ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Лечић: Опозиција Вучићу служи за подгревање охолости

- A +
Бранислав Лечић, потпредседник Демократске странке (Фото: Данас) Београд, 07.10.2017.

Говори Бранислав Лечић, драмски уметник и потпредседник ДС

ДОС је пропустио шансу да направи потпуно модерну уређену Србију по свим европским и цивилизацијски важним правилима.

Енергија и визија за то је постојала, али нажалост није спроведена до краја јер је Зоран Ђинђић имао препреку да би то могао да уради. У датом тренутку препрека је био Коштуница, а касније и сам ДОС. Није обављена круцијална ствар која би потпуно променила климу у држави, а то је лустрација свих оних политичара, партија и њихових лидера који су сви заједно омогућили да Србија зађе у контаминирану зону. Наш посао деконтаминације би трајао јако дуго и још увек траје јер није обављена лустрација. Да су политички фактори које је требало лустрирати били одсутни десет година из политике ми бисмо са новим демократским снагама формулисали систем и друштво које је модерно и у складу са свим цивилизацијским правилима која и даље фале у Србији, наводи у разговору за Данас Бранислав Лечић, чувени драмски уметник и потпредседник Демократске странке, одговарајући на питање које су према његовом мишљењу највеће шансе које је коалиција ДОС пропустила након петооктобарских промена.

* ДС је недавно отпочела разговоре са грађанима широм Србије. Који су Вам најснажнији утисци са тих сусрета? Како бисте оценили стање у народу?

- Дефинитивно сам уверен да су грађани у непрекидном чекању да се деси нешто заиста квалитетно за цело друштво и за њих лично. Није реч само о повећању плата и стабилизацији већ о конструктивној и суштинској промени која би дала веру да је Србија заправо држава свих људи који у њој живе. Верујем да људима треба извесност да би могли да пројектују и своје способности и будућност своје деце. Људи морају да осете и да виде да брига политичара није за власт већ за државу и њене грађане. Стање у народу је такво да људи желе да се осете као део целине који својим радом и залагањем могу да допринесу стварању боље Србије. Грађани ће желети да живе у држави у којој виде постојање државне стратегије, која је ослонац сваком свом човеку и која континуирано ради на побољшању њиховог живота. Многи који оптужују наш народ то раде беспотребно, јер народ није „лош“ нити је он тај који је слаб и „не види“ већ је тај исти народ заморен лажима и обећањима која нису делотворна јер се све на крају претвори у превару и губљење времена. Људи су сити тога и потребна је суштинска реформа и само тада ће људи бити спремни да жртвују неко своје време и да уложе енергију у реализацију једне велике идеје. На нама који смо у јавном животу и у политици јесте да покажемо искрену и јасну мотивацију да смо спремни да радимо тај посао кроз лични пример.

* Могу ли, према Вашем мишљењу, предстојећи локални избори у Београду да уруше власт предвођену Александром Вучићем?

- Престојећи избори то могу само уколико опозиција одговори на позив Демократске странке за уједињењем. Вучић нас директно склања у ћошак и покушава да поништи наше постојање и постојање било ког начина размишљања које није његово. То не смемо да му дозволимо. Опозиција Вучићу служи за подгревање његове охолости и самоважности. Врло је јасно да је реч о озбиљној и јакој Вучићевој фрустрацији која се рефлектује на све људе који у Србији живе. Не очекујем подршку од Шешеља, нити од оних људи који у старту траже свој ослонац у постојећој подели карата па би се радо укључили и у ову власт уколико би им она отворила врата за остварење личних амбиција. Ситуација је заиста „или он или ми“. Али не у односу на Вучића лично, већ у односу према његовој политици и систему који мора из корена да се промени. Људи који су спремни да разговарају, договоре се и наступе заједно са заједничким циљем промене система у Београду, а касније и на републичком нивоу, једини могу да створе тај нови систем и нове услове за све у држави. Права победа демократије биће зидање новог система у нашој држави који је започет и замишљен давно, а увек преварен и недовршен.

*Говори се учестало да би бивши лидер ДС Драган Ђилас могао да постане заједнички кандидат опозиције за градоначелника Београда. Шта Ви мислите о таквој могућности?

- Ђилас је сасвим сигурно био одличан градоначелник и заједно са тимом Демократске странке је учинио велике ствари за наш главни град. У ДС има више појединаца који би могли да се нађу на овом месту и да тај посао обављају одговорно и у интересу грађана. Моје лично мишљење је да визионарске и менаџерске способности Драгана Шутановца указују да би он био заиста озбиљан градоначелник Београда. Наравно, реч је о мом личном мишљењу, јер о томе нисмо разговарали.

* Сматрате ли да би опозиција била на губитку или би јој ишло наруку ако наступи у "једној колони" на београдским изборима?

- Суштина је да заједно превазиђемо препреке и велики зид који је пред нама. Тај зид је коалиција на власти и Александар Вучић. Након тих избора биће много лакше дефинисати политичку сцену и политичку оријентацију сваког од учесника на потенцијалној заједничкој листи – ко је више за либерални капитализам, а ко више за социјалну правду. Тек победом над СНС ће бити могуће јасније идеолошко профилисање јер је пред нама данас једна тоталитарна власт и опозиција чији се скоро сви лидери боре да нађу себе у овим околностима. Наравно, када говорим о једној листи, говорим о грађанској и демократској листи, јер за нас нису прихватљиви радикални десничари чија је политика једнако погубна као Вучићева, само на други начин.

* Како оцењујете актуелне радове на бројним локацијама у престоници Србије. Поједини то тумаче као "предизборно шминкање града".

- Свакако је реч о шминкању. Најружније од свега је што се оно дешава само пред изборе. За оволико година у Београду нису урадили ништа, већ су само укинули све програме за грађане и привреду које је тим Демократске странке успешно инсталирао и који су суштински поправили живот великог дела Београђана. Посебно ми је жао што начином на који ради ова градска власт, грађани добијају утисак да свака власт жели да замаже очи и покаже шарену лаж људима. Користим и ову прилику да поручим да нисмо сви исти и да ће ДС радити на суштинској промени Београда јер су за нас овај град људи. Због тога ћемо дати све од себе да инфраструктурне, естетске, културне и све друге промене у Београду буду константа, а не изненађење. 

Нема културног без демократског развоја

* Како видите актуелну ситуацију на културној сцени Србије?

- Културна сцена Србије је увек повлачила последице од политичке ситуације и то никада није било одвојено. Само стабилне и јаке демократске државе могу да се похвале да су у културолошком смислу, али и у културној инфраструктури, достигли неку самосталност, те да људи из културе могу да утичу на политичко биће државе у којој се та култура збива. Они на власти се са својом културом пројектују и на културну сцену и Београда и целе Србије. Степен културе може да се чита преко тога. Људи из културе се повлаче или се у ствари труде да се додворе власти да би могли да обављају свој посао. Често у таквим околностима нема креативних намера већ се све своди на пуко преживљавање. То је тужна слика наше културне сцене данас. Култура у тим околностима не поседује ни стратегију развоја без обзира колико савршено она може да се стави на папир. Политика и културни развој једне државе су оштро и директно повезани. Нема културног без демократског развоја државе, само у тој синергији имамо могућност да култура постане стабилна и одржива.

Извор: Данас

Повезане вести

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac (Foto arhiva)

Драган Шутановац: ДС зна да води Београд

Београд, 10. децембра 2017.Председник Демократске странке говори за Данас о политичкој сцени, опозицији и власти "Размишљамо о томе да кампања, ако будем кандидат, крене са тог пашњака....
Потпредседница Демократске странке Тамара Трипић (Фото архива)

Трипић: Дан људских права дочекали у мраку насиља

Београд, 10. децембра 2017. Изјава Тамаре Трипић, потпредседнице Демократске странке: Србија је ове године дочекала Међународни дан људских права окружена мраком...
Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Божовић: Појединци из врха градске власти присуствовали рушењу у Савамали

Београд, 6. децембра 2017.Посланик Демократске странке (ДС) Балша Божовић изјавио је да су рушењу објеката у београдском...
Шутановац: Немамо намеру да учествујемо у било каквом обрачуну унутар опозиције

Шутановац: Немамо намеру да учествујемо у било каквом обрачуну унутар опозиције

Београд, 30. новембра 2017.Једино странке могу да организују опозицију и промене власт, изјавио је лидер ДС Драган...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Циљ је промена режима и европски Београд

Београд, 13. новембра 2017.Сама чињеница да неко има идеју да ДС стоји позади и дели летке, лепи плакате и аплаудира је накарадна. Не постоји опција да икада више стојимо иза било кога -...