ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Тадић: Тражим јасну и одрживу одлуку

- A +
Председник Борис ТадићЗапад је у праву када инсистира на изручењу хашког оптуженика Ратка Младића, јер је то добро за Србију, али греши ако жури са давањем независности Косову, јер ће то бити врло лоше, рекао је Ројтерсу председник Србије Борис Тадић.

У интервјуу британској агенцији, Тадић није искључио могућност сарадње са лидером Демократске странке Србије (ДСС), премијером Војиславом Коштуницом, с обзиром на најаве о могућем одржавању избора крајем децембра.

Тадић, који је лидер Демократске странке (ДС), није желео да каже да ли су Коштуница и он склопили договор о заједничком наступу на изборима, наводи Ројтерс.

Упитан да ли би могао да дели власт са Коштуницом, Тадић је рекао да је "све могуће". На питање да ли би Коштуница могао да се удружи са радикалима како би формирали националистичку коалицију председник Србије поновио је: "Све је могуће".
Председник Србије је рекао да Младић, који је пред Хашким трибуналом оптужен за ратне злочине у БиХ, мора бити изведен пред лице правде, али да се решење за Косово не сме пожуривати.

"Међународна заједница мора врло пажљиво да поступа са тим (питањем Косова). Ја не тражим одлагање преговора, већ тражим стрпљење и јасну и одрживу одлуку", рекао је он.

Србију, како је оценио Тадић, у наредних шест месеци очекује један од најтежих периода у њеној историји.

Председник Србије је рекао да су све балканске земље "компликоване", са бројним националним мањинама. Навео је да два милиона Мађара живи у Румунији, а да значајна турска мањина постоји у Бугарској.

Указао је да у Црној Гори постоје јака бошњачка и албанска мањинска заједница, док су у Македонији трећина становништва Албанци.

Тадић је рекао да је Србија спремна да да Косову најширу могућу аутономију.

Према његовим речима, Косово "не би имало столицу у УН, оружане снаге, нити међународно признате границе, али не би могло ни да се меша у унутрашња питања Србије".

Ројтерс наводи да је мало вероватно да ће бирачи у Србији подржати било коју странку која се залаже за то да Србија препусти Косово Албанцима или да прихвати наметнуто решење.

Агенција додаје да су та питања нешто с чиме ће Срби вероватно морати да се суоче током предизборне кампање за изборе који се очекују крајем децембра.

Тадић који је лидер Демократске странке, рекао је да је уверен да ће реформске странке победити Српску радикалну странку (СРС) на наредним парламентарним изборима.

"Не поклањам велику пажњу њиховим аргументима", рекао је он поводом честих иступа функционера СРС против изручења Младића и независности Косова.

Тадић је додао да пред Србијом постоје само два могућа избора – један је европска будућност, а друга је повратак у "балканску прошлост", за коју се, како је навео, залаже СРС.

(Извор: Бета)

Повезане вести

Демократска странка

Политички противник ДС-а ће увек бити СНС, а не опозиција

Београд, 15. новембра 2015.Демократска странка изражава жаљење због чињенице да Борис Тадић сву енергију улаже у борбу против опозиционе Демократске...
Демократска странка

Жалостан обрачун Бориса Тадића са ДС

Београд, 7. маја 2014.Демократска странка сматра да је жалосно што је Борис Тадић у потпуности прихватио реторику СНС, а своје политичко деловање засновао на обрачуну са странком коју је...
Демократска странка

ДС Војводине: Тадићу смета само Демократска странка

Нови Сад, 6. маја 2014.Покрајински одбор Демократске странке (ПО ДС) за Војводину оценио је да бивши председник ДС, а сада лидер Нове демократске странке, Борис...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Фото: Нови магазин)

Ђилас: Обећао сам људима да ћу бити градоначелник

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Нови магазин" Председник Демократске странке и њен кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас сматра да ће...
Председник Демократске странке Драган Ђилас (Танјуг, архива)

Ђилас: ДС је ослобођена пртљага који ју је оптерећивао

Београд, 13. марта 2014.Интервју Драгана Ђиласа за "Недељник" Демократска странка је рашчистила са политиком Душана Петровића, Слободана Хомена, Вука...