ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Вести

Милојичић: Ко је доделио обезбеђење Звонку Веселиновићу?

Народни посланик Демократске странке Радослав Милојичић (Фото: www.sumadijapress.co.rs, архива) Београд, 7. децембра 2017.

Радослав Милојичић, посланик Демократске странке, поставио је на заседању Скупштине Србије питање министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу ко је доделио полицијско обезбеђење Звонку Веселиновићу.

„На основу чије процене угрожености, на основу којег акта и на основу чијег овлашћења Звонко Веселиновић, човек који је оптужен и био у затвору за најтежа кривична дела, има полицијско обвезбеђење. Тачније зашто Звонка Веселиновића, окорелог криминалца обезбеђују припадници Жандармерије. Веселиновића обезбеђују двојица припадника из нишког одреда жандармерије. Имамо и њихова имена, али она нису битна, јер они само извршавају наређења. Питање је, међутим, да ли је директор полиције потписао сагласност и наредбу да његови припадници обезбеђују криминалца, и да ли је министар полиције Небојша Стефановић потписао указ којим се Веселиновићу даје обезбеђење, упитао је Радослав Милојичић, посланик Демократске странке министра полиције на седници Скупштине Србије посвећене посланичким питањима, додајући да уколико су министар и директор полиције потписали ту наредбу Демократска странка ће тражити њихову смену.

Опширније...

Јерков тражи формирање Анкетног одбора о АТП Војводина

Александра Јерков (Фото архива) Београд, 6. децембра 2017.

Александра Јерков, посланица Демократске странке предложила је на седници Скупштине Србије да се дневни ред допуни образовањем Анкетног одбора који би се позабавио утврђивањем чињеничног стања о улози и одговорности највиших градских власти Новог Сада у приватизацији АТП Војводина и изградњи међумесне аутобуске станице у том граду.

Према њеним речима Маја Гојковић је тада била градоначелница Новог Сада и тада је склопљен уговор за који је касније Врховни касациони суд утврдио да је штетан.

“Да ли сте у време склапања уговора знали да чините недозвољену ствар и да свесно, знајући шта чините наносите штету Новом Саду у вредности од 4 милиона евра, колико је већ скинуто са градског рачуна. Штета ће бити много већа, јер је ово само једна од тужби која је против Новог сада поднета због штетне, и како Врховни касациони суд у својој пресуди из 2013. године каже, свесне радње. Ви се питате зашто Нови Сад када ви нисте били градоначелница није предузео мере да спречи ту штету, а није предузео зато што би признавање да је уговор штетан, аутоматски значило и признање да је Нови Сад склопио уговор са привредником Илијом Девићем. Нажалост, Ви сте то урадили као градоначелница Новог Сада, а не као приватно лице, Маја Гојковић. Грађани Новог сада сами финансирају свој буџет и то што сте Ви у време док сте били градоначелница склопили уговор са Девићем да се комплетан међумесни саобраћај измести на његову приватну станицу", упитала је Јерков, председницу Скупштине Србије Мају Гојковић, додајући да не чита насловне стране таблоида, већ говори о пресуди Врховног касационог суда.

(Извор: Данас)

Божовић: Појединци из врха градске власти присуствовали рушењу у Савамали

Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива) Београд, 6. децембра 2017.

Посланик Демократске странке (ДС) Балша Божовић изјавио је да су рушењу објеката у београдском насељу Савамала прошле године присуствовали поједини представници самог врха градске власти који долазе из Српске напредне странке (СНС) и да ће ускоро изаћи са доказима о томе.

Божовић је у Скупштини Србије образлажући предлог да се формира анкетни одбор који би испитао чињенице о том случају, рекао да су објекти порушени уз сарадњу "дела подземља" са којима, како је навео, СНС има блиске везе.

"Те ноћи полиција није хтела да реагује, а ускоро ћемо изаћи са конкретним доказима и чињеницама да су поједини представници градске власти чак били присутни на месту тог злочина", рекао је Божовић и додао да су припадници подземља "обезбедили" да се грађани везују и нису дали да се зове полиција, а потом ни да изађе на место дешавања.

Он је истакао да ће кад-тад тај случај испитати и да ће они који су криви одговарати пред законом.

Опширније...

Трипић: Осуда претњи Мариники Тепић

Потпредседница Демократске странке Тамара Трипић (Фото архива) Београд, 5. децембра 2017.

Поводом претњи посланици Нове странке Мариники Тепић реаговала је потпредседница Демократске странке Тамара Трипић која је осудила претње ултрадесничарских организација и позвала све антифашистичке појединце и организације на солидарност.

„Након што је објавила да ће поднети иницијативу за забрану Националног српског фронта Уставном суду уследила је кампања говора мржње и претњи по њен и живот њене породице.

Ове претње представљају праву слику стања у Србији, јер су антифашисти мете иживљавања док је само питање времена када ће се са речи кренути на дела. Зато јавно поручујемо свим неонацистима, фашистима и ултрадесничарским насилницима да им овакво понашање неће проћи.“

Опширније...

Шутановац: И Вучић је свестан да само ми можемо да га победимо

Шутановац: И Вучић је свестан да само ми можемо да га победимо Шабац, 2. децембра 2017.

Председник Демократске странке Драган Шутановац на главном одбору странке, који се одржава у Шапцу, рекао је да је неопходно постојање странке која је стабилна, поуздана, доследна и упорна, да је то управо Демократска странка.

„Као што нико не жели да га лечи неискусан лекар, тако је Србији потребна јака Демократска странка. Без странака нема ни демократије ни промена. Ако није до сада било јасно, сада је свима јасно зашто Вучић пуних пет година напада управо Демократску странку. Он све време зна ко му је једини прави противник који има знање, политику, искуство и организацију и ко једини може да га победи.“

Отворени да станемо раме уз раме, а не иза некога

Говорећи о опозицији, Шутановац је нагласио да ДС не жели да учествује у опозиционом рату, већ је отворен за сарадњу са свима који желе да ослободе нашу земљу од ове узурпаторске власти и виде Србију у којој грађани могу пристојно да живе од свог рада.

Опширније...

Саслушавање посланика - срамота, незнање и ругање парламенту

Народна посланица Демократске странке Гордана Чомић (Фото сервис ДС, архива) Београд, 30. новембра 2017.

У историји вишестраначја Србије никада се до сада није догодило да полиција у просторијама Скупштине Србије ислеђује посланике

Народна посланица Демократске странке Гордана Чомић изјавила је да је најављено саслушавање посланика у Народној скупштини Републике Србије "срамота, незнање и ругање парламенту и његовим уставним овлашћењима и достојанству".

"То је истовремено и ругање положају и надлежностима посланика. Међутим, сваком своја брука. Овој власти нема помоћи. Сами би требало да приморају себе да ишчитају Устав и важеће законе" - поручила је за "Данас" дугогодишња посланица ДС, коментаришући најаву Министарства унутрашњих послова Србије да ће саслушати све посланике који су присуствовали инциденту на седници Административног одбора када је посланик Двери Бошко Обрадовић компјутерским мишем гађао посланика Српске напредне странке Александра Мартиновића.

(Извор: Данас)

Шутановац: Немамо намеру да учествујемо у било каквом обрачуну унутар опозиције

Шутановац: Немамо намеру да учествујемо у било каквом обрачуну унутар опозиције Београд, 30. новембра 2017.

Једино странке могу да организују опозицију и промене власт, изјавио је лидер ДС Драган Шутановац и поручио да његова странка нема намеру да учествује у било каквом обрачуну унутар опозиције.

Каже да је неопходно да се проевропска опозиција окупи око оних који имају и инфраструктуру и људе, довољно памети и искуства, како би могла да успе на следећим изборима у Београду.

"Сваки раскол у било ком делу опозиције погађа и ДС, јер ће један број бирача отићи у апстиненцију и то је јако лоше", рекао је Шутановац. Сматра да је криза у Покрету слободних грађана нанела штету, пре свега покрету, али и свима у опозицији.

ДС се, каже Шутановац, ни на који начин не радује због кризе у покрету Саше Јанковића, мада, истиче, многи мисле да она иде у корист демократа, а он сматра да највише иде у корист управо СНС, односно лидера странке и председника Србије Александра Вучића. Наводи да је одлука ПСГ да прекине сарадњу са ДС лоша, али да ДС не може да утиче да се она промени.

Опширније...

Шутановац: Нема никаквог прислушног центра ДС

Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива) Београд, 29. новембра 2017.

Председник ДС Драган Шутановац каже да нема никаква сазнања да је ДС икада учествовала у стварању или да је имала неку паралелну службу безбедности.

"Тврдим да тако нешто од кад сам ја председник странке не да не постоји, него никад нико није ни поменуо", прецизирао је Шутановац за Танјуг поводом навода лидера ДЈБ Саше Радуловића да му је некадашњи заштитник грађана Саша Јанковић 2014. на једном састанку рекао да је "ДС 2004. кренула у изградњу паралелне службе безбедности".

На питање да ли је можда таква служба постојала пре него што је он дошао на чело странке, Шутановац је одговорио да претпоставља да би он имао неку информацију о томе да је странка стварала или имала паралелну службу безбедности.

Опширније...

Шутановац: Терор СНС широм Србије, нападнуте просторије ДС у Крушевцу

Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива) Мионица, 25. новембра 2017.

Нападнуте су просторије Демократске странке у центру Крушевца приликом чега су разбијена врата и брава одбора, поцепане и српска и страначка застава. Случај је пријављен полицији која је направила записник, те се тренутно трага за починиоцима.

Председник ДС Драган Шутановац осудио је овај политички мотивисан напад и изјавио да је циљ овог вандалског чина очигледан покушај застрашивања активиста и чланова ДС.

„У Србији Александра Вучића, Братислава Гашића, Небојше Стефановића и Александра Вулина, безбедност свих грађана је угрожена, а насиље као метод политичке борбе постало је њихово најчешће средство за обрачун са политичким противницима“, каже Шутановац.

Шутановац у Мионици: Злоупотребе буџета за партијску војску СНС

Шутановац се налази у Мионици где разговара са грађанима ове општине у којој се претходних дана дешавају злоупотребе општинског буџета у предизборне сврхе.

„Из буџета Мионице издвојено је по 40 хиљада динара за 40 чланова СНС, на име социјалне помоћи. Уместо помоћи онима који су заиста угрожени, они плаћају своју партијску војску која ће и овога пута уз помоћ застрашивања и батинаша покушати да оствари резултат“.

Шутановац је у Мионици посетио више домаћинстава и у разговору са грађанима рекао људима да ће Демократска странка увек бити уз све људе и да ће их заштити од страховладе СНС-а.

„Грађанима је доста насиља и немаштине коју су им донели. Људи се боје шта СНС у том страху може све да уради, али нас ништа неће осујетити у борби за нормалну и пристојну Србију коју настављамо у сваком селу, варошици, општини и граду у Србији“.

Шутановац је закључио да ће ДС на локалним изборима 24. децембра задати ударац СНС-у у четири општине - Неготину, Мионици, Пећинцима и Костолцу.

Информативна служба ДС

Трипић (ДС): Држава заказала, понаша се као неми посматрач

Трипић (ДС): Држава заказала, понаша се као неми посматрач Обреновац, 25. новембра 2017.

У Обреновцу приликом предаје иницијативе Демократске странке за формирање Савета за родну равноправност, потпредседница ДС Тамара Трипић изјавила је да Србија дочекује Међународни дан борбе против насиља над женама уз неславну статистику и потпуну небригу институција.

„26 жена је убијено у партнерском насиљу, а оно што је страшно за ову државу је што су две жене изгубиле живот у оквиру државних институција, односно испред Центра за социјални рад на Раковици и на Новом Београду.“

Потпредседница ДС каже да је држава заказала, а да никако не смемо да дозволимо да буде неми посматрач. Из тих разлога, према њеним речима, ДС је предложила у парламенту низ закона који имају за циљ да жене у Србији живе безбедније.

Опширније...

Трипић (ДС): Министар Шарчевић мора бити смењен јер оправдава насиље

Потпредседница Демократске странке Тамара Трипић (Фото архива) Београд, 23. новембра 2017.

Поводом реакције министра Шарчевића на вршњачко насиље, потпредседница Демократске странке Тамара Трипић изјавила је да је застрашујуће да се министар смеје због нечијих физичких карактеристика и да он мора бити смењен јер оправдава насиље.

„У ситуацији у којој се губе млади животи због неразумевања државе и небриге институција, које нису препознале озбиљност проблема са којим су се суочили, застрашујуће је да се министар смеје. Ово је најмање очекивана и најмање пожељна реакција од било које одрасле особе, поготово од министра просвете. Зато Демократска странка очекује да се у најкраћем могућем року покрене поступак смене министра Шарчевића, како би његове речи што пре постале опомена за све оне који су помислили да је насиље саставни део одрастања.

Врчњачко насиље доводи до страшних последица, а друштво не сме да пристане на идеју да некоме због карактеристика физичког изгледа припада улога жртве. Порука која је том изјавом послата младима широм земље је страшна јер насилницима пружа оправдање за чињење, институцијама за нечињење, а жртвама поруку да су саме криве за положај у ком се налазе. Држава је дужна да буде поуздан партнер својим грађанима и да најстрожије санкционише поруке својих највиших представника које оправдавају насиље и могу да буду додатни окидач за насиље, нарочито међу младима.“

Информативна служба ДС

Божовић и Виденовић у Бриселу: Србија касни у ЕУ јер се газе институције

Божовић и Виденовић у Бриселу: Србија касни у ЕУ јер се газе институције Брисел, 23. новембра 2017.

Народни посланици Демократске странке Балша Божовић и Маја Виденовић завршили су посету Бриселу током које су истакли да су институције у Србији узурпиране, да се гради култ личности, а да је правосуђе потпуно зависно од власти.

Божовић је као заменик шефа посланичке групе ДС присуствовао округлом столу у Европском парламенту на коме су теме биле будућност политике проширења Европске уније, реформе на Западном Балкану у светлу чланства у ЕУ, улога парламената у јачању цивилног друштва, промоцији владавине права и недискриминације.

„Независне институције у Србији или не постоје или су узурпиране. Вучић је преузео све медије и искоренио владавину права. Од пре неколико дана, више јавно тужилаштво је одбило да поступи по кривичној пријави пребијања новинара на Вучићевој инаугурацији, а многи функционери Вучићеве странке су заправо тражили да се награде они који су тукли и давили те новинаре“, истакао је посланик Балша Божовић.

Опширније...

Шутановац и Заев: Наставак међусобне сарадње

Шутановац и Заев: Наставак међусобне сарадње Београд, 21. новембра 2017.

Председник Демократске странке Драган Шутановац састао се са председником Владе Републике Македоније и СДСМ Зораном Заевим у Београду.

Разменили су мишљења о различитим сегментима односа између две земље. Премијер Заев упознао је председника ДС са главним темама посете и двојица лидера наставили су разговор о међусобној сарадњи.

Као сестринске социјалдемократске странке још једном су потврдили опредељеност заједничким вредностима и даљим европским интеграцијама, као и важности међусобног пријатељства и узајамне помоћи.

Шутановац и Заев: Наставак међусобне сарадње Сагласили су се да ће наставити да сарађују на европском и међународном нивоу у интересу грађана обе пријатељске државе.

Састанку су присуствовали министар унутрашњих послова Оливер Спасовски, министар за информатичко друштво и јавну администрацију Дамјан Манчевски, интернационална секретарка и народна посланица ДС Александра Јерков и народни посланик Радослав Милојичић.

Информативна служба ДС

Завршен самит лидера у Сарајеву, Шутановац: Националисти уништавају земље региона

Председник Демократске странке Драган Шутановац на Самиту лидера социјалдемократских партија у Сарајеву Сарајево, 19. новембра 2017.

Председник Демократске странке Драган Шутановац каже да је један од важних закључака управо завршеног Самита лидера социјалдемократских партија да „као чувари и промотери европских вредности, имамо обавезу да Европу вратимо у регион, јер је то једини начин да у Европу и закорачимо“.

На самиту се поред евроинтеграција говорило и о миру, стабилности, владавини права и демократским процесима који су свакодневно на испиту у земљама Западног Балкана.

Бољи стандард региона јача и српску привреду

„Долазим из земље којој је врхунски интерес да просечна плата у региону буде што већа, јер од око 15 милијарди евра извоза Србије прошле године скоро милијарду и 300 милиона остварено у БиХ, око 600 милиона у Црној Гори, преко 500 милиона у Македонији. Када питате националисте шта и како треба да се ради онда они просипају популистичке пароле и национализам, свађају нас у јавном дискурсу, а у ствари суштински уништавају потенцијале земаља у којима ми живимо“.

Опширније...

ДС: Обуставити приватизацију Луке Нови Сад

Председник Покрајинског одбора Демократске странке за Војводину Мирослав Васин (www.vojvodina.gov.rs, архива) Нови Сад, 18. новембра 2017.

Лука Нови Сад има промет од преко милион тона робе годишње, статус луке од посебног европског значаја, представља бренд Новог Сада и значајну развојну шансу.

Покрајински одбор Демократске странке (ДС) затражио је од надлежних државних органа да обуставе приватизацију Луке Нови Сад, будући да она већ годинама остварује одличне пословне резултате.

ДС је у саопштењу за јавност навео да приватизацију те луке треба обуставити и зато што је она са прометом од преко милион тона робе годишње стекла статус луке од посебног европског значаја, да представља бренд Новог Сада и значајну развојну шансу Србије.

Опширније...

Јерков: Маја Гојковић се уплашила анкетних одбора

Александра Јерков (Фото архива) Београд, 18. новембра 2017.

Чланица Председништва Демократске странке Александра Јерков одговорила је Маји Гојковић и рекла да се „очигледно Маја Гојковић уплашила анкетних одбора које ДС предлаже, а посебно оног о АТП Војводини, те да зато тако панично реагује“.

„У данима у којима се Србија тресла како би Маја Гојковић постала министарка културе, Маја Гојковић се усуђује да некога назива лоповом. Председница скупштине је одраније позната правосудним органима јер је у Новом Саду својим криминалом довела до могућности да град Нови Сад банкротира. У оним тужбама у којима је до сада пресуђено, у случају АТП-а јасно пише да је Маја Гојковић знала да уговара недозвољену ствар и да је свесно нанела штету граду. То врло јасно стоји у правоснажној пресуди Врховног касационог суда из 2013. године, а чињеница је и да је већ до сада са буџета града скинуто 4 милиона евра, а када све тужбе дођу на наплату, град ће банкротирати.“

Информативна служба ДС

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива) Београд, 18. новембра 2017.

Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром Вучићем причом о ванредним парламентарним изборима само замајавали грађане иако су од почетка знали да неће бити расписани.

"У тренутку када запад поставља јасно питање о искрености опредељења власти за европске интеграције, Александар Вучић и СНС прибегавају већ виђеном маневру скретања пажње, овога пута републичким изборима, иако су од почетка знали да их неће расписати", рекао је Шутановац агенцији Бета.

Он је навео да је ужа специјалност властодржаца у Србији постало замајавање грађана, стална кампања и држање тензија око могућих избора.

Према његовим речима, у политици као и у животу, важна је предвидљивост а Вучић на овај начин шаље поруку да је потпуно непредвидљив и непоуздан.

Опширније...

ДС наставио парламентарну офанзиву: 24 анкетна одбора о аферама СНС

Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива) Београд, 18. новембра 2017.

Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да је ДС предала у процедуру Народне скупштине 24 предлога о образовању анкетних одбора који имају за циљ да испитају афере Српске напредне странке, открију њихову позадину и да се коначно сазна и докаже ко су они који су одговорни за њих, како би сви кривци завршили иза решетака, где им је једино и место.

„Након 45 решења за бољи живот грађана у форми предлога и измена закона, посланичка група Демократске странке наставља са парламентарном офанзивом. Наши посланици предложили су анкетне одборе за утврђивање чињеница у вези са стечајем у 'Гоши', злоупотребама и корупцији у Железари Смедерево, ситуацијом у 'Air Serbia', ликвидационим поступком у 'Таково осигурању', приватизацијама крушевачке фабрике ИМК '14 октобар' и ПКБ-а.

Иако се власт труди да грађани забораве, ми нећемо дозволити да некажњено прођу ни неистинито приказивање стања у вези са нивоом афлатоксина у млеку и кукурузу, неодговорност која је довела до људских жртава и штете у поплавама на територији Србије, нити ћемо заборавити Вулинов стан и 'тетку из Канаде', као ни улогу руководства у Телекому који је преузео дуг за стан Јоргованке Табаковић.

Поред тога, захтеваћемо да се испита позадина потписивања уговора о изградњи спалионице на депонији у Винчи, одговорност највиших органа власти за фабрику 'Меи Та' у Баричу и тендера за реконструкцију Трга Славија и изградњу музичке фонтане. Захтеваћемо да се коначно разјасни неовлашћено прислушкивање странака, синдиката и судија од стране ВБА, ситуација са приватним прислушним центрима, да се испитају и докажу околности у афери 'хеликоптер' у којој је живот изгубило седам особа.

Наши посланици су предложили и анкетни одбор који ће испитати паљење амбасада Сједињених Америчких Држава и СР Немачке, трговину људским органима са територије КиМ, тзв. 'Жуту кућу', као и сумњиве трансакције Српске напредне странке. Предложени су и анкетни одбори за коначно испитивање Савамале, улози и одговорности највиших органа власти у вези са потписивањем уговора за пројекат 'Београд на води', фирме Al Rawafed која купује земљиште по Србији, као и све пројекте између Србије и Уједињених Арапских Емирата.

Демократска странка неће одустати све док се не испита свака афера Српске напредне странке, њихових тајкуна, кумова, комбинација и док сви одговорни не заврше иза решетака.“

Информативна служба ДС

ДС Војводине: СНС власти да прекину са издавањем земље на штету војвођанских пољопривредника

Демократска странка Нови Сад, Зрењанин, 17. новембра 2017.

Одборници СНС и њених коалиционих партнера у Скупштини града Зрењанина јуче су изгласали одлуку о давању у дугорочни закуп од 30 година пољопривредног земљишта у државној својини немачкој компанији "ТЕНИС", упркос противљењу пољопривредника и њиховом протесту испред Градске куће и обраћању представника зрењанинских пољопривредника који им је образложио погубне последице ове одлуке по њих и њихову децу.

Одборници ДС и осталих опозиционих странака су бојкотовали седницу и придружили се протесту пољопривредника пред Градском кућом.

Оваквим потезом СНС је још једном показао да су им интереси страних и домаћих компанија испред интереса домаћих пољопривредника и да их апсолутно не интересује судбина оних породица које живе од свог рада на мањим парцелама земље. Издавањем 2431 хектара државне земље немачкој компанији "ТЕНИС" на 30 година одузета је могућност привређивања на њој не само данашњим зрењанинским пољопривредницима, него и њиховој деци.

Опширније...

ДС Пећинци: Осуђујемо упад разбојника у кућу опозиционарке

Демократска странка Пећинци, 17. новембра 2017.

Демократска странка Пећинци најоштрије осуђује синоћни упад три наоружана непозната лица у кућу Јелене Грујић, председнице ОО Нове странке Пећинци. Захтевамо да се хитно нађу починиоци, јер је дан пре упада госпођа Грујић полицији пријавила претње које је добила преко друштвених мрежа. Недопустива је аљкава и спора реакција полиције.

Такође, јавно упућујемо подршку госпођи Грујић и њеној породици који су само последње у низу жртава напредњачког терора.

Ово је класичан напредњачки манир застрашивања политичких неистомишљеника а све у циљу онемогућавања слободне воље грађана на локалним изборима који ће се одржати у децембру ове године. Недавно је кренула подела пакета, као и отворена куповина гласова, али то није било довољно па се прешло и на драстичније кораке не би ли се ућутала опозиција. Јасно поручујемо да им ово неће помоћи и да ће их казна стићи на изборима.

Општински одбор ДС Пећинци