ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Мирослав Васин: Запад подржава лопове идеја ДС

- A +
Председник Покрајинског одбора Демократске странке за Војводину Мирослав Васин (www.vojvodina.gov.rs, архива) Нови Сад, 16. августа 2017.

Ауторски текст Мирослава Васина за Данас

У Србији постоји стотине хиљада људи којима је политичко прелеташтво постало занимање

Из искуства ћу рећи да су ми стотину пута дражи данашњи сусрети са члановима ДС, иако их има десет пута мање него некада, јер знам да стојим пред часним људима, а не пред онима који су ту били само из личне користи

Ако се за нешто може рећи да је канцер политичког живота Србије који разара систем вредности и одлучујуће доприноси мишљењу да је политика прљава работа, онда је то политичко камелеонство и политичко прелеташтво.

Политичко камелеонство, које се може дефинисати као изненадна промена политичке идеологије у складу са тренутном ситуацијом и личним интересом, док се под политичким прелеташтвом сматра промена политичке партије и приступање оној политичкој опцији која је тренутно на власти.

Политичко камелеонство и прелеташтво су специјалитет нашег поднебља. У демократским земљама ово је непознат појам јер демократија подразумева поштовање воље народа који ти је легитимитет дао на изборима, подржавајући програм и идеологију коју си промовисао. Сећам се, пре неколико година, у време када СНС није бирао средства да преузме власт у Војводини, као председник Покрајинског одбора ДС, био сам у прилици да разговарам са потпредседницом једне значајне социјалдемократске партије из једне од земаља ЕУ.

Више од сат времена сам покушавао да јој објасним појам политичког прелеташтва, говорећи о посланицима који су тада, за време мандата, прелазили из ДС у СНС, али, једноставно, њен мозак, њена свест, нису могли да схвате оваква понашања и мој покушај да јој то објасним се завршио њеним коментаром : "Код нас ни њихови потомци не би могли да се баве политиком, та породица би била осрамоћена заувек."

А како је код нас? У Србији постоји неколико стотина хиљада људи којима је политичко прелеташтво постало занимање. Данас су сви у СНС, раније су били у ДС, Г17, ДСС...

И ти људи, којима није битан сопствени лик у огледалу, нису достојни обраћања пажње, али остаје вечито питање који је интерес странака да у своје редове примају оне за које знају да долазе само из интереса? Из искуства ћу рећи да су ми стотину пута дражи данашњи сусрети са члановима ДС, иако их има десет пута мање него некада, јер знам да стојим пред часним људима а не пред онима који су ту били само из личне користи.

Ипак, постоји нешто што је још горе и опасније од самог камелеонства и прелеташтва. То је њихово правдање. Пре неколико дана објављен је интервју са једним високим западним дипломатом који је исказао поштовање према Вучићу јер је он "реалан политичар ", правдајући на тај начин његов политички салто мортале, незабележен у новијој политичкој историји.

Овакав став, и то не само овог дипломате, отвара неколико веома болних питања, а које се тичу њиховог морала. Правдање политичког камелеонства прихватањем политичке реалности представља најстрашније омаловажавање свих оних поштених људи који не мењају идеологију чешће него ципеле, не продају веру за вечеру и остају верни својој савести.

Увек сам ценио политичког неистомишљеника више него "тренутног политичког истомишљеника".

Без одговора остаје питање како је могуће проглашавати некога политичким реалистом и проглашавати га европејцем, уз свест да је он целу своју политичку каријеру и имиџ градио на ригидном антиевропејству? Да и је морално допустиво, због тренутног политичког интереса, опраштати изјаве и понашања која су неопростива и која захтевају покајање до краја живота у неком од манастира? Да ли је поштенији онај радикал који је увек био против ЕУ или напредњак који је сада, тобоже за ЕУ, а у души је мрзи исто као и раније?

Дегутантно је што западни званичници своју наклоност Вучићу управо правдају некаквом политичком реалношћу, самим тим дубоко вређајући нас који смо европску идеју преферирали цео живот. Подржавају лопове наших идеја. Њихово лицемерство по овом питању оставља тешке последице по наше друштво и делује депримирајуће према свим појединцима и институцијама које покушавају да га демократски унапреде. Одрицање од оних који су одувек били за ЕУ и подржавање лажних европејаца представља снажну поруку младим нараштајима да је лицемерство исплативије од доследности.

Поставља се још једно питање: да ли овакво понашање западних званичника значи да је, кроз историју, свако онај ко је променио веру, сваки дезертер, сваки издајник, у суштини био само политички реалан. Да ли су Квислинг и Петен само прихватили реалност да је Немачка, у том моменту, била најјача сила? Да ли је и Вук Бранковић био само реалан када је побегао?

Мирослав Васин, председник Покрајинског одбора Демократске странке за Војводину

(Извор: Данас)

Повезане вести

Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Вучићеве сеансе и непријатељски зачини

Крушевац, 20. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Упутство за употребу страха по рецепту Српске напредне странке У Србији, у којој се грађани од малена плаше убитачним...
Председник Покрајинског одбора Демократске странке за Војводину Мирослав Васин (www.vojvodina.gov.rs, архива)

Васин: Војвођани немају ништа од СНС власти

Нови Сад, 15. новембра 2017.Председник Покрајинског одбора ДС Војводине Мирослав Васин изјавио је у Скупштини АП Војводине да након 15 месеци власти СНС у покрајини, ништа није...
Живкo Грозданић Герa (Фото архива)

Трансплантација Ђинђића на Вучића

Београд, 10. новембра 2017.Ауторски текст Живка Грозданића Гере за Данас Поводом конкурса за подизање споменика покојном лидеру ДС Један конкурс који је у суштини тендер, или јавна набавка, толико...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Одговор антисрбина из Крушевца

Крушевац, 10. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Одговор Александру Чепурину, амбасадору Руске Федерације * Ни нашим непријатељима нисмо бројали крвна зрнца, да видимо ко су и од...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

„Тако је стигло одгоре“

Вршац, 7. новембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Реченица која је постала универзални одговор у Вучићевој Србији Прва ствар коју је новопостављена „в. д.“ директорка Градске библиотеке у Вршцу...