ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Тадић најавио разговоре с инвеститорима у Хановеру

- A +
Кандидат за председника Србије и председник Демократске странке Борис Тадић у обиласку производних погона предузећа Грунер у Власотинцу (Фото сервис ДС)Власотинце, 18. априла 2012.

Председнички кандидат коалиције "Избор за бољи живот" Борис Тадић најавио је у Власотинцу да ће наредних дана отпутовати у Хановер на сајам привреде, где ће водити политичке, али и привредне разговоре, а циљ је да доведе нове међународне компаније у Србију.

Приликом обиласка производног погона предузећа "Грунер Сербиан д.о.о.", Тадић је новинарима рекао да ће сусрети с привредницима у Немачкој бити прилика да "обезбедимо чак и током предизборне кампање континуитет притиска на међународне произвођаче како бисмо их довели у Србију".

Борис Тадић је истакао да је замисао врло јасна, системски утемељена и да је циљ Србије да буде битан произвођач аутомобила у периоду који је пред нама.

"Сигуран сам да у поређењу са европским произвођачима пружамо компаративне предности стручношћу наше радне снаге, ценом рада, условима пословања. Сви европски произвођачи трпе губитке производећи у земљама Уније и то је велика шанса за Србију. Да би смањили губитке они размишљају о пресељењу производње у Србију", навео је Тадић.

Високотехнолошка производња ауто-делова, као у фабрици "Грунер", сведочи, како је казао, да је системски рађено, да је направљен један стратегијски план производње ауто-компоненти, стварајући услове за развој ауто-индустрије.

Кандидат за председника Србије и председник ДС Борис Тадић у сусрету са грађанима Власотинца, након обиласка производних погона предузећа Грунер (Фото сервис ДС)Србија је осмишљавала начин подизања ауто-индустрије тиме што је прво развијала производњу компоненти за ауто-индустрију и постала је природно средиште за инвестиције као што је Фиат, нагласио је Тадић.

Долазак Фиата, према његовим речима, отвара нову перспективу доласка произвођача аутомобила и додао да се већ преговара са другим великим компанијама у тој бранши.

"Ми данас већ вршимо стратегијски притисак на земље са традицијом у ауто-индустрији како би дошло до интернационализације производње и измештања. Уверен сам да овај начин који смо осмислили мора да да још већи резултат. Идеја је да најмање још један велики произвођач аутомобила дође у Србију што би нашу земљу ставило у епицентар те производње на глобалном плану", уверен је он.

Борис Тадић је подсетио да је промоција новог модела "фиће" скренула интересовање стручних кругова на Србију, оценио је као позитивно изненађење у ауто-индустрији и изразио уверење да ће након масовног изласка са производних линија у Крагујевцу порасти инвестиције у производњу ауто-компоненти у Србији.

Сa Данијелијем мењамо крвну слику српске привреде

Кандидат за председника Србије и председник Демократске странке Борис Тадић у обиласку производних погона предузећа Грунер у Власотинцу (Фото сервис ДС)Председнички кандидат коалиције "Избор за бољи живот" и лидер Демократске странке Борис Тадић најавио је у Власотинцу да би споразум са компанијом Данијели могао бити склопљен на лето.

Данијели је једна од три највеће светске компаније у индустрији челика, подсетио је Тадић и додао да се приводе крају разговори са овим традиционалним кооперантом Фиата.

"Ми приводимо крају разговоре са компанијом Данијели и мислим да бисмо у јуну или јулу могли завршити коначни споразум који би подразумевао нових милијарду и 200 милиона евра извоза, после две милијарде о којима је говорио челник Фиата пре неколико дана. То потпуно мења крвну слику спрске економије и привреде. То је процес реиндустријализације српске привреде, поручио је Тадић.

Тадић је подсетио да је отворен тендер за Железару у Смедереву након припремних радњи које је обавила Влада Србије са потенцијалним инвеститорима у ту стратешки изузетно важну област.

"За нас је важно да Железара у будућности, ко год буде оператер, у тој производњи подигне ниво и квалитет производње до галванизације, која у овом тренутку није присутна као форма операције у железари", рекао је он.

Да би се то десило, према речима Тадића, потребно је да инвеститор обезбеди коксару која би смањила трошкове производње које је имао УС Стил како би нови оператер имао веће изгледе да опстане на врло тешком тржишту индустрије челика.

Кандидат за председника Србије и лидер Демократске странке Борис Тадић у сусрету са грађанима Власотинца (ФоНет)Борис Тадић је подсетио и да је веома важно да Србија одржи производњу у неким областима у којима има традицију и посебно поменуо авиоиндустрију.

"Овог тренутка производимо и други модел авиона, унапређујемо производњу у домену градње мотора, постојећег школског и борбеног авиона типа Ласта. Изузетно је важно да Србија задржи ритам у овим областима у којима је имала традицију. Србија је пре Другог светског рата производила и аутомобиле и авионе, подсетио је он.

Систем који даје резултате не треба мењати, додао је Тадић и нагласио "да се нисмо изборили за статус кандидата не бисмо остварили важне резултате, који имају битан потенцијал за развој индустрије".

Довођење великих компанија траје годинама и сада доноси резултате, подвукао је он, указујући да Бенетон жели да настави разговоре о новим инвестицијама у Србију, те најавио да ће примити шефа те компаније, иако више није председник, јер је потребан континуитет.

"Неће нам нико доћи уколико Србија води пасивну економску и спољну политику. Ми смо имали две милијарде евра инвестиција прошле године, више него све земље у региону заједно. Имали смо несрећу да смо добили статус кандидата у тешком тренутку за економију, јер да је било повољније време, остварили бисмо сигурно осам милијарди евра инвестиција", објаснио је лидер ДС.

Кандидат за председника Србије и лидер Демократске странке Борис Тадић у обраћању у Власотинцу (Фото сервис ДС)Он је додао да је битно да се добије квалитетан инвеститор, истичући да смо у приватизацији имали и многа неповољна решења, па зато данас имамо проблем како истерати неке власнике јер не поштују ни раднике ни наше законе.

Велике светске компаније, међутим, јесу велике јер поштују принципе и своје раднике, подвукао је Тадић.

Поменуо је као пример компанију "Јура", признао да постоје контроверзне информације у вези с поштовањем радних уговора и додао да се нада да ће корејски партнер испоштовати све обавезе.

"Јура" је, према његовим речима, добра компанија, која је битна за остварење стратешког циље да се у Србију доведе један велики произвођач у електроници и телекомуникацијама.

"Без једног великог произвођача у тим областима не можемо да развијамо градове као што је Ниш. Јура је у томе веома важна јер скреће пажњу корејских предузећа на Сбрију", закључио је Тадић.

(Извор: Танјуг)

Повезане вести

Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...
Народни посланик Демократске странке Радослав Милојичић (Фото: www.sumadijapress.co.rs, архива)

Радослав Милојичић: Влада дала новац општинама за куповину гласова

Београд, 15. новембра 2017.Посланик Демократске странке Радослав Милојичић оценио је да је "скандалозна одлука" Владе Србије да локалним...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Циљ је промена режима и европски Београд

Београд, 13. новембра 2017.Сама чињеница да неко има идеју да ДС стоји позади и дели летке, лепи плакате и аплаудира је накарадна. Не постоји опција да икада више стојимо иза било кога -...
Потпредседница Демократске странке Тамара Трипић (Фото: Курир, архива)

ДС подржава долазак ОЕБС-а

Београд, 8. новембра 2017. Тамара Трипић, потпредседница Демократске странке, изјавила је да Демократска странка подржава долазак посматрачке мисије ОЕБС-а. "Поверење у сам изборни процес је пољуљано због...
Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Божовић: Београдска каса је празна

Београд, 7. новембра 2017.Шеф одборничке групе Демократске странке у Београду Балша Божовић критиковао је трећи ребаланс буџета града Београда, рекавши да се он обавља због корупције и...