ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Јешић: Вучић не може бити градоначелник Београда

- A +
Народни посланик Демократске странке Горан Јешић (Фото: Данас) Београд, 19. августа 2017.

Интервју Горана Јешића за Данас

Не мислим да наша комуникација има било какве везе са одлуком Саше Јанковића око сарадње са Демократском странком, поготово што се та комуникација одвијала у потпуно неформалној атмосфери на Твитеру.

То каже у разговору за Данас Горан Јешић, посланик ДС, одговарајући на питање да ли је очекивао Јанковићев потез будући да га је критиковао у твитовима непосредно пре објављивања одлуке Покрета слободних грађана да се разиђе са ДС.

"Међу првима сам јавно, јесенас предлагао Сашу Јанковића за кандидата, чак много пре него што је и само руководство ДС донело такву одлуку, то је ваљда довољан разлог да питам човека шта планира да ради са мојим гласом. Све што се десило после, по мени, историјског резултата од близу 600.000 гласова на председничким изборима је апсолутно било трапаво и расуло је ту подршку за само неколико недеља. Дозволићете да имам право то да кажем. Сама одлука очигледно има везе са разним "шаптачима" који се налазе око и у самом Покрету, али то је њихова суверена одлука и мислим да је не треба превише коментарисати.

Кључна грешка екипе око Саше Јанковића је та што су понесени простим популистичким пучким мишљењем да су политичке партије основни кривац за лош животни стандард и ову нашу агонију, појурили у формирање невладине организације и тиме показали потпуну политичку незрелост, као и покрет Доста је било или Вук Јеремић у најави. Популизам који цури на све стране а то мени мало смета", каже Јешић у разговору за наш лист.

Да ли ће ДС нестати а Јанковић постати лидер опозиције, укључујући и десницу?

- Политичке партије нису вечна ствар, поготово у младим демократским друштвима. Није страшно и неће Србија пропасти ако нестане ДС, питање је само ко ће се у будућности и на који начин борити за демократске принципе за које се између осталих деценијама борила Демократска странка. Ми данас имамо апсолутно јединствену и у најмању руку веома чудну ситуацију на политичкој сцени. Постоји једна доминантна политичка организација која води ову земљу а сама та странка, наравно да мислим на СНС, и није политичка организација у модерном смислу, већ интересна група људи спремних да погазе све принципе уколико ће им то донети бар мало више моћи и новца.

С друге стране, у такозваном опозиционом блоку, постоје три групе људи који су остварили, или могу да остваре велики број гласова на изборима, а сами воде организације које нису демократске по самој својој организацији. На пример, видимо на који начин се бира руководство Доста је било или како ће Група грађана Вука Јеремића правити листу кандидата за град Београд што ћемо тек видети, дакле, да ли ће то радити сам, или постоје неке процедуре и органи. Уколико сви заједно желимо демократску Србију, онда и организације из којих долазимо морају бити демократске. Не можете градити демократско и отворено друштво, а долазите из недемократске ауторитативне организације. То никако не иде једно са другим.

Што се укључивања деснице у заједнички фронт против Вучића тиче, о томе мислим све најгоре, то сам и као потпредседник ДС пре 14 месеци јавно изјавио када је Пајтић глумио великог вођу опозиције и сам на своју руку позвао гласаче ДС да гласају за Двери.

Добро, као неко ко је успешно добијао изборе у свом граду, шта онда саветујете опозицији за успех у Београду?

- Београд јесте политички важан у сваком смислу у Србији те и предстојећи избори имају велику важност, како за СНС, тако и за све остале партије укључујући ДС, али се страховито претерује када се ови избори представљају као "историјски" или "најважнији". То су ипак локални избори и огроман резултат за опозицију би био да има већину у Скупштини Београда, али никако ове изборе не треба мешати, као што често чујемо са локалним изборима из 1996. Основна разлика је у томе што је онда на снази био потпуно другачији изборни систем за избор одборника и то је тада просто терало СПО, ДС и ГСС да направе коалицију Заједно. Данас је на снази чист пропорционални изборни систем, где не постоји разлог спајања различитих листа уколико оне саме појединачно немају цензус, а и ДС и ПСГ га имају. Зато, свако своју листу, свој програм, листу кандидата са именима и биографијама па пред грађане. Уколико опозиција одлучи да трчи трку са СНС на овим изборима, најважније је грађанима показати да Александар Вучић не може бити градоначелник Београда и истерати на чистац име СНС кандидата. Показати им ко су Синиша Мали, Горан Весић и екипа, а ствари када се тако поједноставе, знају да буду пуно разумљивије за бираче. И друга важна ствар, треба схватити да не живе гласачи само на Врачару и Дорћолу, него и по удаљеним селима без путева и јавног превоза или у насељима попут Калуђерице.

Као посланик, како бисте оценили политичку сцену - да ли верујете да ће СНС и Вучић бити на власти још пет година?

- Парламент је, то ваљда сви у овој земљи знају, постао ругло од када са њим председава Маја Гојковић. Бахатост, непристојност, недостатак комуникације, дијалога, озбиљне дебате, јесте свесна политика коју Гојковићева спроводи. Циљ је грађанима показати, да та демократија баш и не ради: погледајте драги грађани како се само свађају тамо за велике плате и јефтине кафе у бифеу, док је једини стожер окупљања свих напредних и правоверних Срба човек који никада не спава, не једе и сам плаћа своју флашицу воде у парламенту Србије - Александар Вучић. Тај игроказ јако дуго већ траје, и ионако килаво поверење грађана Србије у демократију и парламентаризам, потпуно ишчезава. Јасно је да ће Вучић држати све инструменте власти у овој земљи још неколико година, али за мене је веће питање ко ће то, именом и презименом, сутра да преузме ту одговорност да покуша да исправи све ове тешке свињарије које су Вучић и организована група направили.

Слика успешности Пајтићеве владавине

Како видите позицију ДС у Војводини? Очекујете ли да ће Бојан Пајтић направити неку своју политичку организацију?

- ДС у Војводини данас да готово и не постоји. То се наравно није десило преко ноћи, та организација је погрешно стварана и чим је првог дана изгубљена власт по општинама и у Покрајини, она се урушила као кула од карата. Нема пуно разлике у организацији данашњег СНС и ондашњег покрајинског одбора ДС за Војводину. Демократска странка је у АП Војводина 12 година била под апсолутном контролом Бојана Пајтића, и она је данас слика његове успешности и визије, на крају и резултат листе Бојана Пајтића на последњим покрајинским изборима је трагичан. После 12 година апсолутне власти у управљањем свих ресурса његова листа је освојила нешто око седам одсто гласова. Да ли ће он да прави организацију, стварно не знам а и не интересује ме пуно.

(Извор: Данас)

Повезане вести

Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Вучићеве сеансе и непријатељски зачини

Крушевац, 20. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Упутство за употребу страха по рецепту Српске напредне странке У Србији, у којој се грађани од малена плаше убитачним...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...
Народни посланик Демократске странке Радослав Милојичић (Фото: www.sumadijapress.co.rs, архива)

Радослав Милојичић: Влада дала новац општинама за куповину гласова

Београд, 15. новембра 2017.Посланик Демократске странке Радослав Милојичић оценио је да је "скандалозна одлука" Владе Србије да локалним...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Циљ је промена режима и европски Београд

Београд, 13. новембра 2017.Сама чињеница да неко има идеју да ДС стоји позади и дели летке, лепи плакате и аплаудира је накарадна. Не постоји опција да икада више стојимо иза било кога -...
Живкo Грозданић Герa (Фото архива)

Трансплантација Ђинђића на Вучића

Београд, 10. новембра 2017.Ауторски текст Живка Грозданића Гере за Данас Поводом конкурса за подизање споменика покојном лидеру ДС Један конкурс који је у суштини тендер, или јавна набавка, толико...