ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Извоз пољопривреде у Србији у 2012. три милијарде долара

- A +
Министар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Душан Петровић (Танјуг, архива)Врњачка Бања, 13. маја 2012.

Министар пољопривреде и трговине Душан Петровић изјавио је у Врњачкој Бањи да ће извоз пољопривреде у 2012. бити повећан за око пола милијарде на око три милијарде долара и наговестио да ће влада ускоро субвенционисати тов телади са 50 евра и прасади са пет евра по грлу, како би био смањен увоз меса.

На домаћем тржишту нема довољно меса и тренутно се увози, али веома брзо уследиће подстицаји владе за тов грла стоке, рекао је министар Петровић на округлом столу "Селу у сусрет", који је организовао Одбор за село Српске академије наука и уметности (САНУ).

Душан Петровић је истакао да је у пољопривреди у протекле две године почео скоковити извоз од по пола милијарде долара годишње и Србија је током 2011. извезла пољопривредне производе за 2,5 милијарде.

"Да у овом тренутку имамо 25.000 тона говеђег меса могли бисмо све да извеземо", казао је Петровић који је предочио да је производња млека повећана, а почео је и извоз сировог млека из Србије.

Домаћа пољопривреда учествује са 10 одсто у бруто домаћем пороизводу (БДП) земље и око 800.000 породица остварује приходе од пољопривреде, а половина од тога се бави само том делатношћу, навео је Петровић.

Министар је, међутим, скренуо пажњу како је сиромаштво у руралним срединама два пута веће него у другим областима.

Генерални проблем у пољопривреди је недостатак готовог новца, због чега је ресорно министарство регресирало гориво за овогодишњу сетву и обезбедило око три милијарди динара из буџета, подсетио је министар.

Петровић је такође навео да је у 2011. било 18 милијарди динара подстицаја на 1,2 милиона хектара обрадиве површине, а ове 20 милијарди.

Министар је казао и да се ове године пријавило 250.000 пољопривредних домаћинстава за регресирано гориво, за око 1,5 милиона хектара обрадиве површине.

Петровић је упозорио да ће министарство строго контролисати да ли је на прави начин искоришћено 12.000 динара субвенција по хектару и додао да је ове године уведена новина — "референтни принос".

Уколико се установи да новац од субвенција није утрошен на прави начин, пољопривредни произвођачи ће морати да врате новац, упозорио је Петровић.

Душан Петровић је рекао да се у Србији око 180.000 хектара тренутно наводњава, од укупно 4,2 милиона хектара обрадиве површине, што је веома мало.

Министар пољопривреде је најавио да ће у наредне четири године бити издвојено око четири до пет милијарди евра за систем наводњавања који ће покрити око 1,1 милиона хектара.

Према његовим речима, Србији је потребна и јака прерађивачка индустрија за пољопривредне производе и навео пример да због тога до сада није заживео озбиљнији извоз у Русију, иако постоји бесцарински режим за извоз у ту земљу.

Министар је закључио како је 2012. прва година у којој на тржишту не постоји спекулативна трговина пшеницом, кукурузом или вештачким ђубривом.

(Извор: Танјуг)

Повезане вести

Демократска странка

ДС Војводине: СНС власти да прекину са издавањем земље на штету војвођанских пољопривредника

Нови Сад, Зрењанин, 17. новембра 2017.Одборници СНС и њених коалиционих партнера у Скупштини града...
Трибина Ивањица: Решења за грађане, промена система (Фото: Инфолига)

Демократе у Ивањици: Решења за грађане, промена система

Ивањица, 24. октобра 2017.Демократска странка у Ивањици организовала је трибину на тему актуелних политичких дешавања у Србији где су говорили потпредседница...
Демократска странка

Власт оставила пољопривреднике на цедилу

Београд, 04. септембра 2017. Демократска странка захтева од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде да без одлагања презентира јавности Нацрт мера за решавање последица суше,...
Заменик председника Демократске странке Игор Салак (Фото архива)

Закон о пољопривредном земљишту штетан за домаћу пољопривреду

Београд, 16. марта 2017.Заменик председника Демократске странке Игор Салак изјавио је да ће Демократска странка уложити максимум да се промени...
Заменик председника Демократске странке Игор Салак (Фото архива)

Салак: Власт објавила рат пољопривредницима, уместо криминалцима

Београд, 1. фебруара 2017.Демократска странка упозорава јавност Србије да власт започиње отимачину земљишта од пољопривредника. Заменик...