ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Застрашивање, притисци и реваншизам према одборницима ДС у Деспотовцу

- A +
Конференција за медије Правно-медијског тима Демократске странке (Фото сервис ДС)Београд, 7. новембра 2012.

Правно-медијски тим Демократске странке протестовао је због застрашивања, притисака и реваншизма којем су изложени чланови и локални функционери Демократске странке у општинама широм Србије, а данас су о својим проблемима пред новинарима говорили људи из општинског одбора демократа у Деспотовцу.

У Деспотовцу, где је Демократска странка на мајским изборима освојила 23 од 45 одборничких места, одборници ДС су, како су посведочили, изложени уценама како би прешли у редове Српске напредне странке или Социјалистичке партије Србије, а то се пре свега односи на оне који су запослени у рударском басену "Ресавица", који однедавно има директора из редова напредњака.

Народна посланица Демократске странке Јелена Триван подсетила је да је ДС у Деспотовцу у протекла два мандата имала натполовичну већину одборника и да једини начин да се створи другачија већина јесте да се купе или застраше одборници.

Народна посланица Демократске странке Јелена Триван (Фото сервис ДС)Она је објаснила да директор Јавног предузећа "Ресавица", који је члан СНС, покушава да вршењем притиска на рударе и грађане створи другачију већину у Деспотовцу.

"Синдикат тог предузећа најавио је да ће због политичких чистки ући у штрајк. Ако се овоме не стане на пут, може се догодити да се пословање ЈП 'Ресавица' доведе у питање због политичких бесмислица", рекла је Триван, и додала да један одборник Демократске странке није могао да издржи притиске и да је зато вратио мандат.

Председник Општинског одбора ДС у Деспотовцу Братислав Трифуновић изјавио је да је очекивао реваншизам нове владајуће коалиције, али не и да "кола почну да се ломе" на рударима у Ресавици, у којој је на прошлим изборима за Демократску странку гласало 75 одсто житеља.

Председник Општинског одбора ДС у Деспотовцу Братислав Трифуновић у обраћању на конференцији за медије Правно-медијског тима Демократске странке (Фото сервис ДС)Он је прецизирао да седам одборника ДС ради у "Рембасу", највећем предузећу у оквиру система "Ресавица", и да је са свима менаџмент рудника разговарао и нудио им да пређу у СНС, а да су, када су то одбили, неки од њих добили премештаје на слабије плаћена радна места.

"Ја се бојим за безбедност наших јама, јер оне остају без пословођа, као и за сукобе који би могли да се десе у тим срединама", рекао је Трифуновић, додавши да је до сада смењено 16 људи из ДС и чланова њихових породица.

Одборник Демократске странке Златко Радосављевић поручио је да се у Деспотовцу не догађа реваншизам, већ политички прогон.

Одборник Демократске странке у Деспотовцу Златко Радосављевић у обраћању на конференцији за медије Правно-медијског тима ДС (Фото сервис ДС)"Предузеће са највећим степеном ризика предато је на управљање нестручним људима. Ко ће бити одговоран ако се догоди рударска несрећа, за то што су постављени нестручни људи, за то што људи данас не смеју да иду на посао? Позивам оне који су именовали ове људе да своје одлуке преиспитају", рекао је Радосављевић.

Један од одборника ДС запослених у Ресавици Славиша Милојковић навео је имена људи из СПС и СНС који су му нудили да пређе у неку од тих странака, и објаснио да је, након што је то одбио, са места надзорника смене, после 24 године радног стажа, добио премештај на неадекватно радно место и стављен на пробни рад.

Члан Правно-медијског тима ДС Јанко Веселиновић објаснио је на крају да одборници Демократске странке имају озбиљан проблем у свим општинама у којима је ДС у већини, али да се људи углавном плаше да изађу у јавност.

"Демократска странка моли медије да не схвате ово као политичко кукање, овде се ради о угрожавању друштвеног система и демократског система вредности", рекао је Веселиновић.

(Извор: Танјуг)

Повезане вести

Демократска странка

ДС Пећинци: Незаконит избор председника општине

Пећинци, 11. јануара 2018.Општински одбор Демократске странке (ДС) у Пећинцима упутиће захтев Министарству државне управе и локалне самоуправе да поништи конститутивну...
Демократска странка

ДС Војводине најоштрије осуђује неодговорно трошење новца грађана на чланове СНС

Нови Сад, 4. јануара 2018.Покрајински одбор Демократске странке за Војводину најоштрије осуђује неодговорно...
Демократска странка

ДС 20% у Неготину, у просеку преко 13%

Неготин, Мионица, Пећинци, Костолац, 24. децембра 2017.У Неготину, као граду са највећим бројем бирача, Демократска странка забележила је највећи резултат од скоро 20 посто, док је укупан просек свих општина преко 13...
Демократска странка

Кандидаткиња ДС позвана у полицију због објаве на друштвеним мрежама

Костолац, 23. децембра 2017.Полиција у Костолцу позвала је кандидаткињу за одборницу из Демократске странке Јасмину Кушлић да да изјаву...
Демократска странка

ДС Пећинци: Претње кандидатима за одборнике

Пећинци, 12. децембра 2017.Општински одбор Демократске странке у Пећинцима обавештава јавност да се прави терор власти над локалном организацијом Демократске странке и житељима...