ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Испраћај премијера

- A +
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива) Београд, 24. марта 2017.

Ауторски текст Драгана Шутановца за "Данас"

Одлазећег премијера, војска, полиција и војна индустрију испраћају у недељу 26. марта на полигону Никинци. У нерадно време, кандидат за председника Александар Вучић на технички збор доћи ће без кравате. Биће му пружена прилика да се обрати јавности пред недељни, породични ручак.

Уверени смо да ће наставити са праксом понижавања, јер ће избећи да објасни зашто је активним официрима, војницима, полицајцима и државним службеницима смањио плате и дневнице, а пензионерима пензије.

Наставиће и са игнорисањем радничких права у војној индустрији и захтевом синдиката да раднике у фабрикама не поистовећује са државним службеницима. Већ годинама, кандидат Вучић не дозвољава да фабрике слободно формирају примања сходно успеху пословања. Они живе од извоза, а не од буџета.

У недељу ће се пуцати из свега и свачега, биће приказане функционалне макете израђене у по једном примерку (Лазар III, Милош, Терминатор...), али неће бити пружен одговор на једноставно питање: Које је то новоразвијено домаће средство које је ушло у оперативну употребу у нашу војску у задњих пет година? Где су домаће беспилотне летилице, авиони Ласта, модернизовани авиони Г4, ракетни лансери Морава, домаћа ракета Бумбар...?

У свом обраћању ће избећи да објасни шта се дешава са ФАП-ом, Заставом камионима, 14. октобром... Неће поменути ни зашто је државни удео Утве из Панчева приписан Југоимпорту и где је инвестиција из Емирата у ваздухопловну индустрију? О домаћим чиповима или инвестицији финског СИСУ-а у ФАП не мора да се изјашњава. Свима је све јасно, највише насамареним радницима.

Једном ће морати да објасни зашто је промењен правилник који по први пут од оснивања војске, намеће војсци да мора да прими ратну технику коју није ни тражила!? Да је испитује, не по параметрима наше војске, већ по ономе што испоручиоци технике сервирају.

Хаубица НОРА се испитује по далеким извозним дестинацијама без икакве обавезе купца да је и купи. На сајам код његовог пријатеља, принца Бин Заједа, иде се са више авиона. У једном се транспортује техника, а у осталим авионима су сви коју су икада хтели да оду у Абу Даби. Трошкови се гомилају, али нових већих извозних аранжмана у последњих пет година нема. Југоимпорт је по први пут од оснивања доведен у ситуацију да просјачи. Задужује се по војној индустрији за вишемилионске износе. Те позајмице приморан је да троши на донације нашој војсци. Коме је у интересу уништење српске одбрамбене индустрије за сада нећемо сазнати.

Кандидат Вучић неће објаснити шта је то без тендера уговорио са Русима. Модернизацију авиона МиГ 29 неће више ни помињати јер то није ни уговорио. Шта добијамо на „поклон“ за 180 милиона евра то више ни њему није јасно. За сада нам неће рећи ни да је набавка Airbus-ових хеликоптера учињена без икакве анализе цена, пондерисања, упоређивања са конкуренцијом, без тендера. Време је да зауставимо ову праксу и да коначно ствари вратимо у нормалу. Промене почињу другог априла.

(Извор: Данас)

Повезане вести

Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Вучићеве сеансе и непријатељски зачини

Крушевац, 20. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Упутство за употребу страха по рецепту Српске напредне странке У Србији, у којој се грађани од малена плаше убитачним...
Председник Демократске странке Драган Шутановац на Самиту лидера социјалдемократских партија у Сарајеву

Завршен самит лидера у Сарајеву, Шутановац: Националисти уништавају земље региона

Сарајево, 19. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац каже да је један од важних закључака...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

ДС наставио парламентарну офанзиву: 24 анкетна одбора о аферама СНС

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да је ДС предала у процедуру Народне скупштине 24...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Кад се правиш да не видиш како комшији ломе воћњак

Нови Сад, 16. новембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за портал Аутономија Не потцењујте 5.000 динара које је Вучић пре неки дан поделио српским пензионерима. То је...