ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Отворен 95. погон из програма нових технологија Владе Војводине

- A +
Председник Владе Војводине Бојан Пајтић на отварању новог погона ''СОС'' у Јерменовцима (www.vojvodina.gov.rs)Јерменовци, 30. марта 2012.

У банатској општини Пландиште, у селу Јерменовци, председник Владе Војводине Бојан Пајтић отворио је нови погон у коме се производи еколошка фолија и амбалажа од пластичних маса.

Општина Пландиште спада у једну од најнеразвијенијих општина на територији Војводине и лек за опоравак тих општина јесте отварање оваквих малих и средњих предузећа, као што је нова фабрика у Јерменовцима. У њој ће радити 70 људи, што директно, што у процесу кооперације. Због тога, ми смо и успоставили посебне програме подршке, да би развили равномерно Војводину, рекао је Пајтић.

Ова посебност огледа се у томе што 30 одсто средстава, пошто се ради о неразвијеној општини, практично представља у ствари донацију Покрајине инвеститору који отвара радна места. Истовремено, повраћај се врши кроз производе што у многоме олакшава посао власнику и људима који у фабрици раде. На овај начин ми обезбеђујемо, с једне стране, сектор развоја малих и средњих предузећа, а са друге стране, равномеран регионални развој, изјавио је Пајтић.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић на отварању новог погона ''СОС'' у Јерменовцима (www.vojvodina.gov.rs)Погон "СОС" у Јерменовцима суфинансирала је Покрајина, преко Програма нових технологија и материјала, који се реализује преко Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој.

Инвестициона вредност програма износи 37.017.000 динара а Влада АП Војводине је преко Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој издвојила 15.000.000 динара.

Предмет уговора о суфинансирању погона за примену нових технологија је нова линија за производњу еколошке фолије и амбалаже од пластичних маса. У процесу производње амбалаже око од 80% сировина се обезбеђује из рециклаже коришћене амбалаже. Предузеће производи амбалажу за прехрамбену и фармацеутску индустрију. Капацитет производње је 500.000 јединица амбалаже дневно. Највећи део производње се пласира на тржиште земаља региона.

Захваљујући финансијским средствима и покрајинског програма за развој нових технологија, изграђен је магацински простор и купљени су нови алати за производњу амбалаже за потребе млекарске индустрије, паковање пољопривредних производа и кетеринг програм. Активирањем новог производног погона, отварањем нових радних места знатно ћемо утицати на привредни развој ове средине. На овај начин, обезбедићемо живот 70 породица, а велик део производа продаћемо на страном тржишту, изјавио је Иштван Шош, власник новог погона "СОС" у Јерменовцима.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић на отварању новог погона ''СОС'' у Јерменовцима (www.vojvodina.gov.rs)Покрајински секретар за науку и технолошки развој Драгослав Петровић је рекао да је од изузетног значаја што је данас отворен 95. погон везан за нове технологије, које је суфинансирала Покрајинска влада.

На тај начин, обезбеђен је изузетно значајан број радних места, а и учешће у извозу не само Покрајине, него и државе Србије, рекао је Петровић.

Овај пројекат је обезбедио чак 105 нових погона, од којих се 10 очекује током ове године. Покрајинска влада издвојила је преко 2,5 милијарде динара, а учешће приватног капитала је било преко 8 милијарди динара, нагласио је Петровић.

У оквиру тога, изјавио је Драгослав Петровић, обезбеђено је 25.600 нових радних места. С обзиром на значај и досадашње искуство, Покрајинска влада је одлучила да и у овим сложеним економским временима, настави са овом праксом.

Петровић је рекао да је у току јавни позив за нове пројекте: Покрајинска влада је обезбедила 3 милиона евра и ја позивам предузетнике да се пријаве на овај конкурс, при чему ћемо пажњу обратити на оне који су спремни да уложе у мање развијене и неразвијене локалне самоуправе, с једне стране, а предност ће имати и они пројекти, који поред отварања већег броја нових радних места, имају обезбеђена инострана тржишта за своје производе. Посебно су важни пројекти из прерађивачке индустрије и из области које се ослањају на врло важне факторе за заштиту животне средине и коришћење биомасе у производњи енергије.

(Извор: www.vojvodina.gov.rs)

Повезане вести

Демократска странка

ДС Војводине: СНС власти да прекину са издавањем земље на штету војвођанских пољопривредника

Нови Сад, Зрењанин, 17. новембра 2017.Одборници СНС и њених коалиционих партнера у Скупштини града...
Председник Покрајинског одбора Демократске странке за Војводину Мирослав Васин (www.vojvodina.gov.rs, архива)

Васин: Војвођани немају ништа од СНС власти

Нови Сад, 15. новембра 2017.Председник Покрајинског одбора ДС Војводине Мирослав Васин изјавио је у Скупштини АП Војводине да након 15 месеци власти СНС у покрајини, ништа није...
Шутановац: ДС ће вратити пензије, права за жене и посао за младе

Шутановац: ДС ће вратити пензије, права за жене и посао за младе

Београд, 22. октобра 2017.Обраћајући се делагаткињама и делегатима на изборној конференцији Демократске омладине, Форума пензионера и Форума...
Демократска странка

ДС Чукарица: Промоција књиге Веселина Шљиванчанинa увреда за Чукарицу

Београд, 13.10.2017.Општински одбор Демократске странке Чукарица се придружује апелу Иницијитаве младих за људска права поводом...
Божовић: Млади да се побуне

Божовић: Млади да се побуне

Београд 11. октобра 2017.Млади у Србији треба да се побуне и направе од ове земље место по својој мери, изјавио је посланик Демократске странке Балша Божовић и упозорио да Србију напушта најперспективнији део...