ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Стефановић: Брутални напади на заштитника грађана

- A +
Шеф посланичке групе Демократске странке у Скупштини Србије и потпредседник ДС Борислав Стефановић (Фото сервис ДС, архива) Нови Сад, 29. јануара 2015.

Потпредседник Демократске странке и шеф посланичке групе ДС у Скупштини Србије Борислав Стефановић оценио је да су закључци Одбора за контролу служби безбедности о наводним неправилностима у раду ВБА које је у јавност изнео заштитник грађана Саша Јанковић "срамни", те да су уследили у атмосфери "политичке хајке на заштитника грађана".

Он је у емисији "Један на један" РТВ-а казао и да верује "да се Александар Вучић ипак неће упустити његову смену", јер би, како сматра, "сакупљање потписа за смену Јанковића ојачало и опозициони фронт у Србији".

"Заштитник грађана Саша Јанковић је брутално нападнут пред телом које га је бирало, што је само показало да је он човек од интегритета и да штити интересе грађана. И када би тај човек био жртва Александра Вучића, то би дефинитивно ојачало фронт слободномислећих људи", верује Стефановић.

Борислав Стефановић, који је и шеф посланичке групе ДС у Скупштини Србије, критиковао је вођење парламента, наводећи да се шиканира опозиција, да им се не дозвољава да говоре, да се опомињу само посланици опозиције, али не и владајуће странке, да се закони доносе по експресној процедури...

"Већина диктира атмосферу у парламенту и политичку културу, а сви смо видели да је радикалски речник ових дана користио и функционер СНС Игор Мировић", навео је он.

Стефановић је истакао да се над ДС врши политички прогон, те да је то постало уобичајено и "реалност у којој живимо", али да представници међународне заједнице, односно ЕУ, на то не реагују јер имају друге приоритете.

"Нарушавају се закони, људска и грађанска права, уводи се цензура... И на нама је да грађанима Србије на то укажемо и докажемо да је тако. Неће нама слободу донети нико до нас самих", рекао је он.

Објашњавајући иницијативу коју је покренуо у погледу дефинисања нових програмских опредељења ДС, Стефановић је казао да је реч о социјалдемократским идејама које је изнео у склопу дебате о програму странке, а које су усмерене у правцу социјалне једнакости.

"Мој циљ је да после 25 година вишестраначја, али и промашаја и лутања, грађанима вратимо једнакост, социјалну правду, антифашизам, друштво које неће бити роб ниједне банке...", истакао је он.

Додао је и да је убеђен да програм који он предлаже може да се оствари у Демократској странци.

Он је оценио да су актуелне мере штедње "катастрофално решење" и усмерене на најсиромашније слојеве становништва.

"Те мере требало би да су усмерене на најбогатије и на партијске кадрове СНС који су запослени у јавном сектору на измишљеним радним местима, а који све нас коштају 600 милиона евра...", навео је Стефановић.

Борислав Стефановић је додао и да је циљ ДС да раде супротно од Вучића, односно неолибералне политике коју, како каже, премијер заговара, иако су се, како је навео, показали погубни ефекти такве политике и у земљама западне демократије.

(Извор: www.rtv.rs)

Повезане галерије

Борислав Стефановић: Брутални напади на заштитника грађана

29 јануар 2015(Нови Сад, 29. јануара 2015) Потпредседник Демократске странке и шеф посланичке групе ДС у Скупштини Србије Борислав Стефановић оценио је да су закључци Одбора за контролу служби безбедности о наводним неправилностима у раду ВБА...

Повезане вести

Божовић и Виденовић у Бриселу: Србија касни у ЕУ јер се газе институције

Божовић и Виденовић у Бриселу: Србија касни у ЕУ јер се газе институције

Брисел, 23. новембра 2017.Народни посланици Демократске странке Балша Божовић и Маја Виденовић завршили су посету Бриселу током...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Вучићеве сеансе и непријатељски зачини

Крушевац, 20. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Упутство за употребу страха по рецепту Српске напредне странке У Србији, у којој се грађани од малена плаше убитачним...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

ДС наставио парламентарну офанзиву: 24 анкетна одбора о аферама СНС

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да је ДС предала у процедуру Народне скупштине 24...
Демократска странка

ДС Војводине: СНС власти да прекину са издавањем земље на штету војвођанских пољопривредника

Нови Сад, Зрењанин, 17. новембра 2017.Одборници СНС и њених коалиционих партнера у Скупштини града...