ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Саша Јанковић је одличан заштитник грађана, а биће још бољи председник Србије!

- A +
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото: Еспресо) Београд, 16. јануара 2017.

Интервју Драгана Шутановца за "Еспресо"

Председник Демократске странке, Драган Шутановац, у интервјуу за "Еспресо" говори зашто је ДС подржала заштитника грађана Сашу Јанковића као заједничког кандидата за председника Србије, да ли Јанковић има реалне шансе да буде председник, да ли ће бити евентуалних парламентарних избора, и какав ће бити исход.

Шутановац нам открива који су будући планови Демократске странке, да ли је она ДС више икад могућа, и да ли би таква ДС била јача од СНС, говори о тренутној политичкој ситуацији, о економским и политичким реформама, да ли ће Србија ући у ЕУ и да ли ће услов за то бити признавање Косова, шта Србију чека уколико СНС опет убедљиво победи на изборима, шта мисли о Ђинђићу, Тадићу, Вучићу...

Подржали сте Сашу Јанковића као заједничког председничког кандидата. Зашто? Да ли Јанковић има реалне шансе да постане председник Србије?

- Ја мислим да ће Јанковић бити председник Србије, а подржали смо га из више разлога. Он је на месту где ради као заштитник грађана показао своје знање, вештину и умеће да ту своју функцију издигне изнад личне функције, и да изграђује једну институцију која је неопходна за свако грађанско друштво. С друге стране, он је човек који поштује правну државу, и инсистира на томе, и мислим да је потребно да на челу ове државе буде човек који поштује силу права, а не права силе. Такође је у протеклих пет година показао да је прави заштитник грађана, не постоји грађанин који се њему обратио, а да он није помогао. Саша Јанковић је одличан кандидат, а ја верујем да ће бити још бољи председник Србије.

Шта мислите о Јеремићу, које су његове шансе ако се кандидује?

- О другим кандидатима заиста не размишљам. Нисмо ниједног момента калкулисали између више кандидата. Одлучили смо се пре свега за некога ко персонификује политику пре свега, а то је Саша Јанковић.

Да ли ће бити евентуалних парламентарних избора, и какав ће бити исход по вашем мишљењу?

- Поучени искуством протеклих три, четири године не можемо да дамо конкретан одговор. Мој предосећај је да парламентарних избора неће бити, а са друге стране Демократска странка се увелико спрема и за председничке и за парламентарне изборе, па уколико дође до парламентарних, верујем да ћемо направити много бољи резултат него прошле године.

Који су будући планови ДС, да ли је она ДС икад више могућа и да ли би та и таква Демократска странка била јача од Српске напредне странке?

- Планови су нам да ојачамо Демократску странку. Оно на чему радимо, тачније имамо два нивоа, спољни и унутрашњи. Унутрашњи је организациони ниво на коме свакодневно радимо. Ја сам свакога дана на терену, не само ја, већ и потпредседници, чланови, а са друге стране, политика коју нудимо је потпуно нова политика, за нове проблеме, за савремене порблеме у којима се налазе грађани. Нудимо решења, што Демократска странка никада од 2012. године није радила. У Скупштини Србије понудили смо више од 10 измена допуне закона, разних закона, кроз реформе, да живот грађана заиста буде на првом месту.

Како коментаришете тренутну политичку ситуацију, шта мислите о економским и политичким реформама?

- Мислим да су и једне и друге реформе катастрофалне, и то се најбоље очитава по томе што ћете тешко срести грађанина у Србији који је срећан и задовољан, и који ће вам рећи да је дан протекао фантастично, и да једва чека да сутра крене опет у нове радне победе.

Да ли ће Србија ући у Европску унију, да ли ће услов за улазак бити признавање Косова?

- Србија има дуг пут до достизања нивоа стандарда који су неопходни за улазак у Европску унију. Питања о самом уласку не би требало да оптерећују грађане, пре свега Влада треба да буде оптерећена стандардизацијом српског друштва, и то је нешто што је главни интерес грађана Србије, свих оних који данас размишљају да оду из Србије не би ли живели у уређеним друштвима. Ми желимо да уредимо Србију па да људи долазе у Србију, а не да иду из ње.

Како свргнути Вучића?

- У априлу месецу ћемо имати већ прву шансу. Ми ћемо дати све од себе да то буде на изборима, у складу са законом. Верујемо да ће на овим изборима изборни процес бити много демократскији него што је био на прошлим изборима, и организоваћемо се да обрнемо победу, јер су они који су за Вучића спремни да чак лажирају изборни резултат, као што се десило на прошлим изборима.

Шта чека Србију ако СНС опет убедљиво победи на изборима?

- Не очекујем да СНС опет победи, а уколико се то, неким случајем деси, очекује нас наставак спирале пропадања, урушавања институција система, правне државе, али и наставак животног стандарда, који је свакога дана све гори.

(Извор: Еспресо; ауторка: Милка Радовић)

Повезане вести

Демократска странка

Проглашена листа: ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД под бројем 4

Београд, 17. јануара 2018.Градска изборна комисија прихватила је вечерас листу ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД - Демократска странка, Социјалдемократска странка, Нова странка...
ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД: Предата листа Демократске странке, СДС, Нова, Зелени

ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД: Предата листа Демократске странке, СДС, Нова, Зелени

Београд, 17. јануара 2018.Коалиција окупљена око Демократске странке, коју чине Социјалдемократска странка, Нова странка и...
Шутановац: Пуцањ у Оливера Ивановића је пуцањ у мир

Шутановац: Пуцањ у Оливера Ивановића је пуцањ у мир

Београд, 16. јануара 2018.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је на ванредној конференцији за медије да је пуцањ у Оливера Ивановића пуцањ у мир....
Демократска странка

Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке (16.01.2018)

Београд, 16. јануар 2018.Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке у уторак, 16. јануара 2018....
Демократска странка

СДС подржао Шутановца: Наставља се уједињење опозиције

Београд, 15. јануара 2018.Социјалдемократска странка и њен председник Борис Тадић подржали су данас кандидатуру Драгана Шутановца за градоначелника Београда,...