ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Ђелић: Природњачки центар економска шанса Свилајнца

- A +
Члан Председништва Демократске странке Божидар Ђелић (Танјуг, архива)Свилајнац, 15. маја 2012.

Природњачки центар у Свилајнцу, који треба да буде завршен у јулу ове године, биће велика економска шанса за тај град рекао је функционер Демократске странке Божидар Ђелић приликом обиласка завршних радова на изградњи објекта који са 5.000.000 евра финансира Европска инвестициона банка.

Разгледајући Природњачки центар, у пратњи локалних функционера, Ђелић је изјавио да у Свилајнцу ниче објекат који није локалног карактера, "већ регионалног значаја, као јединствен на Балкану, биће магнет и велика економска шанса за Свилајнац".

"У наредним годинама очекује нас још доста пројеката у Свилајнцу који ће допринети развоју овог града, а од Природњачког центра, осим популаризације науке, очекујемо да буде и велика туристичка атракција", рекао је Ђелић, који је и бивши министар за науку и технолошки развој.

Заменик председника општине Предраг Милановић, уз напомену да је "Ђелић најзаслужнији што се центар гради у Свилајнцу, у Србији", је истакао да је Природњачки центар "део великог националног пројекта изградње инфраструктуре у науци".

"Ово је један од великих корака у развоју Свилајнца и региона", рекао је Милановић и истакао да ће "овај пројекат, који концептом и опремљеношћу неће заостајати за највећима у Европи, имати велики допринос развоју научног туризма".

Изградња центра почела је у септембру прошле године (темељни камен положио је Ђелић), а план је да буде отворен у јулу 2012. године.

Када буде завршен, биће то јединствен Природњачки центар у Србији и јединствена научно образовна институција на Балкану, а по изложбеној поставци и у источној Европи, речено је на полагању камена за изградњу, уз напомену да поставке које ће имати центар у Свилајнцу, најближе Србији имају Аустрија, Швајцарска и Чешка.

Природњачки центар у Свилајнцу, имаће засебан изложбени простор са осам реплика диносауруса и 45 оргиналних експоната. На самом улазу биће приказан развој биосфере на земљи, водени свет праисторије са 35 експоната на којима су фосили риба, колара и диносауруса.

У централном делу биће три велике реплике диносауруса, а у самом центру стајаће оргинални фосил мотосауруса, старог 245 милиона година, који представља најстарију врсту диносауруса, а на таваници ће бити летећи диносаурус...

У центру су у априлу смештена три од осам скелета диносауруса, које су поставили стручњаци из Холандије, а месец дана раније и 11 реплика диносауруса, израђених у Ребургу код Хановера (Немачка).

Спрат објекта намењен је за смештај научно едукативног центра, у коме ће бити и сала за презентацију и научне скупове и кружна галерија за изложбе. У саставу Природњачког центра биће и забавни парк.

Будући Природњачки центар у Свилајнцу ће заузимати простор од 1,2 хектара, а налази се између Спортске хале и Мини спортског терена.

(Извор: Танјуг)

Повезане вести

Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Неискрени европејци ударили у зид са политиком седења на две столице

Београд, 26. октобра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац за дневни лист Данас изјавио је да су неискрени европејци у...
Демократска странка

ДС Чукарица: Промоција књиге Веселина Шљиванчанинa увреда за Чукарицу

Београд, 13.10.2017.Општински одбор Демократске странке Чукарица се придружује апелу Иницијитаве младих за људска права поводом...
Шутановац и Папандреу: Настављамо заједничку борбу

Шутановац и Папандреу: Настављамо заједничку борбу

Београд, 12. октобра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац састао се данас са председником Социјалистичке интернационале и некадашњим премијером...
Милош Стојадиновић (Фото: www.zajecaronline.com)

Милош Стојадиновић: За вртиће НЕМА ПАРА, али има 5 МИЛИОНА за кума Бошка Ничића!

Зајечар, 1. октобра 2017.Милош Стојадиновић, председник Градског одбора Демократске странке и одборник Коалиције...
Демократска странка

Саопштење ДС Суботица поводом иницијативе г. Маглаија

Суботица, 29. септембра 2017.Поводом извештавања појединих медија о исходу иницијативе Мађарског покрета, којом се захтевало од Скупштине града Суботица доношење...