ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Сви који желе да буду припадници ВС су добродошли

- A +
Министар одбране Србије Драган Шутановац у обраћању медијима приликом радног обиласка базе Југ код Бујановца (Танјуг)Бујановац, 9. априла 2012.

Министар одбране Драган Шутановац изјавио је да Министарство одбране и Војска Србије не деле становништво по верској, етничкој и другој припадности и да су сви који желе да буду припадници војске добродошли.

"Они који поштују државу Србију и испуњавају услове могу бити припадници ВС, што се односи и на младе људе албанске националности", рекао је Шутановац новинарима приликом обиласкa базе "Југ" код Бујановца, који је посетио заједно с начелником Генералштаба ВС генерал-потпуковником Љубишом Диковићем.

Шутановац је рекао да за плате и оперативне трошкове на подручју Бујановца војска годишње издваја 900 милиона динара. Он је додао да се за плате издваја 643 милиона динара, а за оперативне трошкове око 260 милиона динара.

"Без тог новца општина Бујановац би била девастирано подручје", казао је министар.

Министар одбране Србије Драган Шутановац у радном обиласку базе Југ код Бујановца (Танјуг)Министар је, говорећи о контактима с Кфором, истакао да је циљ да се сачува безбедност и стабилност на овим просторима, што је и тежња тих међународних снага.

Он је рекао да су ти контакти уобичајени, али не и чешћи у односу на претходни период.

Говорећи о безбедносној ситуацији у Копненој зони безбедности, Шутановац је навео да са аспекта војних проблема нема ризика који би угрожавали ВС. "Војска је заједно са полицијом фактор стабилности на овом подручју и очекујем једну безбеднију годину", казао је Шутановац.

Он је рекао да се укупан број војника неће повећавати, већ ће одређени број места, која нису извесно време попуњена, бити укинут, а уместо тога биће повећан број војника у копненој војсци.

"Смањујемо број кабинетских места, а повећавамо број припадника копнене војске", рекао је Шутановац, уз напомену да неће доћи до повећања укупног броја припадника ВС који је сада на нивоу од око 36.000.

Говорећи о недавном инциденту хапшења Срба на Косову, Шутановац је истакао да је неприхватљиво да се хапсе они који живе на Косову, а раде у овде у Србији и да такве ствари не треба да се дешавају.

Шутановац: 67 припадника ВС у пет мировних мисија

Министар одбране Србије Драган Шутановац у радном обиласку базе Југ код Бујановца (Танјуг)Министар одбране Драган Шутановац рекао је да се 67 припадника ВС налазе у пет мировних операција и да ће се још један официр ВС прикључити операцији "Атланта" у Сомалији.

"Припадници ВС су тренутно у мировним мисијама у Либерији, Обали Слоноваче, Конгу, Либану и Кипру", рекао је Шутановац у бази "Југ" код Бујановца, где се припадници ВС припремају за учешће у наредним мировним мисијама.

Шутановац је изјавио да је војна база "Југ" највећи војни инфраструктурни објекат направљен у последње време и да ће, сем за обуку припадника професионалног састава Војске Србије и оних који учествују у мировним мисијама, ускоро служити и за обуку припадника међународних јединица за мировне мисије.

Он је истакао да се највећи део контингента српских мировњака тренутно налази на Кипру, али да постоји могућност и да један број припадника ВС, у оквиру шпанског или италијанског контингента, оде у Либан.

"Не постоји ниједан министар, нити начелник генералштаба других земаља са којима сам разговарао, а који није желео да припадници ВС учествују у оквиру контингента његове земље", казао је Шутановац.

Он је рекао да је 4. Бригада Копнене војске, на чијем се подручју налази база "Југ", дала велики допринос очувању безбедности на овом подручју, као и у помоћи локалном становништву.

База "Југ" отворена је у новембру 2009. године. Налази се на површини од 35 хектара, са укупоно 66 објеката, чија је површина 22.000 квадратних метара.

(Према вести агенције Танјуг)

Повезане вести

Председник Демократске странке Драган Шутановац на Самиту лидера социјалдемократских партија у Сарајеву

Завршен самит лидера у Сарајеву, Шутановац: Националисти уништавају земље региона

Сарајево, 19. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац каже да је један од важних закључака...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

ДС наставио парламентарну офанзиву: 24 анкетна одбора о аферама СНС

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да је ДС предала у процедуру Народне скупштине 24...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Циљ је промена режима и европски Београд

Београд, 13. новембра 2017.Сама чињеница да неко има идеју да ДС стоји позади и дели летке, лепи плакате и аплаудира је накарадна. Не постоји опција да икада више стојимо иза било кога -...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац одговорио Зорани Михајловић: Док су неки палили град, ја сам бранио Б92

Београд, 9. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац реагујући на оптужбе министарке Зоране...