ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Драган Шутановац после избора за председника ДС: Нисам био Вучићев фаворит

- A +
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото: Блиц) Београд, 29. септембра 2016.

Интервју Драгана Шутановца за "Блиц"

Оставка Бојана Пајтића и његово образложење доста су ме изненадили. Нисам то очекивао од човека који све време потенцира елитизам и џентлменски однос. Али, његово право – каже Драган Шутановац.

У првом интервјуу за штампане медије од када је изабран за председника ДС, Драган Шутановац каже да му Пајтић није честитао у ноћи када су објављени резултати, али да су касније разменили неке поруке. О садржају није желео да говори.

Странку су после избора напустили Милан Поповић, Амир Бислими, Јелена Балашевић. Имате ли утисак да се ДС осипа?

- Немам. Људи за које сам очекивао да ће у овом процесу да отпадну из различитих разлога су напустили странку. С друге стране, посебно ми је драго што сам у ноћи кад су проглашени резултати потписао приступницу двојици младића који су мастери са ФПН. Циљ ми је да мотивишем нове људе да дођу у ДС.

Дошли су због Вас?

- Доћи ће још људи због мене, не само они. Коначно, то није само због мене, већ због енергије коју смо у целој кампањи промовисали.

Како коментаришете одлазак Јелене Балашевић? Каже да је схватила да није важно ко је лидер, већ ко су бивши гласачи.

- Мислим да нас је подела на гласаче првог и другог реда, на којој се инсистира извесни период, довела до шест одсто. Интелектуална елита мора да буде уз ДС и да буде уважена, али када се отворе кутије, један глас је један човек. И као што се мој тим током унутарстраначке кампање посветио обичном члану, ми као странка морамо у наредном периоду да се посветимо обичном човеку чији је главни проблем да ли ће моћи да купи паштету детету за ужину. То је суштина.

Какве су реакције људи у врху странке који су подржали друге кандидате?

- Комуницирао сам са свима. Данас сам у Новом Саду, имам заказан састанак са посланицима и са члановима Председништва Покрајинског одбора, у току идуће недеље и са посланицима посланичког клуба. Мислим да треба да прође стање шока, неки који су се кандидовали очекивали су да ће проћи, нису прошли, али нико ту није губитник.

Ко Вам је од лидера других странака честитао победу?

- Душан Петровић, Ненад Чанак, Расим Љајић, Драган Марковић Палма, Ивица Дачић... Више људи из СДС, неки из ЛДП-а.

Тадић Вам није честитао?

- Не, али искрено, очекивао сам. Ипак се знамо 20 година.

Да ли сте чули оцене да сте били Вучићев фаворит?

- Поштујем што се СНС није мешао у овај изборни процес, за разлику од неких других странака, иако функционери СНС одлично знају да сам им ја највећи противник и Вучићев опонент.

Ко ће после Пајтићеве оставке водити посланички клуб? Божовић или Ћирић?

- Имамо заменика шефа посланичког клуба, то је Наташа Вучковић, не мислим да то треба да се мења.

Шта ће бити са Владимиром Павићевићем?

- Настављамо разговоре. Он је у кампањи показао озбиљан однос према ДС, не само према мени лично. Очекујем да ћемо сарађивати.

Који су највећи изазови за Вас као новог лидера ДС?

- Странка се налази у финансијском колапсу, органи странке не функционишу. Морамо да средимо стање у кући, а онда ћемо изаћи са јасним политикама. Фокус стављам на мотивисање омладине, жена, одбора...

Која је то политика, а да није "уа Вучићу", како сте рекли?

- Србија је земља у којој се плате прогресивно опорезују, а добит фиксно. Ми као социјалдемократе то морамо да мењамо. Закон о унутрашњим пословима, по којем полицајац добија отказ ако тужилац подигне оптужницу против њега, без поштовања презумпције невиности, треба да се мења. Закон о раду, минули рад мора да се врати запосленима. Ми ћемо се фокусирати на оне законе који могу да помогну да се у Србији боље живи. Убеђен сам да новца има, али је расподела неправедна. Данас у Србији само људи блиски режиму живе боље, сви остали пропадају.

Хоћете ли као лидер ДС позивати на разговор представнике опозиције на разговоре о заједничком кандидату за председника Србије?

- Планирам идуће недеље да позивам људе, да разговарамо, не да договарамо, разлика је велика. Да отворимо карте и ако је могуће дођемо до решења. Волео бих да се као проевропска опозиција договоримо око наступа и идемо на победу.

Да ли је Саша Јанковић добар кандидат?

- Мислим да испуњава услове, али није једини.

Ко још осим њега?

- Морамо да поставимо циљеве, урадимо озбиљну анализу...

Да ли сте размишљали да се лично кандидујете?

- Нисам.

(Извор: Блиц; ауторка: Ивана Мастиловић Јаснић)

Повезане вести

Шутановац и Заев: Наставак међусобне сарадње

Шутановац и Заев: Наставак међусобне сарадње

Београд, 21. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац састао се са председником Владе Републике Македоније и СДСМ Зораном Заевим у Београду. Разменили су...
Председник Демократске странке Драган Шутановац на Самиту лидера социјалдемократских партија у Сарајеву

Завршен самит лидера у Сарајеву, Шутановац: Националисти уништавају земље региона

Сарајево, 19. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац каже да је један од важних закључака...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

ДС наставио парламентарну офанзиву: 24 анкетна одбора о аферама СНС

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да је ДС предала у процедуру Народне скупштине 24...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Циљ је промена режима и европски Београд

Београд, 13. новембра 2017.Сама чињеница да неко има идеју да ДС стоји позади и дели летке, лепи плакате и аплаудира је накарадна. Не постоји опција да икада више стојимо иза било кога -...