ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Отворена биогасна електрана код Блаца

- A +
Кандидат за председника Србије Борис Тадић приликом отварања биогасне електране на фарми млекаре ''Лазар'' код Блаца (ФоНет)Блаце, 10. маја 2012.

Кандидат за председника Србије Борис Тадић и амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик отворили су високотехнолошку биогасну електрану на фарми млекаре "Лазар" код Блаца.

У питању је погон за производњу електричне енергије из биомасе, односно стајског ђубрива, који је уз подршку амбасаде САД отворен на фарми Милана Видојевића у селу Доња Драгуша код Блаца. Тај погон ће већ за неколико дана испоручивати електричну енергију Електропривреди Србије.

Тадић је поручио да је проширивање активности фармера и произвођача млека на домен енергетике улагање у развој читаве земље.

Он је указао да када би попут Видојевића још неколико стотина фармера имала слична постројења, могло би се да се произведе нешто мање електричне енергије него што чини термоелектрана "Обреновац".

"То показује какав допринос од пољопривреде можемо очекивати у домену производње електричне енергије. С друге стране овде су у питању изузетни потенцијали у заштити животне средине, рационалном привређивању и максималном коришћењу свих природних и биолошких ресурса којима Србија располаже", рекао је Тадић.

Он је додао да је то уједно и доказ одговорног управљања земљом и указао да се на примеру фарме и млекаре "Лазар" може видети колико једно домаћинство и један предузетник могу допринети општем развоју пољопривреде. "Више таквих примера могу суштински доприносити једном важном домену привреде, а то је енергетика", указао је Тадић.

Кандидат за председника Србије Борис Тадић приликом отварања биогасне електране на фарми млекаре ''Лазар'' код Блаца (ФоНет)Указујући на подршку амбасаде САД развоју биогасне електране на фарми "Лазар" Тадић је рекао: "Стратешко повезивање произвођача млека, сточара и пољопривредника са институцијама државе и институцијама других држава даје добар резултат", рекао је Тадић.

Према његовим речима, због тога је и Србија окренута ка европским интеграцијама и сарадњи са светом, те да тај процес не сме да буде прекинут ни по коју цену.

Амбасадорка САД Мери Ворлик, указујући да ће "Лазар" за неколико дана производити електричну енергију и продавати је ЕПС-у, рекла је да је тиме направљена прекретница у производњи млека и заштити животне средине у Србији. "Ова млекара наставља да напредује и проширује своју производњу а заједно са њом рашиће и њени снабдевачи, који их је у овом тренутку 3.000", рекла је Ворлик.

Ворлик је додала да је у питању један од најзначајнијих примера технолошког напретка у пољопривреди у Србији и истакла да је то једна од највећих инвестиција у приватном сектору у региону. "Она може да представља пример другим компанијама како инвестиције у високу технологију могу да донесу профит", казала је Ворлик.

Министар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Душан Петровић, који је такође, присуствовао отварању тог погона поручио је да је подвиг фарме и млекаре "Лазар" пример Србије какву грађани желе. "То је светска Србија способна да направи пријатељства и да оствари партнерство", рекао је Петровић.

Он је рекао да данас млекара Лазар производи 60 тона млека дневно и помаже да 3.000 породица које се баве пољопривредом имају сталан и сигуран извор прихода.

Према Петровићевим речима, ово постројење које ће да прави један мегават електричне енергије је "мало технолошко чудо" и представља додатну зараду у производњи хране.

"Са друге стране омогућава да се велики ресурс који Србија има претвори у прилику за добар живот стотине хиљада породица у Србији", рекао је Петровић и додао да ће у наредним годинама широм Србије бити много таквих постројења.

(Извор: Танјуг)

Повезане вести

Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...
Демократска странка

ДС Војводине: СНС власти да прекину са издавањем земље на штету војвођанских пољопривредника

Нови Сад, Зрењанин, 17. новембра 2017.Одборници СНС и њених коалиционих партнера у Скупштини града...
Народни посланик Демократске странке Радослав Милојичић (Фото: www.sumadijapress.co.rs, архива)

Радослав Милојичић: Влада дала новац општинама за куповину гласова

Београд, 15. новембра 2017.Посланик Демократске странке Радослав Милојичић оценио је да је "скандалозна одлука" Владе Србије да локалним...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Циљ је промена режима и европски Београд

Београд, 13. новембра 2017.Сама чињеница да неко има идеју да ДС стоји позади и дели летке, лепи плакате и аплаудира је накарадна. Не постоји опција да икада више стојимо иза било кога -...
Потпредседница Демократске странке Тамара Трипић (Фото: Курир, архива)

ДС подржава долазак ОЕБС-а

Београд, 8. новембра 2017. Тамара Трипић, потпредседница Демократске странке, изјавила је да Демократска странка подржава долазак посматрачке мисије ОЕБС-а. "Поверење у сам изборни процес је пољуљано због...