ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Трипић: Изгледна победа над Вучићевим режимом

- A +
Потпредседница Демократске странке Тамара Трипић (Фото архива) Београд, 7. јула 2017.

Интервју Тамаре Трипић за Данас

Потпредседница Демократске странке говори за Данас о власти и београдским изборима

Фама око кандидата за градоначелника служи да све претвори у некакав лични обрачун уместо јасне политичке понуде

з састава нове владе видим да је то Вучићева влада и да председница Владе није ни покушала да сакрије ту чињеницу, макар из обичне пристојности. Оно што посебно забрињава јесте да је врло брзо Брнабићева преузела Вучићеву реторику.

Видим људе који нису квалификовани да воде ресоре које су "добили", али исто тако видим да они који немају ниједан резултат сада добијају јако озбиљне улоге.

Режим који влада пет година није решио ниједан проблем грађана Србије, али јесте их додатно осиромашио. Србији су преко потребне промене које ће наступити управо након београдских избора, каже за Данас Тамара Трипић, потпредседница Демократске странке, коментаришући састав нове владе.

Зашто ДС не изађе самостално на изборе у Београду?

- Демократска странка се определила за политику која се базира на резултатима и решењима које су усмерени на живот грађана и Србије и Београда. Сматрамо да би било неодговорно да се водимо партикуларним, страначким интересима у сусрет изборима у којима је изгледна победа над Вучићевим режимом. Управо због тога сматрамо да је синергија право решење и одговоран приступ београдским изборима.

Зашто су две опозиционе колоне, леви центар и умерена десница, пред београдске изборе добре, а пред председничке нису биле?

- Демократска странка је од почетка заговарала једног кандидата опозиције на председничким изборима. Касније када смо видели да ипак то неће бити случај, апеловали смо да не дође до инфлације кандидата већ да се у разумној мери одговори на реалне идеолошке позиције грађана. Мислили смо да је објективно да то буде један десни и један леви кандидат демократског центра на опозиционој сцени. Наше мишљење се није променило.

Можете ли грађанима да гарантујете да ће се ДС, СДС и покрет Саше Јанковића договорити о заједничком наступу на београдским изборима?

- Веома озбиљно приступамо политици као једина странка чији су функционери управо због тога под рафалном паљбом режима већ пет година. У складу са тим можемо одговорно поручити грађанима да ћемо дати све од себе да дође до формирања озбиљне и компетентне политичке понуде које ће грађанима пружити јасне одговоре на питања будућег развоја Београда.

Постоји ли могућност коалиционе сарадње са Вуком Јеремићем на београдским изборима, или га то што га у ДС сврставате у умерену десницу потпуно одбацује као потенцијалног коалиционог партнера?

- Сматрамо да је јако битно да на изборима за Београд сви наши потенцијални партнери покажу јасне планове и политике за поправљање и унапређење живота Београђана као и одговор на недопустиву самовољу актуелног режима у прекрајању града по мери сопствених интереса. Демократска странка је изнела низ предлога и ставова на београдске теме, а исто очекујемо и од осталих. Време је за програмско окупљање и за конкретне политике и решења у корист грађана Београда.

Ако се већ прави предизборна разлика између центра лево и умерене деснице, како каже Драган Шутановац, да ли је онда искључена и коалиција после избора у Скупштини града са странкама умерене деснице како би се направила већина?

- Грађани морају да знају за кога гласају и за који програм гласају. Зато инсистирамо на програмским коалицијама. О свему наравно одлучују органи странке, јер Демократска странка тако доноси своје одлуке већ пуних 27 година. Али свакако јасан отпор Вучићевом режиму јесте основни критеријум могуће сарадње за Демократску странку.

Осим покрета Саша Јанковића и СДС Бориса Тадића, да ли је за предизборну коалицију прихватљива Нова странка Зорана Живковића, вашег партнера са парламентарних избора?

- Као што сам навела, јасни параметри једино могу довести до озбиљног програма који ће унапредити живот грађана, прошло је време када су се грађани опредељивали из забринутости за ове или оне политичке странке. Опозициони и демократски статус Нове странке није споран.

Да ли бисте прихватили да будете кандидаткиња за градоначелницу?

- Као што смо више пута нагласили, фокус мора бити на тиму који ће системски решавати проблеме грађана и кроз институције унапређивати свакодневни живот. Фама око кандидата служи да све претвори у некакав лични обрачун уместо јасне политичке понуде.

Битан је тим

Да ли је за ДС прихватљив предлог да нека од јавних личности буде кандидат за градоначелника? Има ли у томе нечега лошег?

- Показали смо на протеклим изборима да немамо проблем сујете, али понављам да нећемо пристати на свођење читавих избора и огромних проблема Београђана од запаљених депонија до потпуног колапса превоза на то да ли ће особа А или Б бити кандидат за градоначелника. Једино тим људи може да одговори на ове изазове.

(Извор: Данас)

Повезане вести

Народна посланица Демократске странке Александра Јерков (ФоНет, архива)

Јерков поводом Врањских: СНС није благонаклона према медијима који критикују

Београд, 20. септембра 2017.Посланица Демократске странке (ДС) Александра Јерков изјавила је да није "никаква тајна" да...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац писао европским институцијама: Упаљен аларм за заштиту медијских слобода

Београд, 19. септембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац у својству члана председништва...
Демократска странка

Девастатори здравства из СНС поново на делу

Београд, 18. септембра 2017.Ресорни одбор за здравство Демократске странке реаговао је на оптужбе Српске напредне странке да „ДС критикује бесплатне превентивне прегледе грађана“ и...
Демократска странка

Предизборно мерење притиска

Београд, 18. септембра 2017.Ресорни одбор за здравство Демократске странке реаговао је на спровођење превентивних прегледа у клиничким центрима и општим болницама и указао да овако организоване акције указују на...
Демократска странка

ДС осуђује нападе на новинаре: У Вучићевој Србији новинари лака мета

Београд, 16. септембра 2017.Демократска странка осуђује нападе на новинаре Пинка и захтева истрагу надлежних органа о овом и свим другим...