично бих волео да страначки избори буду у јулу, питање је колико је технички потребно времена да се организују непосредни избори зато што ДС у овом тренутку на папиру има 180.000 чланова, каже у интервјуу за "Блиц" лидер ДС Бојан Пајтић.

Он каже да тај податак датира из периода док су демократе биле на власти.

- Очигледно смо се ослободили баласта значајног броја људи који су у ДС били само зато да би били у власти, који су се учланили у власт, а не у странку. Значајан број тих људи је данас у СНС или у неким другим странкама и не би било нормално да они сада гласају на изборима у ДС. Зато је потребно да се спроведе одређена ревизија. Постоји структура која кружи од странке на власти до странке на власти. Због таквих ће прва одлука ДС након што преузмемо одговорност у Србији бити забрана учлањавања нових чланова у првој години власти.

Зашто се чини да одуговлачите са изборима?

- Желим да се процес око избора што пре заврши како бисмо се концентрисали на председничке изборе, то је наша обавеза. Формирана је стручна радна група чији је задатак да одреди први могући термин одржавања страначких избора и они ће бити одржани у првом могућем термину. Лично бих волео да то буде у јулу месецу.

Хоћете ли бити кандидат за председника ДС?

- Ја јесам председник ДС. Договорили смо се на нивоу странке да не коментаришемо изборне процесе у странци због тога што то увек бива тумачено у негативном контексту. И уместо да се ДС као једина странка у којој ће постојати непосредни избори препозна као шанса српског друштва да се демократизује, цео тај процес се стално доводи у негативни контекст и зато смо се договорили да не коментаришемо унутарстраначка дешавања.

То значи да ја не могу да Вам поставим наредних десет питања која су се тицала избора у ДС.

- Таква је одлука страначких органа. Легитимно је да се кандидује свако ко има амбицију и то је позитивно.

Када сте се последњи пут чули с Драганом Шутановцем?

- Пре пар недеља.

У интервјуу који смо радили непосредно пред изборе, рекли сте да ћете освојити двоцифрени проценат. Освојили сте око шест одсто. Јесте ли размишљали о оставци?

- Једини сам политичар у Србији који је сам поставио линију испод које ће се повући из политике. Рекао сам уколико будемо имали слабији резултат него на прошлим изборима, да ћу поднети оставку. Имали смо више гласова, иако су нас опет поцепали непосредно пред изборе, направивши Левицу Србије, иако су нас блатили, иако нисмо имали ни медијског простора ни финансијских средстава ни могућности да искажемо став. Овај резултат омогућава даљу борбу. Није нешто због ћега бих био јако задовољан, али је истовремено резултат који омогућио да се у изборној ноћи боримо за право гласа које су друге странке стекле. Осим тога, то није стварни резултат јер је украдено између 200 и 300 хиљада гласова због чега ћемо тражити анкетни одбор да се утврди колико су заиста добиле опозиционе странке.

Ни дебакл у Војводини Вас није подстакао да размишљате о оставци?

- Ако је дебакл то што смо три пута победили листе Александра Вучића и Томислава Николића, и то што смо као странка имали 16 година доминантну позицију на нивоу једне регије, па после изгубили власт, плашим да нам се разумевање термина дебакл не подудара. Направили смо подвиг чињеницом да смо успели да у четири мандата будемо доминантна странка у Војводини и да то у овом делу Европе ником није пошло за руком.

Ви то не перципирате као неуспех?

- Ја бих то перципирао као неуспех у демократском друштву. Као изразити неуспех у условима у којима опозиција има простора у медијима, где не постоје бугарски возови, фалсификовање записника, крађа избора, пребијање политичких противника, константна сатанизација, у којој постоји елементарна слобода медија... Тада бих то пеципирао као неуспех. Перикле је рекао да слобода почива на храбрости. Ми се сада боримо за слободу и борили смо се за елементарну присутност опозиције. Пројекат овог режима није био да победи опозицију него да је уништи, пре свега ДС. Други план им је био да имају више посланика него у претходном сазиву. Оба та плана су се показала као потуно неуспешна.

Да ли је из ове перспективе била исправна одлука опозиције да на изборе иде у више колона?

- Јесте, добили бисмо по свим проценама мање да смо изашли заједно. Постојао је одређени ризик за листу око СДС да не пређе цензус али смо се борили да воља грађана буде уважена. Тешко би било образлагати у кампањи од месец и по зашто ми нисмо једна странка, али јесмо једна листа. С друге стране, ми нисмо били сасвим сигурни да ће све странке из те коалиције и после избора остати доследне ставу да неће у каолицију са Александром Вучићем.

Јесте ли сад сигурни?

- Ни сад нисам сигуран, али видим да код одређених странака нема категоричког ограђивања од такве могућности, пре свега мислим на ЛДП и ЛСВ. Они се и не оглашавају око многобројних прича да ће ући у ту каолицију.

Шта Вам би да позовете бираче ДС да гласају за Двери?

- Нисам позвао да се гласа за ДСС/Двери већ сам позвао да се спречи да три листе буду покрадене. Нетачно је да је фалило 0,75 од једног гласа да се та листа нађе у парламенту. Та листа, као и друге, покрадена је за више хиљада можда и више десетина хиљада гласова. Тај позив је био прагматске природе, иако сам изразити противник замашног дела политике и ДСС и Двери, али да није било тог позива, да је било по вољи Вучића, било би украдено поред оних 300 хиљада, још 200.000 гласова који би се слили режимском СНС и претворили у посланике владајуће странке.

Да ли је тај прагматски позив, како кажете, могао да прође без држања за руке са Бошком Обрадовићем?

- Нисам се држао за руке за Обрадовићем.

Али јесте са Сандом, а Бошко је био у низу.

- Па није исто да ли се држиш за руке са Сандом или са Бошком Обрадовићем (смех). Али, то је секундарно. Важно је да смо показали да бар око нечега можемо да се договоримо, а то је да је грађанин носилац суверенитета у овој земљи.

Мислите на оног грађанина којем је Бошко Обрадовић пре три дана оспорио право на сексуалну оријентацију?

- Морамо бити прецизни. То што он износи за мене потпуно неприхватљив став о сексуалним слободама и правима не значи да неко има право да покраде гласове те странке. Онда би то значило да неко има право да га претуче на улици или да пуца на њега. Као што ћемо подржати прајд и ове године и борити се за права ЛГБТ популације, тако смо се борили и за право оних грађана који су, лично мислим, грешили када су гласали за ДСС/Двери, али јесу гласали и тај глас мора бити уважен.

Хоћете ли због сарадње са СРС искључити Марка Бастаћа из странке?

- Нећемо га искључити, али нећемо бити у коалицији са СРС. Није постојала формална одлука, па Бастаћ тако није прекршио ниједну формалну одлуку странке. Сматрали смо да се подразумева да се не може сарађивати са СРС али је очигледно било неопходно да се тај став и формализује. На седници Председништва пре три дана смо усвојили ту одлуку. Не знам како бих погледао у очи децу Зорана Ђинђића за чијег оца Шешељ тврди да му треба забити глогов колац у сандук, а да смо истовремено ми као странка у коалицији са СРС.

Видите ли критике на друштвеним мрежама због тога што Душан Милисављевић и Владимир Павићевић нису ушли у парламент?

- Милисављевић је први ако неко одустане. У сваком мандату се догоди да неко жели да буде на локалном нивоу на некој позицији или не жели да буде посланик.

Какав договор имате с Тадићем?

- Немамо никакав договор, али разговарам с њим као и са Радуловићем и свима другима.

Доста чешће него са другима.

- Нисам сигуран. Не превише често. Када смо се последњи пут срели, нисмо седели заједно, случајно смо се срели и поздравили и појавиле су се фотографије у медијима. Са њим разговарам зато што је важно да постоји комуникација између оних странака које деле исте или сличне вредности.

Нема шансе да остварите неку сарадњу?

- Мислим да треба да сарађујемо у парламенту на одређеним темама. Та сарадња треба да буде чак и интензивна на нивоу опозиционог деловања. Верујем да будућност доноси повратак великог броја оних који су припадали нашој политичкој породици. У разговоре о будућности странке укључићемо и велики број јавних личности из области науке, уметности, спорта које су нас подржале у овој кампањи.

Ко ће бити ваш кандидат за председничким изборима?

- Тражићемо кандидата који би победио овај режим и који би добио подршку што ширег корпуса странака, мањинских организација, група грађана. Ванстраначки или надстраначки кандидат којег би подржала грађанска Србија има шансе да победи кандидата режима ко год он био.

Ко би по Вама био добар кандидат?

- Кад бих лицитирао, осудио бих ту особу на потпуну стигматизацију и блаћење. Уништио бих не само шансе том кандидату да оствари успех на изборима већ и његов живот.

Како коментаришете дешавања у РТВ?

- У РТВ је дат налог да се уништи нешто што је функционисало као независни јавни сервис, а лаж је да је он био у служби ДС, што је изговорио Вучић. Годинама нисам био гост у вестима РТВ, ни у пет ни у десет сати, за разлику од Вучића који је на недељном нивоу гост РТС-а и то говори о томе да нису сви исти.

(Извор: Блиц)

Повезане вести

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac (Foto arhiva)

Успех је једино смена Вучићевог режима

Београд, 14. јануара 2018.Размишљамо о томе да листу назовемо “Листа против Александра Вучића” јер је крајње лицемерно кад Вучић каже да ми не волимо Београд - каже у интервјуу за “Блиц”...
Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac (Foto arhiva)

Драган Шутановац: ДС зна да води Београд

Београд, 10. децембра 2017.Председник Демократске странке говори за Данас о политичкој сцени, опозицији и власти "Размишљамо о томе да кампања, ако будем кандидат, крене са тог пашњака....
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Циљ је промена режима и европски Београд

Београд, 13. новембра 2017.Сама чињеница да неко има идеју да ДС стоји позади и дели летке, лепи плакате и аплаудира је накарадна. Не постоји опција да икада више стојимо иза било кога -...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Грађани очекују да их заштитимо од терора ове власти

Београд, 5. новембра 2017.Интервју Драгана Шутановца за Курир Како теку преговори опозиционих лидера о груписању за београдске изборе? Да ли уопште има преговора? ...
Председник Демократске странке Драган Шутановац одговарао на питања грађана на Фејсбук страници Данаса (Фото: Данас)

Драган Шутановац: Србија је у ванредном стању пуних пет година

Београд, 4. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац одговарао на питања грађана на Фејсбук страници Данаса Мислим да је...