ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Жене у транзицији

- A +
Татјана Манојловић (Фото: Данас, архива) Београд, 24. новембра 2017.

Ауторски текст Татјане Манојловић за Данас

* Чак 70 одсто најсиромашнијих људи на планети су жене

Форум жена Демократске странке апелује на хитност у поступку усвајања Закона о родној равноправности, који је волшебно враћен десет корака уназад.

Такође, поједине изјаве у јавности о улози жена у Србији и њиховој одговорности за демографске токове, остављају утисак да тешко освајани и достигнути ниво људских права у овом моменту поново морамо да преиспитујемо.

Економска неравноправност се најчешће налази у корену свих других облика кршења права жена, а предуго чекање на усвајање Закона о родној равноправности и његово пролонгирање поновним враћањем у процедуру - положај жена само чине тежим.

Иако је у законској регулативи у области насиља у породици и партнерским односима остварен значајан напредак, у Србији су и даље су неки обрасци понашања и родних улога остали непромењени.

Жене су групација коју је процес транзиције додатно дестабилизовао. И даље је незапосленост жена већа него незапосленост мушкараца, оне се теже запошљавају и лакше остају без посла, а дискриминација је нарочито изражена према трудницама и породиљама.

Жене имају слабију контролу над власништвом и ресурсима друштва и чешће су заступљене у неформалним видовима запошљавања са нижим зарадама, а више времена троше на неплаћеним пословима. То је нарочито присутно на селу, где је половина радно способних жена формално незапослена, а само 12 одсто њих су власнице имања.

И глобални подаци говоре о томе да се токови историје, где су жене кроз векове биле издржавана и тиме потлачена лица, тешко мењају. Чак 70 одсто најсиромашнијих људи на планети су жене иако дају 2/3 радних сати човечанства! Ипак оне зарађују тек десетину светског прихода и поседују један одсто светске имовине! Економски аналитичари сматрају да ће женама широм света бити потребно више од два века да достигну равноправност на радном месту!

Истраживања у Србији су показала да се економско насиље испољава кроз партнерову контролу трошкова, ограничено или никакво располагање новцем, економско искоришћавање, ограничено или никакво учествовање у доношењу одлука о финансијама.

Велики проблем је што се економско насиље тешко перцепира чак и од стране жртве, па апелујемо на едукацију професионалаца и свих релевантних носилаца од којих зависи превентивно деловање.

Неопходно је утицати на сензибилизацију јавности и подизање свести о препознавању и санкционисању економског насиља, од интимних заједница до радних места.

Економска независност жена јесте важан предуслов безбедности и оснаживања жена на свим другим пољима, а равноправна могућност запошљавања и једнака зарада за исти рад, требало би да су елементарна цивилизацијска тековина.

Форум жена Демократске странке зато са разлогом протестује због немарног односа власти, која одлаже доношење важног Закона у овој области, а остаје углавном нема на провокације оних који жене третирају као мање вредан део нашега друштва.

Нисмо сигурне да су свесни последица свога нечињења и одговорности коју тиме преузимају.

Ауторка је потпредседница Форума жена Демократске странке

(Извор: Данас)

Повезане вести

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac (Foto arhiva)

Драган Шутановац: ДС зна да води Београд

Београд, 10. децембра 2017.Председник Демократске странке говори за Данас о политичкој сцени, опозицији и власти "Размишљамо о томе да кампања, ако будем кандидат, крене са тог пашњака....
Потпредседница Демократске странке Тамара Трипић (Фото архива)

Трипић: Дан људских права дочекали у мраку насиља

Београд, 10. децембра 2017. Изјава Тамаре Трипић, потпредседнице Демократске странке: Србија је ове године дочекала Међународни дан људских права окружена мраком...
Петар Радојчић, генерал-потпуковник у пензији и заменик председника Одбора за безбедност, одбрану и ванредне ситуације Демократске странке

Непоуздан систем заштите у ванредним ситуацијама

Београд, 5. децембра 2017.Ауторски текст Петра Радојчића за Нови магазин Србија још није успоставила поуздан систем заштите и спасавања у ванредним ситуацијама и...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Шамари политичког комесара

Вршац, 1. децембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Трагом посланичког питања да је координатор напредњака "лупао" по Вршцу Пре недељу дана Мариника Тепић, посланица Нове странке, у делу седнице...
Трипић (ДС): Држава заказала, понаша се као неми посматрач

Трипић (ДС): Држава заказала, понаша се као неми посматрач

Обреновац, 25. новембра 2017.У Обреновцу приликом предаје иницијативе Демократске странке за формирање Савета за родну равноправност, потпредседница ДС...