ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

„Тако је стигло одгоре“

- A +
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива) Вршац, 7. новембра 2017.

Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас"

Реченица која је постала универзални одговор у Вучићевој Србији

Прва ствар коју је новопостављена „в. д.“ директорка Градске библиотеке у Вршцу затражила од својих радника било је да избришу адресу регионалне Телевизије Банат са својих имејлинг листа, притом јасно стављајући до знања сваком библиотекару понаособ да је убудуће најстроже забрањена било каква сарадња са овом „озлоглашеном“ телевизијом. Успут је запретила чак и отказом како би и најтврдоглавијем библиотекару избила из главе идеју да позове екипу ТВ Баната на неко књижевно вече, или на било који други културни догађај који се организује у библиотеци. На опаску једне библиотекарке да је такав захтев у супротности са Уставом и Законом о јавном информисању и медијима и да то у крајњем случају није коректно према дотичној телевизији која је до јуче била највернији медијски партнер библиотеке, „в. д.“ директорка је само слегла раменима и рекла: „Тако је стигло одгоре!“.

Вршачки библиотекари уопште нису били изненађени овим, у најмању руку, чудним захтевом да се једна озбиљна медијска кућа бојкотује. Пре Градске библиотеке то су већ урадила сва јавна вршачка предузећа и градске институције, као и многобројни спортски клубови и разна удружења грађана чији се рад финансира из градског буџета. Једном речју, „одгоре“ је стигла забрана сарадње са Телевизијом Банат свима који на било који начин зависе од добре воље локалних власти. Врхунац овог бојкота десио се 11. септембра ове године када је екипи ТВ Баната забрањен улазак у зграду Града Вршца и извештавање са скупштинског заседања. Од тада су врата градске куће потпуно затворена за камере Телевизије Банат.

Чиме је то Телевизија Банат тако јако разљутила локалну власт у Вршцу, па осим свеопштег бојкота нису добили ни динара из градског буџета предвиђеног за суфинансирање програма и пројеката из области јавног информисања? Највероватније да је „тако стигло одгоре“, јер како би онда два електронска портала, од којих један постоји мање од годину дана и притом није из Вршца, добили 12 милиона динара буџетских пара?

Да је реченица „Тако је стигло одгоре“ универзални одговор на сва питања радозналих Вршчана, постало је јасно још прошле године, тачније 30. новембра, када је тадашњи премијер Србије дошао у посету једној приватној вршачкој фабрици. Тог преподнева сви начелници Градске управе се се размилели по канцеларијама обилазећи све запослене и топло им препоручујући да је за њихово добро боље да тог дана уместо на својим радним местима буду испред дотичне фабрике, јер је, погађате - тако стигло одгоре. Запослени се нису дуго премишљали. Реченица „Тако је стигло одгоре“ имала је моментално дејство и била је довољна да скоро сви од 157 запослених у Градској управи Града Вршца послушно изађу из својих топлих канцеларија, уђу у аутобусе и одвезу се до фабричке капије. Наредна три сата, општинари којима су се придружили и запослени из других јавних предузећа и институција, цупкали су и смрзавали се на ветрометини, стрпљиво чекајући да им се укаже лик премијера који се баш тих дана клео да се неће кандидовати за председника.

Реченица „Тако је стигло одгоре“ ради свој посао и када су у питању много чвршћи и жилавији момци него што су то вршачки библиотекари или општински чиновници. Тако је, на пример, прошле године по жељи оних „одгоре“ скројена нова управа ФК Вршца и то баш по мери СНС власти. Као резултат те напредне промене, ове јесени, по први пут у новијој историји клуба који траје већ 104 године, ниједна селекција није истрчала на терен.

Вршчани су веома разумни људи и кад им неко лепо и јасно каже „Тако је стигло одгоре” они погну главу чак и пред нижим од себе и не питају превише. Ћуте и везују коња тамо где им газда каже. Па неће ваљда поново да се буне, као ономад 1594. године када је вршачки епископ Теодор Несторовић подигао Банатски устанак, па са барјацима на којима се виорио лик Светог Саве ударио на Турке?! Турци су у крви угушили овај устанак, вршачког епископа живог одрали и још приде као чин одмазде спалили мошти Светог Саве на Врачару. Можда због тога данас већини није до јуначких дела.

Вековно искуство научило је Вршчане да свака кошава без обзира колико снажна и хладна била кад-тад мора стати. Зато причекај да се ствар сама од себе реши, или да се неко други избори за твоја права. Ипак, изгледа да се ту и тамо нађе по неки нови хајдук који би упркос здравом разуму поново да диже устанке и носи барјаке, и то по истој цени као епископ Теодор Несторовић. Такви никако да пристану на реалност да живимо у земљи где нису сви једнаки и где су појединци јачи од институција, закона и устава. Ти нови бунтовници чак сматрају да реченица „Тако је стигло одгоре” говори о нашем све дубљем потонућу у бесмислену свакодневицу и губитак оног јединог што нам је преостало - људског и професионалног достојанства. И они би то да мењају.

Сва срећа па је храбрих и на буну спремних људи све мање. И зато „в. д.” директорка Градске библиотеке у Вршцу може да буде спокојна док чека да јој се осуши мастило на још једној страначкој чланској карти. Оној најновијој и најнапреднијој која отвара сва врата, а пре свега врата директорске канцеларије.

Ауторка је одборница ДС у Скупштини града Вршца

(Извор: Данас)

Повезане вести

Татјана Манојловић (Фото: Данас, архива)

Жене у транзицији

Београд, 24. новембра 2017.Ауторски текст Татјане Манојловић за Данас * Чак 70 одсто најсиромашнијих људи на планети су жене Форум жена Демократске странке апелује на хитност у поступку усвајања Закона о родној равноправности,...
Божовић и Виденовић у Бриселу: Србија касни у ЕУ јер се газе институције

Божовић и Виденовић у Бриселу: Србија касни у ЕУ јер се газе институције

Брисел, 23. новембра 2017.Народни посланици Демократске странке Балша Божовић и Маја Виденовић завршили су посету Бриселу током...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Зарђала кашика у Европи

Крушевац, 23. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Кад неко после година ревносног ношења Шешељевог шињела схвати да је тај комад гардеробе демоде, па хватајући корак са светским модним...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Вучићеве сеансе и непријатељски зачини

Крушевац, 20. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Упутство за употребу страха по рецепту Српске напредне странке У Србији, у којој се грађани од малена плаше убитачним...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...