ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

СНС три године одбија да спроведе одлуку о подизању споменика Ђинђићу

- A +
Председник Демократске странке Бојан Пајтић у емисији Прави угао Радио-телевизије Војводине (Фото: YT/DS)Нови Сад, 2. јуна 2016.

Одлуку о подизању споменика Зорану Ђинђићу донела је још 2013. године Скупштина града Београда у време када је ДС чинила скупштинску већину, али је она стопирана након што је те године СНС преузела власт у граду, каже лидер Демократске странке Бојан Пајтић. Додаје да је срамотно што је СНС три године одбијала да ту одлуку спроведе.

"Сада подижу споменик Зорану Ђинђићу као смоквин лист за насиље почињено у Савамали. То раде људи који су Ђинђића док је био жив сатанизовали, називали криминалцем, лагали да је призивао бомбардовање, људи који су га презирали и које је он презирао", казао је Пајтић и додао да СНС сада покушава да искористи Ђинђића у маркетиншке сврхе.

Он се, гостујући у емисији "Прави угао" Радио-телевизије Војводине, осврнуо на данашњу седницу покрајинског парламента на којој је окончана 16 година дуга владавина демократа у Војводини, наводећи да то не доживљава "као крај владавине, већ као крај периода нашег служења грађанима Војводине".

"То је потпуно другачији манир од Александра Вучића, то се види и по примеру РТВ-а, где је у време наше власти стручност била на првом месту, а сада политичка подобност, због чега су грађани Војводине ових дана све чешће на улицама. Годинама нисам гостовао у централним информативним емисијама РТВ-а, за разлику од Вучића чије се конференције за новинаре уживо преносе на телевизијама", изјавио је Пајтић.

Он је рекао да је због изјава које долазе из СНС-а да је дошао крај пљачкашкој власти Бојана Пајтића, све чешће на суду.

"Да су хтели да направе дисконтинуитет власти, не би ушли у коалицију са СВМ-ом, не би поставили истог човека на место председника Скупштине Војводине други мандат", казао је лидер ДС.

Коментаришући изјаву новог потпредседника СНС Миленка Јованова да ће се нова покрајинска власт бавити "чешљањем папира", Пајтић је подсетио да се надлежни органи тиме баве већ четири године.

"Јованов имитира свог шефа Вучића који изиграва инспектора уместо да ради посао премијера. У томе су их за две године задесиле две катастрофалне поплаве, а Војводину за 12 година није ни једна, јер смо се ми бавили својим пословима. Надам се да нас све у том чешљању папира неће задесити нека катастрофална поплава", рекао је Пајтић и подсетио да је Јованов до пре само неколико месеци СНС називао странком криминалаца, док није постао њихов члан.

Чињеницу да је ДС освојио свега 10 мандата у новом сазиву покрајинског парламента, Пајтић је објаснио речима да "прљава кампања очигледно ради посао".

"Наравно да смо током ових година грешили. Па и да смо у Швајцарској и да имамо нормалне медије и демократски процес, после 12 година људи би се заситили и тражили би промену, али је проблем што је ова промена на горе".

Он је рекао да разлози ДС да на данашњој седници Скупштине Војводине не гласа за реизбор Пастора нису били персоналне природе, већ да су се с њим разишли у политици.

"Пастор сада повлађује политици фантомки, политици која је осиромашила грађане и која је уништила покрајински јавни сервис за само неколико дана", указао је Пајтић.

Бојан Пајтић каже да ће се "највероватније" поново кандидовати за председника ДС, а да ће одлуку о том донети у наредних неколико дана.

Он је рекао да се у ДС поносе унутарстраначком демократијом, али да сматра да би кампања за председника ДС требало да се води више на страначким органима а мање у медијима.

"Код нас у странци свако може да каже било шта, без икаквих последица, за разлику од владајуће странке где 3.000 људи на скупштини гласа једногласно за једног човека, што је статистички немогуће, сем ако је посреди велики страх тих људи", каже Пајтић.

За став Драгана Шутановца да би било морално да поднесе оставку на место председника ДС, каже да је то легитимна теза али да је Шутановац требало је да изнесе на седници Главног одбора странке а не у медијима.

"У ситуацији када велики број медија жели да науди ДС-у, морао пронаћи начин да заштитимо странку", казао је он.

Пајтић је навео да ДС очекују промене на три нивоа: организационом, програмском и финансијском.

"Највећи проблем су финансије и зато мислим да неће бити великог броја кандидата за место лидера странке, мисли да је то у овом моменту најтежа позиција у Србији", додао је он.

На опаску да се после 13 година након афере Бодрум враћа у Скупштину Србије, Пајтић каже да је у том случају могао да буде крив само по принципу објективне одговорности, јер је био шеф посланичког клуба.

"Али принцип објективне одговорности постоји само када је реч о ратним злочинима", истакао је он.

Додао је да не жели да лицитира али да му се чини да ће неке странке које су на изборе ишле као опозиционе на крају ипак ући у власт.

"То је ружно, то је обмана грађана", казао је Бојан Пајтић.

(Извор: www.rtv.rs)

Повезане галерије

СНС три године одбија да спроведе одлуку о подизању споменика Ђинђићу

02 јун 2016(Нови Сад, 2. јуна 2016) Одлуку о подизању споменика Зорану Ђинђићу донела је још 2013. године Скупштина града Београда у време када је ДС чинила скупштинску већину, али је она стопирана након што је те године СНС преузела власт у...

Повезане вести

Божовић и Виденовић у Бриселу: Србија касни у ЕУ јер се газе институције

Божовић и Виденовић у Бриселу: Србија касни у ЕУ јер се газе институције

Брисел, 23. новембра 2017.Народни посланици Демократске странке Балша Божовић и Маја Виденовић завршили су посету Бриселу током...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Зарђала кашика у Европи

Крушевац, 23. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Кад неко после година ревносног ношења Шешељевог шињела схвати да је тај комад гардеробе демоде, па хватајући корак са светским модним...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Вучићеве сеансе и непријатељски зачини

Крушевац, 20. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Упутство за употребу страха по рецепту Српске напредне странке У Србији, у којој се грађани од малена плаше убитачним...
Председник Покрајинског одбора Демократске странке за Војводину Мирослав Васин (www.vojvodina.gov.rs, архива)

ДС: Обуставити приватизацију Луке Нови Сад

Нови Сад, 18. новембра 2017.Лука Нови Сад има промет од преко милион тона робе годишње, статус луке од посебног европског значаја, представља бренд Новог Сада и значајну развојну шансу....
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...