ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Пајтић: Покрајина у Суботицу до сада уложила три милијарде

- A +
Председник Владе Војводине Бојан Пајтић (Фото сервис ДС, архива)Суботица, 21. маја 2015.

Покрајинска влада је у 2015. години за пројекте из Суботице определила више од 270 милиона динара, а до сада је за пројекте овог града преко Управе за капитална улагања инвестирано три милијарде динара, изјавио је покрајински премијер Бојан Пајтић.

Пајтић је са сарадницима обишао Геронтолошки центар, где је завршен пројекат постављања термоизолације и фасаде, да би након тога посетио и Општу болницу Суботица, где је директору Горану Бићанину уручио чек на 48.475.200 динара за набавку капиталне медицинске опреме.

Након тога, Пајтић је обишао и радове на Народном позоришту, где је градоначелнику Јенеу Маглаију доделио чек на 145.000.000 динара за извођење радова пете фазе на изградњи суботичког театра.

Покрајински премијер је оценио да је покрајинска влада нарочиту пажњу посвећивала развоју инфраструктуре у Суботици, где је само преко Управе, а раније Фонда за капитална улагања инвестирано преко три милијарде динара захваљујући којима је изграђен низ објеката.

Међу њима су, како је навео Пајтић, базен на Прозивци, Медицинска школа, инвестиције у Индустријској зони, у систем даљинског грејања и слично.

Пајтић је додао је у овој години, на основу до сада расписаних конкурса, за пројекте из Суботице опредељен 271 милион динара за улагања у путну инфраструктуру, водоводну и канализациону мрежу, здравство и наставак радова на Народном позоришту.

Посебно је нагласио да је покрајина од 2007. године до данас једина финансирала градњу позоришта у Суботици, иако протоколом било дефинисано да по 45 одсто средстава инвестирају покрајина и република, а 10 одсто локална самоуправа.

На основу тога, Пајтић каже да "забрињава" то што Република већ осам година, још од времена Владе Војислава Коштунице, није инвестирала ништа у овај пројекат.

"Чујем да Република најављује 55 милиона динара, дакле, најављује коначно почетак наставка финансирања њиховог дела. Не знам да ли ће се то догодити, али у сваком случају то није довољно и очекујем да се то повећа у наредним годинама и мора бити повећано", рекао је Пајтић.

Средства која ће покрајина ове године уложити су, како каже, довољна да се заврши спољни део зграде и постави фасада.

"Да коначно у центру града Суботице немамо ругло које личи на покварени зуб у једном граду који је изузетно леп и који је понос. Због тога очекујемо да након ових средстава и република уђе много снажније, него што се најављује", додао је Пајтић.

Градоначелник Суботице Јене Маглаи рекао је да му је драго што је покрајинска Влада и поново стала са значајним средствима иза овог пројекта, да му је посебно драго да је и Република, после 2007. године, први пут удружила средства са Покрајином и Градом, који је за радове определио 25 милиона динара.

Маглаи је додао да ће укупна сума за изградњу позоришта ове године износити 225 милиона динара, чиме ће бити настављени радови на новом делу зграде.

"То даје нови замајац реализацији овог пројекта. Надам се да ће и локална самоуправа и покрајина и република остати при оним обавезама које су преузеле уговором, да ћемо ове године, а и следеће године заједнички финансирати и реализовати овај пројекат", рекао је Маглаи.

На основу тога, он се нада да би комплетна изградња овог објекта, која подразумева рестаурацију старог, заштићеног дела зграде и изградњу потпуно новог дела, бити окончана до краја 2018. године.

"Суботица ће онда имати зграду Народног позоришта која ће бити импресивна и репрезентативна, не само на нивоу државе, него на нивоу целе средње Европе", оценио је Маглаи.

(Извор: Танјуг)

Повезане вести

Демократска странка

Саопштење ДС Суботица поводом иницијативе г. Маглаија

Суботица, 29. септембра 2017.Поводом извештавања појединих медија о исходу иницијативе Мађарског покрета, којом се захтевало од Скупштине града Суботица доношење...
Међународна секретарка Демократске странке Александра Јерков (Фото сервис ДС, архива)

Јерков тражи смену градоначелника Суботице и истрагу

Нови Сад, 29.августа 2017.Посланица и функционер Демократске странке Александра Јерков затражила је данас хитну смену градоначелника Суботице Богдана Лабана и...
Demokratska stranka

Очекујемо реакцију полиције

Београд, 23. септембра 2016.Пре 5 дана малолетној деци председника ДС Бојана Пајтића упућене су бруталне претње физичким насиљем преко друштвене мреже Твитер. Претње су исте вечери пријављене полицији у...
Demokratska stranka

ДС најоштрије осуђује претње упућене деци Бојана Пајтића

Београд, 18. септембра 2016.Демократска странка најоштрије осуђује претње упућене малолетној деци Бојана Пајтића, председника Демократске странке. Због учешћа...
Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić (Foto servis DS, arhiva)

Подршка Паради поноса и борби за људска права и грађанске слободе

Београд, 16. септембра 2016.Изјава Бојана Пајтића, председника Демократске странке: Позивам све чланове Демократске странке, припаднике...