ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Застрашивање, притисци и реваншизам према одборницима ДС у Деспотовцу

- A +
Конференција за медије Правно-медијског тима Демократске странке (Фото сервис ДС)Београд, 7. новембра 2012.

Правно-медијски тим Демократске странке протестовао је због застрашивања, притисака и реваншизма којем су изложени чланови и локални функционери Демократске странке у општинама широм Србије, а данас су о својим проблемима пред новинарима говорили људи из општинског одбора демократа у Деспотовцу.

У Деспотовцу, где је Демократска странка на мајским изборима освојила 23 од 45 одборничких места, одборници ДС су, како су посведочили, изложени уценама како би прешли у редове Српске напредне странке или Социјалистичке партије Србије, а то се пре свега односи на оне који су запослени у рударском басену "Ресавица", који однедавно има директора из редова напредњака.

Народна посланица Демократске странке Јелена Триван подсетила је да је ДС у Деспотовцу у протекла два мандата имала натполовичну већину одборника и да једини начин да се створи другачија већина јесте да се купе или застраше одборници.

Народна посланица Демократске странке Јелена Триван (Фото сервис ДС)Она је објаснила да директор Јавног предузећа "Ресавица", који је члан СНС, покушава да вршењем притиска на рударе и грађане створи другачију већину у Деспотовцу.

"Синдикат тог предузећа најавио је да ће због политичких чистки ући у штрајк. Ако се овоме не стане на пут, може се догодити да се пословање ЈП 'Ресавица' доведе у питање због политичких бесмислица", рекла је Триван, и додала да један одборник Демократске странке није могао да издржи притиске и да је зато вратио мандат.

Председник Општинског одбора ДС у Деспотовцу Братислав Трифуновић изјавио је да је очекивао реваншизам нове владајуће коалиције, али не и да "кола почну да се ломе" на рударима у Ресавици, у којој је на прошлим изборима за Демократску странку гласало 75 одсто житеља.

Председник Општинског одбора ДС у Деспотовцу Братислав Трифуновић у обраћању на конференцији за медије Правно-медијског тима Демократске странке (Фото сервис ДС)Он је прецизирао да седам одборника ДС ради у "Рембасу", највећем предузећу у оквиру система "Ресавица", и да је са свима менаџмент рудника разговарао и нудио им да пређу у СНС, а да су, када су то одбили, неки од њих добили премештаје на слабије плаћена радна места.

"Ја се бојим за безбедност наших јама, јер оне остају без пословођа, као и за сукобе који би могли да се десе у тим срединама", рекао је Трифуновић, додавши да је до сада смењено 16 људи из ДС и чланова њихових породица.

Одборник Демократске странке Златко Радосављевић поручио је да се у Деспотовцу не догађа реваншизам, већ политички прогон.

Одборник Демократске странке у Деспотовцу Златко Радосављевић у обраћању на конференцији за медије Правно-медијског тима ДС (Фото сервис ДС)"Предузеће са највећим степеном ризика предато је на управљање нестручним људима. Ко ће бити одговоран ако се догоди рударска несрећа, за то што су постављени нестручни људи, за то што људи данас не смеју да иду на посао? Позивам оне који су именовали ове људе да своје одлуке преиспитају", рекао је Радосављевић.

Један од одборника ДС запослених у Ресавици Славиша Милојковић навео је имена људи из СПС и СНС који су му нудили да пређе у неку од тих странака, и објаснио да је, након што је то одбио, са места надзорника смене, после 24 године радног стажа, добио премештај на неадекватно радно место и стављен на пробни рад.

Члан Правно-медијског тима ДС Јанко Веселиновић објаснио је на крају да одборници Демократске странке имају озбиљан проблем у свим општинама у којима је ДС у већини, али да се људи углавном плаше да изађу у јавност.

"Демократска странка моли медије да не схвате ово као политичко кукање, овде се ради о угрожавању друштвеног система и демократског система вредности", рекао је Веселиновић.

(Извор: Танјуг)

Повезане вести

Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Суђење Павлу и Гаврилу је прогон

Београд, 17. октобра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је на скупу подршке студентима Павлу Терзићу и Гаврилу Вучетићу, да је дошао „и као родитељ и као...
Демократска странка

ДС Чукарица: Промоција књиге Веселина Шљиванчанинa увреда за Чукарицу

Београд, 13.10.2017.Општински одбор Демократске странке Чукарица се придружује апелу Иницијитаве младих за људска права поводом...
Милош Стојадиновић (Фото: www.zajecaronline.com)

Милош Стојадиновић: За вртиће НЕМА ПАРА, али има 5 МИЛИОНА за кума Бошка Ничића!

Зајечар, 1. октобра 2017.Милош Стојадиновић, председник Градског одбора Демократске странке и одборник Коалиције...
Демократска странка

Саопштење ДС Суботица поводом иницијативе г. Маглаија

Суботица, 29. септембра 2017.Поводом извештавања појединих медија о исходу иницијативе Мађарског покрета, којом се захтевало од Скупштине града Суботица доношење...
Демократска странка

Политичка подобност пресудна за избор директора школа

Нови Сад, 15. септембра 2017."Покрајинска влада поништава конкурсе и поставља кандидате који немају подршку ни колега, ни родитеља" Покрајински одбор Демократске...