ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Зоран Лутовац – интервју за Време

- A +
Кандидат за председника Демократске странке Зоран Лутовац (Фото: Н1, архива) Београд, 15. септембра 2016.

Ауторски текст кандидата за председника Демократске странке Зорана Лутовца за недељник "Време"

Демократска странка је губила три пута на парламентарним изборима од 2012. године. На последња два је једва прешла цензус. То није подршка уз помоћ које можемо да мењамо Србију на боље. Када Демократска странка позове на протесте због физичког и правног насиља над грађанима у случају Савамала, на улици се појави око две стотине људи. Када исто то учини група младих људи, потпуно непознатих јавности, на протесту се окупи њих 20.000. На хиљаде чланова ДС-а се појављује на протесту потпуно нове, младе иницијативе, а нема их на сопственом страначком скупу.

То су чињенице. На нама је како ћемо их тумачити.

Неки верују да су то одлични резултати и да само треба да наставимо под њиховим вођством.

Други нам кажу да је проблем у томе што немамо довољно јаког лидера. Верују да Вучића могу победити тако што ће представити јачег "лидера" од њега. Тако што ће се он "потући" за сваки глас, и на пијаци ако треба... Међутим, сваки пут када смо тражили лидера, резултат је био све лошији.

Време је да мењамо концепт и организацију странке. Да градимо странку која неће зависити од једног човека, а не да тражимо лидера који ће се супротстављати култу личности човека који се пита за све и одлучује о свему. Да суштински будемо демократска странка, странка великог броја компетентних и оперативних људи од врха до локалне организације, странка коју чине ЉУДИ, а не ЛИДЕР. Демократска странка мора да буде огледало друштва какво желимо да градимо. Само тако можемо вратити поверење грађана.

Проблем није у Вучићу. Проблем је у нама. Негде успут смо изгубили наше старе бираче, наше саборце у борби против тираније Милошевићевог режима. Оне који су стајали уз нас на трговима, на улицама, пред кордонима, воденим топовима... Изгубили смо их у успутним нерешеним аферама, намештеним тендерима, приватним диловима... Нове, због тога, нисмо могли да придобијемо.

Време је да се погледамо у огледало и признамо себи: нису они оставили нас, негде успут, ми смо изгубили оријентацију. Време је да неки нови људи, са новим идејама, крену да се боре за оне старе вредности због којих смо некада били странка уз коју су грађани поносно стајали. Странка која је покретала и носила одговорност када су исправљене многе неправде и решени најтежи проблеми – демонтиран је убилачки систем, за шта је највишу цену платио наш председник и председник Владе Републике Србије Зоран Ђинђић; држава је пуноправно примљена у Уједињене нације, Савет Европе и све остале релевантне међународне институције; створен је механизам за враћање давно покрадене старе девизне штедње и улога преварених штедиша Дафимент "банке" и Југоскандик штедионице; исплаћени су и повећани на далеко пристојнији ниво дечји додаци, обезвређене пензије, накнаде трудницама и породиљама, који су сви каснили месецима; решен је проблем несташица и редова за оскудне животне намирнице; од режима у којем су новинари убијани због критике успостављен је систем медијских слобода; укинуте су рестрикције струје; започет је опоравак привреде и запошљавање људи; образовне и научне институције су враћене у међународне оквире... Били смо странка која је започела корениту обнову државе и друштва.

Грађани се сећају те странке и желе да се она врати. На последњим изборима, многи од њих су дали глас Демократској странци као једну врсту кредита намењеног њеном побољшању. Тај кредит сада долази на наплату.

На нама је избор: да ли ћемо тврдоглаво наставити да игноришемо стварност, да се лажемо да смо одлични, али да то гласачи не виде или ћемо да прихватимо поруку коју нам бирачи шаљу. Јасно нам је речено: наши лидери, они који су целу деценију били на власти, немају кредибилитет. Ту уопште не игра улогу да ли су заиста криви за оно зашта их грађани терете. Можда је лош рејтинг појединаца последица медијског линча којем су били изложени, а можда само ствар засићења грађана њиховим вишегодишњим деловањем у самом врху странке. Какогод, чињеница је да они немају поверење грађана. Уколико желе добро странци и Србији, требало би да се повуку корак уназад. Такође, треба да се сете да је и Зоран Ђинђић био медијски сатанизован, и то неупоредиво горе него било који други политичар у модерној историји Србије, али је и поред тога имао подршку наше базе, образованијих, мислећих људи, који своје мишљење не формирају под притиском режимских таблоида и телевизија.

Не верујем да сам Богом дан да будем лидер. Сматрам да је Демократској странци потребан рационалан председник који ће кадровски и организационо обновити странку и вратити поверење грађана. Током целе каријере имао сам један прост рецепт за успех: у свом тиму сам увек желео да имам боље и стручније од себе. Исти критеријум желим да применим у странци. Желим мандат како бих Демократску странку вратио онима којима она заправо припада – грађанима Србије.

(Извор: Време)

Повезане вести

Демократска странка

Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке (16.01.2018)

Београд, 16. јануар 2018.Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке у уторак, 16. јануара 2018....
Наташа Вучковић (Фото: Н1, архива)

Грађани између покрета и странака

Београд, 22. децембра 2017.Ауторски текст Наташе Вучковић за Нови магазин Пет година је СНС са својом коалицијом на власти, и пет година се опозиционо бирачко тело, с времена на времена понада, да...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Напредњачки дух са фантомком

Крушевац, 22. децембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Партизанов југ свуда око нас откад је у Херцеговачкој отворена Пандорина кутија Када се у држави напредно генерише насиље, када се за...
Горица Мојовић (Фото: Данас)

Ова власт воли спектакле

Београд, 19. децембра 2017.Одговор Горице Мојовић Министарству културе поводом полемике о буџетским издвајањима за културу У Данасу од 15. децембра ове године под насловом "Нетачне тврдње Горица Мојовић" објављена...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Згодно је бити министар Вујовић

Вршац, 15. децембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Зашто је посланик Балша Божовић (ДС) оптужен за нешто чега нема у скупштинском стенограму Баш је згодно бити министар у Влади...