ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Бојан Пајтић – интервју за Време

- A +
Кандидат за председника Демократске странке Бојан Пајтић (Фото: Н1, архива) Београд, 15. септембра 2016.

Ауторски текст кандидата за председника Демократске странке Бојана Пајтића за недељник "Време"

Без претенциозности можемо рећи да су ови избори значајнији за Србију, него за Демократску странку, јер је реч о великој прекретници на политичкој сцени државе. Насупрот једном човеку који у држави све одлучује, све зна и за све се пита, сваки члан Демократске странке може да бира своје руководство и одлучује о политици своје организације. Поносан сам што сам покренуо овај јединствен процес. Ако ДС није суштински спреман да мења себе, да буде најпрогресивнија странка у нашем друштву – Србији није потребан. Зато непосредни избори.

ДС је утро пут Србије ка ЕУ и тај пут сада више није упитан ни за некадашње најљуће противнике интеграцијама. Са друге стране показали смо да опстајемо и под прогоном и под финансијском и медијском блокадом, а преко 20.000 храбрих чланова ће одлучивати о њеном руководству, као што сам обећао када сам изабран за председника. Обилазећи Србију ових дана могу рећи да је све најхрабрије и најавангардније у овом друштву или у Демократској странци или уз њу.

Нисам више сигуран ни да ли смо требали толико да се извињавамо. Историја ће ценити шта је ко урадио и као појединац и институцијално. У једном тренутку, као да смо поверовали Александру Вучићу и преузели његову реторику, док су чланови странке прикупљали помоћ за адвокате и породице невино притворених људи. Да није било тог Вучића и његовог деловања у прошлости, Србија би давно била у Европској унији.

Дуго сам размишљао да ли да се кандидујем или да изаберем лакши пут и повучем се. У разговору са сарадницима, виђеним људима у странци и ван странке, са породицом, схватио сам да се морам кандидовати јер би се све друго тумачило као једно страшно пристајање и пактирање са најнегативнијим и поразним појавама у нашем друштву које нас враћају у деведесете године. Нисам дао да ме таблоиди "поцепају", захвалност за подршку дугујем породици, чланству али и најбољем делу Србије. Не желим да говорим о резултатима рада као премијера Војводине, ти резултати су видљиви на сваком ћошку (и много пута награђени од стране најпрестижнијих финансијских институција као што су Уједињене нације и Financial Times), а посебно како је СНС дошла на Власт у Војводину и саплиће се о сопствену неспособност.

Ако се председници Демократске странке повлаче, праве своје фракције или излазе из странке, каква је то порука члановима из целе Србије које данас уцењују и разапињу само зато што су чланови Демократске странке. Са друге стране, право за кандидовање даје ми и остварени резултат, чињеница да смо у Парламенту упркос јасном плану да Демократска странка нестане и постане ирелевантна. Да ли је шест одсто победа или пораз најбоље знају наши чланови и људи који су за нас гласали упркос киднаповањима, мучком премлаћивању наших чланова у страначким просторијама СНС испод Вучићеве слике, црним тројкама које су спречавале грађане да изађу на изборе и свему ономе о чему сте могли читати у коначном извештају о спроведеним изборима 2016. године ОЕБС-а и Парламентарне скупштине Савета Европе.

Не треба заборавити да сам успео да зауставим процес аутодеструкције као и да смо 24. априла једини имали снаге да окупимо све и заштитимо права других политичких актера као и грађана који су гласали за те политичке опције.

Окупиран је сваки човек и готово свака слободна мисао у Србији. Имовина се даје у бесцење. Потписују се тајни уговори, отимају њиве пољопривредницима, а послови привредницима, руше се делови главног града под окриљем ноћи, харају типови са чарапама на глави, саморекламерство руши хеликоптере и нико због тога не одговора. То није Србија и нису грађани за то гласали.

Окупио сам тим и дао предност женама, јер сматрам да морају имати важнију улогу у друштву, у доношењу најважниих одлука. У мом тиму су Гордана Чомић, Наташа Вучковић, Нађа Хигл и Милош Ђајић. Отворио сам важне теме, као што су НАТО и истополне заједнице, јер неко о томе мора проговорити, а ко ће ако неће Демократска странка. Или ћемо појачати Пинк да не чујемо како нам се деца пакују и одлазе да се никад више не врате. Сматрам да је важно да Демократску странку води човек који је утемељен у професији и остварен ван политике. Сетићете се да су и Драгољуб Мићуновић и Зоран Ђинђић били професори универзитета.

Председник Демократске странке мора бити образованији, у струци утемељенији, у пракси доказанији него они који данас владају овом земљом. Иначе ћемо бити СНС само мањи. Од велике је важности и чињеница да председник Демократске странке у овом тренутку мора бити у Парламенту и да је то готово једини канал за политичку борбу и какву такву видљивост јер би у условима овакве медијске блокаде био осуђен на анонимност.

Имам свеобухватан план кадровске и финансијске реорганизације Демократске странке, управо по принципу како се спроводе избори – сваки члан одлучује. Отворићу врата слободним интелектуалцима и свим људима који схватају где се Србија налази и имају воље да овом друштву помогну. Рачунам и на помоћ мојих противкандидата јер су изнели неке одличне идеје. Имали смо одличну сарадњу у Влади у сенци и план ми је да их коптирам у председништво. Све мање обраћам пажњу критичарима, а све више се дивим људима који су спремни да учине нешто конкретно за ово друштво. Чврсто сам против сваке сарадње са СНС, мада неки противкандидати не мисле тако. Ми смо последња одбрана од примитивизма и потпуног уништавања Србије и ту нећемо правити никакве компромисе иначе ћемо постати мала копија владајуће странке. За мене нема другог пута, то дугујем Србији, Демократској странци и породици која је због мене прошла Голготу, са вером да за ову земљу има наде.

(Извор: Време)

Повезане вести

Демократска странка

Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке (16.01.2018)

Београд, 16. јануар 2018.Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке у уторак, 16. јануара 2018....
Наташа Вучковић (Фото: Н1, архива)

Грађани између покрета и странака

Београд, 22. децембра 2017.Ауторски текст Наташе Вучковић за Нови магазин Пет година је СНС са својом коалицијом на власти, и пет година се опозиционо бирачко тело, с времена на времена понада, да...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Напредњачки дух са фантомком

Крушевац, 22. децембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Партизанов југ свуда око нас откад је у Херцеговачкој отворена Пандорина кутија Када се у држави напредно генерише насиље, када се за...
Горица Мојовић (Фото: Данас)

Ова власт воли спектакле

Београд, 19. децембра 2017.Одговор Горице Мојовић Министарству културе поводом полемике о буџетским издвајањима за културу У Данасу од 15. децембра ове године под насловом "Нетачне тврдње Горица Мојовић" објављена...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Згодно је бити министар Вујовић

Вршац, 15. децембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Зашто је посланик Балша Божовић (ДС) оптужен за нешто чега нема у скупштинском стенограму Баш је згодно бити министар у Влади...