ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Драган Шутановац: Они који ме критикују боље да помогну

- A +
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото: Радио Слободна Европа) Београд, 15. октобра 2016.

Интервју Драгана Шутановца за "Радио Слободна Европа"

Понудићемо решења, а не само критику – рекао је Драган Шутановац одмах по избору за председника Демократске странке (ДС), која се од 2012. године налази у опозицији и још не успева да се консолидује.

У Интервјуу недеље РСЕ питали смо га и каква би решења понудио за неке од кључних проблема са којима се суочава влада Александра Вучића од Трепче, референдума у Републици Српској, балансирања између Русије и Европске уније.

Разговарали смо и о питањима везаним за његов избор за председника Демократске странке.

"Мислим да је интерес грађана Србије и наших чланова и наших гласача да нађемо договор око заједничког кандидата за председничке изборе грађанске и проевропске опозиције", рекао је Шутановац тврдећи да не треба да буде дилеме да је спреман по том питању да уради исто што и Зоран Ђинђић 2000. године када је за противкандидата социјалисти Слободану Милошевићу на изборима за председника СР Југославије подржао Војислава Коштуницу, лидера Демократске странке Србије.

На приговоре дела јавности због његовог избора на чело ДС-а каже да је потпуно релаксиран и да би волео да ти људи који коментаришу покажу вољу да помогну.

"За нас није најважнија ствар на свету ММФ или дефицит буџета. За нас ће животни стандард и живот човека бити у фокусу", поручује Шутановац.

Обећали сте решења, уместо само критике рада Владе. Ових дана премијер каже да има пуно проблема. Један од проблема је Трепча. Какво бисте решење ви понудили за Трепчу?

- Питање Трепче није дневни проблем и не може се гледати у оквиру овога што је настало тренутно. Проблем са Трепчом смо сагледавали још пре 2012. године, у четири тачке које је нудила Демократска странка и председник Демократске странке, једна од основних тема је била заштита имовине Републике Србије на територији Косова и Метохије. На жалост, нова Влада то није схватила као озбиљно и дошло се у ситуацију да расправљамо, не само о Трепчи, већ и о Телекому.

Та ствар је тешко сада решива у ситуацији у којој је потписано шта је потписано, и у којој смо се обавезали да ћемо Бриселским споразумом да поставимо и рампу и царину и да се коначно према Трепчи одредимо на начин на који се одређујемо, а то је да одржимо Владу која доноси одлуке које нису обавезујуће ни за једну страну.

Шта је требало урадити?

- Од самог старта је требало инсистирати у Бриселском споразуму да буде врло прецизно и јасно шта је то што припада Републици Србији...

Мислите да Трепча припада Србији?

- Небитно је да ли ја мислим или не мислим. Када радите уговор или споразум, онда штитите своје интересе и покушавате да добијете максимум. Да ли би то био максимум, могуће је да није, можда је могло и више да се добије. То је сада питање. У овом тренутку не знам, а верујем да ни највећи број грађана Србије, чак ни политичара, не знају шта је то што ми тим споразумом добијамо са друге стране.

Како бисте Ви водили преговоре са Приштином? Имам утисак да се не слажете са начином на који то Вучић ради.

- Ова Влада је требало прво да седне, да види шта је радила бивша Влада и бивши председник, а ту су свакако тема Косова и Метохије и преговори који су вођени пре и наши ставови које смо имали, и због чега ти ставови нису били прихватљиви или су били прихватљиви. Онда је требало на тим темељима да се гради наставак, а не да се све то склони и да се онда покуша нечим новим, а то ново нас је довело, ево сада видимо, у ћорсокак.

Сами сте недавно рекли да је проблем ДС-а почео онога тренутка када Борис Тадић није схватио захтеве немачке канцеларке Ангеле Меркел о укидању паралелних институција на северу Косова. Александар Вучић је то схватио, и захтеве Ангеле Меркел и захтеве Вашингтона и захтеве Брисела.

- Интерпретирали сте то на један другачији начин. Постоје две ствари. Једна је унутарстраначка а то је скупштина странке 2010. године, када тадашње руководство није схватило да су неопходне нужне промене и да једна окоштала, лобистичка група људи, која је била у врху странке, мора да се промени. А међународно гледано, то је управо тај састанак када мислим да смо могли на један много ефикаснији начин да дођемо до бољег резултата, односно да објаснимо да паралелне институције нису ствари које нужно морају да буду негативне.

У Србији постоји немачка школа, постоји више болница које су турске, норвешке... Због чега не би могла на Косову да постоји српска школа или болница, уколико то постоји у Србији? Тада је дошло до апсолутног неразумевања. Онај део паралелних институција, које су странци инсистирали да се угаси, односио се на неке парабезбедносне структуре, које су постојале на северу Косова и које су наносиле зло и албанском становништву и српском и које, на крају крајева, нису радиле у складу са законима ни наше државе ни међународног права.

Премијер Албаније Еди Рама је у четвртак у Београду поновио да Србија што пре треба да призна независност Косова. Да ли мислите да Србија треба да призна Косово и да ли мислите да ће једном са тим бити суочена?

- Србија ће са тим сигурно бити суочена. Да ли је време за то дошло, мислим да није. Политика је вештина могућег, сада то није могуће и убеђен сам да то грађани Србије не би ни прихватили. На крају крајева, тренутно нас нико на то и не обавезује и не тера. Али ћемо у једном тренутку доћи у ситуацију да размислимо да ли је то начин да наставимо путем развијања земље, или ћемо повући црту и рећи да је то црвена линија преко које нећемо прећи.

Недавно сте рекли да Демократска странка на Косову није показала неопходну храброст. Шта би по Вама данас била та храброст?

- Ако изанализирате колика средства смо инвестирали на Косову и Метохији и на који начин, показује се да је то потпуно погрешно потрошен новац. Ја сам чак и у Влади, у којој сам био министар одбране, долазио у сукобе са тадашњим министром унутрашњих послова Ивицом Дачићем, око трошења средстава пореских обвезника Србије, која су трошена на један потпуно нелогичан начин, да постоје људи који примају средства а не живе на Косову и Метохији, или постоје људи који су запослени у косовским институцијама а примају средства из буџета Републике Србије.

Све је то могло и морало да се уради другачије, да се инвестиције спроведу тако да се грађанима који живе на Косову и Метохији обезбеди бољи живот и животни стандард да могу да опстану. Начин на који је то рађено није адекватан и мислим да је то морало да се ради много, много, много боље. Ко је за то све крив, тиме се нажалост нисам бавио, али резултат је лош.

Када сам видела ту Вашу изјаву да Демократска странка није имала неопходну храброст на Косову, имала сам утисак да говорите о нечему другом.

- Не, говорим и о храбрости... Имали смо ситуацију да на неким изборима на Косову, 2004. или 2005. године позвали смо грађане да изађу на изборе, а онда смо касније одбили да их позовемо да изађу на изборе, а сада смо доживели да их Александар Вучић позива и да чак имамо представнике Срба који легитимно учествују у Влади Косова...

Подржавате ли то?

- Свакако да подржавам. Мислим да је интерес српског живља, који живи на Косову и Метохији, да учествује у политичком животу Косова и Метохије и да утиче на резултате рада и да утиче на то да се обезбеди бољи животни стандард и сваки други стандард, који је неопходан у оном делу Косова и Метохије где живе већински Срби. Уколико опструишете и не учествујете, онда сте изопштени и тешко можете доћи до својих права.

Када је реч о регионалној политици, да ли би Демократска странка, да је била на власти у том тренутку и да сте Ви били на њеном челу, подржала референдум у Републици Српској?

- Ја сам се према том референдуму одредио врло прецизно и јасно, сматрам да није био целисходан. Међутим, да ли би дошло до тог референдума у наше време? Није дошло. Због чега је дошло у међувремену? Поставља се питање да ли је Београд подгревао амбиције власти у Републици Српској да дође до референдума? И због чега је Београд у последњем тренутку повукао кочнице и зауставио се на том путу који су очигледно заговарали све време? Мора да се води једна...

Али, мора се признати да су односи Милорада Додика били много блискији са Борисом Тадићем, него што су данас са Александром Вучићем или Томиславом Николићем?

- Можда, можда гледамо на неким личним основама, али ако погледамо активности које имају Милорад Додик и Александар Вучић и ако погледамо број заједничких састанака и снимака отварања, не знам чега све, сусрета на мостовима и тако даље, онда се бојим да сте у криву.

Милорад Додик је 2012. учествовао у изборној кампањи Бориса Тадића...

- Јесте, одржао је говор.

Вук Јеремић (некадашњи министар спољних послова Србије) је учествовао у изборној кампањи у Бањалуци код Милорада Додика што говори да, ипак, није реч само о личним односима...

- Подсећам Вас да је до неког времена странка Милорада Додика била странка у ПЕС-у, Партији европских социјалиста, значи та странка је нама сестринска странка, што није са Српском напредном странком свакако.

Да ли бисте Ви данас Милораду Додику, да сте на власти, рекли да је његова адреса Сарајево, а не Београд?

- Везано за која питања?

Везано за сва питања. И међународни званичници и званичници у региону се позивају на чувену изјаву некадашњег хрватског председника Стјепана Месића, који је босанским Хрватима рекао да им је адреса Сарајево, а не Загреб. Још увек нисмо чули сличну изјаву из Београда.

- Ту ствар можемо да поделимо на више сегмената, зависно од интереса који се штите. Да кажем да је босанским Србима адреса Сарајево, а да није и Београд, то било погрешно схваћено. Имамо специјалне везе са Републиком Српском. Дејтонском споразумом је то одобрено и не видим зашто би Бањалука имала проблем да сарађује са Београдом. Наравно главни град БиХ је Сарајево и ту треба да траже своја права и своје заступнике, који и заступају Републику Српску.

Управо се завршава још једна војна вежба са Русијом. Ви сте били министар одбране у Влади Србије коју је водила Демократска странка. У којој мери блиска војна сарадња Србије и Русије омогућава већи политички уплив Москве? Колико то може да отежа европске интеграције Србије?

- Принцип вежбања Војске Србије је неопходан. И ми смо у наше време имали вежбе са војском Руске Федерације. Али интероперабилност и НАТО стандард тешко да можете да увежбавате са припадницима Руске Федерације, већ напротив морате са оним јединицама које су присутне у операцијама у којима је присутна и Србија, а то су УН и земље ЕУ.

Постоји сада питање да ли су то вежбе настале зато што је то интерес припадника Војске Србије или је то неки политички маркетинг, који желе да прикажу ови који су данас на власти, како они имају изузетно јаке и чврсте односе са Русијом, али нисам сигуран да те вежбе доносе квалитет, који је неопходан Војсци Србије.

Председнички кандидат: Спреман сам да урадим оно што је Ђинђић 2000. године

Да пређемо на Ваш избор за председника Демократске странке и на питања у вези са тим. Какве су шансе да се грађанска и проевропска опозиција договори око заједничког кандидата на предстојећим председничким изборима, ако знамо да ће партнери у тим разговорима бити углавном људи који су некада били у ДС-у па се разишли, да ли сада могу да се договоре?

- Мислим да је наша обавеза да покушамо да нађемо договор. ДС и ја лично смо потпуно растерећени сујете и неке прошлости. Мислим да је интерес грађана Србије и наших чланова и наших гласача да нађемо договор. Ми смо по том питању потпуно отворени...

Да ли сте спремни да урадите оно што је Зоран Ђинђић урадио пред изборе 2000. године за председника СР Југославије?

- Немојте имати дилему да сам ја ученик управо Зорана Ђинђића и да сам спреман да то урадим, уколико нађемо адекватног кандидата који на тај начин може да победи на овим изборима. То ће бити мотив више. Мислим да постоји више кандидата. Видећемо коначно, али неопходан је договор свих страна.

Постоји још једна ствар која је ту јако важна. Ми не знамо да ли ће бити избори за Град Београд. Врло је могуће да ћемо овај режим "напасти" и са председничких избора и на градским изборима и покушати да их оштетимо на начин да више не могу да воде државу на начин на који то раде.

Како ћете убедити разочаране присталице ДС-а да поново гласају за странку, ако је некима од њих, Ваш избор додатно разочарање? Ево цитираћу Вам неке од коментара: да је то врхунац политичког аутизма, да је тиме чланство ДС-а показало да нема никаквог додира са грађанством Србије, да ДС-у предстоји озбиљно чистилиште.

- То су три коментара. За мене је гласало преко 7.000 чланова странке. Претпостављам да би њих 7.000 могли да вам дају бар 7.000 коментара и да онда читамо 7.000 коментара...

Не говорим о чланству ДС-а, говорим о потенцијалним бирачима ДС-а.

- Волео бих да ми кажете ко су ти бирачи и где сте то прочитали? Ако сте то читали на сајту неких новина, могу да вам кажем да постоје људи који су плаћени да попуњавају те сајтове текстовима који су против ДС-а.

Мислите да не постоје интелектуалци, јавне личности, који нису задовољни Вашим избором и који сматрају да Ви нисте оно што је било потребно ДС-у, да не представљате ново лице, у том смислу што сте били у врху странке у време када ју је водио Борис Тадић, када је она направила многе погрешне потезе због којих је Тадић изгубио власт?

- Не мислим да је мање можда више људи који су разочарани мојим избором у односу на избор рецимо Зорана Ђинђића, када је он постао председник странке. То је традиционално. Имали смо четири кандидата за председника странке. Ко год да је победио, неко би био разочаран, али ме то много не дестимулише. Изашло је око 60 посто чланова ДС-а, који су ревидирани. Од тих 60 посто сви су гласали за мене и мој тим. Потпуно сам релаксиран од било ког коментара, а волео бих да ти људи који коментаришу покажу своју енергију и покажу вољу да помогну, а не само да дају коментаре.

С друге стране, врло сам поносан на период у којем сам био члан Владе Мирка Цветковића, баш управо у време које сте поменули. Вероватно сам један од ретких или једини министар, који је у свом ресору испунио дато обећање из 2000. године, када смо потписали споразум који се звао "Дајем реч". Потписао га је лично Зоран Ђинђић у име ДС-а, то је да се Војска Србије професионализује. То сам ја урадио. Од 2012. године, када је наша странка освојила 22,4 одсто нисам био на функцији на којој су се доносиле одлуке у нашој странци.

Када данас разговарамо о томе да се ДС врати на старе стазе, а које су то старе стазе? Па, то су управо старе стазе када смо освајали 28 или 38 посто. То је управо Влада у којој сам ја седео. Пре тога Демократска странка никада није имала тај проценат. Ако данас желимо да акцентујемо негативне ствари из времена када је Борис Тадић био председник, мислим да има много више позитивних ствари на које чланови ДС-а могу да буду поносни, него тих негативних. Не видим ни једну другу странку којој се толико тих негативних ствари ставља на терет, колико нашој странци, а ми смо урадили најбоље и најтеже ствари за ову државу у тих 12 година.

Али сте урадили и ствари због којих је Борис Тадић изгубио изборе 2012. године и због којих ДС од тада није на власти и због којих још увек не може да се опорави.

- И Јенс Столтенберг је изгубио изборе у Норвешкој и био је најбољи премијер у историји Норвешке и са најбољим резултатима. Деси се у политици да изгубите изборе. Није то крах, нити крај света. Ми желимо да унесемо нову енергију и да коначно понудимо решења за проблеме у којима се грађани налазе.

Свестан сам тога да се највећи број грађана Србије, када гледа телевизију и чује да ће поскупети струја, да ће се увести акциза, подједнако љути на Вучића, као и ми. Онда се окрену около, не виде решење које неко нуди, онда чују да Вучић нуди за две године да ће бити боље и онда кажу хајде да се стрпимо за две године. Ми ћемо управо нудити решења...

Крајње време да грађани погледају у свој фрижидер

Шта ћете Ви понудити обичним гласачима као странка социјалдемократске оријентације. Планирате да кроз Скупштину мењате законе. Међутим, с обзиром на број посланика које имате, колико ће вам то поћи за руком?

- Ми ћемо нудити решења у парламенту, па без обзира колико имамо посланика и да ли ће нам поћи за руком. Желим да и Ви и Ваше колеге знају да хоћемо да мењамо Закон о раду и да желимо да се Вама врати Ваш минули рад када сте променили фирму јер сте имали добар минули рад и управо добили бољи посао.

Желимо да мењамо пореске законе. Сматрамо да је начин на који се данас у Србији опорезују грађани и власници компанија потпуно несоцијалдемократски, чак и некоректан, да постоји прогресивно опорезивање запослених, а не постоји прогресивно опорезивање добити. То је за нас потпуно неприхватљиво.

Имамо план да се направи Фонд за развој аграра, у коме ће пољопривредници добијати бескаматне кредите. Исто тако имамо план за развој грађевинске индустрије, у коме ће они, који изграђују социјалне станове, имати могућност да добију бескаматне кредите, па ће ти социјални станови бити јефтинији.

Имамо планове по маси закона, где ћемо их понудити конкретно, а онда сам сигуран да ће временом доћи подршка грађана који тренутно вапе за решењима а не само за оним "уа Вучићу" јер сам сигуран да и они у своја четири зида вичу "уа Вучићу", али чекају решења.

Да поменемо још једну грешку ДС-а, барем сте је Ви...

- Имате ли Ви ишта позитивно за ДС да поменете?

То сте Ви оценили као грешку – искључење Вука Јеремића из странке. Да ли ћете позвати Вука Јеремића да се врати у ДС?

- Није тема Вук Јеремић и искључење. Та одлука је била катастрофална. Одлука по којој се ми одричемо људи који су водили министарства и који су заслужни за 22 и нешто посто зато што је некоме пало на памет да је то мало. Онда је ту била сабља. И ја сам ту био подједнако угрожен али пошто организација, ја сам поникао у организацији на другачији начин него Вук Јеремић, то није дозволила, онда мене нису избацили.

Немам разумевања за ситуацију у којој се та одлука доноси на неком централном нивоу, а никоме није пало на памет да на локалним нивоима каже, ево изгубили смо власт на локалу, па хајмо сви одборници да изађете из Скупштине, па да уђу неки нови.

Да ли ћете позвати Вука Јеремића да се врати у ДС?

- Њему су врата отворена, као и осталим људима који су избачени. Уколико желе да се врате, не бих могао да их спречавам, нити бих желео да их спречавам. То је неправда а самим тим и ја сам одговоран.

Да резимирамо, зашто би неко данас гласао за ДС?

- Мислим да је крајње време да грађани погледају у свој фрижидер и да се подсете да ли су живели боље пре 2012. или данас? Они који су радили у систему у којем сам ја руководио, а са којим комуницирам свакодневно, гласаће за ДС из много разлога – смањене плате, лошији животни стандард, смањене дневнице, прековремени рад се не плаћа. Конкретне животне ствари. За друге људе ћемо понудити решења.

Покушаћемо да анимирамо и синдикате али не тако што ћемо ми ићи код синдиката и рећи да имамо решење, него ћемо га нудити у парламенту, а онда очекујемо да се прикључе и они. Када будемо инсистирали на томе да се направи једна правна и фер расподела добра који се остварује у компанијама и када то буде јасно и запосленима, онда ће се и они сами јавити.

Мислим да у Србији има довољно новца и то могу да документујем математички, али није распоређен адекватно. То је невероватно да неки људи данас раде за минималац у компанијама које остварују огромну добит. Ми ћемо понудити пореска решења по којима ћемо стимулисати послодавце да дају већу плату или дестимулисати оне који дају мању плату.

Имаћемо решења, ја се барем надам, за већину проблема у којима се грађани налазе а тражићемо и за оне проблеме које можда данас и не видимо. Ако смо ми давали 12.000 динара по хектару обрадиве површине пре четири године, не видим зашто то не може и даље да се даје.

За нас није најважнија ствар на свету ММФ или дефицит буџета. За нас ће животни стандард и живот човека бити у фокусу.

(Извор: Радио Слободна Европа; ауторка: Људмила Цветковић)

Повезане вести

Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Вучић наставља да црта мете људима

Београд, 22. јануара 2018.Председник Демократске странке Драган Шутановац реаговао је поводом претњи Драгану Јањићу и изјавио да Вучић наставља да људима црта мете и то само...
Шутановац: Пуцањ у Оливера Ивановића је пуцањ у мир

Шутановац: Пуцањ у Оливера Ивановића је пуцањ у мир

Београд, 16. јануара 2018.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је на ванредној конференцији за медије да је пуцањ у Оливера Ивановића пуцањ у мир....
Демократска странка

СДС подржао Шутановца: Наставља се уједињење опозиције

Београд, 15. јануара 2018.Социјалдемократска странка и њен председник Борис Тадић подржали су данас кандидатуру Драгана Шутановца за градоначелника Београда,...
Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac (Foto arhiva)

Успех је једино смена Вучићевог режима

Београд, 14. јануара 2018.Размишљамо о томе да листу назовемо “Листа против Александра Вучића” јер је крајње лицемерно кад Вучић каже да ми не волимо Београд - каже у интервјуу за “Блиц”...
Шутановац са пољопривредницима у Гроцкој: Три мере за оживљавање аграра у Београду

Шутановац са пољопривредницима у Гроцкој: Три мере за оживљавање аграра у Београду

Београд, 14. јануара 2018.Драган Шутановац, председник Демократске странке и кандидат за градоначелника...