ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Вучковић: За Европљанина није довољно да дижеш споменик

- A +
Потпредседница Демократске странке Наташа Вучковић (Фото: Н1)Београд, 31. маја 2016.

Потпредседница Демократске странке Наташа Вучковић каже да ће демократе подржати иницијативу за споменик Зорану Ђинђићу, али додаје да ако неко жели да буде Европљанин, није довољно да диже споменике. За то треба да мења политику, да отвори медије, поштује суд и све институције, како би владавина права загосподарила овим друштвом.

Мандатар за нову владу и председник СНС-а Александар Вучић најавио ће 2018. године споменик добити некадашњи председник ДС и премијер Србије др Зоран Ђинђић. Реагујући на ту најаву, председник Демократске странке Бојан Пајтић изјавио је да споменик убијеном премијеру Зорану Ђинђићу хоће да подигну они који су га презирали и прогањали док је био жив.

Осврћући се на то, Наташа Вучковић каже да је ДС покренула процедуру, руководећи се једним демократским принципом. "Они који најављују то, били су ти који су насилним акцијама скидали табле на Булевару Зорана Ђинђића, и показивали огромну спремност на конфликтно понашање и насилништво... Ми смо сматрали да треба да прође време да би се те тензије у друштву око Зорана Ђинђића смањиле... Кад смо проценили да је то време дошло, покренули смо процедуре", наводи потпредседница ДС.

Кад је 2013. покренута та иницијатива, кад је Ђилас смењен, цела ствар је пала у заборав, додаје Вучковићева.

"Та иницијатива се враћа у јавност, интересантно, након оног прошлонедељног покушаја рехабилитације Слободана Милошевића и његовог хапшења", каже Вучковићева. Кад се мало претерало са тим покушајем да се фантомке у Савамали пореде са хапшењем Милошевића, е онда хајде мало о иницијативи, додаје она.

Наводи да ће ДС једну такву иницијативу увек подржати и да др Зоран Ђинђић треба да има споменик.

"Али ако неко жели да буде Европљанин, није довољно да диже споменике, за то треба да мења политику, да отвори медије, поштује суд и све институције како би владавина права загосподарила у овом друштву, како би се Савамала и остале афере решавале институционално, како приличи, треба позвати на одговорност полицију што није реаговала те ноћи... Кад буду чинили нешто тако као власт и СНС, ми ћемо рећи – добро, ви сте на европском путу".

Подржаћемо њихову иницијативу за споменик Зорану Ђинђићу, али нећемо сматрати да то мења њихов европски карактер, закључује Вучковићева.

"Страначки избори у септембру су били став већине"

Демократска странка је на последњим парламентарним изборима освојила 227.589 гласова односно 6.02% што је за око 11 хиљада гласова више него две године раније, али у процентима за 0,01 посто мање у односу на изборе 2014. године.

Демократе су одлучиле да ће унутарстраначки избори бити непосредни и да ће се одржати 24. септембра и поред тога што је председник ДС предлагао да буду одржани раније – 10. јула.

Упитана због чега тек септембар, Вучковићева каже да су у странци проценили да би требало добро да се припреме, јер су у питању први такви избори у историји ДС – да чланови странке одлучују о руководству.

Она наводи да је потребно да среде бирачки спискови, процени стање у организацији странке након избора...

Сматра да је то добра одлука, и истиче да је донета након седам сати расправе. Већина је била мишљења да изборе треба одложити, навела је она. "Мислим да је након овог Главног одбора победила ДС, показујући начин како се доноси паметна одлука", рекла је она додајући да је створена једна добра атмосфера, консензус.

У овом тренутку се спекулише о двојици кандидата за председника странке – то су актуелни председник и Бојан Пајтић и потпредседник Драган Шутановац.

"И један и други су јако заслужни за рад ДС у прошлости... Пајтић је преузео велики терет кад је преузео странку 2014. године", наводи она и додаје да се ради о најугледнијим функционерима странке.

На констатацију да је једно од имена које се помиње и њено, Вучковићева каже да не треба да буде битно ко се коме више допада, већ ко ће какав програм предложити.

"Помињу се разна имена и то је нормално... Странка покушава да види шта су најбоља решења, ослушкујући јавност. Битно је да се чланство не опредељује за то ко нам се више допада, већ просто да видимо ко ће какав програм предложити, и како да се реше проблеми који су се нагомилали и пре 2012. године", додаје она.

Важно је да видимо на који начин ћемо решити проблеме које имамо, морамо и финансијске проблеме да решимо, да видимо какав ће бити коалициони потенцијал странке, наводи потпредседница ДС.

На питање зашто у ДС има толико подела и сукоба, нарочито у периоду од 2012. године, Вучковићева каже да то постоји у свакој политичкој странци. "Кад сте на власти то је мање видљиво, па је то било тако мање видљиво кад је ДС била на власти, а кад одете у опозицију та питања се отворе", наводи она.

Она наводи да је таквом стању допринело и то што је ДС била стално на мети оних који су желели да те странке нема. "И то су многи актери у нашем друштву". Додаје да је свему допринела кампања и хајка која се води против ДС од 2012. године. Како наводи, то је значајно допринело не само смањењу утицаја и угледа ДС у јавности, већ је нагомилало и унутрашње проблеме које сада треба решавати. "Имамо велики период рада испред себе – пре свега организациони и финансијски и мислим да ћемо изаћи консолидованији", додаје она.

Вучковићева каже да јој је јасно да су грађани нестрпљиви. "И ја сам и знам да бисмо сви желели да ДС буде она стара, али морамо поштовати одређене процедуре".

Пајтић је првобитну одлуку о томе да избори буду у јулу донео јер је постојао део притиска да имамо изборе већ крајем тог месеца, наводи Вучковићева.

Истакла је да је, саслушавши став већине, донео ипак мудру одлуку. "Он је предложио промену своје одлуке... То је добра демократска пракса", каже она додајући да је странка тиме показала да је у стању да промени и сопствену одлуку кад се саслушају аргументи.

Она је навела да се ДС пуно мењала током претходних година, да има једно чланство које није чврсто структурисано и које морају добро да припреме. Ови избори јесу празник демократије, а позивом на непосредне изборе желимо да ојачамо нашу базу, додаје потпредседница ДС.

Упитана колико је странка задовољна резултатима постигнутим на протеклим изборима, Вучковићева каже да су пре њих говорили да је оно што очекују – да СНС има мању подршку, мање мандата, да више опозиционих странака буде у парламенту и додаје да је то остварено.

Мало смо разочарани резултатом, али с друге стране, задовољни смо што смо, упркос хајци успели да пређемо цензус, каже. Добили смо више гласова него 2014. године, у мандатима није можда исто, али је важно да смо сачували језгро бирачког тела, наводи потпредседница ДС.

"Опозиција треба да одбрани гласове грађана Врачара"

Вучковићева је поновила да је у странци донета одлука да на локалу не иду са СНС и СРС, и да ће тако бити и када је у питању Стари град. Говорећи о Врачару, где је ЛДП напустио преговоре због несугласица са Покретом "Доста је било", рекла је да би желела да се та странка (ЛДП) врати разговорима.

Она је додала да је важно да опозиција направи коалицију на Врачару и тиме одбрани гласове које су грађани дали. Огромна је одговорност на свима да се та власт формира на оној линији коју су грађани показали да желе, наводи она, додајући да то сигурно није оно што је СНС. Она наводи да ДС поступа крајње кооперативно и одговорно у тим преговорима.

Говорећи о Покрету "Доста је било", каже да је то једна појава коју треба да анализирају и да су то почели, јер су привукли један број бирача, не само бирача ДС. Она наводи да тиме грађани шаљу једну поруку: Ове етаблиране странке више не дају све одговоре које ми желимо да чујемо.

Не гледамо шта ради "Доста је било", већ слушамо грађане, због боље комуникације, додаје потпредседница ДС.

Медији су спекулисали о повратку Бориса Тадића у Демократску странку. Она наводи да би то за њу било доста чудно, јер кад је странку оставио у веома важном тренутку, навео је да је из ње изашао због коалиције са Зораном Живковићем. "Ми смо и сада у коалицији, мене би то зачудило... Друго је питање да ли ми треба да сарађујемо у парламенту", наводи Вучковићева и каже да постоји неки простор за то.

(Извор: Н1)

Повезане вести

Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Зарђала кашика у Европи

Крушевац, 23. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Кад неко после година ревносног ношења Шешељевог шињела схвати да је тај комад гардеробе демоде, па хватајући корак са светским модним...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Вучићеве сеансе и непријатељски зачини

Крушевац, 20. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Упутство за употребу страха по рецепту Српске напредне странке У Србији, у којој се грађани од малена плаше убитачним...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Кад се правиш да не видиш како комшији ломе воћњак

Нови Сад, 16. новембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за портал Аутономија Не потцењујте 5.000 динара које је Вучић пре неки дан поделио српским пензионерима. То је...
Живкo Грозданић Герa (Фото архива)

Трансплантација Ђинђића на Вучића

Београд, 10. новембра 2017.Ауторски текст Живка Грозданића Гере за Данас Поводом конкурса за подизање споменика покојном лидеру ДС Један конкурс који је у суштини тендер, или јавна набавка, толико...