ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Бојан Пајтић: Непремостиве разлике између ДС и СНС

- A +
Председник Демократске странке Бојан Пајтић (ФоНет, архива)Београд, 23. маја 2016.

Интервју Бојана Пајтића за "Данас"

Нећу се одазвати Вучићу нити очекујем позив. Власт је крађом одузела више од 200.000 гласова опозиције. Нисам позвао да се гласа за ДСС и Двери

- Не очекујем позив председника СНС Александра Вучића за улазак у нову владу, нити бих се на такав позив одазвао. Непремостиве су разлике између Демократске странке која се залаже за владавину права и поштовање људских слобода и Вучићевог режима у којем важи закон јачег оличен у фантомкама, екипама са црним џиповима које крстаре Србијом и прете, уцењују и туку и службеним медијским гласницима који сваког ко је противник или критичар режима провлаче кроз медијску каљугу, истиче Бојан Пајтић, председник Демократске странке, у интервјуу за "Данас".

Више пута сте рекли да нећете у владу са СНС. Да ли то значи да ДС у парламенту неће гласати ни за један од европских закона?

- За разлику од неких странака које су у кампањи обмањивале бираче да неће улазити у коалицију са СНС на националном и покрајинском нивоу, па су промениле плочу, ДС остаје непоколебљива опозиција режиму који је осиромашио и понизио Србију. Сваки од закона који су део агенде на путу наше интеграције у Европску унију ми смо и до сада подржавали и побољшавали амандманима. Да није било ДС, Србија не би пре 16 година променила курс и пошла путем Европе. Упркос свим слабостима и недоследностима ЕУ, не видимо економску, политичку и безбедносну алтернативу европским интеграцијама.

Како објашњавате то што је ДС на Старом граду без приговора прихватила подршку одборника СРС за долазак на власт ДС у тој општини?

- Не може бити коалиција са СРС, то је експлицитна одлука Председништва ДС. СНС и СРС су само привидно различите странке. Али методолошки, разлике нема. Филозофија зарђале кашике по којој је у политици дозвољено све учинити, или изговорити, без обзира на људске животе, законе, елементарну пристојност заједничка је радикалима и напредњацима. Са одборницима Доста је било био је направљен договор, међутим они су у последњем тренутку одустали од одговора. То није озбиљно. Тај договор мора бити реализован јер доминација једне партије у свакој месној заједници укида политички плурализам у Србији. То наши пријатељи из Доста је било морају схватити.

Зашто поново имате намеру да се кандидујете за председника ДС?

- Једини сам од свих председника странака сам себи јавно подигао лествицу (верујући у етику одговорности) рекавши да се повлачим из политике ако будемо остварили мање гласова него на прошлим изборима. Остварили смо више гласова и то у условима у којима је Вучић учинио све да уништи ДС јер је то био један од његових циљева на овим изборима. Поред цепања ДС и прављења Левице Србије непосредно пред изборе, после свих крађа, претњи и медијске блокаде, хапшења наших чланова које је држао у притвору а после морао да их пушта, није успео. Преживели смо, добили више гласова и окупили опозицију у одбрани изборне воље грађана.

Да ли сте размишљали да поднесете оставку на то место после лошег резултата у Војводини и лошег резултата на републичким изборима? Говорили сте о двоцифреној подршци ДС.

- Како ви уопште знате колики је заиста био било чији резултат на овим изборима? Говорио сам о двоцифреној подршци која би била природна да су избори демократски и фер. Власт је крађом одузела више од 200.000 гласова опозиције. Због тога ћемо у парламенту тражити анкетни одбор да се утврди та крађа. Слично је и када је реч о Војводини. Тамо сам са листом ДС три пута побеђивао Вучића и Николића, а сада су дошли до власти у једној изборној утакмици у којој се од ДС очекивало да плива краул у трци са рукама везаним на леђима. Међутим, какву листу имају, очигледно је да ни претњама и уценама неће успети дуго да владају и поново ћемо добити поверење грађана.

Чини се да не мислите да су ДС потребни нови људи и нова политика чим опет планирате да се кандидујете за председника странке?

- Ово питање као да је поставио Вучић чија је основна идеја да ДС треба довека да јури сопствени реп и реизабира се и исцрпљује у унутрашњим превирањима, уместо да се бави проблемима грађана. Потпуно је небитно где ћу ја бити и шта ћу бити у околностима економског и политичког суноврата ове земље. Питање је шта учинити да би се спасила Србија, а режим ће сатанизовати сваког експонента ДС и свако ће после три месеца бити "старо лице", док ће Вучић, Николић и Дачић остати "нова лица". Наседате на јефтине штосеве манипулантског режима. Неопходно је да се обједине опозициони потенцијали, да се у ДС врате они који који су из ње одлазили али остајали верни вредностима за које се боримо. Угледне јавне личности које су нас подржале у овој кампањи морају добити важно место у процесу дефинисања политике странке у наредном периоду. Србији је потребна политика која суштински брани интересе грађана и права. То јесте политика ДС, а ко ће шта бити је секундарно. Чињеница је да ће избори бити непосредни, да ће сваки члан странке учествовати у изборном процесу, чињеница је да је ДС успоставила виши демократски стандард, сама по себи значајно доприноси демократизацији политичке и партијске сцене у Србији.

Позвали сте гласаче ДС да гласају за коалицију Двери-ДСС и, чини се, показали да не разликујете борбу за фер бројање гласова и позив да се на изборима гласа за опције које су јасно против ЕУ и у потпуној програмској супротности са ДС. Ви не мислите да сте тако изневерили оне који су и овај пут гласали за вашу странку и дали јој сламку спаса да уђе у Скупштину?

- Погрешно вам се чини. Принципе не можете поштовати само кад вам то одговара. Нисам позвао да се гласа за листу ДСС-Двери, позвао сам да се не дозволи да Вучић украде још 200.000 гласова бацањем те листе испод цензуса и против воље грађана дође до већег броја посланика. Многи људи су то препознали и гласали су. Видело се то на скупу који смо против крађе гласова одржали испред Републичке изборне комисије. Ми ћемо се увек борити против антиевропске политике ДСС и Двери, али крађу гласова не можемо да дозволимо у 21. веку. Чији год да је глас у питању.

Зашто нисте позвали да се гласа за савез ЛДП-СДС-ЛСВ?

- Зато што се видело већ тада да нису били у проблему да им недостаје мање од једног целог гласа да уђу у парламент и знали смо да ће ући. На ноћ избора Александар Вучић је објавио да цензус нису прошле листе "Доста је било", и листе око СДС и ДСС. То није било тачно. Да се то догодило, ДС би имала више посланика, али смо знали да су те листе освојиле довољно гласова и зато смо позвали представнике тих листа да заједно одемо у РИК и да им помогнемо у одбрани сваког гласа грађана. Јер глас је светиња у демократији.

Да ли је враћање СДС у ДС један од ваших циљева? Јавна је тајна да се о томе већ разговара.

- Демократска странка жели да буде стожер око којег се окупљају сви они који деле вредности за које се сваког дана боримо. Ту није у питању име или странка већ оно око чега се окупљамо. Врата ДС биће отворена за све оне који желе да са нама граде боље друштво.

Никакви савези са Шешељем

Како коментаришете тврдње Саше Радуловића да је Марко Бастаћ зарад функција и поделе плена ушао у савез са Војиславом Шешељем, који је у тајном савезу са Вучићем?

- Једноставно, наредни дани ће показати да ДС нема намеру да прави било какве савезе ни са Вучићем ни са Шешељом.

Разговори о Врачару

Треба ли ДС на Врачару да препусти вођство општине покрету ДЈБ?

- Врачар би требало да добије општинску власт која ће омогућити грађанима поштовање њихових права и ефикасан сервис у складу са њиховим потребама. ДС је у разговору са Покретом "Доста је било" на Врачару и надам се да ће договор бити постигнут.

(Извор: Данас; ауторка: Лидија Валтнер)

Повезане вести

Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Вучићеве сеансе и непријатељски зачини

Крушевац, 20. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Упутство за употребу страха по рецепту Српске напредне странке У Србији, у којој се грађани од малена плаше убитачним...
Живкo Грозданић Герa (Фото архива)

Трансплантација Ђинђића на Вучића

Београд, 10. новембра 2017.Ауторски текст Живка Грозданића Гере за Данас Поводом конкурса за подизање споменика покојном лидеру ДС Један конкурс који је у суштини тендер, или јавна набавка, толико...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Одговор антисрбина из Крушевца

Крушевац, 10. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Одговор Александру Чепурину, амбасадору Руске Федерације * Ни нашим непријатељима нисмо бројали крвна зрнца, да видимо ко су и од...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

„Тако је стигло одгоре“

Вршац, 7. новембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Реченица која је постала универзални одговор у Вучићевој Србији Прва ствар коју је новопостављена „в. д.“ директорка Градске библиотеке у Вршцу...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Грађани очекују да их заштитимо од терора ове власти

Београд, 5. новембра 2017.Интервју Драгана Шутановца за Курир Како теку преговори опозиционих лидера о груписању за београдске изборе? Да ли уопште има преговора? ...