ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Ко се боји "манекенке"?

- A +
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива) Вршац, 25. јануара 2017.

Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас"

Нисам манекенка, већ библиотекарка, али то није важно, питање је исто: Где сам погрешила?

Да ли сам погрешила што сам због љубави из Сремске Митровице дошла у Вршац и што сам већ 18 година у срећном браку и што сам родила једног Вршчанина, који иде у вршачку школу, што имам кућу у Вршцу и што уредно уплаћујем све порезе и дажбине у вршачки буџет? Да ли сам погрешила што ћу једног дана вероватно бити и сахрањена на вршачком гробљу, јер сам овај град по слободној вољи изабрала да у њему живим и умрем?

Да ли сам погрешила што је мој супруг инжењер за телекомуникације и што већ 18 година часно, поштено и стручно ради у Ваздухопловној академији у Вршцу?

Да ли сам погрешила што сам дипломирала на Вишој школи за спортске тренере у Београду - смер кошарка, и као један од најбољих студената (просечна оцена 9,87) прихватила позив КК Хемофарма и почела да радим са најмлађим вршачким кошаркашицама давне 1999?

Да ли сам погрешила када сам се као дипломирана филолошкиња светске књижевности са просечном оценом 9,35 запослила у Градској библиотеци у Вршцу и што тренутно радим на докторској дисертацији "Историја читаоница и библиотека Јужнобанатског округа до 1944"?

Да ли сам погрешила када сам се учланила у Демократску странку у жељи да допринесем бољем животу свих Вршчанки и Вршчана, и што тврдоглаво остајем члан ДС без обзира што су је "сви паметни напустили" како то они кажу?

Да ли сам погрешила што сам одбила највише функције у Скупштини Града Вршца које су ми нудили само да будем "њихова"?

Да ли сам погрешила што сам летос за скупштинском говорницом питала поједине одборнике да ли их је "бар мало срамота што су прелетачи"?

Да ли сам погрешила што сам такође за скупштинском говорницом питала "Ко је тај Маловић?" Пошто одговор нисам добила до дан-данас, то исто питање поновила сам на свом фејсбук профилу негодујући због очигледне злоупотребе локалних медија који се финансирају из буџета Града Вршца у чисто страначке пропагандне сврхе. Дотични локални електронски медиј нас је информисао, преносим вест у целини: "Бранко Маловић, координатор Српске напредне странке за јужни Банат од данас је задужен и за Подунавски округ". И то је све, читава вест је стала у једну једину реченицу. Ми обични грађани о извесном Маловићу знамо само да је "координатор СНС-а за јужни Банат". Запитала сам се има ли тај човек још неки атрибут којим га новинари могу описати и тако нама обичним грађанима приближити његов лик и дело с обзиром на то да се за све што је од јавног интереса у јужном Банату искључиво он пита? Како да не упитам које су му квалификације? Шта има завршено од школе? Какво радно искуство има? Где је до сада радио и чиме се бави? Од чега живи? Поседује ли неке посебне вештине које ће унапредити животе грађана јужног Баната, а од скоро и житеља Подунавског округа? И шта то уопште значи "координатор"? Чиме он координира? Људским душама? Животом? Смрћу? Страхом? Парама? Радним местима?

На сва ова питања Српска напредна странка је узвратила школским примером медијског линча и организованог насиља на друштвеним мрежама. Уместо да ми коначно одговоре на питање: Ко је Маловић и чиме се бави тај човек?, они су грађане Вршца упознали са мојим приватним животом исцртавајући мету на леђима мене и мог супруга. Измислили су вест да смо веома богата породица и мој живот оценили као "живот из бајке", притом ме називајући "манекенком која мења шарене тоалете" и оцењујући да сам мање вредна јер нисам рођена Вршчанка. Изнели су низ неистина, на које сам покушала да одговорим у уводном делу овог отвореног писма. Наравно, да о координатору Маловићу није било ни речи.

Но, то напредној вршачкој власти није било довољно. Уследили су најпрљавији коментари препуни мржње који су се сручили на фејсбук страницу локалног електронског портала и мог личног фејсбук профила. Мој лик и дело су коментарисали људи који ме уопште не познају. Администратор дотичног електронског медија је очигледно био задовољан. Чланак о одборници Ракић је био убедљиво најпопуларнији. Више се коментарисао бајковити живот лажне Вршчанке него неке друге теме које јесу од јавног интереса.

Из свега овог наведеног је очигледно да сам негде погрешила. Јер и даље нисам њихова.

Као што рекох, ја сам библиотекарка, нисам манекенка. Никако не бих желела да увредим манекенке, али ја се просто не уклапам у стандард 90-60-90.

Да сам рођена у Вршцу можда бих била паметнија. Можда бих умела боље да ћутим и не питам превише. Али сигурно да Вршац не бих умела више да волим.

Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца

Повезане вести

Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Вучићеве сеансе и непријатељски зачини

Крушевац, 20. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Упутство за употребу страха по рецепту Српске напредне странке У Србији, у којој се грађани од малена плаше убитачним...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Кад се правиш да не видиш како комшији ломе воћњак

Нови Сад, 16. новембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за портал Аутономија Не потцењујте 5.000 динара које је Вучић пре неки дан поделио српским пензионерима. То је...
Живкo Грозданић Герa (Фото архива)

Трансплантација Ђинђића на Вучића

Београд, 10. новембра 2017.Ауторски текст Живка Грозданића Гере за Данас Поводом конкурса за подизање споменика покојном лидеру ДС Један конкурс који је у суштини тендер, или јавна набавка, толико...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Одговор антисрбина из Крушевца

Крушевац, 10. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Одговор Александру Чепурину, амбасадору Руске Федерације * Ни нашим непријатељима нисмо бројали крвна зрнца, да видимо ко су и од...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

„Тако је стигло одгоре“

Вршац, 7. новембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Реченица која је постала универзални одговор у Вучићевој Србији Прва ствар коју је новопостављена „в. д.“ директорка Градске библиотеке у Вршцу...