ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Вести

Шутановац: Суђење Павлу и Гаврилу је прогон

Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива) Београд, 17. октобра 2017.

Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је на скупу подршке студентима Павлу Терзићу и Гаврилу Вучетићу, да је дошао „и као родитељ и као пријатељ породице, али и као неко ко сматра да Србија у другој деценији 21. века не треба овако да се понаша према својим грађанима“.

„Присуствујем скупу и као председник Демократске странке која се залаже за једно потпуно другачије друштво које не треба да дозволи да млади у Србији данас одговарају за грешке старијих“, рекао је Драган Шутановац.

Шутановац каже да данашња власт суди својим грађанима и прогони студенте зато што су шетали улицама, а како подсећа, „управо су представници ове власти 2008. године организовали велики протест на коме је дошло чак до смртног исхода и никада им није суђено. Томе треба да се стане на пут“.

Информативна служба ДС

Јерков изабрана у Комитет за људска права

Народна посланица Демократске странке Александра Јерков на заседању Интерпарламентарне уније (Фото: www.flickr.com/inter-parliamentary-union) Санкт Петерсбург, 15. октобра 2017.

Народна посланица Демократске странке Александра Јерков изабрана је за чланицу Комитета за људска права парламентараца у Интерпарламентарној унији.

Комитет се бави поштовањем људских права парламентараца широм света, слободом говора, демократизацијом, анализира ситуацију и слободе парламентараца у целом свету.

Комитет има десет чланова, а Јерков и колега из Швајцарске изабрани су као представници Европе.

Интерпарламентарна унија (ИПУ) основана је 1889. године и окупља 176 парламената из целог света. Тренутно се одржава 137. скупштина ИПУ у Санкт Петерсбургу.

Информативна служба ДС

Шутановац и Папандреу: Настављамо заједничку борбу

Шутановац и Папандреу: Настављамо заједничку борбу Београд, 12. октобра 2017.

Председник Демократске странке Драган Шутановац састао се данас са председником Социјалистичке интернационале и некадашњим премијером Републике Грчке Јоргосом Папандреуом. Разговарали су о сарадњи у Социјалистичкој интернационали, европском путу Србије, као и о актуелним међународним и регионалним изазовима.

Том приликом Папандреу је истакао одличну сарадњу Социјалистичке интернационале и Демократске странке.

Шутановац и Папандреу: Настављамо заједничку борбу „Мој пријатељ Драган (Шутановац) и ја смо имали добар састанак. Верујем да само заједничким радом можемо да решавамо проблеме јер је свет тренутно пред многим изазовима по питању раста, незапослености, неједнакости, владавине права и демократије, али верујем да је управо социјалдемократија решење. Имало смо проблеме у Европи, неке изборне поразе, али на крају ако немамо међусобну сарадњу и економију која би обезбедила праведни систем за људе са којим могу осигурати да имају добру здравствену заштиту, добро образовање и добру плату, проблеми ће се поново стварати. Ми се боримо за те принципе и јако ми је драго што сам овде, са уверењем у још бољу сарадњу са Драганом“, изјавио је Јоргос Папандреу, председник Социјалистичке интернационале.

Информативна служба ДС

Божовић: Млади да се побуне

Божовић: Млади да се побуне Београд 11. октобра 2017.

Млади у Србији треба да се побуне и направе од ове земље место по својој мери, изјавио је посланик Демократске странке Балша Божовић и упозорио да Србију напушта најперспективнији део друштва.

Чињеница је да млади у Србији лоше живе и да немају могућност да се запосле и развију све своје потенцијале и једино решење је побуна да би се изборили за своја права. Ово је њихова земља, а не земља било којих политичара и странака.

Они морају да од овог друштва направе место по својој мери, изјавио је Божовић новинарима пред почетак конференције "Да знање остане у Србији" у организацији Фондације Фридрих Еберт у сарадњи са Фондом Љуба Давидовић.

Најперспективнији део друштва одлази из земље, а без младих смо земља без било какве будућности и зато смо покренули пројекат да скренемо пажњу на горући проблем незапослености младих који у огромној мери сваке године напуштају Србију, рекао је Божовић.

Опширније...

Срамно ослобађање Орића наставак компромитације помирења у региону

Демократска странка Београд, 09. октобра. 2017.
 
Ослобађајућа пресуда Насеру Орићу јесте још једно срамно поглавље у дугом низу пропадања идеје независног судства, правде и суочавања са злочинима. Демократска странка сматра да сви злочинци морају бити процесуирани, а осумљичени испитани како би правда била достигнута, јер без ње нема истинског помирења и трајног побољшања односа у региону.

Целокупан процес који се водио против Насера Орића је од почетка био обојен политичким бојама, употребљен у сврху пропаганде како српског тако и бошњачког национализма. Жртве су поново занемарене и претворене у лицитацију бројева, тако да je након повратка националиста на власт у региону помирење постало такмичење у томе ко је већа жртва док је увек друга страна злочиначка. Неодговорност према истини и према жртвама је довела до регресије односа у региону због чега трпе ионако крхке привреде земаља окружења, као и свакодневан живот.

Информативна служба ДС

Шутановац: Резултати владе Ане Брнабић су поражавајући

Шутановац: Резултати владе Ане Брнабић су поражавајући Београд, 07.10.2017.

Председник Демократске странке Драган Шутановац оценио је данас да је влада премијерке Ане Брнабић остварила "поражавајуће" резултате у првих 100 дана рада.

Шутановац је оценио да земља "наставља са пропадањем" и да "по свим статистикама заостаје чак и за земљама у региону".

- Раст БДП-а је 1,3 одсто, што је знатно ниже од пројектованог, али и од раста које имају земље у региону. Пројектовани раст БДП од 2,5 одсто неће се остварити, биће добро ако до краја године остваримо раст од два одсто, што је изузетно лоше с обзиром да земље региона имају раст од преко три па чак и четири одсто - навео је Шутановац.

По његовим речима, Србија је од 2012. године повећала задужење у односу на јавни дуг на ниво од девет милијарди евра, а по основу позајмљеног новца држава не остварује "чак ни приход" да врати камате.

Веће цене струје

- Зато влада креће у ново захватање у односу на грађане па је од 1. октобра повећана цена струје, што ће имати домино ефекат на остале цене. Поражавајући је податак да просечан рачун у Србији износи четири евра, што говори о нивоу беде и немаштине - казао је лидер ДС.

Влада се "прописно обрукала"

Шутановац је оценио и да се Влада Србије "прописно обрукала" на међународном плану, посебно водећи како је рекао, "дипломатске ратове са Хрватском и Македонијом".

- Први пут се десило и да председница Владе Србије након давања интервјуа "Блумбергу" мора да носи амбасадору Русије транскрипт тог разговора не би ли оправдала своје ставове, што дезавуише државу и што је потпуно непримерено без обзира о ком амбасадору и којој земљи се ради - навео је Шутановац.

Зашто влада са Харадинајем?

Он је казао и да се не зна са којим планом су косовски Срби ушли у Владу Косова на челу са Рамушом Харадинајем.
- Једино имамо информацију да ће Срби имати неколико министара, државних службеника, али не знамо због чега смо ушли у ту владу - казао је председник ДС.

Бројне афере

По његовим речима, првих 100 дана рада владе обележиле су и бројне афере, првенствено са станом министра одбране Александра Вулина, као и континуирани притисак на независне медије у Србији који је кулминирао гашењем "Врањских новина".

- Премијерка Ана Брнабић се прописно обрукала у неколико наврата када је рекла да влада бира министре, да влада усваја законе, показала је да није дорасла послу који обавља - навео је Шутановац.

Ништа без ДС

Упитан да ли би Саша Јанковић освојио толики проценат гласова на председничким изборима да није имао подршку ДС, Шутановац је оценио да "нико у Србији не би остварио добар резултат да нема подршку ДС" јер та странка, како је рекао, има програм и систем вредности који заступа већ 27 година.

Шутановац је грађанима честитао Светски дан достојанственог рада, наводећи да Србија није земља у којој радници остварују своја права и у којој имају услове за достојанствен рад.

- Подједнако су угрожени они који немају могућност да се запосле, као и они који раде и живе од зарада које нису достојантвене и примерене раднику 21. века. Највише нас мучи родна равноправност, очекивали смо промене када добијемо премијерку, да ће жене имати исте могућности запошљавања као мушкарци, исте плате за исти посао, а оне и даље морају да одговарају да ли планирају проширење породице - додао је Шутановац.

Извор: Агенције

Божовић: Сменити одговорне за тровање деце по београдским школама!

Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива) Београд, 07.10.2017.

Изјава Балше Божовића председника Градског одбора Београд:”Осим власника фирме "Кетеринг енд брејк" Бранислава Пауновића, функционера Српске напредне странке који се обогатио трујући децу по београдским школама, одговорност морају сносити и они који су свом страначком колеги допустили да као општински функционер противзаконито снабдева школе храном.


Изјава градског менаџера Горана Весића да су школе и сами родитељи одговорни за то што је његов страначки колега потровао 150 деце неисправном храном у послу који му по закону не би ни смео бити додељен врхунац је лицемерја и вређа здрав разум сваког родитеља, наставника и грађанина.

Докле иду страначка дисциплина и партијска солидарност? Имамо градоначелника ког није интересовало што деца у Земуну више од месец дана нису ишла у школу, имамо градског менаџера који кривце за тровање деце тражи у свима осим у оном ко их је потровао и имамо власт у којој је страначка књижица важнија и јача од сваког закона.

Они који више брину о мутним пословима, личним интересима и богаћењу својих страначких колега него о београдској деци немају ни права ни легитимитета ни кредибилитета да воде наш Град, а Београђани ће се постарати да тако и буде.” изјавио је Балша Божовић, председник Градског одбора Београд Демократске странке.

Информативна служба ДС

Шутановац: Пети октобар је најважнији датум у модерној историји Србије

Шутановац: Пети октобар је најважнији датум у модерној историји Србије Београд, 5. октобра 2017.

Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је данас испред Народне скупштине Републике Србије да је Пети октобар наважнији датум у модерној историји Србије: „За нас је Пети октобар дан када смо показали да можемо да одбранимо оно што је најсветлије грађанима, а то је њихов глас, и да можемо да поставимо темеље за модерну Србију која данас нажалост у Србији не постоји. Грађани широм Србије изашли су на изборе како би склонили једну накарадну власт која је до тад владала Србијом. Гласали су против ратова, беде, немаштине, изолације, санкција, и свега онога што су ти и та времена носили. Гласали су за европску перспективу Србије, гласали су за јачање институција. Гласали су за демократску, модерну Србију у жељи да Србија у најкраћем могућем року достигне стандарде какве има управо Европска унија.“

Упозорио је да „постоје они који желе да ревидирају историју и да кажу да у ствари Пети октобар није био један од најзначајанијих датума, и то је већина данас у парламенту. И они се на један начин изругавају грађанима Србије који су Петог октобра изашли против тог и таквог система. Постављање јуришника и ратних хушкача на позиције како у влади тако у државним институцијама, министра Вулина, Бојића, Вучелића, свих оних за које смо мислили да су Петог октобра отишли у прошлост, у ствари је једно изругивање грађанима Србије - а нама обавеза да учинимо максимални напор да вратимо значај Петом октобру и вратимо веру, поверење грађана да може да се настави у Србији да се живи уколико пристојни људи воде Србију“, изјавио је председник Демократске странке Драган Шутановац.

Информативна служба ДС

Маја Виденовић: Кад год баце камен на Пети октобар, њихова прича о Европи ослаби

Народна посланица Демократске странке Маја Виденовић (фото архива) Београд, 5. октобра 2017.

- Сећам се сваког тренутка тог дана и сећам се свих људи са којима сам тог дана, те целе ноћи и наредног јутра била испред скупштине. Сећам се наде коју смо носили, храбрих, упорних, доследних и сложних људи који су се изборили за шансу да живе у нормалној земљи. Грађани су се изборили за слободу и зато је тај дан за мене најважнији дан у нашој модерној историји. Сва накнадна разочарања то не могу да промене, али она су лекција, путоказ свим наредним владама и обавеза за свакога од нас, каже за Данас Маја Виденовић, посланица Демократске странке.

"Сећам се и оних који су Пети октобар и тада газили и монструозно зауставили 12. марта. Противници идеје Петог октобра у тај велики дан уносе дневнополитичке агенде. Њихове намере да умање значај Петог октобра и да га криминализују потпуно су погубне, погрешне, кукавичке и нетачне. Данас су више него јасне намере оних који га релативизују, ревидирају, јер је он и јасно подсећање на то ко су били тада они који су данас на власти, у шта су веровали и за шта се залагали. Када баце камен на тај датум, свака европска прича о којој неко говори изгуби значај и речи изгубе сваку тежину", указује Виденовићева, подсећајући да је 12. марта 2003. извршен атентат на премијера Србије и лидера ДС Зорана Ђинђића.

Опширније...

Божовић: Скандалозна реакција градских власти на тровања деце храном у школама

Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива) Београд, 04.10.2017.

Председник Градског одбора Београд Балша Божовић изјавио је данас да је скандалозно то што градске власти оптужују родитеље и школу због тровања деце храном у београдским школама и штите функционера Српске напредне странке Бранислава Пауновића, чија је фирма снабдевала те школе. 

"Након што је око 150 малишана отровано храном у Београду, данас се догодило и то да је Горан Весић у име града Београда и београдске власти оптужио родитеље и основне школе да су они криви зато што је једна фирма дозволила својом неодговорнишћу да се деца отрују. То је скандалозно, вређа здрав разум и достојанство сваког родитеља", изјавио је Божовић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Божовић је рекао да уместо да заштити децу, разговара са родитељима и поднесе одговорност, "Горан Весић брани свог функционера Српске напредне странке, који се у медијама појављује под иницијалима".

"Он се зове Бранислав Пауновић, мастер менаџер, функционер СНС, члан општинског већа у општини Звездара. Није могао упоредо да ради и овај бизнис и врши јавну функцију, то каже Закон о Агенцији за борбу против корупције. Очигледно је градским властима много важнији профит ове фирме од здравља београдске деце", упозорио је председник Градског одбора Београд.

Божовић је рекао да та фирма има преко 15 милиона динара већи промет у претходне две године, што, како наводи, "показује да се уз разне политичке договоре повећавао профит једне приватне фирме функционера СНС, чијом неодговорношћу су деца отрована".

Градски менаџер Горан Весић рекао је данас поводом случаја тровања деце да је одговорност за то на школама и додао да је време да држава пропише услове које компаније морају да испуне како би могле да испоручују храну за децу.

Извор: Бета

Избори Форума пензионера ДС - обрасци за кандидатуре

Демократска странка Избори за председника/цу, потпредседнике/це и чланове/ице сталног састава одбора Форума пензионера Демократске странке расписани су за 22.10.2017. године.

Упутство за кандидовање, обрасце и табелу за евиденцију потписа (у коју је потребно унети наведене податке за сваког/у појединачног/у члана/ицу који/а потпише кандидатуру за одређену функцију) можете преузети са следећих линкова:

· Упутство за спровођење избора ФП

· Пријавни образац за председника/цу ФП
· Кандидациони образац за председника/цу ФП
· Изјава о прихватању кандидатуре за председника/цу ФП

· Пријавни образац за потпредседника/цу ФП
· Кандидациони образац за потпредседника/цу ФП
· Изјава о прихватању кандидатуре за потпредседника/цу ФП

· Пријавни образац за члана/ицу сталног састава одбора ФП
· Кандидациони образац за члана/ицу сталног састава одбора ФП
· Изјава о прихватању кандидатуре стални састав одбора ФП

· Кандидациони образац - електронска форма

Такође, све наведене обрасце заједно можете преузети са следећег линка:

Избори Форума пензионера - обрасци за кандидатуре (zip фајл)

Демократска странка

Конференција Форума жена ДС - обрасци за кандидатуре

Демократска странка Конференција Форума жена Демократске странке расписана је за 22.10.2017. године.

Упутство за кандидовање, обрасце и табелу за евиденцију потписа (у коју је потребно унети наведене податке за сваку појединачну чланицу која потпише кандидатуру за одређену функцију) можете преузети са следећих линкова:

· Упутство за спровођење избора ФЖ

· Пријавни образац за председницу ФЖ
· Кандидациони образац за председницу ФЖ
· Изјава о прихватању кандидатуре за председницу ФЖ

· Пријавни образац за потпредседницу ФЖ
· Кандидациони образац за потпредседницу ФЖ
· Изјава о прихватању кандидатуре за потпредседницу ФЖ

· Пријавни образац за чланицу сталног састава одбора ФЖ
· Кандидациони образац за чланицу сталног састава одбора ФЖ
· Изјава о прихватању кандидатуре стални састав одбора ФЖ

· Кандидациони образац - електронска форма

Такође, све наведене обрасце заједно можете преузети са следећег линка:

Конференција Форума жена – обрасци за кандидатуре (zip фајл)

Демократска странка

Божовић: ДС спреман, опозиција да разговара без сујета

Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива) Београд, 25. септембра 2017.

Шеф изборног штаба ДС за Београд Балша Божовић изјавио је у Народној скупштини да је Демократска странка спремна за изборе и да одбрани грађане, али да је неопходно да опозиција стави личне амбиције и сујету са стране и седне и разговара.

“За датум избора смо сазнали овог јутра из писања медија и немамо званичну информацију. Међутим, важно је да смо увек спремни да бранимо грађане, ми смо за изборе спремни сваких месец дана, али мислим да ово неће бити фер и слободни избори. Овај начин расписивања избора представља демонстрацију моћи СНС-а. Борићемо се за очување инститција у Скупштини, јер ово је дом грађана, а не дом Српске напредне странке.

Показали смо на председничким изборима да Вучић нема већину у Београду. Апелујем на опозицију да се уразуми и да што пре седне и разговара. Време је да опозиција стави личне амбиције и сујету са стране и седне и разговара, јер је ово велика шанса за почетак рушења садашње власти. ДС је отворена за разговоре колико данас, јер је то одговорност према грађанима који живе у сиромаштву и беди. Ово је тест за опозицију да ли ће показати одговорност, ујединити се и победити режим.”

(Извор: Агенције)

Божовић: Ко брине о београдској деци?

Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива) Београд, 24. септембра 2017.

Изјава Балше Божовића, народног посланика и председника ГрО ДС Београд:

Сваки одговоран политичар морао би да се забрине над ситуацијом у којој се у једној основној школи готово месец дана након почетка школске године настава не одвија нормално, а велики број деце није ни кренуо у школу. Сваки одговоран политичар морао би да све своје напоре посвети томе да се проблем што пре реши. Не због политике, не због функције, него због деце и због одговорности према грађанима. Уместо да што пре решавају управо овакав проблем у ОШ "Светозар Милетић", градске власти су изабрале да ћуте као да их то не интересује, а министар Шарчевић да вређа, понижава и спроводи силу.

Вређање новинарке која га је питала када ће се настава нормализовати још један је доказ да је министар Шарчевић изабрао безобразлук, бахатост и силу. Шта су изабрале градске власти? Да ли ће и даље ћутати као да се ништа не дешава? Да ли ће пустити Шарчевића да само продубљује проблем, уместо да га решава? Да ли ће допустити да прође месец дана, а да деца не крену у школу? Да ли им је стало до те деце, или само до странке и страначке дисциплине? Док не буду дали одговоре на ова питања, биће јасно да о београдској деци у власти не брине нико, а посебно не они које су родитељи те деце бирали да воде рачуна о Београду.

Информативна служба ДС

Демократе у Нишу: Борба за обичног човека

Демократе у Нишу: Борба за обичног човека Ниш, 23. септембра 2017.

Демократе су вечерас у Нишу пред више од 600 учесника наставиле серију разговора са грађанима широм Србије. Председник Демократске странке Драган Шутановац подсетио је присутне да су пре 17 година, 24. септембра, грађани Србије срушили брутални режим Слободана Милошевића и да ћемо исто тако заједничким снагама режим Српске напредне странке послати на сметлиште историје.

„Нема особе која у данашњој Србији живи боље, а да није из Српске напредне странке. Напредњаци су једино решили своје егзистенцијалне проблеме, али нема ништа од њихових празних обећања из 2012. године о каналима до Солуна, о фабрикама чипова, јефтиним становима, јефтинијој струји, већем броју радних места“, рекао је Шутановац.

Говорећи о стању у опозицији, Шутановац је рекао да на српској опозиционој сцени не фале сујета и его, као ни жеља да неко буде први, већ неопходна решења за грађане.

Опширније...

Јерков: Србија закон о несталим бебама мора да усвоји због себе, а неће ни из обавезе

Народна посланица Демократске странке Александра Јерков (Фото сервис ДС, архива) Београд, 22. септембра 2017.

Изјава народне посланице Демократске странке Александре Јерков:

Сама чињеница да Савет Европе мора да нас опомиње, подсећа и прети нам због неусвајања закона о несталим бебама свакога ко у Србији доноси одлуке треба да постиди и натера га да се запита због чега се бави политиком.

Србија би овај закон морала да усвоји због неправде која је нанета људима који су доживели најгору ствар која некоме у животу може да се деси. Због њихове борбе за истину и за децу коју им је неко одузео. А ипак, то не чини, чак ни из обавезе која проистиче из пресуде Европског суда за људска права, према којој је пре четири године требало то да уради.

Опширније...

Шутановац са представником Немачке у ЕУ

Председник Демократске странке Драган Шутановац у сусрету са амбасадором Томасом Осовским Београд, 21. септембра 2017.

Председник Демократске странке Драган Шутановац састао се данас са амбасадором Томасом Осовским, немачким специјалним представником за вишегодишњи финансијски оквир ЕУ и директором одељења за ЕУ јавне политике.

Разговарали су о ситуацији у Србији, напретку на европском путу, неопходним реформама, успостављању владавине права и европских стандарда у Србији. Шутановац је упознао саговорника са проблемима са којима се суочава опозиција у Србији, као и о парламентарним и ванпарламентарним опозиционим активностима Демократске странке.

Састанку је присуствовао и немачки амбасадор Аксел Дитман.

Информативна служба ДС

Салак (ДС): Вулине, покажи пасош!

Заменик председника Демократске странке Игор Салак (Фото архива) Београд, 21.09.2017.

Заменик председника Демократске странке Игор Салак изјавио је да након Вулиновог објашњења постоји основ за тужилаштво да реагује поводом оправданих сумњи да је извршено кривично дело прања новца, а постоји и основ да реагују органи Канаде који се баве спречавањем прања новца.

„Вулин је инкриминисао неименовану тетку, а жели да убеди јавност да је двадесет и пет пута летео до Канаде да би пренео ту количину новца. Ако је ово истина, морао је да потроши и до 20 хиљада евра на та путовања“

Потпредседник ДС-а позвао је Вулина да покаже пасош и граничну полицију да посведочи о веродостојности тврдњи о минимум 25 путовања у Канаду.

„Као да ове тврдње нису довољно невероватне, па је Вулин нашао за сходно да вређа грађане Србије позивањем на свог страначког колегу Жељка Митровића као могуће објашњење извора новца“, рекао је Салак.

Салак је додао и да је „премијерка својим ћутањем, а онда и реаговањем поводом случаја Врањских јасно поручила да између ње и Вулина нема разлике“.

Информативна служба ДС

Јерков поводом Врањских: СНС није благонаклона према медијима који критикују

Народна посланица Демократске странке Александра Јерков (ФоНет, архива) Београд, 20. септембра 2017.

Посланица Демократске странке (ДС) Александра Јерков изјавила је да није "никаква тајна" да Српска напредна странка (СНС) не гледа "благонаклоно" на медије који извештавају објективно и пишу негативно о власти.

Она је поводом гашења новина "Врањских" рекла новинарима у Скупштини Србије да СНС "не прима са симпатијама" критике које долазе на њен рачун и да нису ретке ситуације у којима се председник Србије Александар Вучић лично обрачунава са појединим новинарима, медијима и порталима или било ким другим ко му не одговара.

Александра Јерков је казала да опстају они медији које су купили функционери СНС преко неких посрединика и да ти медији имају лепе приходе и да лепо функционишу.

Опширније...

Шутановац писао европским институцијама: Упаљен аларм за заштиту медијских слобода

Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива) Београд, 19. септембра 2017.

Председник Демократске странке Драган Шутановац у својству члана председништва Партије европских социјалиста писао је колегама из председништва ПЕС-а, посланицима Европског парламента, известиоцу за Србију Дејвиду Мекалистеру, Европској комисији и сестринским организацијама на европском нивоу поводом Врањских новина, њиховог гашења и штрајка глађу који је покренуо њихов главни и одговорни уредник Вукашин Обрадовић.

У писму наводи да су се услед великог притиска, сталног прогона, финансијке уцене и организоване кампање којом су руководиле Влада и локалне власти, затвориле “Врањске Новине”, као једне од најпроминентнијих новина у Србији.

У писму наводи да овакви догађаји “пале аларм у области медијских слобода и слободе говора“, те да је Вукашин Обрадовић, започео штрајк глађу због прогона којем је био изложен у претходном периоду.

Опширније...