ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Као у време Информбироа

- A +
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива) Вршац, 28. јуна 2017.

Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас"

Како је СНС победила на поновљеном гласању за Савет месне заједнице у Војводинцима

Мештани села Војводинци погрешили су само у једноме - наивно су веровали да ће поновљени избори за Савет месне заједнице бити фер и поштени и да ће победити најбољи кандидати који уживају највеће поверење својих комшија. Огорчени због насилно поништених претходних избора када су кандидати СНС-а убедљиво изгубили, читаво село се овог пута зарекло да неће проћи ни један кандидат представник актуелног режима. Али вредни паори су заборавили један важан детаљ - није важно ко гласа, важно је ко броји. Бар је тако данас у Србији.

Подсећања ради, избори у Војводинцима, малом селу са већинским румунским становништвом, прво су одржани 28. маја и на њима је СНС изгубио, али су потом поништени због наводних неправилности. На тим изборима, од пет чланова Савета месне заједнице, изабрана су четири која нису била испред СНС-а, а гласао је укупно 191 бирач. По сведочењу очевидаца, комисија је три пута бројала гласове, утврдила да је све у реду, саставила записник и потписала га, али пре него што је записник из Војводинаца кренуо на пут ка Вршцу, у село су стигла два аутомобила са шесторицом крупних младића, који су све чланове комисије избацили са бирачког места и приступили поновном пребројавању гласова. Ти јаки момци, међу којима је био и мајстор борилачких вештина и теквондо тренер, утврдили су да постоји један листић вишка у гласачкој кутији и то је био разлог да се избори пониште.

Овог пута локална власт није хтела ништа да ризикује. Иако су током свих претходних дана мештани Војводинаца, а највише сами кандидати добијали многобројне претње, уцене и непристојне понуде како би гласали за СНС, напредњаци ипак нису били задовољни. Хтели су да одиграју на сигурно. А да ли има сигурнијег зицера од комплетне замене свих бирачких листића? По сведочењу једног од чланова бирачког одбора, свих 186 листића је замењено. Главну улогу у бројању листића иза паравана и њиховој замени уз помоћ велике женске торбе, по сведочењу очевица, одиграла је „плава жена из Вршца”. Реч је о високој локалној функционерки СНС-а, чланици кабинета градоначелнице Вршца и чланици градске Изборне комисије. Плавуша из Вршца, талентована за насилно прекрајање изборне воље грађана, заједно са још двоје чланова градске Изборне комисије такође чланова СНС-а, насилно и противно Закону, провели су цео дан унутар бирачког места и учествовали у пребројавању гласова (по Закону, само чланови бирачког одбора могу да буду на бирачком месту и броје гласове). Након бројања гласова сви чланови СНС-а су се кришом провукли кроз споредни излаз (који се изузетно ретко користи) и побегли за Вршац са свим бирачким материјалом и свим записницима.

Док је трајала фарса око пребројавања гласова, испред главног улаза Месне заједнице окупило се седамдесетак мештана који су бучно негодовали, јер су схватили да ће избори бити покрадени. Окупљени мештани очекивали су да ће бирачки одбор на улазна врата истаћи резултате гласања са ранг-листом кандидата. Били су у чуду када су схватили да те вечери никаквог извештаја неће бити, јер су сви чланови СНС-а који су учествовали у бројању гласова побегли за Вршац на споредни излаз носећи са собом комплетан бирачки материал и све записнике у пратњи полиције.

Тако Војводинци на крају изборног дана добише нову сорту победника - победнике који беже на споредни излаз. Међутим, то није сметало пропагандној СНС машинерији да исте вечери прогласи апсолутну победу у овом лепом банатском селу.

Ако данас питате најстарије мештане Војводинаца сви до једног ће вам рећи да не памте да је икада владало овако велико интересовање за изборе чланова месне заједнице. Такође ће вам рећи да су и најгоре године Информбироа 1947/48. када се из Србије бежало главом без обзира у суседну Румунију биле лакше и мање тескобне него данас. Вредни паори навикли да од јутра до мрака обрађују војвођанску земљу, не разумеју упорност и енергију коју активисти СНС-а улажу у изборе покушавајући на силу, мимо воље већине, да прогурају своје кандидате чак и у тако малим селима попут Војводинаца.

Права је штета што су грађани Србије као и читава јавност незаинтересовани за изборе за месне заједнице. Таквим незаинтересованим понашањем свих осталих актера, пружа се одлична прилика Српској напредној странци да дисциплинује своје бирачко тело, да шири страх међу грађанством и има простора за показну вежбу како се грубом силом поништава слободна воља људи.

Мештани Војводинаца направили су још једну грешку. Верујући да ће победа независних кандидата бити убедљива и неупитна, они су за члана бирачког одбора ставили неискусног, недовољно едукованог и „меког” човека, који није умео, али ни смео (да се разумемо) да уочене неправилности стави у записник и тиме поништи изборе. Тако ће и кривично дело - замена гласачких листића заједно са другим неправилностима проћи некажњено, јер очевици у страху од одмазде не смеју то јавно да кажу. Али као у оној причи о цару Трајану и козјим ушима, све тајне кад-тад постану јавне, а човек хтео - не хтео има потребу да реагује на неправду. У међувремену остаје нам да размислимо о суштинском питању које су покренули избори у Војводинцима: да ли су сви претходни избори од 2012. на овамо били фер и поштени и да ли се актуелни режим уопште може победити на изборима?

Нема везе што су бежали на задња врата, важно је да су напредњаци забележили још једну победу чисту као суза и да сад коначно могу на заслужени летњи одмор.

Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини града Вршца

(Извор: Данас)

Повезане вести

Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Вучићеве сеансе и непријатељски зачини

Крушевац, 20. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Упутство за употребу страха по рецепту Српске напредне странке У Србији, у којој се грађани од малена плаше убитачним...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Кад се правиш да не видиш како комшији ломе воћњак

Нови Сад, 16. новембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за портал Аутономија Не потцењујте 5.000 динара које је Вучић пре неки дан поделио српским пензионерима. То је...
Живкo Грозданић Герa (Фото архива)

Трансплантација Ђинђића на Вучића

Београд, 10. новембра 2017.Ауторски текст Живка Грозданића Гере за Данас Поводом конкурса за подизање споменика покојном лидеру ДС Један конкурс који је у суштини тендер, или јавна набавка, толико...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Одговор антисрбина из Крушевца

Крушевац, 10. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Одговор Александру Чепурину, амбасадору Руске Федерације * Ни нашим непријатељима нисмо бројали крвна зрнца, да видимо ко су и од...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

„Тако је стигло одгоре“

Вршац, 7. новембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Реченица која је постала универзални одговор у Вучићевој Србији Прва ствар коју је новопостављена „в. д.“ директорка Градске библиотеке у Вршцу...