ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Шутановац: Прво победа Јанковића, па расписивање парламентарних избора

- A +
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива) Београд, 19. марта 2017.

Интервју Драгана Шутановца за "Курир"

На који начин ДС помаже Јанковићу у кампањи?

- Јанковић је кандидат грађана, а не ДС... Стали смо иза њега и радимо у координацији с његовим изборним штабом. Наши активисти су присутни на терену и највећи део активности који се тиче терена раде активисти ДС.

Стиче се утисак као да Јанковић прави дистанцу од вас, а да ви преко њега перете биографију.

- Не. Подржали смо га јер је он човек који персонификује ону политику за коју се залаже ДС и то је у својим наступима и доказао. Учествујемо у оној мери у којој мислимо да ћемо на најбољи начин промовисати Јанковића и допринети његовој победи. А што се тиче биографије, ДС који предводим нема проблем да каже да смо грешили, али да смо били златни за ове што су сад на власти.

Зашто вас нема у његовом предизборном споту? Он је чак у том споту провукао и свог пса, али није обухватио вас.

- У споту нема никога из странака. Али ако тако говорите, онда би уз Вука Јеремића требало да се појаве и Илић и Тадић, Санда Рашковић Ивић, Дијана Вукомановић... И нико се од њих не појављује и не видим да ико томе даје на значају. Очигледно је да некоме смета што ДС искрено и без личне политичке амбиције подржава Јанковића. Чак и уколико је утисак да смо у сенци, то ми не смета. Важан је циљ, да Јанковић буде председник.

Да ли сте били изненађени што је Тадић одлучио да подржи Јеремића?

- Колико сам чуо, на председништву СДС, када се одлучивало кога ће подржати, водила се озбиљна дебата. Искрено сам био изненађен разлогом који се свео на веће или мање шансе, према њиховој процени, очекивао сам вредносну одлуку. Мада, може се рећи да су они који су напустили ДС, а били су круцијално важни у вођењу државе до 2012, подржали Јеремића, а да смо ми с друге стране. Интересантно је да ДС, управо због лоших одлука тих људи, и данас носи терет на леђима, а да притом њих нико не ставља у положај одговорних.

Тадић је за Јеремића причао да му је највећа грешка.

- Сигуран сам да Тадић најбоље зна зашто је то годинама причао, а сад супротно урадио, а образложење које је изнео - да Вук има највеће шансе - топи се из дана у дан и биће негација тог образложења, јер у другом кругу очекујемо Вучића и Јанковића.

Кад смо код Вучића, да ли је "поштено" што су сви кандидати опозиције против њега једног?

- Да, њега једног, целе Владе, свих коалиционих партнера и неких некоалиционих партнера. Вучић се можда осећа усамљено, али не памтим да је икад ико толико државне енергије усмерио на своју победу. Па погледајте само ове конвоје аутобуса који се возе по Србији са несрећним људима који не знају где ће да их истоваре. И онда кажете да је Вучић сам. Вучић ће након избора бити усамљен, а сад има цео државни апарат.

Добро, али и ДС, када је био на врхунцу власти и када сте држали митинге, исто су долазили аутобуси...

- Једно је доводити људе из целе Србије на велику конвенцију у Београду, ипак су избори за председника републике, али водити Врањанце у Суботицу, а Суботичане у Крушевац...

Да ли сте изненађени докле је дошао феномен Белог?

- Нисам изненађен и нисмо ми једина земља у којој се тако нешто дешава. Мислим да ће се показати, као и што се у Младеновцу показало, да излазност неће бити ништа већа с њим као кандидатом.

Грађани га воле јер је пародија на политичаре. Да ли вас то вређа?

- Не, не вређа ме. Све је то духовито, али сумњам да би ти исти људи дали Белом да води неко министарство.

Како бисте оценили Јеремићеву кампању?

- Ја такву кампању, као менаџер кампање, а ни као кандидат, не бих никад водио. То ми изгледа исувише пластично. Пажљиво гледам снимке енергичних говора и помало сам изненађен, али добро, није моје да саветујем противкандидате.

Да ли се чујете с Тадићем? Да ли сте га питали зашто је подржао Јеремића?

- Били смо на ручку пре неколико дана. Али то га не питам.

Да ли сте разговарали с Јанковићем на тему оснивања странке?

- Мислим да је у Србији исувише странака и такав покушај не би био сврсисходан. Сигуран сам да од толиког броја странака свако може да нађе неку која му је блиска.

То онда значи да ви очекујете да Јанковић уђе у ДС?

- Не, не очекујем да Јанковић уђе у ДС. Очекујем да остане то што јесте и да води државу као нестраначка личност. Након победе Јанковића очекујем расписивање парламентарних избора и победу оне групације која данас с Јанковићем учествује у кампањи. Верујем да можемо да остваримо синергију. Дотад има много времена и тренутно нам то није тема.

Је л' можете да похвалите нешто што Вучић ради?

- Могу да похвалим, али истовремено и да замерим. Он много ради, и то је похвално, али мислим да би за државу и грађане било боље да оде на неки одмор. А и за њега исто.

(Извор: Курир)

Повезане вести

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac (Foto arhiva)

Драган Шутановац: ДС зна да води Београд

Београд, 10. децембра 2017.Председник Демократске странке говори за Данас о политичкој сцени, опозицији и власти "Размишљамо о томе да кампања, ако будем кандидат, крене са тог пашњака....
Шутановац: И Вучић је свестан да само ми можемо да га победимо

Шутановац: И Вучић је свестан да само ми можемо да га победимо

Шабац, 2. децембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац на главном одбору странке, који се одржава у Шапцу, рекао је да је...
Шутановац: Немамо намеру да учествујемо у било каквом обрачуну унутар опозиције

Шутановац: Немамо намеру да учествујемо у било каквом обрачуну унутар опозиције

Београд, 30. новембра 2017.Једино странке могу да организују опозицију и промене власт, изјавио је лидер ДС Драган...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Нема никаквог прислушног центра ДС

Београд, 29. новембра 2017.Председник ДС Драган Шутановац каже да нема никаква сазнања да је ДС икада учествовала у стварању или да је имала неку паралелну службу безбедности. ...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Терор СНС широм Србије, нападнуте просторије ДС у Крушевцу

Мионица, 25. новембра 2017.Нападнуте су просторије Демократске странке у центру Крушевца приликом чега су разбијена врата и брава...