ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Србољуб Антић – интервју за Време

- A +
Кандидат за председника Демократске странке Србољуб Антић (Фото: Н1, архива) Београд, 15. септембра 2016.

Ауторски текст кандидата за председника Демократске странке Србољуба Антића за недељник "Време"

Кандидујући се за председника Демократске странке у први план сам ставио најважнији проблем који странка има, а то је поверење чланова и грађана које је изгубљено последњих година. Серија лоших одлука која је започела у време када је странку водио Борис Тадић довела је до тога да је ДС изгубила кредибилитет, искреност и спремност за промене. Постала је странка ситних личних интереса и трулих компромиса што су грађани препознали и казнили. Остали смо без подршке већине квалитетних и слободоумних људи. Изневерили смо их.

Желим да ДС врати поверење и поново буде организација која окупља људе спремне да мењају Србију, баш као што је то била у време деведесетих и до убиства Зорана Ђинђића. Да би се то догодило странка мора озбиљно да се промени. Желим да реформишем странку и вратим поверење грађана у њу.

Ови избори су прилика за то. Чињеница да ДС бира председника на директним изборима је такође разлог због којих сам одлучио да се кандидујем. То је добра порука коју шаљемо јавности, јер је то промена у односу на претходни период, али и у односу на друге странке где тај ниво демократичности још увек није постигнут.

Добио сам подршку људи који су дуго у странци и који представљају чврсто страначко језгро, некомпромитовано и доследно у политичком и моралном смислу. Та подршка ми веома значи, јер делимо исте вредности. Странка мора да врати пристојне и образоване људе у први план.

Члан сам ДС већ више од 20 година и према странци имам неку врсту сентименталног односа. Не желим да дозволим да странка нестане. Суочени смо са великим финансијским проблемима, страначка инфраструктура се све више урушава, налазимо се на ивици цензуса, чланство нам се осипа, имамо непрепознатљив програм, изгубили смо поверење грађана. Пред нама су два пута: наставак постојећег стања или промене које уз пуно напора и неизвесности могу да доведу до оздрављења. Имам знање, искуство и жељу да реформишем ДС.

Резултати ових избора ће бити одлучујући знак да ли смо као странка спремни да се мењамо или не. Какву ћемо поруку 24. септембра послати грађанима зависи само од нас, а они од нас очекују да се променимо. То су нам рекли на изборима дајући нам подршку од само 6%. Та промена не сме да буде само персоналне природе, већ мора да подразумева другачији начин функционисања странке. Није довољно само да на челу странке буде неко други, већ да променимо парадигму. Без тога ће странка наставити да пропада.

Зато сам на овим изборима кандидовао и програм конкретних мера за реформу странке.

Морамо да променимо људе који воде странку. Странка већ годинама има елиту која се врти на разним важним страначким и државним функцијама. То мора да се промени. Хоћемо нове људе са адекватним образовањем и моралним начелима. Ти људи не могу да буду они који су нас и довели у ово стање.

Морамо да успоставимо критеријуме за напредовање у странци уместо да прелетаче и експерте постављамо на највише страначке и државне функције. Неопходно је да у својим редовима промовишемо најбоље међу нама и дамо им прилику да на јавним функцијама спроводе страначку политику. Желим да такви људи буду нова лица ДС.

Потребна нам је функционалнија страначка организација. Главни одбор би имао највише 250 људи. Уместо 5 потпредседника странке са нејасним задужењима имали бисмо само 2. Један задужен за страначку организацију, а други за страначке политике. Морамо да мењамо и Политички савет који је одговоран за лош квалитет изборног програма. То мора да буде група независних и мудрих људи која ће да дефинише политичке приоритете странке. Предлажем да локални страначки одбори имају пуну слободу за прављење локалних постизборних коалиција, али да преузму и одговорност за њихове резултате. Тражим да нико не може да буде на челу странке дуже од 2 мандата, као и да се прекине са праксом избацивања људи из странке због другачијег мишљења.

Потребан нам је нов програм. Сада уместо јасног и препознатљивог програма имамо збир популистичких полурешења. Он мора бити реалистичан и заснован на струци у чему видим прилику за већу улогу ресорних одбора странке. Неопходно је да се у програму уместо свемогуће државе окренемо приватном сектору као извору економског раста уз задржавање социјалдемократских принципа.

Велику промену морају да претрпе страначке финансије које су годинама лоше и неодговорно вођене. Рачуни су у блокади што угрожава рад странке. Као економиста сам припремио сет мера за оздрављење страначких финансија поштујући изреку Љубе Давидовића да "каква је каса у странци, таква ће бити и каса у држави".

На крају, ДС мора да пређе из позиције дефанзиве и реакције у перманентну офанзиву и акцију којом ћемо вршити притисак на власт и поново стицати поверење и подршку грађана. Странка мора да буде далеко активнија у критици постојеће власти. Наша критика више не сме да буде тек збирка спорадичних и неповезаних досетки на рачун власти. Она мора да буде производ детаљно урађене стручне анализе политике и потеза власти, базирана на нашем програму, комуникацијски добро упакована и организована и доследно спроведена.

(Извор: Време)

Повезане вести

Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Вучићеве сеансе и непријатељски зачини

Крушевац, 20. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Упутство за употребу страха по рецепту Српске напредне странке У Србији, у којој се грађани од малена плаше убитачним...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Кад се правиш да не видиш како комшији ломе воћњак

Нови Сад, 16. новембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за портал Аутономија Не потцењујте 5.000 динара које је Вучић пре неки дан поделио српским пензионерима. То је...
Живкo Грозданић Герa (Фото архива)

Трансплантација Ђинђића на Вучића

Београд, 10. новембра 2017.Ауторски текст Живка Грозданића Гере за Данас Поводом конкурса за подизање споменика покојном лидеру ДС Један конкурс који је у суштини тендер, или јавна набавка, толико...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Одговор антисрбина из Крушевца

Крушевац, 10. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Одговор Александру Чепурину, амбасадору Руске Федерације * Ни нашим непријатељима нисмо бројали крвна зрнца, да видимо ко су и од...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

„Тако је стигло одгоре“

Вршац, 7. новембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Реченица која је постала универзални одговор у Вучићевој Србији Прва ствар коју је новопостављена „в. д.“ директорка Градске библиотеке у Вршцу...