ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Марко Чомић: Младима

- A +
Марко Чомић: Младима Нови Сад, 4. јула 2017.

Култура разних друштава, и на Западном Балкану и у Европи у целини, подразумева својеврсну дискриминацију младих само зато што су млади, подразумева лакоћу реченице „ћути, мали, шта ти знаш!“ која онда младе људе жељне промена ставља у дилему „како да мењам све то, чиме, с киме?“.

Чак и пре постављања тог питања себи, већина нас ни не помишља на активизам и покушај промене. Занима нас пристојно плаћен посао, пристојан живот, перспектива и напредак (лични, професионални, љубавни, породични, итд).

У Србији мало ко види шансу за пристојан живот. Негде и некако као да смо изгубили наду да су промене увек могуће и овде и свуда, да је промена непрестана и да се у ствари стално и дешава, али ми не видимо све промене на боље за младе, промене које бисмо желели да живимо.

Зато одлазимо. Напуштамо родитељске домове да се отиснемо у свет и у непознато док нам шаљу поруке „Сунце туђег неба неће…“ - баш нас брига. Љути смо.

Љути смо на државу, родитеље и политику што нам нису омогућили систем у ком се вреднују и награђују најбољи, а кажњавају најгори. Систем у ком је правда једнака за све и у ком нико не може богињи правде на тас ваге да убаци нешто да би превагнуо у своју корист. Систем у ком се наша права познају, признају и цене. Систем који ће позитивно дискриминисати друге да би мене довео у равноправан положај као ново лице на тржишту рада. Систем у ком је љубав покретач, а мржња исмејана. Систем у ком сам једнако плаћен за исти рад, био мушко, женско, хомосексуалац, лезбијка, Ром, Мађар, Хрват, трансродна особа или било шта друго. Систем у којем се поштују различитости.

Тога овде нема. Зато одлазимо. Одлазимо тражећи систем, друштво и људе који знају реда, који уважавају знање, где људи једни с другима разговарају, а не урлају и у јавном и у приватном простору.

Стално се питамо за те лоше ствари у животу - зашто су ми се десиле? Зашто баш мени? Зашто баш сада? Мене је моја баба Драгиња, заједно са родитељима научила - ако се питаш зашто су ти се лоше ствари десиле у животу, питај се и зашто су ти се добре десиле или се немој питати ни једно ни друго. Ова прва варијанта је забавнија, а друга је лакша - твој је избор.

Ја сам изабрао да се питам. Зашто нам је друштво овакво? Зашто живимо под шињелом комунизма - скоро 30 година касније? Зашто сам аутоматски глуп и неук ако сам млад? И кључно - шта могу да урадим поводом тога?

Свако од нас ипак има некакав избор и ти наши избори нас чине таквим какви смо.

Ја сам одабрао активизам. Ударао у стаклене плафоне младости, реченицу „ћути, мали, шта ти знаш“ чуо небројено пута и никад нисам одустао. Млад сам и довољно стар да знам да сва врата будућих избора ми треба да отворимо за следеће генерације.

Наши су нам преци крчили шуму да бисмо ми ишли шумским неограђеним путевима, мислим да је наша обавеза да бар ударимо темеље за неки аутопут - да би наредне генерације тим путем пролазиле лагано - ма који избор да направе.

Марко Чомић, члан Ресорног одбора за образовање, науку, омладину и спорт

Повезане вести

Нова радна места за младе

Нова радна места за младе

Ужице, 4. јула 2017.Фондација Фридрих Еберт је у сарадњи са Фондацијом Љуба Давидовић у Ужицу организовала још један у низу разговора о сету закона о запошљавању младих који је у Скупштини Србије предложила...
Округли сто Да знање остане у Србији (Фото сервис ДС)

Божовић: Србија постаје земља старих

Београд, 27. јуна 2017.Посланик Демократске странке Балша Божовић рекао је да Србија постаје замља старих јер је 60 хиљада људи напустило земљу до 2016. године. Он је додао да ће Србија за...
Демократска странка

Исаиловић: Влада да служи грађанима а не криминалцима

Београд, 23.05.2017Председник Демократске омладине Београд Филип Исаиловић изјавио је да мора да се прекине пракса да чланови Владе Републике Србије...
Јована Мајсторовић изабрана за потпредседницу подмлатка Партије европских социјалиста

Јована Мајсторовић изабрана за потпредседницу подмлатка Партије европских социјалиста

Београд, 9. априла 2017.Др Јована Мајсторовић, повереница Демократске омладине, на конгресу Младих...
Демократска странка

Млади имају право да живе у бољој земљи

Београд, 4. априла 2017.Демократска странка сматра да је право на окупљање основа сваког демократског друштва, а мирни протести су његов испит зрелости. Млади људи који се боре за...