ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Владајућа већина је бескрупулозна - не бира средства да „неутралише" политичке противнике

- A +
Петар Радојчић, генерал-потпуковник у пензији и заменик председника Одбора за безбедност, одбрану и ванредне ситуације Демократске странке Београд, 3. јула 2017.

Ауторски текст Петра Радојчића за "Данас"

Приватизација државних органа

Извесно је да се, све чешће, сусрећемо са чињеницом да, зарад личних интереса и политичке манипулације, много тога постаје доступно и видљиво, осим истине. Владајућа већина је бескрупулозна - не бира средства да „неутралише" политичке противнике и оне који се отворено супротстављају наметнутом систему вредности. Сведоци смо свакодневних напада на лични интегритет личности које мисле другачије. Последњи пример је бурна расправа у Народној скупштини Републике Србије избору Владе, током које је шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић, поред осталог, јавно навео податке из службених евиденција МУП-а и територијалног органа Министарства одбране (МО) о народном посланику Зорану Живковићу.

Тај поступак нарушавања заштите тајних и података о личности је још један показатељ изостанка елементарне демократије, узурпације власти и злоупотребе државних институција, недопустив је у правној држави. Пласирање личних података у најширу јавност није било у интересу јавног поретка, већ дневне политике, чиме је нарушено једно од фундаменталних, Уставом Републике Србије прописаних, лиудских права. Штетни ефекти селективне примене закона и процедура и злоупотребе доступних информација, у конкретном случају, огледају се у угрожавању угледа, како господина Живковића, тако и државних институција. Међутим, неретко је „отицање" података из безбедносних и других служби угрозило телесни интегритет, па и живот, физичког лица.

Примитивизам и неодговорност појединих актера на политичкој сцени Србије и њихов утицај на деградацију правног поретка урушавају цивилизацијски ниво у друштву и успоравају промену вредносног система. Олако пласирање неистина и полуистина, дисквалификација и вређање неистомишљеника, подизање тензија и наметание манипулаторских тема, постали су општеприхваћен наћин опхођења политичара који су на власти. Свашта се пише и свакако се прича, без размишлианиа о последицама исказаних речи. Појединци из владаиуће већине више не разликују добро од зла, нити своју корист од очигледне штете. Неприхватање дијалога, аргумената и супротстављених мишљења је потврда кризе парламентаризма и одсуства свести о јавном интересу, а недостатак капацитета владајуће већине огледа се и у кадровској комбинаторици која не улива поверење у институционализацију земље.

Приватизација државних и органа државне управе усложњава успостављање механизама који обезбеђују, поред осталог, заштиту тајних личних података. Стање у тој области је забрињавајуће и представља деликатан проблем. Колико не чуде поступци господина Мартиновића, његово елементарно незнање или зла намера, ароганција и бахатост, толико је за анализу прекорачење овлашћења и/или злоупотреба положаја припаднилца МУП-а и МО који су податке из службене евиденције и докумената ознаћених прописаним степеном тајности учинили доступним неовлашћеном лицу. По чијем захтеву или наређењу?

Посао државних органа је да тајне податке о личности обрађују, штите од компромитације и достављају на законит начин, у складу са унапред одређеном и правно дефнисаном сврхом, као и да врше унутрашњу контролу над применом регулативе. Изостанак унутрашње контроле и надзора над применом прописаног доприноси запостављању питања одговорности за непоштовање Закона о тајности података и Закона о заштити личних података, као и подзаконских аката одредених наведеним законима. Самим тим, све је већа доступност података, што повећава могућност коришћења истих у недозвољене и нелегитимне сврхе.

Актуелни поступци руковаоца, обрађивача или корисника података указују на нескривено стављање на располагање и злоупотребу поверене службене евиденције, што се може окарактерисати као кривично дело. Они, коначно, морају узроковати реакцију надлежних органа и покретање механизма одговорности због нећињења или погрешног чињења свих актера. У противном, толеранција и изостанак консеквенци обесмишљавају тврдњу да нико није изнад закона, поспешују самовољу и доприносе опадању поверења у институције. Србији је потребан ред, а не приватизација Безбедносно-информативне агенције, Војнобезбедносне агенциие, Полиције, тужилаштава и других органа јавне власти, који чекају политичку вољу да би поступили по закону.

Аутор је генерал-потпуковник у пензији и члан Главног одбора ДС

(Извор: Данас)

Повезане вести

Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Божовић: Хитна седница Одбора за одбрану и унутрашње послове због атентата на Оливера Ивановића

Београд, 19. јануара 2018.Изјава Балше Божовића, члана Одбора за одбрану и унутрашње...
Шутановац са грађанима: Склонићемо криминалце са улице, Београд ће бити безбедан

Шутановац са грађанима: Склонићемо криминалце са улице, Београд ће бити безбедан

Београд, 4. јануара 2018.Председник Демократске странке и кандидат за градоначелника Београда Драган Шутановац...
Наташа Вучковић (Фото: Н1, архива)

Грађани између покрета и странака

Београд, 22. децембра 2017.Ауторски текст Наташе Вучковић за Нови магазин Пет година је СНС са својом коалицијом на власти, и пет година се опозиционо бирачко тело, с времена на времена понада, да...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Напредњачки дух са фантомком

Крушевац, 22. децембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Партизанов југ свуда око нас откад је у Херцеговачкој отворена Пандорина кутија Када се у држави напредно генерише насиље, када се за...
Горица Мојовић (Фото: Данас)

Ова власт воли спектакле

Београд, 19. децембра 2017.Одговор Горице Мојовић Министарству културе поводом полемике о буџетским издвајањима за културу У Данасу од 15. децембра ове године под насловом "Нетачне тврдње Горица Мојовић" објављена...